E to je to, ona barica po kojoj Mr. Lawton prčka je baš ono što ja želim u svom vrtu, puno takvih barica. Jedno jezerce smo iskopali, zapravo baš završavamo. Ja sam u međuvremenu nabavio staru kadu koja će biti još jedna barica na drugom mjestu, samo ću je ukopati u zemlju, možda dodati neku dekoraciju unutra, recimo kakvo korijenje, malo zemlje i sl. Tako bih si napravio na više mjesta, budući da sam odustao od ove ideje jezera za uzgoj jestive ribe.
Sad mi nisu jasne dvije stvari. Prvo, u onoj baruštini plivaju ribice. Meni su baš takve dovoljne da se djeca zabave, pa mi nije jasno kako taj ekosustav funkcionira, je li ono bilje dovoljan izvor hrane i kisika za ribe, ili treba dovoditi vodu izvana, fltrirati je i sl.
Onaj anaerobni mulj mi je jako zanimljiv. To je vodonepropusni sloj koji nastaje na dnu prirodnih jezera i služi kao hidroizolacija. Kako je tlo kod mene jako kamenito, pjeskovito, jako je teško napraviti jezero bez nečega što bi zadržalo vodu. Svoje prvo radim ferocementom. Možda će se u njemu stvarati dovoljno mulja za gradnju budućih jezera? Nakon 2-3 godine iskopam drugo jezero, izvadim mulj iz ovog prvog pa njime premažem dno tog novog? Ali budući da jeizloženo zraku, vjerojatno bi se razgradnja nastavila u smjeru aerobnog procesa pa od hidroizolacije dobijem humus. Možda ne ako to napravim u kišnom razdoblju, pa voda odmah prekine proces razgradnje.
I sad dolazim do onog što mi nije bilo jasno u ovom gore filmu. Geoff kaže da je to odlično gnojivo, samo treba anaerobnu smjesu prevoriti u aerobnu. Kako? Ostavljanjem na zraku, da se malo prosuši? Ili miješanjem sa zemljom? Ako pokrijem tlo s ovim muljem, hoću li ugušiti život u tlu?