O ovoj sam ideji i ranije razmišljao, a sad vidim da je netko napravio nešto slično pa mi se još više sviđa. U ovom videu:
Uklonili su video...
...nakon prve minute koja ovdje nije bitna, tip gradi nešto što bih i ja htio. Iskopa se dugi jarak, koji u biti i ne mora biti jarak ali meni baš tako odgovara. Jarak se obloži pl. folijom, u koju se nasipa kamenje skoro do vrha. Preko kamenja se stavlja vodopropusna folija, recimo geotekstil, i preko toga se zatrpa zemljom.
1. Kanal može služiti da se voda transportira s jednog mjesta na drugo
2. Kanal je spremnik za vodu, zaštićen od sunca (isušivanja) i komaraca, vrlo jednostavne i jeftine izrade.
3. Kamenje mehanički i biološki pročišćava vodu koja tuda prolazi
4. Voda isparava i hidratizira zemlju koja pokriva kamenje, i tako održava samonavodnjavajuću gredicu za uzgoj nečega.
5. Spremnik je podzemni, relativno zaštićen od smrzavanja
Imam ideju ovo iskoristiti u svom "gray water" sustavu. Najveći dio otpadne vode iz kućanstva ne ide u septički tank, nego je zamišljeno da se ispušta u okoliš. Kako mi je tlo vrlo propusno, što god ja ispustio u njega, brzo nestaje i pitanje je koliko ima efekta. Ako bih na ovaj način otpadnom vodom punio takav jarak, koji bi zadržavao tu vodu i evaporacijom hidratizirao tlo, mislim da bi voda bila maksimalno iskorištena. Pitanje je što s hranjivima iz vode. Treba li siva voda prvo proći kroz pročistač ili ne.