Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Rezervoar za lož ulje isprati za kišnicu navodnjavanje?  (Pročitano: 16273 puta)

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
Rezervoar za lož ulje isprati za kišnicu navodnjavanje?
« u: 22 Veljača, 2013, 09:06:33 »
Imam minimalno korišten rezervoar za lož ulje u podrumu od 1100l, pa me zanima mogu li ga isprati posebnim sredstvima od lož ulja tako da ga koristim za skupljanje kišnice za navodnjavanje vrta. Plastični je. Jedan čovjek me uvjerava da to nije nikakav problem, da postoji sredstvo za ispiranje nafte, te da ga isperem time, i da će biti OK. Ne bih htio da mi vrt smrdi po nafti, ili ne daj Bože da se trujem, premda ne vjerujem da bih se mnogo otrovao od toga :).
Ima li netko neki savjet, tipa da li da to radim ili da ne radim?
Hvala,
Ciao,
Prvi Vozač

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
Odg: Rezervoar za lož ulje isprati za kišnicu navodnjavanje?
« Odgovori #1 u: 22 Veljača, 2013, 12:02:13 »
Imam minimalno korišten rezervoar za lož ulje u podrumu od 1100l, pa me zanima mogu li ga isprati posebnim sredstvima od lož ulja tako da ga koristim za skupljanje kišnice za navodnjavanje vrta. Plastični je. Jedan čovjek me uvjerava da to nije nikakav problem, da postoji sredstvo za ispiranje nafte, te da ga isperem time, i da će biti OK. Ne bih htio da mi vrt smrdi po nafti, ili ne daj Bože da se trujem, premda ne vjerujem da bih se mnogo otrovao od toga :).
Ima li netko neki savjet, tipa da li da to radim ili da ne radim?
Hvala,
Ciao,
Prvi Vozač

Ne znam dali če pomoći
Znam da Murray Hallams koji prakticira aquaponics u nekom od svojih filmića na youtube-u ne savjetuje
korištenje tankova za aquaponics-u ako su unutra bile bili kakve kemikalije jer bi to moglo imati poguban utjecaj na ribe.

Ako koristim plastične kante, koristim samo one koje su se koristile za hranu i
izbjegavam plastiku oznake 1,3,6,7 u onom trokutiću (najčešće) da dnu kante i izbjegavam držanje istih na suncu.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 22 Veljača, 2013, 13:07:08 »
hvala, m2.
popričao sam malo s prijateljem, kaže da nafta nagriza plastiku, da se može oprati, ali da je ta plastiak već nagrižena. Druga  stvar je to ja bih portošio ogromnu količnu vode samo za pranje toga, a i bez obzira na to ne znam kud bih s otpadnom vodom od pranja, jako pazim na svoju septičku jamu, i to ne doalzi u obzir. Možda je najbolje toga se riješiti.

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 564
« Odgovori #3 u: 22 Veljača, 2013, 13:10:59 »
@prvivozač,

ima jedan metod al ti treba narandžino ulje a ono nije baš jeftino. prvo ga ispiraj nekoliko puta vrelom vodom koja će isprati veći dio ulja, a narandžino ulje će rastvorit ostatak.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 22 Veljača, 2013, 13:28:17 »
potražit ću, tražim, nisam našao zasad ništa. samo je pitanje koliko mi se isplati.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 416
  • -Receive: 178
« Odgovori #5 u: 22 Veljača, 2013, 22:16:41 »
Ne bih preporučio taj rezervoar u kojem je bilo lož ulje. Prilično teško bi ga bilo isprati od lož ulja jer se ono 'upilo' u materijal.
Za spremanje kišnice koriste se posude u kojima nije bilo toksičnih kemikalija. Ima na internetu rezervoara većeg volumena napravljenih od 'baterije' bačvi spojenih zajedno cijevima. Sastavljene su u drvenoj ili metalnoj konstrukciji i one u najdonjem redu imaju na sebi pipu na koju se toči voda.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 23 Veljača, 2013, 20:14:26 »
hvala na savjetima! odustao sam od ideje, riješit ću ga se, ovo je sve prekomplicirano i nategnuto.

pozdrav,
Prvi Vozač

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 23 Veljača, 2013, 20:25:43 »
postoji materija zvana elastol, vrsta plastične mase inertnih svojstava, koja ako je u prahu može očistiti tragove nafte toliko da se posle toga posuda u kojoj je bila nafta može koristiti za vodu za piće. elastol se često pominje kada se govori o sanaciji vodenih površina posle izlivanja nafte, međutim ja nikad nisam vidio da to neko sprovodi u praksi. zapravo, jedina primjena elastola kolko je znam je to što se od njega prave gume za žvakanje...

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 25 Veljača, 2013, 09:56:00 »
nikad čuo. sad sam guglo, ali nisam našao ništa u HR. u svakom slučaju, super stvar. Brijem da bi mi to možda bilo skuplje nego kupit novi tank.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #9 u: 25 Veljača, 2013, 10:02:38 »
A samogradnja?
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 25 Veljača, 2013, 11:22:45 »
Citat:
nikad čuo. sad sam guglo, ali nisam našao ništa u HR.

pa naravno da ga nigdje nema! kapitalizam prosto ne funkcioniše tako. recimo kad velike naftne kompanije odu u neku zemlju bogatu naftom, npr. nigeriju, one ne samo da neće vodit računa o prirodi nego će je i  namjerno upropastiti što više, puštajući otrovni otpad da prosto odlazi u prirodu. lokalno stanovništvo neće više moći da uzgaja hranu, izbiće konflikti pa kompanije mogu još više zaradit prodajući im oružje ili hranu (vidjeti pod nestle). broj oboljelih od kancera i drugih bolesti će porasti pa eto još profita. međutim ukoliko bi stanovništvo moglo da nabavi elastol koji u velikoj mjeri može da sanira posledice izlivanja nafte i njenih derivata u prirodi, sve ovo se možda ne bi ni dogodilo i ne bi bilo profita za kapitalističku bagru...

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 25 Veljača, 2013, 13:51:18 »
mislim gradit u svakom slučaju, ali sam mislio dotad iskoristiti ovo što imam, a kišnice imam na nekoliko mjest.
@kad budu gorjeli gradovi: opisao si moderni kolonijalizam u jednoj rečenici :)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 564
  • -Receive: 189
« Odgovori #12 u: 03 Ožujak, 2014, 13:05:15 »
kod nas je taj Elastol ljepilo.. može li se čistiti zemljom ili pepelom? Jednom kada se na stijenke spremnika vežu alge tada vjerujem da je voda pogodna za zalijevanje.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.