Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Kućno/stakleničko navodnjavanje  (Pročitano: 31393 puta)

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 615
Odg: Kućno/stakleničko navodnjavanje
« Odgovori #15 u: 10 Svibanj, 2021, 15:22:02 »
Ako imas npr tri rupice u cijevi na daljini od pola metra, i ogranicis kolicinu vode (brzinu istjecanja ili tlak), jasno da ce vecina vode otici kroz prvu rupicu, ev. visak na drugu i nista nece preostati trecoj. Sama cijev vodi predstavlja otpor i dok god nije hermeticki zatvorena tlakovi ce biti razliciti. Ono sto bi mogao uciniti je da preko adekvatne pumpe ukljucujes na kratko vrijeme (ne555 + cd4060) vodu pod vecim tlakom nego koliko si izbusio rupica, tako da u cijeloj cijevi tlak bude isti, slicno ce biti i istjecanje. Neznam koliko sam jasan, pretpostavljam da pumpa za brisace auta ne bi bila dovoljna ukoliko zaista nisi radio fine rupice ugrijanom iglom. Druga slicna opcija je s el. ventilom (ves masina) ukoliko imas veci spremnik pod tlakom ili na visem mjestu. Vodokotlic, ukoliko nije spojen na drugu instalaciju mi se cini premalog volumena da bi ti automatika radila bez stalne asistencije. 10 litara vode u takvom stakleniku se brzo potrosi, pa to je jedna kantica...

A ukoliko su ti rupice prevelike ili ih je previse, mozes ih prekriti gumenim prstenom izrezanim od biciklisticke gume (besplatno u servisima, ima tankih kao prst pa do  2 cola) tako da propusti vodu tek na odredjenom tlaku, ili mozes lemilicom zataliti odnosno smanjiti promjer da radni tlak lakse postignes.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #16 u: 10 Svibanj, 2021, 15:49:31 »
Da, vodokotlić je premalog kapaciteta, ali ga mogu spojiti na vodovod i dobiti neprekidnu opskrbu vodom uz smanjenje tlaka vode. To je otprilike bila ideja, ali izgleda da taj mali tlak ne rješava niti jedan problem, samo stvara nove. Mislim da su napredniji sustavi navodnjavanja kap-na-kap dizajnirani za tlakove iz vodovoda.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #17 u: 10 Svibanj, 2021, 20:09:53 »
Pa jedino da doslovno napravis korito recimo od kanalizacijske cijevi fi 10cm  negdje na najvisoj tocki staklenika, s cepovima na kraju ,koje ima pravilno udaljene male rupice samo na dnu (jednoj strani prema zemlji) od recimo 1mm  svakih 15cm i da u njega povremeno naglo ispustis vodu iz kotlica, dakle vecu kolicinu tako da se cijelo korito napuni podjednakom visinom vode. Tada bi curenje iz rupica bilo podjednako u kolicini ukoliko bi korito bilo potpuno horizontalno postavljeno. Da, bilo kakav sustav kap po kap treba pritisak da odrzava ravnomjernu distribuciju vode jer pri tako malom otvoru i najsitnija cestica prasine moze zacepiti rupicu ukoliko nema dovoljnog pritiska.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 10 Svibanj, 2021, 21:01:27 »
Možda bih mogao dobiti nekakve rezultate ako bih razvukao u krug širu cijev (mislim da imam alkaten od 1 cole), pa svako toliko u nju ubo neku što tanju cjevčicu. Ove tanke bi služile kao regulacija protoka. Npr. ostavim 30cm perifernu cjevčicu, pa ako premalo kapa, onda ju malo skratim. Morao bih testirati koja duljina i promjer cjevčice uz koju razliku u visini u odnosu na tank mi daju željeni protok.

Rupice su strašno nezgodne za regulaciju protoka, par cm cijevi malog promjera umjesto rupice bi moglo biti praktičnije za regulaciju.
« Zadnja izmjena: 10 Svibanj, 2021, 21:32:44 od Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 14 Svibanj, 2021, 20:47:00 »
Cijev unutarnjeg promjera 3,5mm i dalje je preširoka da se koristi onako kako sam zamislio, čak i 5m cijevi veoma jako curi ako je spremnik sa vodom oko 1m iznad otvora cijevi.

Ali, jedan mudar član prije nekoliko godina ovako kaže:
Citat:
Postoji pravilo koje kaze: ako nesto nisi u mogucnosti napraviti precizno, napravi da se moze podesavati.

Zato sam otvor cjevčice stisnuo vijkom i maticom, i mogu veoma fino podešavati protok. Uspio sam namjestiti oko 1 kap na sekundu. Litra vode ima 20.000 kapi. Znači, procijenim koliko vode biljka treba dnevno, pretvorim to u kapi na minutu, i pokušam vijkom namjestiti protok za svaku biljku.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 15 Svibanj, 2021, 16:51:18 »
Prva ideja s tankim cijevcicama je dobra, ovo s podesavanjem mi vise vuce na probleme koje sam upoznao u svom eksperimentu.

https://www.perforum.info/forum/index.php/topic,1424.msg11141.html

https://www.perforum.info/forum/index.php/topic=826.0

https://www.perforum.info/forum/index.php/topic,1424.msg11138.html?PHPSESSID=a930b5c66016f1192320eb4b3fc04e05#msg11138

Neznam, nesto s linkovima ne valja, vrati me na pocetnu stranicu.

Dakle, ja sam postavio ekstremne uvjete, visina stupca je bila svega oko  30cm, a protok oko 1kap u polminute. Ne sjecam se tocno, ali bilo je vrlo sporo (mala podesiva rupica na niskom tlaku). Rezultat je bio da je sustav znatno ovisio o visini stupca (kada se potrosilo 20cm, vise nije radio kako je podeseno), i vrlo sitne necistoce u vodi su se konstantno sakupljale oko te sitne sapnice i na kraju potpuno ugusile protok. To bi se dalo ispraviti ili vecim tlakom (visim stupcem) ili vecim protokom. Ovo tvoje od 1kap po sec mi se cini da bi i moglo funkcionirati, nije to previse sporo ukoliko ti je voda cista.
Medjutim kada govorimo o protoku od 1k/s onda niposto nije svejedno da li si do toga dosao preko neke vrste ventila ili samim otporom u zasebnoj cijevcici (otpor od laminarnog strujanja), jer je prvo osjetljivo odn. podlozno zacepljenju, a ovo drugo nije.

Tanke cijevcice mozes pronaci komercijalno kod stapica za usi, i one zelene gumeno-plasticne vezice  za vezivanje biljaka, prodaje se namotano na veliko zeleno klupko i unutarnji promjer je oko 1.5mm. Vjerovatno i u holexu razni buziri za zice.
Trebalo bi napraviti test da li bi u praksi bile dobre.

Citat:
Litra vode ima 20.000 kapi.
::)
« Zadnja izmjena: 15 Svibanj, 2021, 17:42:32 od Harp »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 15 Svibanj, 2021, 18:29:50 »
Svaka cjevčica tj. svaka biljka bi imala svoju regulaciju. Koristim one gumenaste cjevčice za privezivanje biljaka, izgledaju mi dovoljno tanko, mekano i jeftino. Štapići za uši su super ideja, ali s njima nema mogućnosti regulacije. Ako cijeli štapić daje približno dobar protok, onda je to to. Ako ne, nema mogućnosti korekcije. Termo bužira se nisam ranije sjetio, moglo bi funkcionirati i tu je mnogo veći izbor presjeka.

Jasno, brzina protoka ovisi o visini vodenog stupca. Ako vodokotlić stavim na visinu od 1m iznad tla (donji kraj), kada je pun onda je to cca 1,4m. Kada je prazan, onda je 1m. Nije tako strašno, mnogo ozbiljnija razlika bi bila da je vrlo blizu tla.

Ako se cjevčica začepi, mogu otpustiti vijak, protrljati cijev, pustiti da kroz nju poteče malo vode, pa onda opet regulirati protok vijkom.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 16 Svibanj, 2021, 22:04:07 »
Postigao sam jako dobru regulaciju, nadam se da će potrajati, tj. da se neće začepiti. Namjestio sve cijevi (50 njih) da kapaju po jednu kap svakih cca 5 sekundi.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 27 Srpanj, 2021, 07:42:09 »
Navodnjavanje lijepo radi, rajčice rastu. Povremeno treba regulirati protok jer se kapanje zaustavi. Nije tako često, recimo od postavljanja sam imao potrebu regulirati protok na nekih 10-ak cjevčica. Gurnem prst u zemlju i ako je suha, izvadim cjevčicu i pogledam u čemu je stvar. Obično je dovoljno otpustiti vijak, pustiti da mlaz krene i opet ga stegnuti.

Prošlog vikenda je bilo malo više posla. Prije toga je padala kiša i ispirala mi terasu u vodokotlić tj. isprljalo mi je sustav. Većina cjevčica su stale sa kapanjem. Otpustio sam svaku, pustio mlaz i pritegnuo. Mislim da je sad ok, ali znati ću sljedeći vikend. Podsjećam da samo jednom tjedno idem u plastenik pa je i ovo kako sad radi zapravo odlična stvar.

Usput, cherry rajčice su izrasle preko 2m, došle su do armature. Sad ih vežem po "plafonu" za mrežu. Počeli smo brati prve plodove, vidim da će ih biti izobilje. Neke grančice sa plodovima su preko pola metra duljine, i još se granaju u više ogranaka. Ne znam jel treba tako biti ali žao mi je rezati.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 27 Srpanj, 2021, 15:03:47 »
Cuo sam da se samo zaperci lome dok su jos kratki, to je ono sto izraste iz 'pazuha' biljke, izmedju lista i stabiljke. Nego kako si rijesio oprasivanje, imas kakovih letecih buba u plasteniku?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #25 u: 27 Srpanj, 2021, 16:11:04 »
Letećih buba imam dosta. Oko plastenika je nepokošena livada sa samoniklim cvijećem i mnogo je pčela svud naokolo. Prozor na plasteniku je stalno otvoren pa ulete i izlete. U plasteniku su i ose napravile gnijezdo, ali mislim da one ne oprašuju? Rajčice oprasuje i vjetar, zapravo dovoljno je zatresti svaku stabljiku pa to vjetar povremeno napravi tako što malo zadrma najlon i konstrukciju. Protresem i ja svojim tijelom svaki put kada napravim obilazak jer se jedva provlačim između biljaka.

Da, znam da se kidaju zaperci i to je skoro jedina briga koju imam. Vezanje tj. motanje uz tanku špagicu štedi nevjerojatno mnogo vremena u odnosu na vezanje uz kolac. Prošle godine sam više vremena trošio na 15 biljaka nego ove na 50.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.