Zapamti

"Budala kojoj se žuri, pije čaj vilicom."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Kućica iznad bunara  (Pročitano: 10832 puta)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Kućica iznad bunara
« u: 18 Travanj, 2016, 11:52:46 »
Trebao bih iznad betonskog valjka/prstena napraviti nekakvu kucicu. Imam ideju, ali ne mogu izguglati nikakv tutorijal, ni pismeni, ni na YT, da provjerim koliko mi je ideja ispravna. A uopće ne mogu ni izguglati slike kucica iznad bunara. Pa ako ima netko nekakav link, ili poseban savjet na sto moram paziti, bio bih zahvalan.

Od materijala planiram koristiti samo drvo, znaci konstrukcija od greda 10x10, pa podaskati, s cca 3 mm razmaka medju daskama, kako bi daske i sam bunar mogle disati. Na jednu stranu cu staviti "prozor", isto od dasaka, s lokotom.

E i zanima me gdje kupiti onaj kolotur, da s lancem mogu spustiti kantu u vodu? Jos lako za sam valjak (to od nekog stabla uzmem), nego kako to pricvrstiti za bocne stupove i kako to vrtjeti?
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

buza

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 45
  • -Receive: 18
Odg: Kućica iznad bunara
« Odgovori #1 u: 18 Travanj, 2016, 21:15:55 »
Moj ti je savjet da prvih 80-ak cm visine ne razmices daske da ne bi upadala prasina i necistoce u vodu dok se hoda okolo. Kolotur mislim da ti nece biti problem nabavit u nekom od trgovackih centara sa boljim izborom vijcane robe i gvozdjurije. Drveni ,,valjak,, je najbolje da bude od suvog kruskovog drveta. Otese se (ili istokari) tako da je na sredini deblji, a prema krajevima se lagano suzava. Tako se lanac brze namotava, a smanjuje se tezina. On u kucici bude sa desne strane kad otvoris vrata iliti prozor. Sa zadnje strane se usarafi jedan deblji, kraci, ravni (bez glave) sraf fi 20, a sa prednje strane iste debljine duzi sraf savijen na kraju u obliku dva slova L -rucka. Kod nas za to postoji turcizam ,,jegija,,. Na prednjem i zadnjem desnom stubu kucice se izbuse rupe na istoj visini (u visini lakta, ili malo vise) tako da gledaju prema naprijed i nazad. Kroz te rupe se pri montazi provuku ovi sarafi. Kolotur se pricvrsti na gredu koja se pruza od sredine vrha jednog do sredine vrha drugog bocnog zida. Nadam se da ti je bar malo pomoglo.

buza

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 18 Travanj, 2016, 21:39:48 »
Ovako nekako, s tim sto bi kod tebe i donji dio bio drveni.
http://www.olx.ba/artikal/19462716/kucice-ukrasni-krov-za-bunar/

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 19 Travanj, 2016, 00:56:54 »
Hvala, pomogao si dosta, ali dosta i nisam shvatio.

Ovaj dio sndaskanjem donjeg dijela nisi ti shvatio; valjda nisam dobro objasnio. Ne znam naziv za taj komad betona, ali postoje betonske osmerokutne cijevi koje su se nekad stavljale iznad bunara. Ovakvu ja imam:
http://www.njuskalo.hr/image-w920x690/vrtna-oprema/kucica-bunar-slika-27255018.jpg

S desne strane te cijevi, pri vrhu, se vidi "uleknuće" za vertikalnu gredu. Na nju i još jednu takvu sa suprotne strane se može pričvrstiti valjak.

E sad taj valjak, nije mi baš jasno zašto od kruškovog drveta? Imam krušaka dosta za rušenje, ali nije li kruškovo drvo jako mekano? Može li orah? Imam ih 6-7 koji su se osušili prošle godine (spalio ih mraz u proljeće taman kad su počeli listati i nisu preživjeli (?) ), a orah je zasigurno tvrđe drvo od kruške i valjda dugotrajnije za taj "posao"?

Budući da su ove vertikalne grede po sredini, kako valjak bude s desne strane? Na fotkama koje vidim je valjak uvijek poprečno kad otvoriš prozor.

Ovaj dio s montiranjem nisam skužio. Trebao bih sliku za to... :-(

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #4 u: 19 Travanj, 2016, 07:07:19 »
Ako je kolotur postavljen na sredinu kućice, kako bi trebalo, onda valjak ne može biti u sredini jer bi smetao lancu? To znači da valjak teoretski može biti na raznim visinama i s bilo koje strane, pa je onda logično da bude "na ruku". Ako sam ja dobro shvatio.

Na slici gdje je valjak u sredini očito nema kolotura, nego se lanac namotava direktno na valjak? Zbog toga valjak mora biti jako visoko pa je vjerojatno nespretno za koristiti.
Problem je rješenje

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 19 Travanj, 2016, 08:31:05 »
Taj kolotur isto nisam skužio. Kakav kolotur? Nikad nisam vidio kolotur u bunarima. Doduše, nisam 30-ak godina uopće vidio bunare. :-) Kad sam bio mali i išao na selo, sjećam se da se lanac namatao direktno na valjak. Nikakvi koloturi nisu postojali, barem ne u bunarima koje sam ja viđao po Slavoniji. Istina, valjak je bio višlje postavljen, kako bi mogao zgrabiti kantu. Ovo s koloturom nije loša ideja, ali malo komplicira stvar. Onda bih trebao dvije dodatne vertikalne grede samo za postavljanje valjka?

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 77
« Odgovori #6 u: 19 Travanj, 2016, 15:43:28 »
Ovaj betonski dio se kod nas naziva opseg. Imam isti bunar kao i ovaj tvoj šta si dao na slici. Direktno se namata na valjak, nema kolutura niti sam ga igdje vidio. Bunar je dubok 24m i kompletno uže stane na valjak. Jedino bih ja vrata stavio i sa desne strane da možeš uhvatiti kantu. U mojem kraju rijetko se zatvaraju cijeli bunari najčešće samo krović gore. Sliku bunara koji je stabio Buza viđao sam po Slavoniji i Bosni jednostavniji za napraviti ali teže se dohvati kanta. Inače za vaditi vodu iz bunara treba imati i malo prakse nije to baš samo tako. Dugo sam gledao kako tata i djed spuštaju kantu u "laufu" a ja moram "kurblati" i dolje i gore.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 19 Travanj, 2016, 21:34:39 »
Citat:
Taj kolotur isto nisam skužio. Kakav kolotur? Nikad nisam vidio kolotur u bunarima.

U prvom postu si spomenuo kolotur, a Buza je onda rekao da valjak ide "desno", pa sam zaključio da oba mislite na stavljanje kolotura na vrh kućice a valjka negdje drugdje, da je pri ruci.

I meni je prva pomisao bila da ide samo valjak, ali onda on mora biti na nespretno visokom položaju. Da je niže, i djeca bi ga mogla koristiti. Mogao bi ga zaustaviti koljenom dok hvataš kantu. Itd. Ali trebaju još dve grede.
Problem je rješenje

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 19 Travanj, 2016, 23:17:51 »
Da, stvarno, my bad.  :blush:

Nisam mislio na kolotur, nego na onaj kotac, koji se stavlja umjesto kurble.

Isprika svima zbog stvaranja konfuzije.

buza

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 23 Travanj, 2016, 18:59:05 »
Nije me bilo neko vrijeme, pa tek sad vidjeh. Da kolotur nas je ,,namotao,, u suprotne smijerove :).
Ovaj tvoj donji betonski dio je za verziju sa valjkom na sredini, i to obicno za izvedbu samo sa krovicem, bez vertikalnog zatvaranja.
Da, u ovoj verziji o kojoj sam ja govorio trebale bi ti jos dvije uspravne grede na coskovima koje bi nosile valjak sa desne strane. Kada sam rekao ,,pri montazi,, mislio sam da se kroz jednu uspravnu gredu provuce kurbla, usarafi se potom u valjak u koji je vec na suprotnom kraju usarafljen drugi sraf (zadnji dio osovine). Na samom bunaru se postavi na sve ovo druga (zadnja) uspravna greda i pricvrsti se.
Kruska ima poprilicno gusto drvo sa sitnim sprovodnim cjevcicama koje osuseno, pod uslovom da je tesano a ne rezano, upija malo vode i zato dugo traje. Moguce i orah isto ili jos bolje, ali ne znam.
Ti bi u stvari imao samo dva bocna nosiva T-stuba (grede) i za krov i za valjak koje ces usaditi u ta postojeca udubljenja na betonskom dijelu. Ipak, posto zelis vertikalno zatvaranje, trebace ti i nekakvi stubici u coskovima u koje ces zakucati daske.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 23 Travanj, 2016, 20:06:26 »
Za zatvaranje bunara mi je ideja napraviti od greda konstrukciju u obliku kocke (kao kad crtaš kocku na papiru) i postaviti ju na betonski osmerokut (opseg). Sve četiri donje grede kocke će biti na osmerokutu svojom sredinom, jedino će uglovi "visiti u zraku". S obzirom da ova dva bočna vertikalna stupa idu izvan (bočno) opsega, onda bih kocku jednostavno pričvrstio za stupove, jer bi se priljubljivali uz njih. E sad nastaje problem što kućicu ne  mogu podaskati od stupova, ali ju mogu podaskati vertikalno. Gore klasičan krov i to je u biti to, što sam do sada smislio kako bi izgledala sama kućica.

Ima netko primjedbi? :-)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 25 Travanj, 2016, 17:23:29 »
Za to kolo umjesto kurble, stavi volan od nekog auta/kamiona/broda.
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 416
  • -Receive: 178
« Odgovori #12 u: 25 Travanj, 2016, 21:21:42 »
Volan je prelagan, kotač treba imati masu jer kad se krene dizati kanta iz dubine on svojom pokretnom masom znatno olakšava dizanje.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 25 Travanj, 2016, 21:42:12 »
Koliku masu? Kao stari drveni kotač seoskih kola?
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 865
  • -Receive: 438
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #14 u: 04 Svibanj, 2016, 23:21:59 »
... kako to pricvrstiti za bocne stupove i kako to vrtjeti?
Možda posluži za ideju.
Na ovoj konstrukciji lako je umetnuti drvene okvire ili prečke sa letvicama.
Ovaj je bunar sa gornje strane zatvoren drvenum polukrugovima.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.