Zapamti

"Ako je netko umoran da ti dade osmijeh, daj ti njemu svoj."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Hvatanje i "obrada" kišnice  (Pročitano: 9678 puta)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
Odg: Hvatanje i "obrada" kišnice
« Odgovori #15 u: 10 Ožujak, 2023, 08:00:30 »
Možda nađeš neki stari bazen povoljno...
Plastenička folija će držati vodu par godina ako i toliko potraje.
Za 40m3 je možda isplativije napraviti jezerce sa pond lajnerom.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #16 u: 10 Ožujak, 2023, 09:01:10 »
Da, i mislio sam na pond liner, ne na plasteničku foliju. Dimenzija o kojoj sam govorio, 4m x 20m dođe 316€. Za tank približne zapremine 45 m3, to je 7€ po kubiku. Da mi netko i pokloni stari bazen ili 45 kockastih tankova za vodu od 1 m3, mislim da bih samo kamion platio više nego što je taj pond liner.

Znači 7€ po m3 za pond liner, ali onda još 20€ po kubiku (vode) samo za konstrukciju koja će to držati. O tome se radi, da za tih 20€ barem dobijem nešto što će trajati koliko i pond liner, ili da dođem do konstrukcije koja je optimalna što se tiče materijala.

Mogao bih i iskopati, ali kopanje nije jeftino, pogotovo kod mene gdje je sami kamen. I onda bih vodu morao crpiti pumpom. Ovako je spremnik na povišenom mjestu u odnosu na zemlju.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #17 u: 10 Ožujak, 2023, 09:55:47 »
Nemaš neko mesto gde je konfiguracija terena povoljnija za kopanje pa da eventualno praviš jedan ili dva zida?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 865
  • -Receive: 438
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #18 u: 10 Ožujak, 2023, 10:15:28 »
A da probaš "ukopati" foliju (napraviš bazen)?
Ne treba Ti nikakva ograda.
Iskopanu zemlju rasporediš ravnomjerno sa svih strana pored iskopa u oblik nasipa i dobiješ pola potrebne visine. ( pola iskop / pola nasip)!? 🤔
Potreban alat: kopačica -(žena koja kopa)🥰, lopata i traktor sa ralicom (kojeg imaš). 😊
« Zadnja izmjena: 10 Ožujak, 2023, 10:17:05 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 10 Ožujak, 2023, 11:23:36 »
U pravu ste obojica. Imam mjesto na kojem mogu ukopati spremnik i opet bi bio na povoljnoj visini. Ta opcija mi je također u razmatranju. Ono što u toj opciji moram uzeti u obzir je cijena rada za iskopati 50 m3 zemlje na ruke. U redu, neka je upola manje, ako kopam pola dubine, pa iskopanu zemlju iskoristim kao nasip. I dalje je mnogo posla, znao sam biti potpuno "uništen" nakon što bih prebacio kubik-dva zemlje preko ramena. Skiciranu konstrukciju napravim za jedan dan, a kopanje bi možda trajalo cijelo ljeto.

Da bih na kraju odlučio što mi se više isplati:
- potpuno nadzemna konstrukcija
- uglavnom nadzemna konstrukcija, sa ukopanim središtem tanka
- bez konstrukcije, potpuno ukopani tank

morao bih vidjeti koliko jeftino i jednostavno mogu napraviti tu ogradu i koliko to može biti trajno. Kod ograde je prednost što bih cijeli tank mogao lako premjestiti ako bude potrebe, i također, što bi ideja mogla biti upotrijebljena i na drugim zemljištima.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 564
  • -Receive: 189
« Odgovori #20 u: 10 Ožujak, 2023, 13:49:00 »
smije se znati što će ti 50m3 vode? Ako misliš imati ribe vjerojatno im je bolje potpuno ukopano jezero radi stabilne temperature.

Inače ono ferocement jezerce koje imaš dobro funkcionira?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 10 Ožujak, 2023, 14:06:31 »
smije se znati što će ti 50m3 vode? Ako misliš imati ribe vjerojatno im je bolje potpuno ukopano jezero radi stabilne temperature.

Inače ono ferocement jezerce koje imaš dobro funkcionira?

Voda mi je značajan ograničavajući faktor kod uzgoja bilja i volio bih imati dobar sustav navodnjavanja. Ne bih volio da to bude voda iz vodovoda zbog klora, a i zbog cijene vode.

Ferocementno jezerce je negdje napuklo, i to sam zapustio jer mi je daleko od kuće i na mjestu koje više ne obrađujem. Voda se gubi, a na dnu je mnogo mulja u kojem raste trska. Pored tog jezerca koje curi rastu odlični grmovi ribiza, izgleda da im navodnjavanje godi.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 11 Ožujak, 2023, 17:33:10 »
Stavi na papir koliko će te koštati daska za ogradu, verujem da za te pare možeš da angažuješ neku mašinu za kopanje.
Konstrukcija mora ipak da bude malo jača nego ova koju si nacrtao.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 13 Ožujak, 2023, 13:50:00 »
Uzimam u obzir i neku kombinaciju stare daske i kopanja. Stare daske, drveni stupovi, to je ajmo reći besplatno.

1. Teren je nagnut cca 10 stupnjeva, odnosno tražim baš takvu ili veću kosinu. Teren je ledina, travnjak, pa ga pokrivam crnim agrotekstilom da ugušim travu.
2. Do agrotekstila zabijam stupove, nešto otpadno, ili nasječem u šumi koliko mi treba. Zabijam ih u koso.
3. Neke stare daske, ili najjeftiniji materijal iz pilane koristim kao oblogu uz te stupove
4. Nakon otkrivanja agrotekstila, obično ostaje veoma rahli humus. Barem su mi takva dosadašnja iskustva. Na ruke iskopam jarak, ne suviše dubok. Zemlju bacam do dasaka da formiram oblik polovice cijevi.

Ovaj mangup sa rukama u džepovima je tu radi osjećaja dimenzija. Za pond liner širine 4m mi treba jarak širine (promjera) 254 cm. Idealan oblik je polovica  kruga, dakle visina "bazena" je 127 cm. Kopam samo polovicu te visine, ili možda i manje od polovice (treba precizno izračunati baš za tu lokaciju i stvarni nagib). Recimo da 50-60 cm dubine ne bi bio problem iskopati.

Traktor je širine 1m, imam "ralicu" koja kopa ravno. Napravim nastavak za ralicu koji ima oblik pokukruga, promjera koji mi odgovara ovdje. Pa zagrebem cijelu dužinu i raskopani sloj bacim na stranu. Tako prođem par puta dok ne dobijem profil cijevi.

Eto to mi se mota po glavi, ali ne isključujem ni mogućnosti da jednostavno iskopam bazen ili da sve napravim nad zemljom.
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 416
  • -Receive: 178
« Odgovori #24 u: 13 Ožujak, 2023, 17:41:54 »
Od svih dosadašnjih ideja ova mi se najviše sviđa.
Ponajprije zbog pretpostavljene upotrebe mehanizacije u osobnom vlasništvu.  :001_cool:
Koliko se sjećam, kod tebe je dosta tanak sloj zemlje a ispod toga je lapor. Pokušaj prvo na tom mjestu provjeriti manjim iskopom koliko u stvari možeš ići u dubinu bez neke jače građevinske mehanizacije.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.