Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Voda iz zraka  (Pročitano: 3745 puta)

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 132
  • -Receive: 44
Voda iz zraka
« u: 08 Listopad, 2020, 11:28:00 »
Zna li neko za Sistem slobode vode? To je uređaj se temelji na jednostavnom principu kondenzacije. Uvlači vlažni zrak i hladi ga, slično kao klima uređaj, ali mnogo efikasnije ... i pretvara ga u pitku vodu. Voda je pročišćena i sistem može proizvesti do 60 litara čiste, svježe vode dnevno. Tako kaže reklama. Ima li neko nacrte?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
Odg: Voda iz zraka
« Odgovori #1 u: 08 Listopad, 2020, 12:16:32 »
Nisam siguran da su takvi uređaji efikasniji od klima uređaja? Mislim da se radi o veoma jednostavnom sistemu pumpe koja tlači nekakav medij u zatvorenom krugu. Imamo toplu i hladnu rešetku i pumpu između njih. Ne znam što se tu može još napraviti po pitanju efikasnosti.

Mislim da voda koju takav sistem proizvede nije pitka, ona je demineralizirana. Znači treba joj još dodati minerale kako bi postala pitka.
Problem je rješenje

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 08 Listopad, 2020, 12:35:36 »
Nisam siguran da su takvi uređaji efikasniji od klima uređaja? Mislim da se radi o veoma jednostavnom sistemu pumpe koja tlači nekakav medij u zatvorenom krugu. Imamo toplu i hladnu rešetku i pumpu između njih. Ne znam što se tu može još napraviti po pitanju efikasnosti.

Mislim da voda koju takav sistem proizvede nije pitka, ona je demineralizirana. Znači treba joj još dodati minerale kako bi postala pitka.
Ne vidim problem u tome što je demineralizirana nego je pitanje da li je učinkovit? U reklami za kupovinu nacrta stoji da dnevno proizvede 60 l vode.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 08 Listopad, 2020, 13:20:17 »
To bi bilo nešto kao isušivač zraka. Gledam ovaj koji ima kapacitet 60l/24h je snage 1.3 kW. Mislim da nema sumnje da jaki stroj može mnogo vlage iz zraka izvući, pogotovo ako je to vani na vjetru pri vrlo visokoj vlazi toplog zraka. Pitanje je potrošnje struje. Ako računamo max. 2,5 litre na sat, a stroj vuče 1,3 kW, u Hrvatskoj za cijenu oko 1kn po kW, 1 litra ispada za cca 0,5kn, ako nisam nešto krivo izračunao?

Ok, to je industrijski isušivač koji se koristi u gradnji i gdje cijena izvlačenja vode iz zraka nije previše bitna. Možeš li doći do podatka koliko troši taj stroj o kojem pričaš? Neki kilovati po litri?
Problem je rješenje

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 08 Listopad, 2020, 13:52:13 »
Hmm, stranica mi izgleda kao prijevara ali tko zna, možda samo izgleda. Ako su centi po satu, to nije ništa revolucionarno, odgovara onoj mojoj procjeni od 0,5 kune za litru. Hajde da umjesto kupovine nacrta iz sumnjivog izvora probamo razraditi kako bi taj stroj izradili sami? Kompresor iz frižidera i bakrene ili aluminijske rešetke postavljene na propuh bi trebale odraditi taj posao. Još ostaje da se stroj pokreće iz relativno jefinog izvora energije. Ja recimo imam solarne panele koji ljeti proizvode izobilje struje koju ne trebam, a mogli bi proizvoditi vodu koja je dragocjenija.
Problem je rješenje

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 08 Listopad, 2020, 14:27:34 »
Hmm, stranica mi izgleda kao prijevara ali tko zna, možda samo izgleda. Ako su centi po satu, to nije ništa revolucionarno, odgovara onoj mojoj procjeni od 0,5 kune za litru. Hajde da umjesto kupovine nacrta iz sumnjivog izvora probamo razraditi kako bi taj stroj izradili sami? Kompresor iz frižidera i bakrene ili aluminijske rešetke postavljene na propuh bi trebale odraditi taj posao. Još ostaje da se stroj pokreće iz relativno jefinog izvora energije. Ja recimo imam solarne panele koji ljeti proizvode izobilje struje koju ne trebam, a mogli bi proizvoditi vodu koja je dragocjenija.
Stranica je sigurno komercijalna ali ima osnove. Dobro bi ovo došlo za život van mreže na nekom brdu gdje nema vode ali ima sunca da u toku dana proizvodi struju i vodu skladišti u rezervoar.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 08 Listopad, 2020, 15:47:56 »
Ma neka čovjek zarađuje ako je smislio nešto čega nema, ali ja to iz brzinskog pregleda stranice nisam primjetio. Nema slike stroja, nema konkretnih podataka, opisa rada i sl. Ima ovdje strojeva koji izvlače vodu iz zraka:
http://www.zavrsniradovi.eu/Page/isusivaci-vlage-najam-84

Prema tome, ako je ovaj inovator smislio nešto čega nema, onda bi trebali znati po čemu je njegov patent bolji od postojećih proizvoda. Ako se radi samo o tome da stroj možeš izgraditi sam, od djelova sa otpada, onda se opet vraćamo na stari ispravni frižider kojem skinemo vrata.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 564
  • -Receive: 189
« Odgovori #8 u: 08 Listopad, 2020, 22:33:21 »
ali u našim krajevima ima obilje oborina?

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 09 Listopad, 2020, 08:58:50 »
ali u našim krajevima ima obilje oborina?
U pravu si, ovo je više za sušna područja. U našim krajevima ima smisla skupljati kišnicu.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #10 u: 01 Studeni, 2020, 00:03:37 »
Osim toga odvlaživači ili isušivači troše jako malo energije. Rade kondenzaciono ali imaju samo ventilator i malenu vodenu pumpu. Sve ostale varijante sa kompresorima i sl. su ili prevara ili uredjaji za jako brzo sušenje nečega.

Imao sam jedan mali koji je korišćen u sobi sa puno akvarijuma, sakupljao je preko noći desetak litara. Sada mi taj motor odnosno pumpa plova u bazenu, aeeiše da se ne bi ustajala voda. Moror ima 25 vati.  25W...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 21 Svibanj, 2021, 22:07:57 »
Kaže ovaj čovjek, bačve su pune vode koja samo tako stoji u njima. Plastenik se tijekom dana jako zagrije, a kako vlaga iz zraka nema kuda otići, ona se kondenzira na hladnim bačvama i niz njih curi voda i navodnjava okolno tlo.

Pa eto, nije loša ideja ako funkcionira, samo sam skeptičan da je na ovaj način moguće navodnjavati išta osim uskog prostora uz bačve.
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 416
  • -Receive: 178
« Odgovori #12 u: 22 Svibanj, 2021, 19:42:42 »
Ako se plastenik ugrije onda se sigurno ugrije i voda u tim bačvama. Dakle, kondenzacija je jako mala nakon nekoliko dana.
Imaš neki link na to?

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #13 u: 23 Svibanj, 2021, 07:44:13 »
Tako funkcioniše i uslivanje morskom vodom, manja flaša se napuni morskom vodom i pokrije većom plastičnom flašom. Stavi se pored biljke.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 416
  • -Receive: 178
« Odgovori #14 u: 23 Svibanj, 2021, 08:29:57 »
To je već realnije, voda koja isparava i kondenzira se na drugom objektu.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.