Nastavlja se na dizajn imanja (Nikola)Nastavljam dizajnirati prema detaljima. Sve sam nekako skloniji da malu terasu sjeverno od kuće pretvorim u jezero. Nije to još ni terasa ni jezero nego livadica omeđena živicom lijeske do ceste, mladim pasjim trnom prema nastavku livade koji se prošle godine dosta uspješno razvijao, te betonskim gadgetima koji su dio kuće (parking, septička jama).
Razlozi za jezero, i baš na tom mjestu, su sljedeći:
- To je približno najviši komad terena i odavde se voda može ispuštati nizvodno u skoro svaki kutak ostatka imanja
- Prostor je na mjestu gdje mi se slijeva kiša sa sjeverne strane krova i nadstrešnice za drva (velika površina hvatanja kišnice)
- Prostor je dosta manji od većine ostalih terasa u planu, idealan za kuhinjski vrt - kojeg ne želim jer ne živim tamo
- Blizu je kuće pa može imati i dekorativnu namjenu
Mjesto na kojem su posađeni grmovi pasjeg trna je oko 1m niže od najviše točke ove livade, odnosno betonskog parkinga. Izvorno je bila ideja nasipati taj 1m pa imati ravnu površinu za uzgoj povrća. Osjećao sam nelagodu oko zatrpavanja plodnog humusnog sloja nekim iskopom koji je stigao tko zna otkud. Umjesto toga, taj sloj bih "povukao" prema grmovima formirajući branu, a grmovi bi korijenjem malo povećali čvrstoću te brane. Na branu bih onda sadio stabla, uglavnom voćke. Jama koja ostane u sredini, kakva god bila, bi postala korito jezera. Površina jezera je cca 80 m
2.