Procistac moze biti s horizontalnim i vertikalnim tokom. Navodno je vertikalni tok bolji, ali za njega je potrebno imati mrezu cijevi na vrhu i na dnu procistaca. Nedostatak vertikalnog je sto nije primjeren za vikendice, mora se svakodnevno propustiti voda kroz njega.
Moj je s horizontalnim tokom. Ulijevam u njega vodu na jednoj tocki, i izlijevam na drugoj. Pregrada sprijecava da voda ide najkracim putem od prve do druge tocke. Zato mislim da ne treba komplicirati oko toga kako ulijevam i izlijevam vodu, bitno je da ona prodje kroz procistac. Ako stavim drenaznu cijev na ulazu, riskiram da se rupice zacepe. Ako ju stavim na izlazu, nista korisno ne dobivam, jer je procistac vrlo mali. Ne bih izlijevao vodu s jedne tocke, nego s nekakve povrsine duljine 30-50cm. Kada bi procistac bio povrsine o kakvima se radi u literaturi, recimo 10-20 metara sirine i tko zna kolike duljine, jasno da ne bih mogao ulijevati i izlijevati vodu na jednoj maloj povrsini. Tada bi recimo kutevi cetverokuta bili gotovo bez protoka i bez funkcije. Tada bi drenazna cijev duljine 10-20m na ulazu i izlazu osigurala ravnomjeran protok kroz procistac i ppdjednaku iskoristivost cijele povrsine.
Tako nekako ja razmisljam. Unutar procistaca vec sam napravio revizorsko okno, ono ce uvijek biti prazno, suho, kroz njega samo prolazi voda pomocu jedne fleksibilne cijevi. Tom cijevi reguliram visinu vode u procistacu, to vec funkcionira savrseno. Fleksibilna cijev je jedini put kojim voda napusta procistac. Usta te cijevi ulaze u "radni" dio procistaca nekih 10 cm. Kada bih tu cijev zatrpao sitnim sljunkom, on bi vjerojatno usao i u cijev i blokirao protok, pogotovo ako za sljunkom udju kojekakve necistoce, ili korijenje. Zato cu tu prvo poslagati kamenje, tako se savjetuje cak i u uputama sa drenaznim cijevima. Na slican nacin mislim napraviti i ulaz. Ali ne zamaram se detaljima, to je toliko maleno da bez problema preradim ako se pokazu neki nedostaci.