Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Autor Tema: Akumulacija vode i hidratiziranje tla  (Pročitano: 6807 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1627
  • -Receive: 1299
  • Adm
Akumulacija vode i hidratiziranje tla
« u: 20 Studeni, 2014, 11:53:31 »
O ovoj sam ideji i ranije razmišljao, a sad vidim da je netko napravio nešto slično pa mi se još više sviđa. U ovom videu:
Uklonili su video...

...nakon prve minute koja ovdje nije bitna, tip gradi nešto što bih i ja htio. Iskopa se dugi jarak, koji u biti i ne mora biti jarak ali meni baš tako odgovara. Jarak se obloži pl. folijom, u koju se nasipa kamenje skoro do vrha. Preko kamenja se stavlja vodopropusna folija, recimo geotekstil, i preko toga se zatrpa zemljom.

1. Kanal može služiti da se voda transportira s jednog mjesta na drugo
2. Kanal je spremnik za vodu, zaštićen od sunca (isušivanja) i komaraca, vrlo jednostavne i jeftine izrade.
3. Kamenje mehanički i biološki pročišćava vodu koja tuda prolazi
4. Voda isparava i hidratizira zemlju koja pokriva kamenje, i tako održava samonavodnjavajuću gredicu za uzgoj nečega.
5. Spremnik je podzemni, relativno zaštićen od smrzavanja

Imam ideju ovo iskoristiti u svom "gray water" sustavu. Najveći dio otpadne vode iz kućanstva ne ide u septički tank, nego je zamišljeno da se ispušta u okoliš. Kako mi je tlo vrlo propusno, što god ja ispustio u njega, brzo nestaje i pitanje je koliko ima efekta. Ako bih na ovaj način otpadnom vodom punio takav jarak, koji bi zadržavao tu vodu i evaporacijom hidratizirao tlo, mislim da bi voda bila maksimalno iskorištena. Pitanje je što s hranjivima iz vode. Treba li siva voda prvo proći kroz pročistač ili ne.
« Zadnja izmjena: 17 Srpanj, 2019, 22:41:12 od Nikola »
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
Odg: Akumulacija vode i hidratiziranje tla
« Odgovori #1 u: 20 Studeni, 2014, 14:35:46 »
Da se i ja malo uključim po ovom pitanju. Kao i najaktivniji forumaši, i ja si sve sam radim. Pripremio sam prostor za biojamu sa aeracijom (kompresor). No, ne žurim sa nabavkom opreme (lova je u pitanju) jer vidim i druge mogućnosti kojih se nađe na netu. Ovdje ima zanimljivih razmišljanja. Ova o sivoj vodi, kakvu na izlazu imaju i biojame, mogla bi se iskoristiti. No, treba imati na umu da je to voda začinjena deterdžentima, sapunima i šamponima i na otvorenom se usmrde, užas!. Osim ako se ne koriste ekološki proizvodi...ima li ih kod nas? Filmiće sam pogledao, a onda i još podosta vezanih za temu. Jer taj YT je tako složen da izgubiš sate na još toga dodatno  ;) . Tako neki sistemi koriste sive otpadne vode za ispiranje WC-a, ali treba imati dodatni spremnik za takvu vodu,pumpu i usporednu instalaciju. što je malo složeno i ne znam koliko bi se isplatilo, a da o estetici instalacija i dodatnom prostoru i ne govorim.Ovo što si čovjek sam može složiti kad ima svoju kuću (kao Nikola) to je već druga priča. Osobno, iza bio jame (ako se odlučim za tu varijantu), mislim postaviti ovo što si prikazao na drugom topicu. Nešto kao biljni filter.No, negdje sam čitao, da se i on povremeno mora pročistiti.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1627
  • -Receive: 1299
  • Adm
« Odgovori #2 u: 20 Studeni, 2014, 15:03:25 »
Ovdje sam uglavnom mislio na ispuštanje sive vode, zagađene sapunom, ostacima hrane i sl. Kažu da ako se siva voda čuva, ona postaje crna voda. Ali to je za klasične spremnike. Spremnik ispunjen kamenjem omogućava razvoj velikog broja mikroorganizama na površini tog kamenja, a mikroorganizmi moraju od nečega živjeti. Hrane se tim "zagađivačima" i na taj način pročišćuju vodu. U teoriji. Biljni filter, sa biljkama močvaricama, je još učinkovitiji jer korijenje tih biljaka mnogo bolje podržava razvoj mikroorganizama. Na kraju se svo to pročišćavanje svodi na to da višak nutrijenata netko mora pojesti, dakle na formiranje staništa za mikroorganizme.

Ja ću za otpadnu vodu iz septičkog tanka svakako propustiti prvo kroz biološki filter, pa onda u prirodu, a za sivu vodu nisam siguran. Razmišljam da napravim barem filter za masnoću (grease trap), za ostalo ne znam.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
« Odgovori #3 u: 20 Studeni, 2014, 18:08:12 »
Ovdje sam uglavnom mislio na ispuštanje sive vode, zagađene sapunom, ostacima hrane i sl. Kažu da ako se siva voda čuva, ona postaje crna voda. Ali to je za klasične spremnike. Spremnik ispunjen kamenjem omogućava razvoj velikog broja mikroorganizama na površini tog kamenja, a mikroorganizmi moraju od nečega živjeti. Hrane se tim "zagađivačima" i na taj način pročišćuju vodu. U teoriji. Biljni filter, sa biljkama močvaricama, je još učinkovitiji jer korijenje tih biljaka mnogo bolje podržava razvoj mikroorganizama. Na kraju se svo to pročišćavanje svodi na to da višak nutrijenata netko mora pojesti, dakle na formiranje staništa za mikroorganizme.

Ja ću za otpadnu vodu iz septičkog tanka svakako propustiti prvo kroz biološki filter, pa onda u prirodu, a za sivu vodu nisam siguran. Razmišljam da napravim barem filter za masnoću (grease trap), za ostalo ne znam.

Siva voda...
http://earthshipeurope.org/index.php/earthships/performance?showall=&start=3
... I also learned to know that they had some grey water problems, because of poor design in the grey water system. They had to adapt the system, to not take in any water from the kitchen sink anymore. This seemed to cause a nasty smell, that disappeared after the grey water system was adapted....

Vidim dosta ekipe po Earthshipovima koristi kante/korpe ("posudili" iz supemarketa :-) ) sa piljevinom kroz koju prvo prolazi siva voda, svako toliko se piljevina baca u komposter...
Slično rješenje se može vidjeti i u knjizi "Create an Oasis with Greywater" ali za direktno navodnjavanje stabala i grmlja...

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #4 u: 21 Studeni, 2014, 08:51:20 »
To je rešenje koje sam malopre opisao na drugoj temi o crnim vodama. Voda se ocedjuje kroz piljevinu sa malo komposta. Poenta je da se što sporije ocedjuje da bi se dobio efekat prozračivanja kao u akvaponiji. Vazduh se izbije pa se uvuče sveži kako voda odlazi, praktično 'diše'.
Po mom iskustvu masnoće nisu nikakav problem za razlaganje uz dobre mikroorganizme, eventualno mogu da budu deterdženti ako se koriste u prevelikim količinama.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.