Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Traženje vode, visak i rašlje  (Pročitano: 38458 puta)

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 262
  • -Receive: 287
Traženje vode, visak i rašlje
« u: 08 Lipanj, 2014, 14:44:56 »
Prilažem knjižicu o radiesteziji.

Nikola, ti si hodao po imanju sa viskom i slično... Imaš neki pametan savjet?
Ima li neka metoda bez računanja kuteva itd? grozim se matematike..

Ili znate nekog poštenog i jeftinog pronalazača vode (može i tople)?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
Odg: Traženje vode, visak i rašlje
« Odgovori #1 u: 08 Lipanj, 2014, 14:55:34 »
Ja odavno nisam koristio visak, i nisam nikad bio siguran da ga koristim pravilno. Meni se visak jednostavno na nekim mjestima vrti kao blesav, ne znam sto je dolje, nisam nikad kopao tamo gdje je po meni trebala biti voda.

Zasto bi racunao kuteve? Ako se dobro sjecam, kad nadjes mjesto gdje je voda, onda krenes na jednu stranu i malo dalje ponovno osjetis energiju te vode, pa malo dalje opet. Ta druga "sjena" bi trebala od onog mjesta biti udaljena tocno koliko je dubina vode, zato sto je to silnica koja nije okomita na povrsinu zemlje nego je pod 45. Dakle ne racunas nista, samo brojis
 Ali pogledaj u knjizi, ja nisam vise siguran kako se to radi. Malus je sebi tako trazio vodu, samo on je na forumu jednom godisnje.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 09 Lipanj, 2014, 16:46:15 »
To za kuteve piše u priloženoj knjižici. Ako može bez, super.
Probao sam vježbati sa bakrenim žicama, i natur-rašljama ali nema reakcije.
'Visak' tj. matica M12 na špagi se bogami vrti na mostu iznad potoka, ali vrti se konstantno a autor knjižice navodi da sa viskom pričaš pa se okrene onoliko puta koliko je npr. metara do vode;)
Možda ne smije biti otvoren tok..

Ti imaš taj neki profi visak (Koji govori:), biš ga posudio?
Ili ima negdje za nabaviti? Pretpostavljam da nije baš svejedno je li zidarski ili bioenergičarski..
Sad malo guglam za visak, ali najpametnije što sam našao je upravo ova tema na ovom forumu:))  Svaka čast webmajstore!
« Zadnja izmjena: 09 Lipanj, 2014, 16:48:16 od zemljak »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 10 Lipanj, 2014, 08:54:05 »
Bioenergija je kao žamor stotina ljudi oko tebe. U gužvi, koncentriraš se na glas sugovornika i čuješ jedino njega, ali u svakom trenutku možeš početi slušati i nekoga drugoga. Netko se lakše koncentrira na ono što želi čuti, a netko može čuti jedino nerazumljivu galamu.

Tako u svakom trenutku, na svakom mjestu, ti možeš viskom detektirati bezbroj stvari, i tko zna što si u tom trenutku detektirao. Otvoreni vodeni tokovi i zatvoreni spremnici vode stajaćice (npr. cisterna) ne proizvode ione koje naše tijelo detektira, pa mislim da ne možeš vježbati na mostu.

Usput, znaš da energiju detektiraš ti, a ne visak? Visak je samo kazaljka, a instrument si ti.

Ja sam najbolja iskustva imao sa viskom ručne izrade, mesingana rućkica za ladicu, obješena o konac. Taj se vrtio kao lud, taj je i odgovarao, radio je što sam htio. Onda sam kupio pravi visak, i to je tip na meni isprobavao koji će mi odgovarati, pa mi našao jedan koji mi kao najviše odgovara. Sa njim sam imao otprilike ista iskustva kao sa onim hand-made, samo se dosta slabije vrtio, kao da je teži. Ne odgovaraju svima isti materijali i oblici viska, samo ne znam ništa o tome, ne znam da li bi ti moj odgovarao. Kad se budemo vidjeli, posuditi ću ti ga, zašto ne.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 10 Lipanj, 2014, 09:12:52 »
evo nešto o visku kao instrumentu podsvijesti:
http://www.freedomtek.org/prvi_koraci/visak.php

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 10 Lipanj, 2014, 09:58:33 »
Meni je bilo potrebno da shvatim tako, jer sam tehničke struke. Ja sve mjerim, provjeravam, dokazujem. Dok sam "mislio" da visak detektira neku energiju, nisam ga htio ni uzeti u ruku. Meni bi tada bilo pametnije objesiti ga o neku čvrstu točku, pa vidjeti da li se vrti. Ali ne ide to tako, ruka vrti visak, zato sam mislio da je riječ o prijevari.

Nedavno sam pročitao, slonovi u stopalima osjete podzemnu vodu, tu kopaju i napiju se vode. Ptice imaju u glavi kompas. Zato mislim, ima čovjek i kompas, i stopalima osjeti vodu, samo je to tako duboko zakopano (možda radi odgoja?) da nam treba visak da to izađe na površinu. Ja si to tako zamišljam, i dok tako mislim, visak mi radi skroz ok.
Problem je rješenje

malus

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 42
« Odgovori #6 u: 10 Lipanj, 2014, 13:54:00 »
Pa eto, prozvan sam pa da se javim. :) Jesam, moja agonija sa trazenjem vode i izvođenjem bušotine, traje do današnjeg dana.
Tražio sam vodu ja i još 3 rašljara koja sam vodio na zemlju da treaže. Ono što mogu reći, da je način na koji su oni tražili je da su rašljama (obične pocinčane žice debljine 3mm savinute u obliku slova L) tražili tokove, pa dubinu ispitali viskom.
Međutim imao sam problema sa nalaženjem izvoditelja, jer pošto je lokacija udaljenija treba voziti cca sat vremena kamionom i nisam baš bio sretan u sa njima.
Evo, za 20tak dana bi mi rebao doći tipa za bušotinu, došao je izvidjeti situaciju i pošto geologija po njegovom mišljenju odgovara i spreman je doći bušiti.

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #7 u: 24 Lipanj, 2014, 23:51:29 »
nama je vodu na ranču našao jedan rašljar ali odredio dva mjesta i nije bio siguran koje je najbolje nalazište.

Da  bi razriješili tu misteriju pozvali smo drugog rašljala, ali oni koji us došli bušiti došli su dan ranije i postavili strojček na prvo nalazište, a ja u panici nazovem jednog vidovnjaka da ga pitam da li je mjesto dobro za kopanje- Odgovor je bio da nije, nego da je za dva i pol metra prema ulazu bolje nalazište. Ja sva u panici kažem mu da su već počeli kopati na tom krivom mjestu, a on tada reče neka i nastave i neka kopaju koliko smo predvidjeli 19-20 metara ali da nećemo doći do vode ali neka nas to ne brine - jer će voda doći za dva dana i uvijek će je biti dosta.

I sad i nakon dvije godine donja razina vode se ne mijenja ali zato gornja je ove godine bila jako visoko kada je ono poadalo danima kao ludo a to smo onda riješili tako da smo ga dva puta ispumpali i tako napunili tri mala jezerca koja sada koristim za zaljevanje - voda topla i nema nikakvih šokova za biljke

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 26 Lipanj, 2014, 07:25:17 »
vidovnjak preko telefona može znati da je 2 metra bliže- bolje? Stvarno je došla voda nakon dva dana?

Koliko je promjer bušotine? Je li samo rupa ili ste obzidavali bunar?
I, molim, ako možete otkriti kolika je to bila investicija.. Hvala

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #9 u: 26 Lipanj, 2014, 09:30:56 »
Promjer bunara je promjera 80cm i napravljen je s betonskim cijevima tog profila.

Cijena rada i materijala je bila 6500 kuna (dubina 19,5 m)

Voda je stvarno došla za dva dana i kako je tada zauzela razinu (6 mjesec 2012. godine) nije nikada ispoda toga se spustila.

Da vidovnjak očito vidi i zna puno toga bez da je ikada bio na imanju niti zna gdje se ono nalazi. Zvuči nevjerojatno ali je istinito.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 865
  • -Receive: 438
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #10 u: 13 Siječanj, 2015, 00:39:13 »
Ako je ova tema još nekome zanimljiva, nakon ovako kišovite prošle godine, gdje vode imaš gdje god želiš, samo da kažem da je meni vodu tražio i bušotinu napravio rašljar koji vodu osjeti i bez rašlji. (Radovi su izvršeni u sušnom periodu prije pet godina i na tom mjestu uvijek ima vode, pa i kad je bila ona sušna godina 2013.) Najbolje jamstvo tog rašljara je da ako slučajno nema vode na tom mjestu, ništa ne platiš. Ima li boljeg jamstva? Kad bi svi "stručnjaci" na taj način preuzeli odgovornost za svoj rad, gdje bi nam bio kraj?
Pozdrav autoru teme i dragim permakulturnjacima.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

imamGliste (Jasmin)

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 50
    • imamGliste.com (kompostiranje s kalifornijskim glistama)
« Odgovori #11 u: 18 Siječanj, 2015, 21:44:31 »
Moj stari je za 100DM a kasnije za 100Eura mnogim ljudima bušio bunare za one ručne pumpe. Bušio je sve ručno, do 8m dubine. Ljudi bi dodali još 100Eura za pumpu i cijevi i imali bi tako besplatnu vodu za vrtove.
Sada to više ne radi jer ne može ali koliko se sjećam postupak je išao ovako.

Vodu bi našao, hodajući po zemljištu sa dvije žice savinute u L. Ovisno koliko brzo bi se negdje te žice prekrižile to bi značilo da je voda bliže površini. Isprobao sam i ja nekoliko puta i ako si nježan i laganog koraka, bez problema ju nađeš.

Kada bi našao vodu, krenuo bi bušiti sa svrdlom, do potrebne dubine. Onda bi rupu raširio, širim svrdlom, tako da u rupu stane ona siva plastična cijev od kanalizacije. Tu cijev bi izbušio sa svih strana sa brusilicom. Kada bi nabio tu kanalizacijsku cijev u zemlju, unutar nje bi išla tanja isto plastična cijev od ručne pumpe i gore na vrh pumpa.

Kanalizacijska cijev je u tom slučaju bila kao neki rezervoar u koji se skuplja voda.

Stari i ja ne pričamo puno, tako da sam možda i negdje pogriješio u opisu postupka, ali ako ikoga zanima, kako je što radio, budem ga pitao.
Naš organski otpad je vrijedan resurs!
Iskoristmo ga ! Nahranimo gliste :)

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
« Odgovori #12 u: 19 Siječanj, 2015, 15:58:03 »
Linkovi na neke načine bušenje u ovisnosti o tipu tla
Standard Drilling
...It permits to drill through all kinds of loose soils, as well as consolidated materials and light rock.
It will not, however, penetrate hard original rock or boulders...
http://www.emas-international.de/index.php?id=112&L=3

EMAS well drilling
...This system is used in coarse sand layers, often in combination with the standard drilling...
http://www.emas-international.de/index.php?id=113&L=3

Drilling without Mud
..This method is applied only in very sandy soils and shallow water table. No drilling sludge is used, but a temporary casing of different diameters...
http://www.emas-international.de/index.php?id=114&L=3

Linkovi su sa
http://www.emas-international.de/index.php?id=151&L=3
gdje ima još korisnih stvari.....

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 564
  • -Receive: 189
« Odgovori #13 u: 19 Siječanj, 2015, 18:09:23 »
Ako je ova tema još nekome zanimljiva, nakon ovako kišovite prošle godine, gdje vode imaš gdje god želiš, samo da kažem da je meni vodu tražio i bušotinu napravio rašljar koji vodu osjeti i bez rašlji. (Radovi su izvršeni u sušnom periodu prije pet godina i na tom mjestu uvijek ima vode, pa i kad je bila ona sušna godina 2013.)

Ja volim koristiti slobodni pad - kišnicu.

Recimo u 2013 je palo cca 1000L/m2 u Zagrebu, dakle dovoljna je manja nadstrešnica za osnovne potrebe.

Martina

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
« Odgovori #14 u: 28 Veljača, 2015, 15:23:59 »
Ako je ova tema još nekome zanimljiva, nakon ovako kišovite prošle godine, gdje vode imaš gdje god želiš, samo da kažem da je meni vodu tražio i bušotinu napravio rašljar koji vodu osjeti i bez rašlji. (Radovi su izvršeni u sušnom periodu prije pet godina i na tom mjestu uvijek ima vode, pa i kad je bila ona sušna godina 2013.) Najbolje jamstvo tog rašljara je da ako slučajno nema vode na tom mjestu, ništa ne platiš. Ima li boljeg jamstva? Kad bi svi "stručnjaci" na taj način preuzeli odgovornost za svoj rad, gdje bi nam bio kraj?
Pozdrav autoru teme i dragim permakulturnjacima.
Molim vas preporuku rašljara tj ime i broj tel. Mi trebamo naći vodu u Samoboru. Hvala!

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.