Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Kućno/stakleničko navodnjavanje  (Pročitano: 31392 puta)

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 262
  • -Receive: 287
Kućno/stakleničko navodnjavanje
« u: 18 Lipanj, 2013, 15:47:41 »
hm, opet ne znam jesam li potrefio (novu) temu i podforum. Nikola će znati...

Ubrao sam prve reznice kaline. Trebat će mi tisuće komada za živu ogradu, uz ostale biljke u kućnoj radinosti.
Problem je to ručno zalijevati teglu po teglu.

Trenutno imam kanticu sa crijevom prikladnog otvora pa prošaram.
Ipak bih nešto jednostavnije, jednom naliješ a drži npr. tjedan dana kaplje.

1) Isparavanje/kondenzacija meni ne funkcionira, tj. posušio mi se eksperimentalni nasad.

2) Plastična boca ili slično, začepljena glinom- ako nema rupicu, uopće ne kvasi. Kad budem imao ravni krov, glinom ću namazati sto mu gromova.
Ako napravim najsićušniju rupicu, isteče brzo. Možda neka nano-igla?
Stavljao sam i konac i svašta- ili ne curi ili curkom curi.
I ono poljoprivredno navodnjavanje 'kap na kap' sa cjevčicama mi se čini prebrzo i preispirujuće, ili ima nekih sitnijih kapi?

3) Možda 'kap na kap' na način da imam vodokotlić koji se sam dopunjuje kad usfali, a cjevčice (sa regulatorom)  vode do tegli koje su poslagane jedna iznad druge, da višak vode iscuri na nižu? 

ili

4) spremnik vode na koji stanem jednom dnevno, a proračunata količina vode pod pritiskom ravnomjerno izleti/rasprši se kroz cjevčice

Imate neki origigi prijedlog, ili ste uspješniji od mene u guglanju na raznim jezicima?

Hvala!

« Zadnja izmjena: 18 Lipanj, 2013, 15:51:56 od zemljak »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
Odg: Kućno/stakleničko navodnjavanje
« Odgovori #1 u: 18 Lipanj, 2013, 19:59:56 »
Ja imam i dobrih, i loših iskustava sa samo-navodnjavanjem. Ovo su dobra:

Plastična boca, na dnu napraviš rupicu *skalperom* tj. mora biti posjekotina, oko 5mm duljine, širine možda 1mm ali probaj prvo čim tanje. Napuniš vode, i voda teče iz boce kao blesava. Zavrneš čep, i voda stane. Bocu staviš u zemlju tako da rupica dodiruje zemlju. Sad krene kapati otprilike jednu kapljicu u sekundu, a to vidiš jer ti se svake sekunde kroz vodu podigne jedan mjehurić. Ako ide presporo ili uopće ne ide, ponovno nožić u rupicu, i malo ga zaljuljaš da se rupa proširi.

Drugi način koristim za održavanje stotina sadnica u životu (onaj gore je samo igra, za možda jednu biljčicu). Ploča od sirove iverice, ili bilo kojeg drugog pložastog materijala, to mi ostaje kao otpad kad radim namještaj. Po rubovima zabijem letvice 3x5cm, koje se koriste za krovne konstrukcije (također otpad). Prekrijem plastičnom folijom, i dobio sam plitko, široko jezerce. Postavim u vrt i namjestim da je potpuno horizontalno, napunim vode do vrha ili koliko već, i unutra poslažem posude sa sadnicama. One same vuku vodu, ne treba zalijevati nikad. Samo povremeno doliti vode u taj bazenčić.

Zašto ti navodnjavanje isparavanjem ne radi? Ja sam neki dan složio takvo navodnjavanje za jednu rajčicu, i za par dana idem vidjeti je li još živa. Dok sam bio tamo, vanjska boca je bila potpuno zamagljena i voda je pomalo kapala prema zemlji, samo ne znam koliko brzo.
Problem je rješenje

Fliper 777

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 65
  • -Receive: 69
« Odgovori #2 u: 18 Lipanj, 2013, 21:10:27 »
« Zadnja izmjena: 17 Svibanj, 2021, 19:11:19 od Nikola »
Bez vrta nisam ljudsko biće.

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 20 Lipanj, 2013, 13:52:14 »
hvala, momci, ali meni to iscuri za par minuta-pola sata (ovisi o boci). Doduše, nisam umetao vatu. Radio sam i male rupe i ostavljao dovod zraka, i bez dovoda... ili previše curi, ili uoće ne curi. Valjda nisam talentiran.
Ne da mi se svaki drugi-treći dan natakati vodu u sto boca (a i teže je naći ovakve sa 'sportskim' čepom).

Probat ću (tj. kad kćeri bude dosadno) 'omotati' vlas glinom, nabiti u grlić pa izvući kad malo prosuši.
(mislim da bi vlas 25-godišnje plavuše bila najprikladnija, ako ima takva dobrovoljka, molim neka se javi na pm:)

2) možda onu pilates loptu napuniti vodom, i spojiti cjevčice u tegle, pa povremeno leći na nju, razmjestiti si kralješke...

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 615
« Odgovori #4 u: 20 Lipanj, 2013, 20:32:38 »
hvala, momci, ali meni to iscuri za par minuta-pola sata (ovisi o boci).

Postoji pravilo koje kaze: ako nesto nisi u mogucnosti napraviti precizno, napravi da se moze podesavati. Dakle, mislim da bi ti dobar put bio ukomponirati neki ventil, s tim bi mogao dobiti regulirano kapanje po zelji. Kod ovako finih stvari, neprijatelj je prljavstina i mehanicke necistoce.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 21 Lipanj, 2013, 08:58:54 »
Možda ovo može pomoći. Usput vježbam kako izrađivati filmove, ovo mi je prvi pa ne zamjerite neke greškice :)

Evo dolje i fotografija jedne moje "školice". Ovo dolje je naravno puno primjerenije većem uzgoju, jer tko bi se uopće htio zafrkavati sa stotinu flaša podešenih za automatsko navodnjavanje?

« Zadnja izmjena: 17 Svibanj, 2021, 19:11:53 od Nikola »
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 21 Lipanj, 2013, 15:02:16 »
Kakve greškice? jedino što reklamiraš tajkunovu, nekad našu vodu:)

Ono sa kadicama je super jednostavno i ekonomično, ako radi na duži rok.
Koliko dugo to prakticiraš?
Korjenje ne dopre do dna, pa se uguši ili tako nešto?
Ja sam nekad pokušavao u neprobušenu teglu naliti otprilike nekoliko vode, da ostaje na dnu. I na dno stavljati slamu, kao, da drži vodu a korjen skuži da nije zemlja, i kamenu drenažu... nije mi ni to uspjelo.

ovo sa kadicom, ako radi- to je to, ne bih ja dalje mudrovao!

samo da napomenem u vezi one genijalne ideje sa pilates loptom- trebalo bi nekim štrikom omotati, armirati, da se ne deformira i da ne napravi poplavu kad se najmanje nadaš.
« Zadnja izmjena: 21 Lipanj, 2013, 15:07:41 od zemljak »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 21 Lipanj, 2013, 15:11:50 »
Ovo s kadicom funkcionira savršeno kad su suše, dakle sad. Imam to od možda 3. mjeseca, i problem sam vidio jedino kad je stalno kiša padala. Vode je bilo toliko da su biljke plivale u njoj. Zato bih povremeno dignuo jedan kraj i izlio vodu. Sad više nemam tih problema, samo svakih par dana dolijem vode.

Zemlja u posudicama je vrlo vlažna, iako nikad ne sipam vodu direktno u njih, i mislio sam da će to smetati biljkama, ali ne smeta im. I amule, i "spanish broom" su jako dobro napredovale ovdje, iako preferiraju dobro drenirano tlo. Sad sam sve veće biljke maknuo dalje, a ovdje stavio elaeagnuse. Također puno bolje napreduju, nego kad sam ih svaki dan prskao vodom.

Korijenje izađe vani i raširi se po kadici, ali biljkama očito ne smeta.
Problem je rješenje

Fliper 777

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 65
  • -Receive: 69
« Odgovori #8 u: 22 Lipanj, 2013, 13:45:03 »
Ja te kadice koristim za proizvodnju rasada,samo što koristim kontejnere od stiropora sa najvećim rupama.  To je fantastična stvar,olakša posao.
Bez vrta nisam ljudsko biće.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 15 Kolovoz, 2013, 23:38:10 »
Evo kako sam si ja slozio automatiku za biljcice, pitajte ako sto nije jasno  :001_cool:

Dakle, sve je jasno, voda se prelije tek kada predje najvisu tocku na cijevi od medjuspremnika, i uzima onoliko vode do koliko moze doci - podesavanjem visine se vrlo fino moze podesiti koliko vode treba isporuciti.
Cijev u medjuspremniku MORA biti barem 2cm ispod ruba posude i mora dihtati!

Slike su beta verzija, sada sam napravio jos jednu s preinakama koje jos poboljsavaju sustav:

- za potrebe tog kontejnerica sadnica, potrebna je veci medjuspremnik 0,5L prozirna od soka. Ovo na fotkama je dovoljno za jednu biljku.
- na usisnu cijev u medjuspremnuku sam montirao lijevak, koji osigurava smanjeni broj zaostalih kapljica u cijevi
- cijev od medjuspremnika do biljaka treba biti sto kraca i pod stalnim nagibom - ako je potrebno da bude duga, onda mora biti na nju montirana debela cijev koja osigurava da u njoj ne zaostaju kapljice, dakle unutarnji fi veci od 10mm! To iz razloga jer stupac vode u medjuspremniku mora imati dovoljnu silu da 'izgura' sve te zaostale kapljice - sto ih je manje i na kracem putu to bolje.
- umjesto ventila na cijevi medjuspremnika, montirao sam sapnicu s manjom rupom nego cijev, to omogucava da voda lagano tece i da se rasporedi po cijeloj posudi prije nego ode u jedan od prelijeva.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
« Odgovori #10 u: 16 Kolovoz, 2013, 21:50:30 »
« Zadnja izmjena: 17 Svibanj, 2021, 19:12:15 od Nikola »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 13 Studeni, 2013, 11:16:15 »
Harp, tek sad shvaćam princip rada tvog sustava, kad sam pogledao filmove kako ljudi slažu akvaponski uzgoj. Mislim da ću pokušati napraviti nešto slično, kad budem imao vremena.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 15 Studeni, 2013, 20:12:51 »
Nisam proucavao te sustave, predpostavljam da koriste vodu iz vodovoda (pod tlakom), ili neko slicno rjesenje ovisno struji.

Trebam napomenuti neke stvari, da ne napravis neke greske:

Ako se opredjelis za sustav kao na slici, koji je neovisan o struji ili vodovodu, onda ti glavni spremnik mora biti na sto vecoj visini (npr objesen za gurlu, tako da svaka kisa ga automatski puni*) od ventila. Ovo je zaista bitno da se postigne sto veci tlak. To bitnije je, da ako koristis manji protok vode kao na sustavu sa slike (bocica od vitamina, ali efektivno oko 3 dcl/48 sati)! To je izvanredno mali protok, svega oko jedna kap na dvadesetak sekundi. Ako nemas dovoljni tlak, tu cak i prasina na kojoj se razviju mikroorganizmi mogu zastopati otvor, i tlak jako varira o stupcu visine vode, kao i krajnje kapanje.

*cijev mora biti na dnu (narancasto na slici sustava), ali ne sasvim, da ne pobere mulj na dnu spremnika. Pozeljno je neku tkaninu zavezati preko nje.

Alternativa, povecati tlak povecavanjem visine glavnispremnik-ventil, ili koristiti vodovodnu mrezu (6 bara), s kombinacijom medjuspremnika,
-povecati protok vode (otvor na ventilu) a to znaci povecati kolicinu medjuspremnika, odnosto tave u kojoj su biljke- da se dobije isti efekt "voda svaki drugi-treci dan".

Npr ako imas premali tlak, mozes kompenzirati s vecom povrsinom zalijevanja (pazi, mora i glavni spremnik biti veci!), jer ce doziranje u medjspremnik (npr od 10 -20) litarabiti brze (veci otvor)

Dakle glavna razlika ovog sustava je ta sto vodu donosi u intervalima, tako da simulira, koliko moze prirodu. Bljka tako cas ima vodu, pa onda je par dana u vlaznome, ili susoj zemlji, onda voda opet dodje. Nije isto kao ono s plovkom od WCa, koja stalno drzi nivo vode.
Moram napomenuti da sustav nisam usavrsio do kraja (prestao period sadnje, dosle stalne kise i druge obaveze), ali sam voljan pomoci idejama ako sto zapne. Isto tako molim te napisi svoja iskustva i slike kada to napravis.

Slikati cu sustav sljedece godine s nekim preinakama za bolje funkcioniranje, koje sam naveo u prosloj poruci.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 16 Studeni, 2013, 17:57:34 »
Ma ne, vecinu sam razumio, samo nisam razumio kako ti voda izadje iz medjuspremnika. Onda sam pogledao filmove o akvaponici, i sad nije bitno to sto oni imaju pumpe i spoj na vodovod, nego imaju skoro isti takav medjuspremnik kao ti, koji se periodicki puni i prazni, kao da simulira povremeno natapanje i isusivanje.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 10 Svibanj, 2021, 11:22:54 »
Izdvojeno iz ove teme jer se tiče navodnjavanja:
https://www.perforum.info/forum/index.php?topic=1446.msg11449#msg11449

Nisam zadovoljan jedino sustavom za automatsko navodnjavanje. To je stara cijev koju sam u prijašnjem vrtu na mnogo mjesta izbušio čavlićem. Kada je razina vode u spremniku visoka, kroz rupe prska prejaki mlaz. Kako se tlak smanjuje kada se spremnik prazni, neke rupice uopće ne ispuštaju vodu, na drugima malo slini kap po kap, na trećima je i dalje mlaz, pogotovo u nižem dijelu plastenika.

Treba mi sustav koji će ispuštati odgovarajuću količinu vode neovisno o tlaku u cijevi. Dok to ne osiguram, mislim da ću morati svakih par dana iz kante zaliti svaku biljku. Tako sam radio i prošle godine, ide to ali imam i drugog posla pa bih radije to automatizirao.
« Zadnja izmjena: 10 Svibanj, 2021, 21:31:25 od Nikola »
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.