Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Gradnja malog biljnog pročistača  (Pročitano: 28055 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
Odg: Gradnja malog biljnog pročistača
« Odgovori #45 u: 18 Svibanj, 2016, 10:25:29 »
Ja sam ovaj vikend nasipavao šljunak u svoj pročistač, i sadio trsku. Trsku sam uzgojio u staroj kadi punoj vode. Ona je svojim korijenjem potpuno ispunila prostor kade, tako da sam je izvukao u jednom kompaktnom komadu. Pokušao sam razdvojiti individualne biljke, što je bilo nemoguće. Na kraju sam kao mesar, mačetom isjekao taj veliki komad na desetak manjih "šnicli" i takve posadio u šljunak. Nadam se ovog vikenda ispustiti čistu vodu koja sada stoji u pročistaču, te probiti rupu na septičkoj i preliti ju u pročistač. I onda se nadati da će trska lijepo odraditi svoj posao.
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 84
  • -Receive: 83
« Odgovori #46 u: 18 Svibanj, 2016, 10:34:17 »
Onu koju sam povadio na obali Save, i popikao, nije uspjela. Morati ću ponoviti gradivo.Sa pravom trskom iz neke bare. Našao sam pristupačni rogoz (šaš) ali kako ima naoko gomoljasti podzemni dio ne znam koliko bi bio prikladan za ovo. Možda kao ukras.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #47 u: 18 Svibanj, 2016, 10:56:57 »
Zanimljivo da nije uspjela. Ona koju sam ja iščupao iz obližnje bare je bila tek jedna stabljika sa nešto malo pokidanih korjenčića na sebi, i ubacio sam ju u čistu vodu u kadi. Probaj onda iz bare nešto iščupati, a ako bude trebalo, mogu ti ja poslati jedan busen. Samo mislim da će lakše preživjeti transport ona koju sam iskopaš.
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #48 u: 18 Svibanj, 2016, 11:08:49 »
Hvala. za pol vure bežim na viksu, a usput ima nešto bara ...pa valjda ne bum sletil s ceste gledajući ;)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #49 u: 09 Travanj, 2017, 20:02:17 »
Moj mali pročistač samo za otpadne masnoće sam tokom prošle godine nekoliko puta nadopunjavao sa grančicama, jer je sve to pomalo "sjedalo" truneći. Po meni, položio je test. Prošli tjedan sam ga čistio da vidim stanje. Pri dnu kompostić, kakav-takav, poslužit će. Od osjećaja masnoće nema ništa. Ja zadovoljan ;)

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.