Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: Pravo obrazovanje je zabranjeno  (Pročitano: 16877 puta)

segrt

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 25
Pravo obrazovanje je zabranjeno
« u: 25 Veljača, 2013, 00:07:50 »
Pravo obrazovanje je zabranjeno

"Pravo obrazovanje je zabranjeno", je španski film koji na vrlo kreativan i iskren način otkriva svrhu i istorijat današnjeg obrazovanja i postojećeg školskog sistema. Gde se nalaze problemi i gde su mogućnosti za promene? Da li današnji školski sistem uopšte ima ikakvog smisla i kome jedino donosi dobrobit?

Zahvalnost za prevod ovog izuzetnog filma dugujemo Sanji Pupin.

http://www.youtube.com/watch?v=98kMrdMQv_4#ws
« Zadnja izmjena: 09 Prosinac, 2014, 09:19:55 od Nikola »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: Pravo obrazovanje je zabranjeno
« Odgovori #1 u: 25 Veljača, 2013, 09:45:39 »
Odlično!!!
Problem je rješenje

GorskaVila

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
« Odgovori #2 u: 01 Travanj, 2013, 15:27:34 »
Sjajan film! Vrijedi svake minute.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #3 u: 01 Travanj, 2013, 21:41:32 »
Potaknut ovim filmom, ispisao sam dijete iz državne škole. Film sigurno nije razlog za takve odluke, ali je dobar poticaj da se čovjek malo zamisli.
Problem je rješenje

joe19

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
« Odgovori #4 u: 03 Travanj, 2013, 07:35:12 »
Film je odličan. Došao mi je u najbolje vrijeme. Ako ništa drugo, znam da nisam jedini koji ima problema sa obrazovnim sustavom i ponudio mi je dobre argumente koje će mi dobro doći slijedećih par mjeseci odgovarajući poznanicima zašto sam se ispisao sa faksa. :)

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #5 u: 03 Travanj, 2013, 13:48:23 »
film govori o pravoj temi, ali malo predugo, i sa previše nekih režiserskih fora, ali je korisno pogledati ga.

Već na početku kćerine školske karijere (pred 4-5 god.)  sam razgledavao privatne škole, ali sam zaključio em da je skupo em da je više za šminkere, diplomate, tajkune i mafioze... preseravanje uglavnom za skupe pare.
Govorim joj da neka ne shvaća preozbiljno školu, ali me ne sluša, sve petice i vladanje 'uzorno':(
Bitno je društvo djeci.
Možda malog upišemo u nešto normalnije, a možda ga ostavim i neprijavljenog (kao Assange:), riskirajući svašta, sam mu pokažem slova a za ostalo će se snaći:). Ionako ga ne cijepimo, pa bi možda bilo problema.

Nikola, kud sad ide dijete? Montessori?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 03 Travanj, 2013, 19:42:20 »
Waldorfska. Nema šminkera, to je sigurno, djeca dolaze odjevena u staru, zakrpanu robu, valjaju se po podu u igri, razmjenjuju između sebe stvari, moja mala je već dobila cipele od neke starije djevojčice. Djeca su totalno fora, recimo mlađi se znaju otići igrati u razred kod starijih, što nisam mogao zamisliti u državnoj školi, gdje su se i profesori bojali ovih starijih, a kamo li mlađa djeca.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #7 u: 03 Listopad, 2013, 13:39:23 »
Eto nas već par mjeseci u Waldorfskoj, naravno da smo zadovoljni mi kao roditelji, a dijete pogotovo.

Ono što bih istaknuo možda kao najveću razliku ove, i vjerojatno drugih "alternativnih" škola u odnosu na državni program je što nema natjecanja. Nevjerojatno koliko ovo znači za djecu, i koliko je nepotrebno. Cijeli ti život pametuju kako je natjecanje važno da bi čovjek davao sve od sebe, ali zapravo je to najobičnija glupost. Svakom čovjeku je očito urođeno da sam sebi dokazuje kako nešto može, pogotovo ako vidi da to drugi rade, tako da je razvijanje natjecateljskog duha besmisleno. U waldorfskoj, kao što je možda poznato, nema ocjena, nema kazne za nenapisanu zadaću, pa opet djeca daju svoj maksimum.

Sama pedagogija ima prilično uvjerljive osnove, ali ne bih to uopće isticao kao plus ili minus ove škole, jer barem postoji neka pedagogija. Dakle, djeca dan zapoćinju plesom, pjevanjem ili tjelesnom aktivnošću da se razbude, pa onda krene učenje, što nekome može biti prihvatljivo, drugome ne mora, ali poanta je da oni znaju zašto baš tako rade, i bez problema će objasniti zašto je to baš tako. Za razliku od toga, u državnoj školi, kad pitate učitelja nešto, obično kaže "slažem se s vama, ali program je takav...". I što očekivati od takvog pristupa? Učitelji ne znaju zašto moraju ocjenjivati djecu, zašto su kriteriji baš takvi, zašto dijete mora istrčati 5 krugova oko škole da bi dobilo peticu, zašto je onaj koji ima sve petice vrlo popularan i kod djece i kod učitelja, a onaj kojem ne ide škola postaje outsider itd. Opći kaos, raspad sistema, samo se nedostaci vješto skrivaju.
Problem je rješenje

alenzen

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 62
« Odgovori #8 u: 18 Siječanj, 2014, 21:57:01 »
moja je mala zbog" svog čudnog ponašanja i neprikladnog oblačenja" postala glavni krivac za sve što se događalo u školi,pala je sedmi razred da bi nakon što sam je prebacio u privatnu školu koja je naravno na lošem glasu,u Puli,zavoljela dolazak na nastavu te uspješno završila sedmi i osmi razred te odlučila da nastavi pohađati istu školu ali kao gimnazijalka.

Djela govore više od riječi,uobičajno je da u školi popije kavu sa ravnateljicom,nemaju zvono kao niti točan raspored sati.

Također se bore protiv sistema koji im je stalno na vratu,sa takozvanim kontrolama.
život u skladu sa prirodom

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #9 u: 09 Prosinac, 2014, 09:12:20 »
Ne mogu doći do prijevoda. što god napravim ne ide. Taj školski sistem kod nas je star još od Marije Terezije. Pedagoški kadar koji je  tako odgojen niti ne može ( i ne smije) više. A država? Pa oni koji vode državu su išli u iste škole.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #10 u: 09 Prosinac, 2014, 09:29:42 »
Probaj sada. Meni radi. Prvo sam pokrenuo film (1) i onda sam dobio mogućnost da uključim titlove (2). Također, film je moguće pogledati direktno na youtubeu, klikom na "youtube". Meni titlovi rade i tamo.
« Zadnja izmjena: 09 Prosinac, 2014, 09:43:21 od Nikola »
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #11 u: 09 Prosinac, 2014, 15:14:48 »
Hvala, nisam znao za ovu opciju za titlanje koju si označio strelicom.

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #12 u: 14 Siječanj, 2015, 19:32:30 »
srodna tema
https://www.youtube.com/watch?v=-iStQDOaooI
Na rubu znanosti, Posluh

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.