Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Petrolej u cisterni - sanacija (hitno!)  (Pročitano: 13238 puta)

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 615
Petrolej u cisterni - sanacija (hitno!)
« u: 15 Travanj, 2013, 16:26:25 »
Pokusati cu ukratko, s sto vise tehnickih informacija, s sto manje emocija, jer sam na rubu eksplozije.

Potrebna mi je pomoc (konkretna informacija) kako najbolje rijesiti problem, gdje sto kupiti, kojim postupkom pristupiti, itd
Pokusao bih sam, ako je to ikako moguce.

Radi se o cisterni (stara, od 1910g), povrsine oko 3x3m, dubine oko 2.5m, koja je sluzila za zalijevanje vrta, voda za vrt.
Na cisternu je bio spojen hidrofor koji je pregorio, pa je otac odlucio otvoriti cisternu i kantom izvuci vodu za potrebe. Unutra ga je docekao roj komaraca, a on vise od svega mrzi komarce. Dogodio mu se 'klik' za 'rijesenje problema' i napravio jos vece sranje - sipao je oko pola litre petroleja unutra (mozda i vise), bez da je ikome rekao o svojoj nakani, savjetovao se, informirao...

Cisterna je poslije ovih velikih kisa napunjana do vrha. Stijenke od cisterne su betonske, i 'popile su' dosta petroleja kapilarno, i voda nikada nece moci doci do tih mjesta. Smrdi uzasno po petroleju,nesnosno (ovo je stari petrolej, dok se jos nije prociscavao za avione kao danas).

Danas sam to ptimjetio, posto je zalito cvijece iz te kante, i sve je smrdilo, a na povrsini je bio debeli masni sloj. kaze da je to danas ujutro napravio, ali je moguce da ima i par dana(?) Vise ne znam da mu vjerujem u vezi toga, jer i sam vidi da je sranje napravljeno, pa mozda zeli rijecima smanjiti problem.

Do sada je ucinjeno, da smo kantom na desetke puta izvukli povrsinski sloj, masni, ali izgleda kao da se nista nije promjenilo. Sada planiramo krpu baciti na povrsinu pa pokusati u vise navrato to izmikati...

Ideje mi padaju na pamet, one bakterije EM-1, ne znam koliko je to ucinkovito, posto se radi o velikoj kolicini vode, a i stjenke su povukle... a onaj prah od gorucih gradova, ako bi ga se i moglo nabaviti (?) potrebno bi bilo isprazniti cijelu cisternu, ako sam dobro shvatio i oprati je time? Problem je taj, sto ne bih volio spustati razinu vode, jer sto vise ispustim, vise ce uci petroleja u betonske stijenke.

Ako bi pala neka velika kisa, taj povrsinski sloj bi otisao u preljev kanalizacije, ali nece rijesiti problem tog smrada. po dugorocnoj prognozi velike kise nema na vidiku...

Ima li tko neku ideju?
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
Odg: Petrolej u cisterni - sanacija (hitno!)
« Odgovori #1 u: 15 Travanj, 2013, 19:04:02 »
Ako je beton nešto upio onda trebaju još jače "kemikalije" za to izvući iz njega... (što se više čeka "dublje" upija i "kemikalija" za čišćenje završi u vodi... )   :(
Jedino što mi pada na pamet je ispumpati vodu i odmah oprati zidove sa zagrijanom vodom pod pritiskom (tako sam prao crijep na kuči od "lišajeva")
Pazi jači modeli traže trofaznu struju i grijanje vode je najčešće na naftu (a imaš i firmi koje nude čišćenje http://www.suviled.me/component/content/article/207)
Ako se i dalje osjeti petrolej... onda nešto ovako http://www.dracomerx.com/proizvodi/akwalastik-3-0/

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 564
« Odgovori #2 u: 16 Travanj, 2013, 08:38:18 »
ima vec tema o ovome na forumu. narandzino ulje je najucinkovitije ali je skupo. moglo bi pomoc ispiranje kljucalom vodom nekoliko puta.

khan

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • I'm going slightly mad
« Odgovori #3 u: 16 Travanj, 2013, 20:08:39 »
ili ga zapali  :biggrin:
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 13 Svibanj, 2013, 16:23:33 »
Evo da se javim i napisem koju rijec...

Nisam ispraznio cisternu, ni koristio kemikalije, a niti sve zapalio :)
Kao prihvatljivo rjesenje mi je u prvom redu bilo mikroorganizmi EM, pa sam pokusao s njima, a i zavrsio s njima.

Kronoloski:
-Dakle incident se dogodio 15.4.2013, i tada je ucinjeno: kantom je odgrabljen povrsinski sloj, koliko god se moglo. Hrpe mrtvih komaraca, svaki koji bi dotakao vodu bi i ostao na njoj "utapati se". Vrlo tuzno za vidjeti :(
Onda sam na dugom bambusovom stapu zavezao komad stiropora i crijevo za zalijevanje, i to gurnuo u dijagonalni kut nasuprot kuta gdje je cijev za odlijev. Pustio sam pitku vodu preko noci da prelijeva, oko dva kubika...

Sljedeci dan, na povrsini su se jos vidjeli tragovi petroleja (masne fleke), i osjetio se miris, ali mnogo slabiji. I dalje se vide zivi komarci koji se utapaju u vodi...
Vise se ne sjecam detalja, ali vrijeme mi je bilo bas na ruku... kise su padale upravo u onoj mjeri i vremenu kada su trebale, to sam zapamtio...
-20.04.2013 u narancastoj kanti (voda uzeta PRIJE dodavanja EM u cisternu) se vidi i dalje tanki film masti (sliku sam obradio da se bolje vidi, zato je preprzenih boja). Fleke se vide na onom djelu gdje se reflektira odraz neba.
U cisternu sam ulio 20 litara EM, uz jako mjesanje stapom, te razlomio nekakve glinene EM kuglice i pobacao na razna mjesta po dnu cisterne (na slici se vidi mali cekic i vrecica, to je to).
-22.04.2013 samo provjeravam stanje, par fotki... vidi se da se nesto desava, miris se ne osjeti, a ni masne flekice, ali je sve puno mrtvih komaraca i bijele pjene. Jos sam malo to s stapom promjesao...
-29.04.2013 zadnja slika, nema mirisa, ni masnih fleka, ni pjene - voda je bistra, a vide se novi komarci kako veselo skakucu po povrsini vode :)

Ja cu tu vodu jos ostaviti da miruje koliko god budem mogao (vjerojatno do ljetnih susa), pa cu je koristiti za zalijevanje vrta.
Ako bude kao i proslih godina, postoji vjerojatnost da se sav sadrzaj potrosi tokom ljeta...
Kako mi kaze g. Nedjeljko, takva voda obogacena s EM je jos i bolja nego je bila prije zagadjenja... dvije muhe jednim potezom :)

Slike u "slikama" pod istim naslovom... idem sada staviti.
http://www.perforum.info/index.php?topic=115.msg3159#msg3159
« Zadnja izmjena: 13 Svibanj, 2013, 16:31:52 od Harp »

khan

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • I'm going slightly mad
« Odgovori #5 u: 13 Svibanj, 2013, 17:09:25 »
a sad nas lijepo prosvijetli što su EM bakterije i odakle ti  :)
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 13 Svibanj, 2013, 21:56:33 »

EM-1 je kao kratica od efektivni mikroorganizmi, i prvi puta u zivotu sam se susreo s tim pojmom prije par mjeseci na donjem linku
http://www.perforum.info/index.php?topic=687.msg2372#msg2372
gdje korisnik 'nede58'  objasnjava da nije bas tako trivijalno napraviti tu "smjesu" mikroorganizama, pa da funkcioniraju kako je to zamisljeno od japanskih naucnika :)

Mene toliko ne zanimaju zakoni i sto se moze zvati kako, i sto se patentira a sto ne, mene zanima u prvom redu rezultat, a bonus je ako ih mogu sam odrzavati, biti samostalan za svoje domacinstvo...

EM sam kupio od g. Nedjeljka, http://www.emtehri.com/

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 14 Svibanj, 2013, 14:35:44 »

EM-1 je kao kratica od efektivni mikroorganizmi, i prvi puta u zivotu sam se susreo s tim pojmom prije par mjeseci na donjem linku
http://www.perforum.info/index.php?topic=687.msg2372#msg2372
gdje korisnik 'nede58'  objasnjava da nije bas tako trivijalno napraviti tu "smjesu" mikroorganizama, pa da funkcioniraju kako je to zamisljeno od japanskih naucnika :)

Mene toliko ne zanimaju zakoni i sto se moze zvati kako, i sto se patentira a sto ne, mene zanima u prvom redu rezultat, a bonus je ako ih mogu sam odrzavati, biti samostalan za svoje domacinstvo...

EM sam kupio od g. Nedjeljka, http://www.emtehri.com/

Super, drago mi je da si našao izvrsno rješenje
, ako te interesira korištenje bakterija....
LInk od Dzionik....
http://ilcasia.files.wordpress.com/2012/02/chos-global-natural-farming-sarra.pdf
Ovo na str.
CULTURING LACTIC ACID BACTERIA (LAB) v. str 41-44
imaš ovdje
http://www.perforum.info/index.php?topic=687.msg2630#msg2630  .....

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 19 Svibanj, 2013, 23:58:47 »
M2 hvala na pdfu, izgleda interesantno za probati jednog dana

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 20 Svibanj, 2013, 12:03:06 »
Probao LAB:
CULTURING LACTIC ACID BACTERIA (LAB) v. str 41-44
za "predkompostiranje" radi super (dobar smjer "kompostiranja"
za one koji žive u stanovima) za bilo što drugo nisam probao
ne znam čak ni dali bi ti pomoglo u ovom tvojem slučaju
« Zadnja izmjena: 29 Svibanj, 2013, 23:19:10 od m2 »

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 29 Svibanj, 2013, 23:23:32 »

Link je od Dzionik-a  ...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 564
  • -Receive: 189
« Odgovori #11 u: 03 Ožujak, 2014, 13:28:57 »
I jesu li bakterije pojele petrolej?

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 13 Ožujak, 2014, 19:41:53 »
Kao sto je vec gore napisano, problem smatram rijesenim, i vjerujem da su EM-1 bakterije dobro obavile svoj posao :)

Ovih dana sam isao pogledati u cisternu, i voda nema vidljivih tragova zagadjenja, te se niti malo ne osjeti miris petroleja!
Komarci su se opet naselili, i uzivaju u vodi.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 14 Ožujak, 2014, 23:23:36 »
Kao sto je vec gore napisano, problem smatram rijesenim, i vjerujem da su EM-1 bakterije dobro obavile svoj posao :)

Ovih dana sam isao pogledati u cisternu, i voda nema vidljivih tragova zagadjenja, te se niti malo ne osjeti miris petroleja!
Komarci su se opet naselili, i uzivaju u vodi.

Ne možeš nikako zatvoriti otvore šterne mrežicama protiv komaraca koja se stavlja na prozore?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 564
  • -Receive: 189
« Odgovori #14 u: 16 Ožujak, 2014, 20:43:10 »
Planiram iskoristiti plastičnu cisternu od boje kao spremnik za vou za vrt. Prvo ću skinuti boju pa staviti zeolit da posiše kemiju pa bi onda mogao ubaciti i te bakterije :mellow:

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.