Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Gradnja malog biljnog pročistača  (Pročitano: 28054 puta)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 84
  • -Receive: 83
Odg: Gradnja malog biljnog pročistača
« Odgovori #30 u: 26 Ožujak, 2016, 09:03:15 »
Pa to se traži! Jednostavnije ne može! :thumbup:

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 865
  • -Receive: 438
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #31 u: 26 Ožujak, 2016, 11:09:53 »
Ali može malo kompliciranije Bambi. ::)

Prije ulaza u pročiščivač ugradi se još separator ulja i masti, te krupnih čestica, koji na taj način djeluje kao predprečistač.

Separator ulja i masti je vodonepropusni spremnik sa potopljenim pregradama i usporivačima.
Voda iz kuhinje dovodi se do taložnog spremnika gdje se uspori njezina brzina tako da se umiri. Tako dolazi do taloženja tvari težih od vode.
Nakon toga odvajaju se ulja i masnoće koje su lakše od vode i one se skupljaju na površini vode i tako plivaju na površini u sloju masnoće.
Odtaložena i odmašćena voda tako prolazi dalje - ispod potopljene pregrade i kroz izlaznu cijev odlazi dalje u pročišćivač.

Sakupljenu mast i talog iz separatora, povremeno odstranim i bacim u kompostarnik.
Inače, na gornjoj strani sifona u sudoperu, držim dodatni mehanički rupičasti hvatač nečistoća i to pomaže da krupnije tvari ne odu u odvod, nego ih odmah odvojim u kompostarnik.

Dok sam skicirao (rukom) i pisao ovaj post, Nikola je svojim primjerom opisao najjednostavniji separator.
Bravo Nikola. :clap:
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #32 u: 26 Ožujak, 2016, 13:51:28 »
I ja sam razmišljao o tom "mokrom" separatoru. Činilo mi se da bi moglo biti previše "ljigavog" posla a tom nataloženom masti. Odlučio sam se za "suhu" verziju i za sad je u redu. Pomalo se to kompostira u toj kanti, i voda koja istječe iz tog separatora mi navodnjava cvijeće. Baš sam neki dan gurao glavu u šaht, nema mirisa. Vidjet ću kako će biti po ljeti, ali prošlog ljeta i jeseni isto nije bilo problema.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #33 u: 26 Ožujak, 2016, 15:55:44 »
I taj "mokri" separator, moguće je jednostavno izvesti od jedne ili dvije plastične kante od iskorištene boje za zidove.
Pregrade se toplinski "točkasto vare" za stijenke kante, nakon čega se spojevi "pojačaju" termički topljivom plastikom iz "termopištolja".
Ako nam razlika u visinama dopušta (ako je separator na kosini), kante možemo postaviti i kaskadno, jednu za drugom.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #34 u: 29 Ožujak, 2016, 08:41:27 »
Za moje potrebe biti će dovoljna ona univerzalna crna građevinska kanta. Preko ljeta ne potrošim niti pola litre ulja za pripremu hrane, ali zalomi se neki puta mašćoba koju ne bih baš izlijevao u kućni odvod. Tako da mi je ova Nikolina varijanta dovoljna.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #35 u: 26 Travanj, 2016, 07:23:18 »
Pronašao sam bez problema u gomili crnih, globalno poznatih građevinskih kanti, jednu sa spontano raspuknutim dnom. I stavim na dno krupniji pijesak, pa onda nasjeckane suhe grančice. Sve to nagazio i pokrio sa još malo krupnije pijeska. Kako sam imao nekoliko stručaka lavande koja se trusi po sobi, stavio sam je na vrh da ljepše izgleda ;) . I tako ispijem zadnju čašu ovosezonske prve velike pive u plastičnoj boci i padne mi na pamet da to malo usavršim. Ha, nisam imao pametnijeg posla na kraju dana. Napravim lijevak kojeg pokrijem sa izrezanim dnom. Kad se to sve malo slegne, stavit ću zemlju do ruba kante i posijati nešto. E, i kako bi sad mi to nazvali?! Mikro biljni pročistač otpadnog ulja u kućanstvu (sa dodatkom mirisa lavande). A inicijali bi izgledali po prilici ovako; MBPOUUK (SDML). Hvala ekipi na idejama. ;)

PS  Naravno da sam išao odmah nešto spohati (ne bih smio), kako bih isprobao sistem. A pronašao sam i par decilitra starog ulja od jesenas.
      Iako sam smanjio fotke, ne prihvačaju se posta! Stavljam na onaj uplaud fotki.
« Zadnja izmjena: 28 Travanj, 2016, 10:27:08 od bambi »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #36 u: 26 Travanj, 2016, 07:56:24 »
Da, dostigli smo limit od 1GB podataka na forumu. Vidjet ću što mogu napraviti po tom pitanju, a ne bi bilo loše da ubuduće izbjegavamo upload filmova direktno na forum, te da slike smanjimo prije uploada.
« Zadnja izmjena: 26 Travanj, 2016, 08:17:36 od Nikola »
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #37 u: 28 Travanj, 2016, 09:46:00 »
Uspio sam staviti na upload fotki! 3 fotke, najnužnije za skužiti.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #38 u: 28 Travanj, 2016, 09:48:58 »
Mogao si probati staviti fotke u svoj odgovor #35.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #39 u: 28 Travanj, 2016, 10:29:04 »
Uspio! Hvala Fazy. Usput ispravio i par popapanih slova. ;)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #40 u: 28 Travanj, 2016, 14:41:39 »
Kako ti to sa lijevkom sada funkcionira? Moja logika bi recimo bila da lijevak postavim naopako, ako bih ga baš stavljao, tako da se otpadna tekućina širi po površini pročistača a ne da kroz jednu točku propada sve do dna. Prema tvojim slikama izgleda mi kao da se upravo to događa, da ono što želiš da ti se profiltrira zapravo vodiš najkraćim putem na dno.
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #41 u: 28 Travanj, 2016, 15:41:29 »
Pa, petnaestak sekundi je trebalo da se upije količina deci i pol. Mislim da će one nasjeckane grančice to razvući na veću površinu(volumen). Ovako se lakše ulijeva.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #42 u: 18 Svibanj, 2016, 08:29:19 »
Prošle jeseni sam uspio zatrpati dovodnu cijev u biljni pročistač (filter). Zaboravio sam snimiti fotićem, ali sam nedavno napravio odvodni dio čije fotke ću priložiti (a slično izgleda). Donji dio je pun rupa kroz koje prolazi voda. Okomita cijev će biti neki oblik revizionog okna iz kojega ću uzimati uzorke vode u razdoblju testiranja , a kasnije upotrebe. Donji izrešetani dio obložit ću staklenom mrežicom, a možda dodam i filter uložak koji se koristi za nape.Vodoravna cijev je odvod oborinskih voda iz komore sa posudama kompostera. Na nju se priključuje ova okomita cijev. Naravno, morat ću dotjerati zidarski, unutarnje stijenke komora kako tekućina ne bi odlazila nekontrolirano u okoliš. Ovo još nije spojeno već je samo skica za pokazati.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #43 u: 18 Svibanj, 2016, 09:48:17 »
Jesam li dobro razumio, ovo je dolazna cijev? Čemu toliko filtriranje na ulazu u pročistač, i što ćeš sa nečistoćama koje će ti zatrpati rupice i cijelu tu dovodnu cijev? Više mi logike ima da je ovo odlazna cijev.
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #44 u: 18 Svibanj, 2016, 10:16:33 »
To je odvodna cijev. Na prvoj fotki okomita glumi reviziono okno. Ova priključena, sa koljenom, je odvod u glavni odvod (vodoravna pri tlu) koji odvodi oborinsku vodu kako sam gore napisao.I ta će biti zatrpana. Ustvari, voda iz separatora ide u prvu komoru koju sam napunio jesenas sa raznim granulatima šljunka. No i to ću morati popraviti jer nisam zadovoljan sa nekim detaljima.Opisat ću kad napravim i valjda neću zaboraviti snimiti stripić. ;)

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.