Uzimam u obzir i neku kombinaciju stare daske i kopanja. Stare daske, drveni stupovi, to je ajmo reći besplatno.
1. Teren je nagnut cca 10 stupnjeva, odnosno tražim baš takvu ili veću kosinu. Teren je ledina, travnjak, pa ga pokrivam crnim agrotekstilom da ugušim travu.
2. Do agrotekstila zabijam stupove, nešto otpadno, ili nasječem u šumi koliko mi treba. Zabijam ih u koso.
3. Neke stare daske, ili najjeftiniji materijal iz pilane koristim kao oblogu uz te stupove
4. Nakon otkrivanja agrotekstila, obično ostaje veoma rahli humus. Barem su mi takva dosadašnja iskustva. Na ruke iskopam jarak, ne suviše dubok. Zemlju bacam do dasaka da formiram oblik polovice cijevi.
Ovaj mangup sa rukama u džepovima je tu radi osjećaja dimenzija. Za pond liner širine 4m mi treba jarak širine (promjera) 254 cm. Idealan oblik je polovica kruga, dakle visina "bazena" je 127 cm. Kopam samo polovicu te visine, ili možda i manje od polovice (treba precizno izračunati baš za tu lokaciju i stvarni nagib). Recimo da 50-60 cm dubine ne bi bio problem iskopati.
Traktor je širine 1m, imam "ralicu" koja kopa ravno. Napravim nastavak za ralicu koji ima oblik pokukruga, promjera koji mi odgovara ovdje. Pa zagrebem cijelu dužinu i raskopani sloj bacim na stranu. Tako prođem par puta dok ne dobijem profil cijevi.
Eto to mi se mota po glavi, ali ne isključujem ni mogućnosti da jednostavno iskopam bazen ili da sve napravim nad zemljom.