Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: akvaponika  (Pročitano: 11020 puta)

malus

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 42
akvaponika
« u: 24 Srpanj, 2012, 10:12:00 »
Naručio sam knjigu aquaponics, jer mi je puno obećavala.  Na malom prostoru uzgoj riba i zeleni, visoki prinosi cijele godine, zatvoren krug cirkuliranja hranjiva, primjenjivo u našem klimatu svugdje....

Kad on razočaranje, zahtjeva high-tech riješenja, pumpe, grijanje vode, zraka, određene aditive za kontroliranje kemijskih karakteristika vode..... dovoljno je da nestane struje, ili da se pokvari pumpa da sve ode kvragu. Da ne govorim da za pozicije bez mrežnog priključka stuje je skoro neprimjenjiva....

S obzirom da sam ljubitelj low-tech riješenja, bez održavanja ili sa minimalnim održavanjem, ne vidim nikakvu praktičnu primjenu u svom životu za akvaponiku....

Ima li ko kakvih ideja, misli, spoznaja oko ove teme?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
Odg: akvaponika
« Odgovori #1 u: 24 Srpanj, 2012, 18:29:28 »
Prvi put čujem za to, morao sam proguglati da vidim o čemu se radi. Inače sam u tranziciji iz high-tech u low-tech. Kad sam prije nekoliko godina razmišljao o samoodrživosti, imao sam u glavi kuću punu gadgeta, maltene robote koji mi stavjaju hranu u usta... Onda sam čuo za permakulturu pa shvatio da je rješenje u jednostavnosti. Još imam stare navike, ali nove ideje koje me mijenjaju.

I ja se znam zaletiti u nešto, pa shvatiti da to nema veze s onim što tražim, tako da u zadnje vrijeme pokušavam kod pretrage dodati prefiks permaculture ili tako nešto. Da eliminiram u startu high-tech rješenja.

Mogu li se znanja iz knjige primjeniti na pametniji način, zamijeniti high-tech s low-tech rješenjima, a da koncept ostane isti?
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 05 Rujan, 2012, 22:37:39 »
Jel to to?

Backyard aquaponics: DIY system to farm fish with vegetables

Osnova sustava je plastenik koji grije biljke i vodu, voda koja stvara vlažnu mikroklimu, ribe koje žive u vodi i proizvode gnojivo, i nešto što će prelijevati pognojenu vodu u prostor s biljkama? Zašto bi to moralo biti high tech?
Problem je rješenje

branimir

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 17
  • -Receive: 8
« Odgovori #3 u: 11 Rujan, 2012, 10:52:33 »
neznam jel "to to" ali tijekom zime definitivno ribe zahtjevaju dodatnu prehranu (inace ima komaraca i previse) a sto se biljaka tice - pogotovo u vodi .. grijanje mi zvuci vise nego neophodno ..
nista osobno - samo prirodno

malus

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 42
« Odgovori #4 u: 11 Rujan, 2012, 11:07:37 »
Nikola, i meni se to činilo tako, zato sam i naručio knjigu,... ali....
:)

Prehrana, struja, grijanje, pumpe, analiza vode, Ph, kalij i glavna hranjiva, kemijski dodaci za intervenciju u slučaju disbalansa.
Dovoljno je da ti jedan od ovih elemenata gore zakaže i cijela instalacija bye, bye.

high tech. ima tehnologiju i zahtjeva dnevno tetošenje.

neprihvatljivo. ;)

d.

Nenad čukanović

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
« Odgovori #5 u: 28 Veljača, 2013, 19:47:45 »
Da, potrebno je da se voda zimi greje.
Da potrebna je jedna pumpa za protok vode.

Ako malo bolje sagledate problem videćete da je ta pumpa mala, oko 30W, a ja sam odlučio da posle 11. meseca isključim sve i sačekam 4. mesec pa da ponovo sve oformim. To uopšte nije problem za one koji su imali akvarijum.

Akvaponika jse uglavnom primenjuje u tropskim oblastima i Australiji gde ne postoji zima kao godišnje dobe, mada i neki u SAD koji su na našoj geografskoj širini takođe to rade. http://www.facebook.com/BigelowBrook

Kod nas je dečko pre oko 6 meseci pokrenuo projekat i to ovako izglede: http://www.facebook.com/aqua.basta

kvadabra

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
« Odgovori #6 u: 16 Lipanj, 2014, 08:49:19 »
više o akvaponiki ili hidroponski sustava možete naći ovdje http://www.ponnod.com/baza-znanja/, ovdje i sposoban kupiti proizvode za tih sustava ... uzgoj nije tako komplicirano kao što izgleda

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #7 u: 04 Srpanj, 2014, 09:39:46 »
Svaka čast ali mislim da akvaponika nije ono čemu bi trebali težiti. Mišljenja sam da takov proizvedene biljke - povrće nije ono što nam treba - da čovjek jednostavno nije u stanju pružiti biljkama sve što im treba i kako im treba, a svaka imitacija je jednostavno nešto što nam ne treba pogotovo u samoodržavajućoj agrikulturi.

Čovječanstvo je tako prihvatilo i umjetno gnojivo i kemiju za kojekakve potrebe u poljoprivrednoj proizvodnji i tako doveo sve nas na prag samouništenja....

Jednostavno - uz sve znanje ili bar uz ono što mislimo da imamo - nismo sposobni na umjetan način proizvesti svoju hranu koja će nam održavati naša tijela zdravima, a time i naš duh čilim..... i tako s moje strane akvaponika nema prolaznost....

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 04 Srpanj, 2014, 21:54:50 »
I ja sam dosao do slicnog zakljucka, Javorka.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 564
  • -Receive: 189
« Odgovori #9 u: 07 Srpanj, 2014, 12:30:05 »
Također sam prekrižio aqua/aero poniku.

Čak me ni staklenici ne zanimaju.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
« Odgovori #10 u: 07 Srpanj, 2014, 13:40:41 »
Aqaponia nije "zaokružen" sustav ima ulaz "izvana" - hranu za ribe

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
« Odgovori #11 u: 10 Kolovoz, 2018, 21:40:09 »
Aqaponia ustvari nije ništa novo
„starija varijanta“ aqvaponia-e je omogućila stvaranje Astečkog carstva…
Manji broj ljudi se bavio poljoprivredom i prijevozom poljoprivrednih proizvoda a ostali su se mogli baviti širenjem carstva (ratovanjem…)

The Chinampas of Mexico
http://www.chinampas.info

Chinanpas danas...
https://vimeo.com/221910659
https://www.youtube.com/watch?v=HJiTRh4EeTs

« Zadnja izmjena: 10 Kolovoz, 2018, 21:43:03 od m2 »

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 84
  • -Receive: 83
« Odgovori #12 u: 03 Rujan, 2018, 21:09:39 »
Pa tako su "sredili" deltu Neretve za mandarine.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.