Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Vrtno jezerce, ribnjak bez podloge  (Pročitano: 13530 puta)

Rizal

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
Vrtno jezerce, ribnjak bez podloge
« u: 29 Ožujak, 2013, 21:18:03 »
Pozdrav,

Zanima me ima li tko iskustava sa vrtnim jezercima koja su napravljena bez nekakve podloge kao recimo kalupa ili folija?
Po netu ima nekih ideja za obrastanje rupe biljkama koje bi trebale dno napraviti vodonepropusnim. Ili pak oblaganje jezerca glinom. Gdje nać glinu?

Vidio sam da se i u temi prije pričalo o tome
http://www.perforum.info/index.php?topic=74.0

Ima li netko iskustava sa metodom koju Holtzer spominje u linku? Vibriranje kante po dnu jezerca, susjedi će me gledat s terase kaj radim i smijat se  :biggrin: a smijat ću se i ja sebi ako nakon tjedan dana kantarenja sva voda ode. Al vrijedi probat.

Sad po ovoj zimi koja nikako da prođe gledam kako se snijeg topi i voda skuplja, i pošto je ima poprilično (podnožje Medvednice) zadržava se i na mom zemljištu prirodno na mjestima gdje želim jezerca, tako da mi se čini da je poprilično vodonepropusna. Problem mi predstavlja ta izolacija dna pa eto bilo kakvi savjeti su dobrodošli.
Kad krene izrada stavim slike  ;)
« Zadnja izmjena: 29 Ožujak, 2013, 21:30:06 od Rizal »

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 262
  • -Receive: 287
Odg: Vrtno jezerce, ribnjak bez podloge
« Odgovori #1 u: 30 Ožujak, 2013, 06:31:52 »
Nemam iskustva još, ali na jesen ću imati , nadam se.
Holzeru bager nabije zemlju. Ako bager kopa, neka i utisne, ako ručno kopaš, posudi negdje onu 'žabu', stroj koji skakuće, ovo: http://www.gradimo.hr/clanak/strojevi-za-nabijanje-podloga-vibro-ploce-i-nabijaci/744
imaju je svi građevinci koji raskapaju ceste, a fala bogu ceste se stalno raskapaju (i preslabo nabija podloga:)

U južnom podnožju Medvednice, glinu imaš na Grmoščici. Kustošija, iznad ciglane pretvorene u Konzum.
Pitaj susjede tam, svi znaju.

Slobodno me pozoveš na gemišt dok kopaš, da vidim kak se to dela:)

P.S. Zna li netko gdje ima gline blizu trokuta Karlovac-Slunj-Ogulin?
« Zadnja izmjena: 30 Ožujak, 2013, 08:15:27 od zemljak »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #2 u: 30 Ožujak, 2013, 10:22:17 »
Bušači koriste šliker za zaptivanje jama sa isplakom. To je obično glina iz same bušotine koja se skuplja u prvom taložniku. Sistem je da se takva glina mikserom dobro razmuti u kanti (šliker) i uliva u jamu. Za to treba imati i jaku pumpu koja će šliker stalno dizati da se ne staloži na dno nego da zaptiva rupe po celoj površini jame.
Ja sam probao nešto slično i moram reći nije mi uspelo, verovatno pumpa nije imala dovoljnog kapaciteta da meša vodu dovoljno jako. To je otprilike Sepov sistem samo ne treba buldožer nego dobra pumpa.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #3 u: 01 Travanj, 2013, 09:49:44 »
Ja "uzgajam" glei, odnosno fermentiram otkos trave, lišće i sl. Ovaj otpad bacam u postojeće jezerce, u kojem bi se na dnu trebao stvoriti taj mulj, koji bi trebao biti vodonepropusan, i koji bih trebao koristiti za gradnju susjednog jezerca. Ne znam hoće li uspjeti, tek radim na tome, pa kad budem imao nekakve rezultate, bilo pozitivne ili negativne, javim.
Problem je rješenje

joe19

• Početnik
  • Thank You
  • -Receive: 2
« Odgovori #4 u: 03 Travanj, 2013, 04:45:14 »
Koliko bi debel trebao biti taj sloj mulja da bi bio nepropustan? Ja sam počeo s kopanjem jezerca na vrhu brda tako da su podzemne vode relativno nisko, a još uz to taj dio je bila vododerina koju smo zatrpali zemljom pa sam poprilično ograničen s veličinom jezera zbog novca koji bih morao uložiti u nj. Ali ako ovaj sustav funkcionira, to bi bilo super jer nedaleko imam ribnjak u kojem ima bar pol metra mulja... :)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 03 Travanj, 2013, 19:35:29 »
To ne znam, morati ću isprobavati.
Problem je rješenje

Rizal

• Početnik
  • Thank You
  • -Receive: 1
« Odgovori #6 u: 05 Travanj, 2013, 21:57:11 »
Koliko bi debel trebao biti taj sloj mulja da bi bio nepropustan? Ja sam počeo s kopanjem jezerca na vrhu brda tako da su podzemne vode relativno nisko, a još uz to taj dio je bila vododerina koju smo zatrpali zemljom pa sam poprilično ograničen s veličinom jezera zbog novca koji bih morao uložiti u nj. Ali ako ovaj sustav funkcionira, to bi bilo super jer nedaleko imam ribnjak u kojem ima bar pol metra mulja... :)
Probaj sa tim ribnjakom onda, da ne moramo Nikolu čekat.
Čitao sam i o tome nešto, i činilo mi se mogućim. Teoretski ima smisla.
Ako šljaka radim odmah dva komada na ljeto :)

joe19

• Početnik
  • Thank You
  • -Receive: 2
« Odgovori #7 u: 05 Travanj, 2013, 23:23:36 »
Teško da ću i ja stići išta prije ljeta... Sad sam većinom u Zagrebu, a vikendom ima dosta posla i bez tih jezeraca... :(

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
« Odgovori #8 u: 18 Studeni, 2016, 14:28:11 »

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
« Odgovori #9 u: 18 Studeni, 2016, 16:27:13 »
Što se tiče ove rasprave o ribnjaku bez podloge... Imam ja jedno jezero u obliku prstena, 10 metara unutarnji promjer, 13 metara vanjski i dubina 160-180 cm u sredini. Dosta glinasto tlo, dobro zadržava vodu, ali vjerojatno ne samo zbog glinastog tla, nego zbog visoke razine podzemnih voda. Puni se kišnicom. Iskopano prije 6 godina. Planirano je još toga, ali je projekat napušten do daljnjega, pa je trenutno tamo divljina.

Problem sa presušivanjem jezera nije u tome što voda potone u tlo, nego voda presuši! Ispari.

Zato, tko ne živi u jako kišnom području (a takvog kod nas nema), ili tko nema neki potok, ili rijeku u blizini da jezero puni, taj neka ne razmišlja o ribama.

Ali ima žaba na bacanje, divljih pataka, fazana, zečeva, srna, zmija, kornjača... Svima paše voda.

Zbog divljine (biljaka), voda NE smrdi, niti se stvara žabokrečina, kao na ovoj svinjskoj slici. Fuj...
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #10 u: 19 Studeni, 2016, 04:24:53 »
Nisi pročitao celu priču, mislim da je napravio odličan posao na teškom terenu, ledničkom nanosu. Puno priče o jezerima koje stvaraju svinje ali malo primera. Ovaj je jedan od retkih. Kaze da nije smrdelo čak ni u ovoj fazi.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
« Odgovori #11 u: 19 Studeni, 2016, 10:00:43 »
Kaze da nije smrdelo čak ni u ovoj fazi.

Pored svinja, vjerujem da mu nije smrdilo.  :biggrin:
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

Isko

• Početnik
  • Thank You
  • -Receive: 5
« Odgovori #12 u: 17 Rujan, 2018, 18:51:05 »
Godinama eksperimentiram sa vodom i malim jezercima. Kopaosam probne busotine - rucno, na kursu PDC bili smo jedan dan na mom imanju gdje smo, izmedju ostalog tabali podlogu rucno pravljenom alatkom itd. Imam veliku pogodnost jer imam mali potok na imanju koji nikad ne presusuje. 2012 sam uradio jezerce oko 60 m2 no 2014 u vrijeme poplava isto je napunjeno muljem, kamenom pijeskom itd. Trenutno ga ne koristim za ribu, sto mi je bila namjera vec mi sluzi kao "komposter". Iz njega uzimam nanos koji je poput komposta. Proslo godine sam ubacio cijevi promjera 75 mm u to jezerce i odatle uzimam vodu kojom punim novo jezerce iskopano prije nekih mjesec dana. Prosto sam platio bager da mi iskopa rupu povrsine oko 45-50 m2 vodu uzimam iz potoka iz ranijeg jezerceta i vracam je par metara nizvodno u potok. Ubio sam se razmisljajuci da li da pokusam sabijanje zemljista ili da kupim foliju, betoniram, koristim bentonit i slicno. Na kraju sam odlucio da pokusam samo sabijanje zemljista bagerom no bagerista nije bio raspolozen za to jer tu i inace imam neke vode od drenaze. Na kraju ispalo je najbolje moguce po mom misljenju. Naime kad god se potok zamuti sistemom cijevi dio tog mulja zavrsi u jezercetu i ono sve bolje dihtuje. E sad znam da je meni lako pricati jer imam tekucu vodu ali eto. U narednom periodu mislim lagano sredjivati obale, zasaditi nekog vodenog bilja i u konacnici poribiti bjelicom, klenom mozda i saranom. Dubina oko 130 cm ali cu povremeno morati cistiti mulj. Ukoliko neko stvarno ima iskustva sa aquaponijom cijenio bih svaku pomoc. Nisam bas cest na perforumu ali evo cu vidjeti kako se postavljaju fotografije pa cu ih postaviti. LP.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 17 Rujan, 2018, 20:06:16 »
Hvala ti na ovom iskustvu!
Problem je rješenje

Isko

• Početnik
  • Thank You
  • -Receive: 5
« Odgovori #14 u: 17 Rujan, 2018, 21:52:10 »
Stvarno nemam pojma kako da postavim slike!!!

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.