Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: NAVODNJAVANJE???  (Pročitano: 2206 puta)

Bojan D Rukavina

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 6
  • -Receive: 0
NAVODNJAVANJE???
« u: 01 Svibanj, 2020, 10:41:01 »
Postovanje,
Htio sam da pitam za iskustva vezano za navodnjavanje.
DA LI JE NEKO PROBAO SISTEM NAVODNJAVANJA SA POSUDOM I UZETOM I DA LI BI SE MOGAO NAPRAVITI U NEKOJ VECOJ RAZMJERI?
Treba mi nesto sto moze da traje 2-3 dana bez intervencija.
U pitanju je basta sa vise raznih postavki(zemlja, malc, podignuti kreveti i saksije) tako da cu definitivno probati nekoliko kombinacija.

Ako imate nekih drugih ideja, dajte predloge jer obozavam da eksperimentisem pa mogu da provjerim sve.
Izbjegao bih kupovinu opreme zbog odrzivosti, ali ideje od smeca(plasticne cijevi, bidoni, flase) su dobrodosle.

Zivim u jako susnom podneblju(Bar, CG) sa cesto manje od 2 kisna dana u toku ljeta.
Zbog prirode posla(vatrogasac) desava mi se da sam po nekoliko dana odsutan u uslovima kad je susa na vrhuncu.

Unaprijed zahvalan!!!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1550
  • -Receive: 1169
  • Adm
Odg: NAVODNJAVANJE???
« Odgovori #1 u: 01 Svibanj, 2020, 11:40:12 »
Meni je debeli malč od sijena dao dobre rezultate, zemlja je cijelog ljeta bila vlažna, ali i moja klima je vlažnija.

Imam jezero sa ukrasnim ribicama usred vrta i to jezero ne propušta, obloženo je plastičnom folijom. Samo isparava tijekom ljeta. Oko jezera imam posađene grmove ribizla. Posađeni su i dalje od jezera. Svi posađeni prije 8 godina. Ovi dalje od jezera, jedva su do koljena, i kad je suša tijekom ljeta, osuše se pa na jesen opet potjeraju. Ovi uz jezero stalno su zeleni i izrasli 2m u visinu, obilno rađaju. Ni jedni ni drugi nikad zaliveni, znači mora da jezero isparava taman dovoljno da vlaži okolno bilje.

Prošle godine sam tek posađenu paulowniju održavao tako što sam uz nju privezao jedan kanistar za vodu, na dnu sam mu skalpelom urezao sitnu pukotinu. Malo sam eksperimentirao dok nisam postigao da mi cijeli sadržaj pomalo curka tijekom tjedan dana, koliko me obično nema. Bilo je u redu, i kada god bih došao na imanje, zemlja je bila blago vlažna na površini.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 633
« Odgovori #2 u: 01 Svibanj, 2020, 15:34:14 »
Imas neke informacije i tu

https://www.perforum.info/forum/index.php?topic=826.0

U atachu su jos dvije izvedenice ideja za povremeno doziranje bez struje.

EDIT: ispravak na drugoj slici - kapljice trebaju biti tocno iznad osovine kako bi se mogla puniti i jedna i druga komora s istog mjesta izvora. Ukoliko centralna pregrada nema dovoljnu masu, mozda ce biti potrebno dodati jos jedan podesivi uteg u nastavku iste, kojem bi se mogla fino podesiti udaljenost od osovine.

Kod tvog upita s "uzetom" ne znam na koji sustav konkretno mislis, ni o kojoj povrsini se radi, ali cu pretpostaviti da se radi o transportu fluida uslijed kapilarnosti, gdje je uze polozeno na zemlju. Kako se radi o izrazito slabom protoku naspram velike upojne moci zemlje, za ocekivati je da se time moze pokriti samo manja (lokalna, "tockasta") povrsina a ne i veci dio zemlje.
Treba paziti i da pri velikim vrucinama zemlja ne bude vlazna na povrsini, jer se u suprotnom moze sprziti korijenje biljke sto je kontraefekt, pa je svakako treba zastitititi debljim slojem malca ili kamenjem.

Ukoliko struja nije u blizini, nije za odbaciti niti manji el. sustav s akumulatorom i solarnim panelom, jer se svakako moze dobiti bolja efikasnost i kontrola, npr zalijevanje samo kada vlaznost zemlje je ispod granice i iskljucivo po noci, sto hidro-mehanicki sustavi ne mogu omoguciti.
« Zadnja izmjena: 01 Svibanj, 2020, 16:39:34 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Bojan D Rukavina

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 6
  • -Receive: 0
« Odgovori #3 u: 01 Svibanj, 2020, 21:46:32 »
Imas neke informacije i tu

https://www.perforum.info/forum/index.php?topic=826.0

U atachu su jos dvije izvedenice ideja za povremeno doziranje bez struje.

EDIT: ispravak na drugoj slici - kapljice trebaju biti tocno iznad osovine kako bi se mogla puniti i jedna i druga komora s istog mjesta izvora. Ukoliko centralna pregrada nema dovoljnu masu, mozda ce biti potrebno dodati jos jedan podesivi uteg u nastavku iste, kojem bi se mogla fino podesiti udaljenost od osovine.

Kod tvog upita s "uzetom" ne znam na koji sustav konkretno mislis, ni o kojoj povrsini se radi, ali cu pretpostaviti da se radi o transportu fluida uslijed kapilarnosti, gdje je uze polozeno na zemlju. Kako se radi o izrazito slabom protoku naspram velike upojne moci zemlje, za ocekivati je da se time moze pokriti samo manja (lokalna, "tockasta") povrsina a ne i veci dio zemlje.
Treba paziti i da pri velikim vrucinama zemlja ne bude vlazna na povrsini, jer se u suprotnom moze sprziti korijenje biljke sto je kontraefekt, pa je svakako treba zastitititi debljim slojem malca ili kamenjem.

Meni kolicina vode nije problem, imam crijevo 1/2 cola u basti sa skoro neiscrpnim bunarom. Nalazim se u jednoj od najnizih tacaka barskog polja.
Treba mi ta automatska periodicnost koju si dobio u onom eksperimentu sa medjuspremnikom. To cu definitivno da probam. Genijalna ideja, imam vec razradjenu ideju za sve djelove, s tim sto cu probati da malo povecam dozu.
Paradajiz i krastavac su mi mozda izvodljivi u nekoj vecoj varijanti sa vise medjuspremnika.
I definitivno izvodljivo jer ja mogu lako kontrolisati vodu u glavnom spremniku i izbjeci sve probleme. Ako ne bude dovoljno, mogu naknadno da uvecam sudove. Pocecu od ovih bidona za vodu na saksijama pa ti saljem fotke da vidis. Hvala puno...
Trebalo mi je tri puta da procitam da je skapiram, ali ispada princip Arhimedove case... Mislim da ce biti koristan bar za nesto... A imam starih naprtnjaca iz vatrogasne koje taman toliko curi iz njih da ce biti i za krastavce... Mogu da probam da stavim i kap po kap u kombinaciji sa  vecim buradima...

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.