Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Autor Tema: jablanovača /agrocybe aegerita  (Pročitano: 7667 puta)

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
jablanovača /agrocybe aegerita
« u: 14 Studeni, 2012, 14:39:18 »

 * w337.png

 * Agrocybe_aegerita._Galicia_(Spain).jpg

 * Agrocybe f.jpg_2006317193659_Agrocybe f.jpg

 * a-aegerita.jpg

mycology wiki

shroomery

mycelia

jablanovača je gljiva iz porodice strophariaceae, i spada u najkvalitetnije gljive koje se mogu naći na našim prostorima.
spada u saprofitne gljive, i raste samo na mrtvim dijelovima topole i jablana, rijetko na nekim drugim vrstama drveća kao što je vrba, od proljeća do kasne jeseni, često u velikim snopovima. boje je karakteristične, sa postepenim prelazom od krem-bijele na dnu drške do braon na sredini šešira. mlađi primjerci su tamnije, kestenjaste boje.
drška je dosta elastična, vremenom postaje tvrda i nejestiva, dok je šešir mnogo više lomljiv.
miris jablnovače je prijatan i karakterističan, podsjeća malo na vino. spore su tamno braon.
jablanovača spada u gljive koje je dosta lago uzgajati. sve što vam je potrebno je polutrulo drvo topole ili jablana i naravno osnovni uslovi za rast gljiva (temperatura, vlažnost, svjetlo). gajili su ih još stari rimljani, a možda najveći problem bi bila crvljivost koja se dosta javlja i u priorodi, pa ih je dobro brati dok su još mlade.
jablanovača se može spremati na mnogo ukusnih načina, slično kao i bukovača na koju pomalo podsjeća ukusom ali i izgledom. najbolje su na roštilju sa malo maslinovog ulja...
osim vrste agrocybe aegerita postoji i dosta slična agrocybe faringacea, koja je nešto manje čvrsta i manje kvalitetna, naročito tokom kišovitog vremena kada upija dosta vode i često trune, a prepoznaje se po nešto svjetlijoj boji:


 * agr.farinacea.jpg

 * agr.farinacea1.jpg

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal