Zapamti

"Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Vrtno jezerce, ribnjak bez podloge  (Pročitano: 13531 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
Odg: Vrtno jezerce, ribnjak bez podloge
« Odgovori #15 u: 17 Rujan, 2018, 22:10:28 »
Ideš na napredno odgovaranje, pritiskom na "odgovor" ispod zadnjeg posta, ili dok pišeš brzi odgovor pritisneš "pregled". Tamo je "privitci i ostale opcije". Imaš "odaberi datoteku", samo pazi da ti slike ne budu prevelike (do 1MB).
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #16 u: 21 Studeni, 2022, 10:53:56 »
Nastavlja se na dizajn imanja (Nikola)

Nastavljam dizajnirati prema detaljima. Sve sam nekako skloniji da malu terasu sjeverno od kuće pretvorim u jezero. Nije to još ni terasa ni jezero nego livadica omeđena živicom lijeske do ceste, mladim pasjim trnom prema nastavku livade koji se prošle godine dosta uspješno razvijao, te betonskim gadgetima koji su dio kuće (parking, septička jama).

Razlozi za jezero, i baš na tom mjestu, su sljedeći:
- To je približno najviši komad terena i odavde se voda može ispuštati nizvodno u skoro svaki kutak ostatka imanja
- Prostor je na mjestu gdje mi se slijeva kiša sa sjeverne strane krova i nadstrešnice za drva (velika površina hvatanja kišnice)
- Prostor je dosta manji od većine ostalih terasa u planu, idealan za kuhinjski vrt - kojeg ne želim jer ne živim tamo
- Blizu je kuće pa može imati i dekorativnu namjenu

Mjesto na kojem su posađeni grmovi pasjeg trna je oko 1m niže od najviše točke ove livade, odnosno betonskog parkinga. Izvorno je bila ideja nasipati taj 1m pa imati ravnu površinu za uzgoj povrća. Osjećao sam nelagodu oko zatrpavanja plodnog humusnog sloja nekim iskopom koji je stigao tko zna otkud. Umjesto toga, taj sloj bih "povukao" prema grmovima formirajući branu, a grmovi bi korijenjem malo povećali čvrstoću te brane. Na branu bih onda sadio stabla, uglavnom voćke. Jama koja ostane u sredini, kakva god bila, bi postala korito jezera. Površina jezera je cca 80 m2.
« Zadnja izmjena: 30 Studeni, 2022, 08:02:41 od Nikola »
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 416
  • -Receive: 178
« Odgovori #17 u: 21 Studeni, 2022, 12:07:18 »
A komarci?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 21 Studeni, 2022, 12:18:28 »
A komarci?

Stavio bih ribe, one se hrane komarcima. Imam i šišmiša, živi pred kućom.

---

Cesta / staza između jezera i živice uz cestu može poslužiti kao površina za izlijevanje viška vode. Znači, ako se u jezeru pojavi toliko vode da prijeti urušavanjem brane, sigurnije ju je odvoditi planiranim putem, utabanom stazom koja je relativno horizontalna, čvrsta, nešto niža od visine brane. Visina ceste na tom mjestu određuje najvišu moguću razinu u jezeru.

Kroz branu bi bila provučena cijev za ispuštanje vode radi navodnjavanja. Grmlje je posađeno na izohipsama, pa je vodu najlakše voditi uz grmlje. Terasu ispod jezera bih obrađivao na način da mi grmlje (i sve ostalo posađeno uz njega) formira humak, swale. Voda koja se ispušta bi se, nadam se, mogla tjerati tako da hidratizira što veću površinu.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 615
« Odgovori #19 u: 21 Studeni, 2022, 14:15:22 »
Jama koja ostane u sredini, kakva god bila, bi postala korito jezera. Površina jezera je cca 80 m2.

A s cime mislis lapor i nasip uciniti vodonepropusnim, da se pocne sakupljati voda?
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 21 Studeni, 2022, 14:30:01 »
A s cime mislis lapor i nasip uciniti vodonepropusnim, da se pocne sakupljati voda?

U ovom trenutku ne znam, i ne vjerujem da ću to raditi u narednih godinu-dvije, pa imam vremena da smislim. Dvije su opcije za sad, ili plastična folija za jezera, ili dovesti gline pa njome prekriti površinu. Ne znam ima li smisla pokušavati onom metodom kako radi Holzer, kada se skupi nešto vode na dnu onda "muljati" blato da se formira nepropustan sloj. Voda će se za kišnog razdoblja sigurno pojaviti, jer se pojavila i kad se kopala rupa za gradnju kuće. Ja bih, naravno, rado izbjegao i postavljanje plastike i dovlačenje zemlje iz nekog iskopa kilometrima daleko. Moram sljedećih mjeseci raditi neke pokuse da vidim što je izvedivo.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 615
« Odgovori #21 u: 21 Studeni, 2022, 21:08:46 »
Ides dosta cesto tamo, mozda ako prolazis kroz neki kraj ili mjesto koje ima 'masniju zemlju' da si vec tada uvijek malo po malo doneses, pa se vec sakupi dovoljna kolicina, pa za godinu dana ce biti bar za poceti, posto ti nije hitno, dalje samo nasipavas uz rubove?

Jeste angazman, ali bi donio toliko koliko ti je potrebno. Druga je stvar kad ti dodje sleper i odjedamput istrese sto si trazio...
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 416
  • -Receive: 178
« Odgovori #22 u: 22 Studeni, 2022, 07:30:50 »
Mene bi ipak najviše brinula erozija.
Kada se voda zavuče između gornjeg sloja i lapora onda krene klizište. Barem je tako u Zagorju.
Vjerojatno bi trebalo uz predviđeni obod posaditi drveće koje svojim korijenjem učvršćuje tlo i može probiti lapor.
Provjeri prvo koliko duboko ide pasji trn sa korijenjem.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 23 Studeni, 2022, 11:33:15 »
Ma da, folija za jezera mi se čini kao rješenje koje traži najmanje rada i najmanje znanja. Za gradnju prave brane, trebalo bi na mjestu brane prvo ukloniti humus, a mineralni sloj (lapor) zagrebati u obliku jarka. Onda nasipati mineralni sloj, dobro utabati, pa preko svega humus, i zasaditi bilje. Ako se to ne poštuje, a meni se to jaaako ne da, onda postoji opasnost da se voda zavuče pod nasip i odnese ga. Ne bih riskirao, meni ta voda nije samo dekoracija nego ima mnogobrojne funkcije, pa ću ići na najsigurnije moguće rješenje.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 23 Studeni, 2022, 13:31:44 »
Ma da, folija za jezera mi se čini kao rješenje koje traži najmanje rada i najmanje znanja.

A onda, postoje i jezera koja namjerno puštaju. da imam stalni izvor (potok), ne bi ovo uopće bilo loše. Početak videa, prvi tip jezera, hidriranje okoliša.

Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #25 u: 30 Studeni, 2022, 08:16:35 »

Bavim se idejom korištenja vapna. Lapor je materijal srodan vapnencu, a vapno je proizvod vapnenca. Kada se vapno smoči, kemijskim procesom se vraća u prvobitni oblik, vapnenac. Vapnena žbuka je prilično prirodan materijal, mješavina vapna i pijeska (1:2 ili 1:3), i prilično vodonepropustan.

Postoje neki savjeti (Sealing A Pond With Lime and Clay) kako graditi korito jezera upotrebom vapna. Prvo se iskopanu rupu prekrije sa par cm vapna, a podloga mora biti blago vlažna da vapno povuče vlagu. Preko vapna onda ide par cm gline kako vapno ne bi bilo u direktnom kontaktu sa vodom iz jezera. Sve se lagano sabije, i to bi trebalo biti vodonepropusno. Moram testirati.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #26 u: 30 Studeni, 2022, 18:28:03 »
Puno rešenja....

Ja sam najzad presekao i kupio lajner, ali HDPE 1,5mm. Sada je kao lim ne mogu ništa da njim da uradim:-) čekam leto. Ali sam u međuvremenu pokrio sa njim neke delove zelenog krova i nadam se da najzad neću imati curenja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #27 u: 02 Prosinac, 2022, 08:32:07 »
Ja sam najzad presekao i kupio lajner, ali HDPE 1,5mm. Sada je kao lim ne mogu ništa da njim da uradim:-) čekam leto. Ali sam u međuvremenu pokrio sa njim neke delove zelenog krova i nadam se da najzad neću imati curenja.

Kolika površina, i hoće li lajner biti od jednog komada ili moraš spajati?

Znam, sada je kao lim. Imam ja tank za vodu od betonskih blokova, unutra obložen takvim lajnerom. Jedna stranica je pala, i probao sam popraviti, ali izuzetno je krut.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #28 u: 02 Prosinac, 2022, 10:47:30 »
Moram da spavam iako je mala površina u pitanju. Širina je samo 265 cm pa će biti puno varenja. Kako će to ići nemam pojma...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #29 u: 07 Siječanj, 2023, 17:11:02 »
A onda, postoje i jezera koja namjerno puštaju. da imam stalni izvor (potok), ne bi ovo uopće bilo loše.

Kreneš s jednom idejom, pa zalutaš tko zna gdje  ::)

Još slika...
« Zadnja izmjena: 07 Siječanj, 2023, 17:19:06 od Nikola »
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.