Zapamti

"Bogataš zavidi zdravomu siromahu."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Koju vrstu kakaovca usaditi?  (Pročitano: 15220 puta)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Koju vrstu kakaovca usaditi?
« u: 11 Kolovoz, 2016, 21:54:37 »
Upravo mi pade genijalna ideja na pamet, pa ju nudim na teoretsko testiranje. Nakon 5 godina od gradnje, septička mi se napunila cca 85%. Kada dignem poklopac, ne vidim vise nista vodenkasto - izgleda mi sve kruto. Sada treba zvati drekavce da to ispumpaju. Ili...evo ideje.

Dignem poklopac i usadim - drvo! Neko brzorastuće drvo. Drvo koje hoće rasti u - kakama. Neki kakaovac. I kako se drvo izgrađuje, tako prazni septičku. Pa svako malo, ja drvo otpilim i iskorstim za recimo loženje, a ono nastavlja rasti i ponovno se izgrađivati. 8 kubika septičke je dovoljno za veliko razgranato korjenje i sad bi bilo idealno pronaći stablo koje bi jednakom brzinom trošilo "materijal" kako mi septičku punimo.

Za sada mi pada na pamet jedino vrba. Brzo raste, podnosi hrpu vode, piljenje ju ne ubija, samo ne znam bi li rasla u sred govana? :-)

Ili ima netko bolju ideju?
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
Odg: Koju vrstu kakaovca usaditi?
« Odgovori #1 u: 11 Kolovoz, 2016, 22:53:57 »
Upravo mi pade genijalna ideja na pamet, pa ju nudim na teoretsko testiranje. Nakon 5 godina od gradnje, septička mi se napunila cca 85%. Kada dignem poklopac, ne vidim vise nista vodenkasto - izgleda mi sve kruto. Sada treba zvati drekavce da to ispumpaju. Ili...evo ideje.

Dignem poklopac i usadim - drvo! Neko brzorastuće drvo. Drvo koje hoće rasti u - kakama. Neki kakaovac. I kako se drvo izgrađuje, tako prazni septičku. Pa svako malo, ja drvo otpilim i iskorstim za recimo loženje, a ono nastavlja rasti i ponovno se izgrađivati. 8 kubika septičke je dovoljno za veliko razgranato korjenje i sad bi bilo idealno pronaći stablo koje bi jednakom brzinom trošilo "materijal" kako mi septičku punimo.

Za sada mi pada na pamet jedino vrba. Brzo raste, podnosi hrpu vode, piljenje ju ne ubija, samo ne znam bi li rasla u sred govana? :-)

Ili ima netko bolju ideju?

Što če je držati stablo da ga vjetar ne prevrne?
Moj sudjed je posadio žalosnu vrbu blizu međe ali nije rasla brzo 5-6 god. do 5-6m ali kad je ušla susjedu u septičku u 2 god otišla na 11-12
posjekli su je jer se susjed žalio da diže zid, jedino je kasnije "plakao" kad mu se upalila lampica zašto 2 god. nije morao ispumpavati septičku ...

Odmah ispod ploče bočno probuši zid septičke na više mjesta da vrba može pružiti korjen u septičku (ili posadi na mjestu preljeva ako ga imaš),
(moraš onda češće kontrolirati nivo da ne dođe do preljevnja ako nije napravljen preljev (valjda sa razlogom nije napravljen) dok stabla ne pruže korjenje)

isto ti i lovor voli rasti u dreku od septičke (vidio par primjera), možda topola (problem alergičarima?)

posadi više sabala = više "pumpi" (probaj više vrsta...)

od lišća i manjih grana možeš raditi malč i/ili kompost
« Zadnja izmjena: 11 Kolovoz, 2016, 22:55:56 od m2 »

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 12 Kolovoz, 2016, 00:35:02 »
Ima preljev, ali sam stavio 30-ak metara cijev da mi to izbacuje niže i dalje od kuće. Mislim da kada bih drvo usadio doslovno u sred septičke da vjetar to ne bi mogao srušiti. Eventualno nagnuti. Jer imam na "stropnoj" ploči poklopac cca 50x50 cm. Korjenje bi bilo veće od toga i vjetar ga definitivno ne bi mogao iščupati van. Drvo bi se moglo nagnuti na rubove otvora/šahte, ali bi ostalo unutra. Ali čak i da ga uspije nagnuti, to znači da bi to već moralo biti veliko drvo s velikom krošnjom, što znači da je i tako i tako za piljenje.

Predlažeš da usadim drvo pored septičke i to je uredu za "pijenje vode", samo meni višak vode ne smeta upravo zbog preljeva. Mene sada smeta kruta tvar. Ako stablo usadim pored septičke, glavni materijal za gradnu će vjerojatno biti zemlja, a onda će pružati i koji korjen u septičku. Ako stablo usadim u sred septičke, onda nema što drugo trošiti osim kakaovca. :-)

Naravno, pitanje je da li bi htjelo stablo rasti u tako "čistokrvnom" mediju. Isto tako se postavlja pitanje, ako stablu super odgovara taj medij, je li moguće da stablo toliko korjenjem zapuni septičku da joj drastično smanji volumen, a onda nastaje sranje (!?) što s korjenom stabla? Kako izvaditi recimo 6 kubika korjena kroz 50x50 cm otvor? :-)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 865
  • -Receive: 438
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #3 u: 13 Kolovoz, 2016, 22:28:16 »
Treba dakle povećati otvor i ne dozvoliti korijenu da se razgrana šire od otvora.
Ili napravuti više otvora i usaditi više stabala.
I to tako da se stabla sade i sjeku u različito vrijeme.

I smokva "voli" septičku. Sposobna je svojim korijenjem "proći" kroz beton u potrazi za vodom i hranom.
U Dalmaciji to koriste i sade je pored septičke.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 14 Kolovoz, 2016, 00:26:46 »
I smokva "voli" septičku. Sposobna je svojim korijenjem "proći" kroz beton u potrazi za vodom i hranom.
U Dalmaciji to koriste i sade je pored septičke.

Radi potrošnje materijala iz septičke, ili radi kvalitetnijeg ploda? Ili oboje? Baš imam dvije smokve koje rastu u kompostu i htio bi ih presaditi, ali ako baš iz govana rastu...?  :blush:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #5 u: 14 Kolovoz, 2016, 13:03:21 »
Pitanje je bi li ikad bilo problema s korjenjem ako se krošnja siječe. Nakon sječe, dio korjenja odumire, jer nema dovoljno lišća da ga hrani. Znači, trebalo bi održavati malo stablo, tek dovoljno veliko da potroši sav materijal koji stiže u jamu.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 14 Kolovoz, 2016, 13:55:10 »
Radi potrošnje materijala iz septičke, ili radi kvalitetnijeg ploda? Ili oboje? Baš imam dvije smokve koje rastu u kompostu i htio bi ih presaditi, ali ako baš iz govana rastu...?  :blush:
Radi potrošnje materijala iz septičke :)
Neznam nikog tko ih je sadio "u" septičku, samo "pored".
Netko mora biti prvi. Barem se nadam da ćeš to biti Ti divergent.
Ako su rasle u kompostu, onda će se vjerojatno lako "priučiti" na "kakao". ;)
Sretno.
« Zadnja izmjena: 14 Kolovoz, 2016, 14:15:12 od fazy »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 14 Kolovoz, 2016, 20:35:23 »
Citao sam o slicnim izvedbama svojevremeno, ali ne znam jesu li ovakva rjesenja jos uvijek samo teoretska ili je koje od njih u siroj (uspjesnoj) primjeni.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Arborloo
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tree_bog
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 24 Kolovoz, 2016, 12:50:25 »
Nikolina ideja je "starija", Divergent:

http://www.perforum.info/index.php?topic=1054.0

...možda posluži.😃

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 01 Rujan, 2016, 13:38:57 »
Da, vidim da je Nikola imao neku sličnu ideju, samo ga je zakomplicirao. Ja uvijek trazim najjednostavnije rješenje. Ubodeš u kakaovac i valjda će rasti?

Bio je neki dan Nikola kod mene i pomalo se iznenadio - vrbe su se ukorijenile u septičkoj i počele listati! :-) Tako da, eto, jesam prvi?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 01 Rujan, 2016, 17:59:19 »
Prvi si, za koga znam da je to realizirao Divergent.
Bravoo majstore.
Pratimo dalje sa zanimanjem kako će to dalje rasti i kako ćeš kasnije izvaditi vrbu van. ???
Možda me ponukaš da isto probam sa smokvom (svake zime smrzne i onda kreće iznova - mozda na kakaovcu neće ::))

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 01 Rujan, 2016, 18:17:17 »
Pa, u teorji, ne budem nikad morao vrbu vaditi van. U teoriji, jel... To sad treba eksperimentalno pratiti. Idealno bi bilo da vrba potroši dobar dio kakaovca i izgradi se na neku veličinu, a onda ju sasječem i koliko kakaovca mjesečno u spetičku upada, toliko se ona ponovno izgrađuje, što ja opet sječem. Kaže Nikola, kako ju ja sasječem, tako će joj dio korjena odumrijeti, pa (opet u teoriji), onda nikad neće zapuniti cijelu septičku. Odumrli korjen se raspada i opet gradi stablo.

E sad me samo živo interesira bi li raslo koje "bolje" drvo unutra. Nije vrba za baciti, ali kako na onim linkovima (što si linkao drugi thread) kažu da je dobro posaditi voćke, a meni se to voće direkt iz septičke baš i ne jede  :001_cool: onda mi je najiskorstivije rješenje da to drvo ložim. A vrba baš i nije visoko kalorično drvo pogodno za loženje. Gratis je, neću je baciti, položit ću je, ali nije ni da ću se nešto ogrijati. Eventualno kad bih naučio nešto sa šibama raditi...

A paulownia? Koliko ona dobro podnosi močvaru? Doduše, kod mene uopće neće rasti, ali možda joj to bude "booster"? :-) Možda ju stavim oko septičke...

A smokvu ne bih sadio direkt u septičku. Zamisli rodi kao nikad do sad, ogromni poželjni plodovi, a ti to nećeš/ne želiš jesti, jer izvire iz kakaovca.  :biggrin:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 01 Rujan, 2016, 21:27:43 »
Ma kod tebe raste bilo što bilo gdje (osim paulownije) pa drva za ogrijev ne moraju baš u jamu. Ali, ima jedno kvalitetno stablo koje brzo raste i voli močvare, a zove se joha.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 01 Rujan, 2016, 21:38:59 »
Da "gadi" nam se naš kakaovac, a polja gnojimo "kakaovcem" krave i konja.

Paulivnija bi bila dobra za rast na kakaovcu ali uz krajnji oprez zbog širenja korijena.
Naime, kada sam prilikom sadnje mladica paulovnije, u kantu posadio komadiće korijena te iste mladice, svi komadići su niknuli:
http://www.perforum.info/index.php?topic=777.45
(odgovor #55)
Što više, ova crna kanta stajala je na jednom mjestu bez premještanja 5 mjeseci i novoizrasle mladice svojim su korijenom probile dno posude (plastične kante) i ušle u tlo ispod kante.
Izvlačenjem korijena iz septičke doći će do lomljenja vrškova korjena... a pitanje je kako obuzdati daljnje širenje paulovnije!?

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 01 Rujan, 2016, 22:44:22 »
Moj vrt kakaovca vidio nije, a da mi polja nisu divlja (jer ih prirodno pošumljujem), svejedno ne bi vidjela dreka od antibiotika, cjepiva, kemije iz hrane i svih ostalih otrova iz životinjskog kakaa.

Što se paulovnije tiče, točno je to za komadiće korjena. Moje 5-godišnje paulovnije su visoke metar i pol. Da ti jebem marketing... Uglavnom, ovo im je sad treće mjesto i zemlja definitivno nema veze. Jednostavno ne rastu. Mraz ih u proljeće spali i bok. Na mjestu gdje sam ih izvadio, ponovno narasle nove. Njih iskopao i bacio, ali svejedno opet narasle nove. Korov... :)

Međutim, ako bi htjela rasti u kakaovcu, nema razloga da ju vadim, pa da iz korjenčića rastu nove. Ja pilim, a ona raste. Korjen dijelom odumire kad ju otpilim. Pd uvjetom da septička pruža određenu toplinu u proljeće koja ne bi dozvolila da ju mraz spali. Uostalom, poprilično sam siguran da vrba nije ništa manje "zahvalna" po pitanju zaostalih korjenčića. Jednom sam otpilio vrbu, narezao ju na male panjeve (velike oblice), poslagao ih u hladovinu na travu, izbušio rupe i nabio tiple s micelijem. I pokrio crnim najlonom i zaljevao. Ništa od toga, razočarao se u uzgoj gljiva. Tek dvije godine kasnije sam skužio da gljive nisu htjele rasti, jer gljive ne rastu na živom stablu. Naime, iz oblica su rasle grane, a kad sam ih bacao, s donje strane vidim hrpetinu "dlačica". Oblice se zakorjenile.  :blink:

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.