Zapamti

"Ako je netko umoran da ti dade osmijeh, daj ti njemu svoj."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Vrtno jezerce, ribnjak bez podloge  (Pročitano: 13529 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
Odg: Vrtno jezerce, ribnjak bez podloge
« Odgovori #30 u: 07 Siječanj, 2023, 17:14:28 »
Nastavak poruke započete na prethodnoj strani.

.....Odabrao sam mjesto na kojem se dva potočića spajaju u jedan, znači više vode na raspolaganju. Tu je jedno staro stablo, leži srušeno preko potoka. Nisam ga morao dirati, samo sam uz njega redao drugo granje. Onda rupe punio kamenjem, pa sve krenuo prekrivati blatom.

Nije teško, ide brzo, materijal je sav nadohvat ruke.
« Zadnja izmjena: 07 Siječanj, 2023, 17:16:47 od Nikola »
Problem je rješenje

kojisipasadti

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 1
    • https://www.instagram.com/kojisipasadti/
« Odgovori #31 u: 04 Travanj, 2023, 16:28:19 »
pozz ekipa, long time no see,

nekad davno sam se predstavio na ovom forumu sa svojim željama i planovima, ova curica od 3-4 g sa slike sada ima 11 i kusur, planirana kuća od slame je useljena prije >2g, key hole garden je u međuvremenu dosadio i iščupan je i sad je malo ravniji i jednstavniji ali i dalje pod brdom mulcha,....

da sad ne dužim, pokušam bit redovitiji pod odgovarajućim temama a ovde se ubacujem s praktičnim pitanjem, iskopano je jezerce iznad vrta, ideja je da podzemne vode polako kroz zemlju navodnjavaju vrt, polako se puni vodom od kiša ovih dana al još imam dosta posla s uređenjem obale, preusmejravanjem drenaže i vode iz oluka i ponajviše sa biopročistačem (u izgradnji tj sad funkcionira kao skupljač sive vode koja se odvodi nizbrdo ali i uspješno zalijeva vrt kantom bez posljedica po biljke i napaja cijelo malo imanje)  koji skuplja svu sivu vodu iz kuće, imam u blizini dosta vodotokova iz kojih planiram donijeti što više što različitijih "flanaca" ali ako netko ima već upogonjene biljke kojih je višak i smetaju mu za različite dubine, nudim se da ih udomim uz hmeljnu naknadu, ako me razumijete,

pozdrav svima iz Klinče

Vedran aka @kojisipasadti @themuddypuddlefarm
bilo je i većih problema u životu pa ih svejedno nismo riješili !

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #32 u: 05 Travanj, 2023, 10:02:50 »
Dobrodošao natrag, sjećam se tih postova i dizajna! Baš mi je drago da vam lijepo napreduje imanje, a i curica  :biggrin:

Jesam li dobro shvatio pitanje, trebaš biljke za biološki pročistač sivih voda?
Problem je rješenje

kojisipasadti

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 1
    • https://www.instagram.com/kojisipasadti/
« Odgovori #33 u: 05 Travanj, 2023, 10:47:16 »
Dobrodošao natrag, sjećam se tih postova i dizajna! Baš mi je drago da vam lijepo napreduje imanje, a i curica  :biggrin:

Jesam li dobro shvatio pitanje, trebaš biljke za biološki pročistač sivih voda?

da da, ako netko ima već i razbujalo mu se i ima viška udomio bi par biljaka :-)

tzv tko pita ne skita
bilo je i većih problema u životu pa ih svejedno nismo riješili !

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #34 u: 05 Travanj, 2023, 11:07:16 »
Ja imam samo običnu trsku iz lokalne močvare, kakvu ćeš vjerujem naći u bilo kojem vlažnom tlu blizu tebe. Nije mi problem dati ti koliko god stane u auto, samo mi je malo previše voziti 50-100 km radi komadića trske koja se ionako sama naseli gdje ima uvjeta.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #35 u: 19 Travanj, 2023, 16:26:15 »
Puno rešenja....

Ja sam najzad presekao i kupio lajner, ali HDPE 1,5mm. Sada je kao lim ne mogu ništa da njim da uradim:-) čekam leto. Ali sam u međuvremenu pokrio sa njim neke delove zelenog krova i nadam se da najzad neću imati curenja.
Je li lajner omekšao, znaš li možda na kojoj temperaturi se preporuča postavljanje?
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #36 u: 20 Travanj, 2023, 08:03:21 »
Još uvek nije dovoljno mekan da be se moglo raditi sa njim ali sam ipak povezao neke delove. Počupao je eksere kojima je bio privremeno vezan za krov pa sam morao da ga zašrafim.
Varenje je ili baš teško, ili sam ga premalo grejao ili previše pa je dobio talase koji sad smetaju da se savije kako treba. Ukratko treba puno prakse za iole upotrebljivo varenje.
Problem mi je pravilo i vreme jer je temperatura na suncu i u senci drastično različita, čak i kad ja napravim senku a ne samo oblak..  zato mislim da će biti bolje kada se vreme stabilizuje i bude generalno toplije od petnaestak stepeni na kojima sam ja pokušavao da radim.
Mislim da je preporučena temperatura od 15-25 stepeni što je verovatno ok za ovu debljinu lajnera koji se koristi za velike bazene gde je verovatno najmanji radijus savijanja 200mm a ne 20mm kao što bih ja hteo.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.