Zapamti

"Bolje je pojesti jednu dobru krušku negoli košaru
trulih."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Koju vrstu kakaovca usaditi?  (Pročitano: 15221 puta)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
Odg: Koju vrstu kakaovca usaditi?
« Odgovori #15 u: 05 Rujan, 2016, 09:55:20 »
Vrba je jako kalorično drvo i odlično za loženje. Kalorija po toni ima samo malo manje od bukve, cera itd... Razlika je samoj težini drveta odnosno merenju na metar ili kilogram. Osim toga ima i razičitih vrsta vrbe, crvena je veoma lepo drvo od koga može da se pravi nameštaj ili galanterija. Nije trajno ali se lepo 'ponaša', polira i obradjuje.
Mislim da ti neće smanjiti količinu kakaovca u jami ali verovatno se neće ni povećati. Navijam za eksperiment:-) Ja imam orah koji sjajno raste pored jame. Nažalost to je porozna jama samo ozidana ciglom kako se to ovde kretenski radi i verovatno je njegovo korenje već u kakaovcu.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 865
  • -Receive: 438
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #16 u: 05 Rujan, 2016, 10:16:12 »
Plod oraha naravno konzumirate Dzionik, kao što biste konzumirali i smokve zasađene pored septičke ili ?
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
« Odgovori #17 u: 05 Rujan, 2016, 10:30:10 »
Vrba je jako kalorično drvo i odlično za loženje. Kalorija po toni ima samo malo manje od bukve, cera itd... Razlika je samoj težini drveta odnosno merenju na metar ili kilogram.

Vrba      1440 kcal/pm
Bukva    1850 kcal/pm
Hrast     1890 kcal/pm
Bagrem 2040 kcal/pm

Znači, kao što rekoh, neće se baciti, jer se poklonjenom konju ne gleda u zube, ali i nije nešto kvalitetno drvo za loženje. :)

Citat: Dzionik
Ja imam orah koji sjajno raste pored jame. Nažalost to je porozna jama samo ozidana ciglom kako se to ovde kretenski radi i verovatno je njegovo korenje već u kakaovcu.

Mada? Meni orah krepao drugu godinu nakon kopanja jame 3-4 metra od njega. Orah ne podnosi kontinuiranu vlagu. Isto izbetonirana i uzidana septička, ali bez hidroizolacije. Samo, preljev nije bio funkcionalan prvih par godina, a crijeva od pumpe bi se svako malo zaštopala, pa bi septička bila prepuna vode. Orah instantno krepao.
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 05 Rujan, 2016, 10:36:23 »
Inače, koliko je prošlo od kad sam te tri reznice piknuo u kakaovac? Dva tjedna? Svaka reznica je pustila izboj dug sad već cca 10 cm. Čini se da joj baš paše...  :)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 06 Rujan, 2016, 07:55:27 »
Plod oraha naravno konzumirate Dzionik, kao što biste konzumirali i smokve zasađene pored septičke ili ?

Viš nisam ni razmišljao o tome..počeo je da radja pre neku godinu, naravno skupljao sam orahe. Nekako mislim da to koštuničavo voće ne može da bude loše bakteriološki ili grešim??

Citat:
Vrba      1440 kcal/pm
Bukva    1850 kcal/pm
Hrast     1890 kcal/pm
Bagrem 2040 kcal/pm

Znači, kao što rekoh, neće se baciti, jer se poklonjenom konju ne gleda u zube, ali i nije nešto kvalitetno drvo za loženje. :)

Vidiš da su vrednosti po prostornom metru i tako je dvadesetak posto slabija, ali ako bi se računalo po kilogramu bila bi skoro ista.
I meni je orah na tri četri metra od jame ali u nju ide jako malo vode, uglavnom isprani kakaovac i malo tuširanja zimi. Sve ostalo, pranje sudova i tuširanje pa i veš mašina je u bašti i ide direktno na travnjak ili pod drveće.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 06 Rujan, 2016, 11:59:38 »

Citat:
Vrba      1440 kcal/pm
Bukva    1850 kcal/pm
Hrast     1890 kcal/pm
Bagrem 2040 kcal/pm

Vidiš da su vrednosti po prostornom metru i tako je dvadesetak posto slabija, ali ako bi se računalo po kilogramu bila bi skoro ista.

Pa nije baš 20, nego 30-40%, ali dobro, nego ne razumijem to računanje u kilogramima? Mislim, razumijem, nego ne razumijem zašto guraš kilograme naspram prostorne metre? Znači, kada bih piknuo bukvu u kakaovac, 27,7% bih se bolje ogrijao za istu veličinu stabla.

Doduše... Vrba bi u istom vremenskom periodu dala garant 100% više prostornih metara od od bukve, a još puno više od hrasta i bagrema (što je, doduše, onda i više kilograma)...

Hmmm... Čekaj malo... Jesam li sada donio zaključak da je vrba najisplativije drvo za loženje, pod uvjetom da ložiš drvima koja ti rastu pred kućom? Jer su ti troškovi obrade i tegljenja drveta jednaki, pa ako ih prodaješ, nije baš isplativo, ali ako imaš šumu pred kućom (što ja imam, umjesto polja, doduše još mladu šumu), onda mi je isplativije imati vrbe, jer ću dobiti puno više drvne mase nego što je vrba manje kalorična?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #21 u: 06 Rujan, 2016, 12:51:07 »
Zabluda vjerojatno kreće od tuda što ljudi jednostavno odu u šumu i posjeku stabala koliko im stane na prikolicu. I ne zanima ih je li to nešto raslo 10 ili 100 godina, zanima ih samo koliko kalorija ima na prikolici. Skoro svi odlaze u šumu po drva, nitko ih ne uzgaja pored kuće. To su dvije posve suprotne filozofije. Ako imaš besplatan prijevoz i relativno jeftin ili besplatan način čuvanja drva, onda te ne zanima je li određena energetska vrijednost zapakirana u 10 ili 20 metara drva. Više te zanima koliko vremena i prostora treba da uzgojiš tu energiju.
Problem je rješenje

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 06 Rujan, 2016, 13:07:19 »
Da, točno. Dakle, nedostaci su što je skuplji prijevoz (reducirano ako uzgajaš vlastitu šumu iza kuće), skuplja obrada drveta (ali to i nije velika stavka), potrebna veća drvarnica (jer više trošiš drva) i samim time češće ubacivanje u peć.

Jedino što peć ne može razviti toliko visoke temperature, pa to može biti problem. Konkretno kod mene je peć premala za prostor koji grijem, tj. vruće je samo kada radi na 100%, a to je kada ložim suho bagrenje. Svo ostalo vrijeme je ugodno, ili hladno, recimo ako su mi drva mokra.

Ali budući da mi je dobar dio tog polja dosta močvaran i vrba tu odlično raste, uz manje kompromise i preinake - nema zime!!!

Možda da odvojiš ove zadnje postove na novu temu "Loženje na vrbu"? Možda ima netko s iskustvom loženja na vrbu.  Znam da se susjed prije jedno tri zime grijao na vrbu, baš ga idem sad nazvati.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 865
  • -Receive: 438
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #23 u: 06 Rujan, 2016, 13:17:21 »
Ili da zamijeniš postoječu peć - raketnom peći, Divergent, ili još bolje RMH-om (masivnom raketnom peći)!?
Na taj način, bitno smanjiš potrebu za velikom količinom drva ( i to kaloričnog), te pri tome isprobaš loženje na vrbu.
Jedino je trebaš dobro prosušiti.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 06 Rujan, 2016, 14:04:59 »
 :biggrin:

Nisam se htio u te rasprave o raketnoj peći petljati, da ne budem partibrejker, ali kad mi već to konkretno nudiš, Nikola ti može odgovoriti iz prve ruke. :)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #25 u: 07 Rujan, 2016, 10:43:28 »
Malo smo otišli off ali ne mogu da odolim da vam ne pokažem ovu inspirativnu epizodu Grand dizajna; http://www.dailymotion.com/video/x2jmnjw_grand-designs-series-7-7-of-8-hexagonal-oak-framed-house_tv
Svakako ima veze sa vrbama:-)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 07 Rujan, 2016, 13:52:17 »
Nisam shvatio na kraju, za što je koristio te štapove od vrbe? 110.000 Ł za nedovršeni kućerak bez struje, vode, itd. Znači, još 50K da ju sredi sa svim priključcima, a dao je već 200-tinjak K za zemljište. Pa za te pare ni Tito nije gradio viletine, a ne dati za neku blataru...  :(

Nego, pitao susjeda kako mu je bilo ložiti na vrbu, pa je potvrdio moja razmišljanja. Kaže da je super za prijelazna razdoblja, znači hladna jesen i hladno proljeće, ali kada krene ciča zima, jednostavno peć ne postiže zadovoljavajuću temperaturu. Znači (u teoriji) trebalo bi za zimu ostaviti malo bukve, graba, hrasta, bagrema, pa kad je hladnije, onda to miješati s vrbom, u manjem, ili većem omjeru, ovisno o vanjskoj temperaturi.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #27 u: 16 Rujan, 2016, 06:44:20 »
Očigledno nisi pogledao celu epizodu.... Ta cena je mizerna za UK, verovatno sada ta kuća vredi preko miliona.
Sused ti verovatno i podržava teoriju da treba ložiti vlažna drva jer 'duže traju', svaka vrsta goriva traži i svoju furunu. Većina jeste projektovana za jako kalorično drvo ali to ne znači da manje kalorično ne valja za loženje.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #28 u: 20 Rujan, 2016, 12:37:21 »
Očigledno nisi pogledao celu epizodu.... Ta cena je mizerna za UK, verovatno sada ta kuća vredi preko miliona.

To je otprilike kao da kažeš: "Kvaliteta voća i povrća koje kupiš u trgovinama u UK je izvrsna za UK!". Kužiš? To što je njima to povrće ok, ne znači da je jestivo. To smeće ni svinje ne bi jele. Znači, to što je za novce, s kojima bi si i Tito sagradio vilu, sagradio neku blataru ga ne opravdava zato što živi u UK. :-)

Citat:
Sused ti verovatno i podržava teoriju da treba ložiti vlažna drva jer 'duže traju',

Da. :-) Jednom ću vjerojatno napisati cijeli članak na blogu o toj teoriji "ne smiju ti drva biti jako suha!" u što me uvjeravaju svi od kad sam doselio na selo. :-)

Nego, projekat je stagnirao zadnjih desetak dana. Naime, jedan dan pogledam u septičku, a na niti jednoj od tri reznice ubodene u kakaovac nema niti jednog lista. Nije mi bilo jasno što se sad dogodilo, a onda na dnu vidim - puževe! Gamad prokleta, daj zamisli, spustili se u septičku da pojedu lišće od vrbe. Nevjerojatno... Još sam ih slijedećih par dana nalazio unutra i tamanio i danas zavirim i vidim da su listovi ponovno krenuli.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #29 u: 25 Rujan, 2016, 09:08:54 »
"To je otprilike kao da kažeš: "Kvaliteta voća i povrća koje kupiš u trgovinama u UK je izvrsna za UK!". Kužiš? To što je njima to povrće ok, ne znači da je jestivo. To smeće ni svinje ne bi jele. Znači, to što je za novce, s kojima bi si i Tito sagradio vilu, sagradio neku blataru ga ne opravdava zato što živi u UK. :-)"

Ne kapiram šta hoćeš da kažeš, ne svidja ti se 'blatara' ili je preskupa ili ti se ne svidjaju tiletove vile?
Puževi jako vole sengrupe, šahte ili slična mesta, očekuj ih opet. Najbolje da staviš pivske klopke okolo.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.