Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Turčin(Leccinum aurantiacum )  (Pročitano: 5326 puta)

sone972

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 1
  • Postova: 2
Turčin(Leccinum aurantiacum )
« u: 07 Svibanj, 2014, 06:36:32 »
Šešir mu je u prečniku oko 16 cm, boja cigle, cijevčice dugačke bijelosive boje, drška je visoka od 10-15cm posuta crnim čupercima po bijeloj boji.
Meso je bijelo, mjenja boju od plave do crne. Jestiv meni lično odličan, blanširan pa zaleđen, sušen, samljeven u prah, na sve načine odličan (lično iskustvo), može se sakupiti u velikim količinama, treba ga malo prokuvati prije upotrebe, nema opasnosti od zamjene. Raste od sredine ljeta do kasne jeseni. Evo neke od mojih ličnih fotografija     
Veliki pozdrav svim forumašima
« Zadnja izmjena: 27 Srpanj, 2019, 20:09:06 od Nikola »

Vrtlarica

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 39
  • -Receive: 65
  • Postova: 121
Odg: Turčin(Leccinum aurantiacum )
« Odgovori #1 u: 10 Svibanj, 2014, 07:36:22 »
Naišla sam na zaista krasne primjerke u šumi, ali ih se nisam usudila probati  :blush:

sone972

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 1
  • Postova: 2
Odg: Turčin(Leccinum aurantiacum )
« Odgovori #2 u: 11 Svibanj, 2014, 06:09:11 »
U ovom rodu nema opasnosti od zamjene sa otrovnicama, ima dosta vrsta i podvrsta  svi su pratioci nekog drveća  otuda imena, grabov djed, brezov djed, jasikin djed, manje više su ukusni, meso im mijenja boju tokom termičke obrade to plaši onog ko nije upoznat sa ovom gljivom, meni lično Turčin je najukusniji, nikad nije napadnut crvima, malo ga prokuvam to jeste izblanširam  i pripremam kao i ostale gljive. Meso je mekše i sočnije  preporučio bi miješanje sa ostalim vrstama kao npr. Šampinjonima. Stručak je žilav  treba ga odbaciti ili odsjeci do bijelog dijela pri klobuku. Evo još nekoliko fotografija koje sam napravio prošle godine u rano ljeto (Grabov djed) i ostale tokom jeseni.




« Zadnja izmjena: 27 Srpanj, 2019, 20:09:45 od Nikola »

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal