Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Zbrinjavanje otpadnih voda  (Pročitano: 54927 puta)

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
Odg: Zbrinjavanje otpadnih voda
« Odgovori #15 u: 22 Studeni, 2014, 18:37:49 »
Taj UV baš 'skrozira' kakicu... ma daj...kakvi su to birokrati u EU za priču.
Crna voda koja je prije prošla kroz aqatron tj. iz te vode je uklonjen "krupni otpad" prolazi ispod UV-a... => siva voda

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 84
  • -Receive: 83
« Odgovori #16 u: 23 Studeni, 2014, 07:31:43 »
Ukoliko je to zaista tako, a volio bih da je, definitivno sam za Aquatron izvedbu. Brine me cijena separatora. Za tu lovu kod nas ima bio pročistača, samo što su mi preglomazni. I imaju nekih stvari za održavanje koje mi se ne sviđaju. Ukoliko skemijam neki separator, riješio sam si problem. Jedino te lampe UV mi ostaju za nabaviti. Ne znam gdje se mogu nabaviti...ma ta nesrazmjerno velika količina tekućeg dijela je problem. Lakše je onima koji imaju kuće u ruralnijim dijelovima. Pa u livadu :) ...no, ovdje prisutni, ekološki navudreni, valjda paze i na taj dio. .....Odatak: Nakon što sam napisao ovaj post, sjetio sam se da Google sve zna. Pa tako ima dosta i o UV lampama za ovu namjenu.. Moram van, a kad se vratim na večer, guglam dalje.
« Zadnja izmjena: 23 Studeni, 2014, 07:47:53 od bambi »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #17 u: 23 Studeni, 2014, 07:58:03 »
Izvinjavam se nisam dobro pročitao. Jedno vreme sam i ja bio zagrejan da napravim aquatron, mislio sam da je to jedno od najednostavnijih rešenja koje podržava klasične toalete.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 23 Studeni, 2014, 12:53:15 »
Izvinjavam se nisam dobro pročitao. Jedno vreme sam i ja bio zagrejan da napravim aquatron, mislio sam da je to jedno od najednostavnijih rešenja koje podržava klasične toalete.
...nisam ni ja sve napisao... samo sam napomenuo da se pogledaju filmići na tu temu...
Možda bi se nešto slično dalo napraviti od:
-betona (istokariti negativ u drvu za gornju i donju komoru i staviti cijev koja ih spaja blago na konus da se može izvaditi)
-stakloplastike
-plastične kante i PVC cjevi - zagrijavanjem na plamenu i deformiranjem ?

Primjer oblikovanja plamenom PVC cijevi za
jeftini solarni kolektor od plastičnih cijevi i staklenih boca
http://www.emas-international.de/fileadmin/pics/virtueller_lehrgang/solar_water_heater.flv

dimenzije aqatrona str. 8 http://www.ecotoilets.co.nz/images/downloads/aquatron_inst_manual.pdf...
a bilo je prije i dwg-a negdje za skinuti (možda još imam negdje na nekom HD...)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 23 Studeni, 2014, 19:57:21 »
m2-hvala za vezu za mjere. Zanimljivi su uvjeti nagiba cijevi od WC-a do separatora. Kao i preporučeni razmak. Nije kako smo navikli. Očito je bit u ubrzavanju sadržaja prije ulaska u separator kako bi tekućina projurila prije ukrudbe  ;) . Kako imam privremeno riješenje sa uobičajenim nagibom, a svoju bio-jamu malo dalje, morati ću promijeniti postavke. Sva sreća da sam naišao na ovu ekipu na ovom forumu. Olakšati ću si neke zemljane  radove koje sam planirao. Možda je i dobro što je ova godina bila katastrofa za moju bauštelu, pa nisam dosta toga napravio (bespotrebno). Sutra ću probati kontaktirati sa tvrtkama koje mi mogu nešto reći o UV lampama. Cijene, potrebne veličine. Do proljeća ću vjerojatno već imati neke konkretne stvari za izvedbu.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
« Odgovori #20 u: 24 Studeni, 2014, 10:35:21 »
Valjalo bi razmisliti i o suncanju vode. Bazen pokriven staklom.
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 24 Studeni, 2014, 11:18:32 »
Kad bismo znali koliko je potrebno UV faktora po nekakvoj jedinici površine za nekakvu količinu vode, vjerojatno bi to bilo zgodno. U ovoj fazi našeg proučavanja problema, nemamo podatke o djelotvornosti. Možda netko nešto prošnjofa pa javi. Maloprije sam na stranici Bor-plastike naišao na komposter i nešto o UV lampama. Komposter je zanimljiv za ovu temu. Čim sam ugledao, asocijacija veže na perilicu... a dalje radi mašta i kreativnost i nešto intuicije (iskustvo).

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 24 Studeni, 2014, 11:30:48 »
U zemljama treceg svijeta na taj nacin steriliziraju vodu za pice. Prozirna plasticna flasa, voda iz zagadjene rijeke, i 24 sata suncanja. Ako je voda, u koju je sigurno netko i obavio nuzdu, a mozda i gore, nakon cjelodnevnog suncanja sigurna za pice, vjerujem i da je voda koju izbaci akvatron nakon visednevnog suncanja u nasem podneblju sigurna za navodnjavanje vrta.

Postoje i laboratoriji kojima se moze poslati uzorak, pa ako analiza pokaze da voda jos nije sterilna, moze se produziti vrijeme zadrzavanja u bazenu.
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 26 Studeni, 2014, 17:43:28 »
Dok ne dobijem odgovore od tvrtki kojima sam se javio,  preostaje mi (nam) samo:  uzdaj se u se... Od početnog ushita i puno traganja i čitanjaja, sve više je upitnika. Za svoje potrebe ostajem svakako na separatoru sa komposterom i dalje biljni dio. UV će malo pričekati ako nije toliiko bitan. m2 je predložio za početak varijante kako bi se to moglo napraviti. Nabavio sam danas fiber vlakna za mikrobeton, a u kombinaciji sa tehnikom fero-betona mogao bih nešto složiti. Poskidao sam puno skica i fotki Aquatrona kako bih dobio predodžbu o obliku. Ako kalup napravim od stiropora (makar za jednokratnu upotrebu) imam jednostavno rješenje.
Što se tiče UV obrade, nisam naišao na neki upotrebljivi primjer kako se lampa ugrađuje, a da se to može prilagoditi našim ssm izvedbama. Uglavno su to šture informacije na nivou prospekta. Cijene: od 200 do par tisućica kuna. Plastične posude, one građevinske, pa za vino ili zatvorene, koštaju od 100 do 1500 kuna, za moje potrebe...a možda i njih napravim od ferocementa s mikrovlaknima.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 02 Prosinac, 2014, 18:50:47 »
Kako nisam dobio nikakve odgovore od tvrtki kojima sam se javio, moram reći da sam razočaran...ili su propale ili neozbiljne. Tako da ostajem na ovome što sam napisao u gornjem postu. Dakle, primiti se samogradnje bez UV lampe do daljnjeg. Imam dosta ideja, ali kad se malo poslože, javim se opet. Pa ako je još netko zainteresiran, možda zajedno nešto skemijamo.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 04 Prosinac, 2014, 17:35:23 »
Pretpostavljam da si mislio na  jedinicu s UV lampom. Zguglal sam cijene ...pa nisu skuplje od 11 ojrića! To je prihvatljivo. Eto, jedan dio sam riješio. Što se tiče daljnje izvedbe separatora, imam podosta zamisli kako napraviti u ssm varijanti. Na jednom detalju (baš na toj stranici) vidi se da je separator složen iz dva dijela, što olakšava izradu prototipa (kalupa).
« Zadnja izmjena: 04 Prosinac, 2014, 17:37:43 od bambi »

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #27 u: 05 Prosinac, 2014, 19:55:06 »
Pretpostavljam da si mislio na  jedinicu s UV lampom. Zguglal sam cijene ...pa nisu skuplje od 11 ojrića! To je prihvatljivo. Eto, jedan dio sam riješio. Što se tiče daljnje izvedbe separatora, imam podosta zamisli kako napraviti u ssm varijanti. Na jednom detalju (baš na toj stranici) vidi se da je separator složen iz dva dijela, što olakšava izradu prototipa (kalupa).
Nisam mislio naUV.... nego na ono između ta dva dijela wire-ring
UV koje korise je UV-light tubes Philips 15w

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #28 u: 05 Prosinac, 2014, 21:21:53 »
Zašto zbrinuti otpadne vode ? (Zbrinjavanje otpada - ono iskopaš rupu "zbrineš"... iskopaš slijedeću kad ovu napuniš... )
Zašto otpadne vode ne "koristiti" (ne proizvodi otpad, ostvari prinos) ?
"Otpad" iz jednog "carstva" je hrana/energija u drugom ...  bakterije i biljke "vole ostatke" iz životinjskog carstva... i krug zatvoren bez UV lampe (stalna potrošnja energ.)
« Zadnja izmjena: 05 Prosinac, 2014, 22:06:06 od m2 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #29 u: 05 Prosinac, 2014, 21:49:04 »
Da, dobro opazanje. Meni je nekad bila jedina briga kako se rijesiti vode, a da istodobno ne stvorim neki ozbiljniji problem. Dok nisam shvatio kako je to imati nestasicu vode, a kasnije i nestasicu hrane u tlu. Sad su mi na umu potpuno druge stvari, na otpadne vode gledam kao na pokretac svega, dakle ne kraj nego pocetak lanca, odnosno vaznu kariku u beskonacnoj petlji.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.