Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Septička jama sa stablima  (Pročitano: 20572 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
Septička jama sa stablima
« u: 22 Siječanj, 2014, 13:39:39 »
Ima jedna ideja, da se napravi septička jama koja bi bila potpuno nepropusna, osim u jednom dijelu recimo pri vrhu, gdje bi zid bio na rupe. Tu se onda posadi neko stablo, vrba ili topola, koje pusti korjenje u septičku jamu i crpi ju. Tako bi se eliminirala potreba ispumpavanja jame, pod uvjetom da stablo crpi jednakom brzinom kojom se jama puni. Ja nisam našao baš puno podataka koliko ova stabla crpe vode na dan, jer to ovisi i o veličini, vrsti, dobu godine, vlažnosti i temperaturi, itd. Na jednom mjestu sam našao da vrba zna izvući 300 litara dnevno, na drugom da odrasli hrast i do 400 litara, itd.

Osim vrbe ili topole, primjereno bi bilo vjerojatno svako brzorastuće stablo, možda nešto i jestivo, možda i ne moraju biti stabla, ali vrba i topola, te eukaliptus za toplija podneblja, se najčešće preporučaju.

Ja bih možda pokušao na malo drugačiji način ostvariti ovu vezu stabla i septičke jame, tako da ne posadim stablo pored jame nego u jamu. Kad bih napravio jamu, prije betoniranja gornje ploče, u jamu bih stavio jednu vertikalnu cijev, možda betonsku, ili plastičnu, recimo pola metra promjera. Cijev ne bi potpuno dodirivala dno jame jer bi bila na nekom postolju, a gore bi izlazila iz jame kroz ploču, poput dimnjaka. Cijev bih onda napunio zemljom i u nju posadio vrbu. Zemlja bi povlačila vlagu iz jame, ne znam bi li to smrdilo, moguće da ne bi. Mlada biljka bi imala dovoljno vlage i hranjiva, pustila bi korijen do dna i korijen bi ušao u jamu. Od tuda bi stablo crpilo sve što se u jami nađe.

Čini mi se prilično neprovjerena stvar, ne znam može li netko naći primjer gdje je to napravljeno i funkcionira. Ipak, u teoriji sve funkcionira. Što mislite?
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
Odg: Septička jama sa stablima
« Odgovori #1 u: 22 Siječanj, 2014, 14:56:31 »
zvuči kao super ideja, jedino je problem postaviti stablo/jamu relativno blizu kuće, ako se ne želi tako veliko stablo u blizini. Ili više udaljiti jamu. Meni je baš procurila ovih dana, i motale su mi se slične stvari po glavi.
Ne znam za tu cijev, korijen, kakav god da je, bi je relativno brzo zašepio i uništio. a i zašto ne, ako se uspostavi njegovo crpljenje tekućine?

Što ako stablo podivlja i nastane neki mutant? ;)

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 615
« Odgovori #2 u: 22 Siječanj, 2014, 19:57:37 »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 23 Siječanj, 2014, 08:30:46 »
Hvala harp, već sam zaboravio na ovaj primjer!

Ako bi septička bila uz kuću, onda bih vrbu koja bi iz nje rasla redovito orezivao, možda i pokušao sa pletenjem košara.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
« Odgovori #4 u: 24 Siječanj, 2014, 15:49:52 »
Moj susjed je to "uspio napraviti" kada mu je vrba "pobjegla" u susjedovu septičku (u par godina otišla sa 4 na m 11 m) i počela dizati ogradni zid tako da su je morali ukloniti.
Stablo je bilo cca 1,5 od ograde, 60-tak cm zemlje ispod kamen...

Prijatelj hotikulturaš je imao sličnih problema sa lovorom koji je ušao u septičku i zatim kroz dovod otišao do WC školjke u prizemlju (cca15m korijena),
isto je kao i u prethodnom primjeru stablo je poslije ulaska u septičku počelo rasti neuobičajeno brzo  :) .

Kod tebe bi mogao biti problem kad se deblo krene širiti i korijenje debljati da ti odigne podlogu terase... (orezivanje grana tu ne pomaže...)
Možda da septičku odvojiš od kuće blizu vrta i iznad staviš 40-tak cm zemlje (nema smrzavanja u septičkoj), a na to vrbik (sa sve 4 str. sep.) tako kad orežeš baciš kao malč u vrt u blizini…

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 564
« Odgovori #5 u: 25 Siječanj, 2014, 12:16:30 »
topola pije vodu kao luda a komercijalno je drvo znači može se prodat.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #6 u: 26 Siječanj, 2014, 11:28:10 »
Kao i crvena vrba, crna joha koje se za razliku od topole regenerišu posle sečenja.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 27 Siječanj, 2014, 12:14:38 »
Hvala harp, već sam zaboravio na ovaj primjer!

Ako bi septička bila uz kuću, onda bih vrbu koja bi iz nje rasla redovito orezivao, možda i pokušao sa pletenjem košara.

Primjer je otvorenog tipa => problem sa punjenjem od kiše (primjer je u tropima => brzo isušivanje)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 28 Siječanj, 2014, 08:16:13 »
Pored toga imaš i zimu kada je vegetacija 0 pa nema ni pumpanja. Relativno topla voda koja ulazi u jamu može da bude problem drvetu koje bi kasnije ulazilo u dormaciju pa bi imalo problem sa izmrzavanjem.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 28 Siječanj, 2014, 09:10:52 »
Ako bi se u jamu ispuštala samo voda iz wc školjke koja nije topla, bilo bi u redu. Nepumpanje tijekom zime je ozbiljniji problem, ali ne ako se kuća koristi samo ljeti. Za cjelogodišnje korištenje, možda jama otvorenog tipa kao na primjeru iz onog filma, sa tropskim voćkama, i gore natkriveno nekim balonom, tipa geodezijske kupole, klasičnog staklenika ili tako nešto?
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 28 Siječanj, 2014, 11:04:51 »
Ako bi se u jamu ispuštala samo voda iz wc školjke koja nije topla, bilo bi u redu. Nepumpanje tijekom zime je ozbiljniji problem, ali ne ako se kuća koristi samo ljeti. Za cjelogodišnje korištenje, možda jama otvorenog tipa kao na primjeru iz onog filma, sa tropskim voćkama, i gore natkriveno nekim balonom, tipa geodezijske kupole, klasičnog staklenika ili tako nešto?

Zimi skupljaš ono malo što dolazi sa wc školjke (30% od ukupne potrošene vode za kuću => manja septička)
ljeti stabla "pumpaju" skupljeno (da imaš klasičnu septičku i onako bi skupljao) => no problem

Ukopanoj septičkoj otvoriti prozor => solarna septička => ubrzavanje raspadanja

http://earthship.org/Systems/sewage-treatment
Next the water goes outside to a conventional septic tank that is solar heated with a glazed south side to enhance the anaerobic process. This unit functions like a regular septic tank (only better) with a line out to a conventional leach-field.

prozor skroz lijevo je od septičke...
...samo kod tebe nebi postojao upoj (leach-field)

Prijedlog:

« Zadnja izmjena: 28 Siječanj, 2014, 12:12:15 od m2 »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 28 Siječanj, 2014, 15:29:00 »
Valjda nameravaš da odvojiš sivu od crne vode?!

Ne mogu sada da nadjem link sa jednostavnim sistemom koji koristi običnu šolju sa ispiranjem vodom. Praktično je veliki dobro izolovan sanduk napunjen piljevinom i kompostom sa glistama. Direktno iz šolje se izliva u sanduk, iz sanduka ide sad već delom preradjena voda u bazen leach field. Kaže da je sadnuk od 2m3 mogao da radi po godinu dana u restoranu sa dobrim prometom dok joj pametnjakovići nisu zabranili. Sada se naravno pojavljuju komercijalne teh varijante koje rade na istom principu. Mogu bar da se iskoriste njihove jednačine za računanje kapaciteta itd. Evo ti par komercijalnih koji mogu da se nabudže u uradi sam varijanti:

PS
Voda je topla, zagreje se u kazančetu na sobnu temperaturu a pogače su zna se na 37C
« Zadnja izmjena: 28 Siječanj, 2014, 15:35:05 od Dzionik »

smarn

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
« Odgovori #12 u: 09 Srpanj, 2014, 17:00:14 »
Ova septička s velikim gumama mi je interesantna samo zanima me treba li se ona prazniti? Nekako mi izgleda premalo.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.