Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Pretplatite se za primanje obavijesti

Svim novim pretplatnicima u znak zahvalnosti šaljemo i priručnik za energetsku neovisnost (na slici). Više informacija na linku dolje.

Više informacija

Autor Tema: Zbrinjavanje otpadnih voda  (Pročitano: 54925 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1539
  • -Receive: 1133
Zbrinjavanje otpadnih voda
« u: 29 Kolovoz, 2013, 09:21:34 »
Mislim da ću uskoro morati odlučiti između nekoliko načina za zbrinjavanje otpadnih voda. One vode od tuširanja, kuhinje i sl. nisu problem, to ide kroz bio pročistač u jezero, pa dalje u potočiće... Problem je jedino s fekalijama iz wc-a. Supruga neće u novoj kući wc u koji mora bacati piljevinu, tako da to s kompostiranjem ispod školjke ili u podrumu otpada. Ostaju mi rješenja s više ili manje potezanja vode.

Za sad bih standardno, provjereno rješenje sa tipičnom septičkom jamom koju mi povremeno dolaze isprazniti ostavio za kraj, ako ništa od boljih ideja ne prođe.

Prvo elegantno rješenje o kojem razmišljam je "aquatron":
aquatron.mpg

Drugo, koje se najviše koristi na brodovima radi uštede čiste vode pa time i smanjivanju volumena septičkog tanka, je vakuumski wc. Umjesto vode koja ispire školjku, ovdje vakuum povuče sadržaj wc školjke u spremnik, nakon čega se u školjku ulije malo čiste vode, oko pola litre. Ovakvi sustavi, u najmanjoj izvedbi, imaju i odvojiv spremnik koji kad se napuni, može se ponijeti u ruci i isprazniti negdje.
Everything can be flushed with Evac vacuum toilets

Oba sustava su prilično skupa, baš se raspitujem za cijene ali mislim da se svakako isplati razmisliti o alternativama. Nisam baš presretan s trošenjem veće količine vode samo da potjera fekalije s jednog mjesta na drugo, ali to je bar jednostavnije od vakuumskih sustava koji ne idu bez visoko tehnoloških rješenja. Dakle, ako bih kopirao samo ideju akvatrona, rekao bih da mogu sav sadržaj wc-a pustiti u septički tank i tamo razdvojiti kruto od tekućeg. Tekuće ispustiti kroz nekakav uv-sterilizator, pa onda tu vodu tretirati kao sivu vodu, odnosno spojiti ju na onaj vod iz kuhinje koji ide u bio pročistač.

Odvajanje koje bi se vršilo u septičkom tanku, bih možda, ako zadovolji neka načela zdravog razuma, napravio na sljedeći način. Na dnu septičke jame, ili ukopanog plastičnog tanka, što već, napravim rupu za ispuštanje tekućine. Dno prekrijem kamenjem tj. šljunkom kao grubim filterom. Sad bi se sadržaj jame stalno trebao sam cijediti kroz rupu, a gore bi ostajalo samo kruto. To se onda, nadam se, razgrađuje aerobno, kao uobičajeno kompostiranje, i zbog viška dušika drastično smanjuje svoj volumen, tj. izgara.

Ono što se iscjedi kroz otvor, u akvatronu izlažu uv-sterilizatoru. Ako ja na izlazu iz septičke napravim "bazen" sa staklenim poklopcem, ili provučem vodu kroz kakvu prozirnu cijev, sunce bi moglo obaviti sterilizaciju, tako bar funkcionira ono uv pročišćavanje vode za piće. Naravno, trebalo bi povremeno kontrolirati stanje te vode, ali recimo da u teoriji funkcionira. I dalje tu vodu ispustim u biološki filter, sa trskom, itd.

Znam da bih sa ovakvim rješenjem prošao jeftinije nego sa kupovnim, i vjerojatno jeftinije nego sa klasičnom, velikom septičkom ako uzmem u obzir da ju treba redovito prazniti, što se plaća. Znam i da ljudi vjerojatno naprave jame sa šupljim dnom, koje se nikada ne napune, ali takva rješenja su kao prvo protuzakonita, drugo utječu na čistoću podzemnih voda, i treće, vodu koja je dragocjena ispuštaju tko zna gdje.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 270
  • -Receive: 347
Odg: Zbrinjavanje otpadnih voda
« Odgovori #1 u: 30 Kolovoz, 2013, 11:23:23 »
Za Aqatron je dovoljan "samo" separator ostalo napraviš - komore za kompostiranje

ali za cijenu od  6600 kr :ohmy: preskupo za komad plastike...
http://hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
napraviti separator u DIY stakloplastka??
http://www.aquatron.se/3D/Aq90/Aquatron-90.dwg

Zbrinjavanje otpadnih voda => korištenje otpadnih voda => vrbe => malčiranje, komostiranje vrba?
« Zadnja izmjena: 30 Kolovoz, 2013, 11:28:22 od m2 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 30 Kolovoz, 2013, 12:20:41 »
Pa to i ja mislim. Prvo sam mislio "samo" separator i standardna septička. Ali na kraju, to je skoro obično cjedilo, odvoji mi tekućinu koja je i dalje zagađena, platim skupo separator i dobijem jedino pogodnost da otpad tretiram odvojeno. Zato sam i mislio, izlijem sve u septičku, u kojoj procjedim kruto od tekućeg i ponovno odvojeno zbrinjavam svaku komponentu. Mehanički filter na dnu septičke bi trebao ovo prilično dobro odraditi.

Treba dobro razmisliti koliki je stupanj i vrsta zagađenja vode koja eventualno izlazi iz septičke, ili akvatron ili nekog drugog separatora. Mislim da se radi o dvije vrste, prva je prisutnost štetnih mikroorganizama, a druga prisutnost hranjivih tvari. Mikroorganizme ne smijem izlijevati u veću količinu sive vode, jer će se tamo namnožiti. Moram ih na neki način očistiti iz vode. Postoji ona sterilizacija vode za piće u plastičnim flašama, voda se zagrabi na nekom zagađenom potoku, flaša se ostavi na suncu cijeli dan, i navodno je voda sigurna za piće. Zato mislim, ako mi "iscjedak" iz septičke prolazi kroz prozirnu cijev, sunce će odraditi sterilizaciju, tj. ubiti štetne mikroorganizme.

Slijedi uklanjanje hranjiva iz vode. Ako ovakvu vodu jednostavno izlijem u jezero, alge će bujati u njemu, i vjerojatno neće biti baš ugodan prizor. Mislim da ne bih smio ni u obližnji potočić, a ne bih ni htio. Tu mi je zanimljivo ono biološko filtriranje sa šljunkom i trskom. Ako dobro razumijem poantu ovakvog filtriranja, radi se o tome da trska svojom stabljikom osigurava zrak u području korijenja, tamo se nasele "dobre" alge ili bakterije koje onda potroše sva hranjiva iz vode, i iz filtera bi trebala izlaziti prilično čista, prozirna voda. Ovaj princip mi je poznat iz akvaristike, i tu se koristi filter koji je zapravo spužva u kojoj žive te alge. Kada se filter čisti, alge se ne smiju potpuno ukloniti, a za nove akvarije postoji "starter" koji sadrži ove mikroorganizme.

Zvuči možda malo komplicirano, ali praktički dobijem čistu vodu u kojoj mogu plivati ribe ili žabe, za razliku od smrada koji bih imao da napravim standardnu septičku koju praznim svaki mjesec. Da ne govorim o nepotrebnom bacanju vode i hranjiva kod svakog ispumpavanja.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 02 Rujan, 2013, 12:04:28 »
Separator = barem jedna komora manje u septičkoj...
-Istokariti od drva unutarnju oplatu iz dva dijela (malo na konus da se mogu lako izvaditi)
-vanjska oplata klasična od dasaka
-"oplata" dovod/odvod-a standardne PVC cijevi
-obraditi unutrašnjost jednim slojem stakloplastike zbog trajnosti?

Predost cijena, mana težina

Pogledaj si septičke na earthshipovima:
-imaju prozor...  :-)

-manjeg su volumena jer primaju samo "vodu" od WC školjke
-siva voda ide u planter (navodnjavanje, pročišćavanje) ne ide u septičku

« Zadnja izmjena: 02 Rujan, 2013, 15:18:42 od m2 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 20 Studeni, 2014, 09:43:51 »
Gradnja jednog biološkog pročistača, podzemnog, natkrivenog:
Water treatment - subsurface wetland with greenhouse - part 1

U drugom dijelu filma prikazan je i način ispuštanja pročišćene vode:
Water treatment - subsurface wetland with greenhouse - part 2
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 84
  • -Receive: 83
« Odgovori #5 u: 20 Studeni, 2014, 15:34:15 »
Na ovoj temi ću nastaviti razmišljanja o otpadnim vodama jer je prikladnije  ;) . Na našem tržištu se nudi dosta ograničen izbor bio-jama i sličnih proizvoda. Dosta su skupe i preglomazne za manja kućanstva. Upitno je uvjetovanje pražnjenja bio-jama koje mogu napraviti ovlaštene tvrtke. Ne znam koja je količina mulja i što dalje s njim.Može li se koristiti za kompost kako za, po mojoj procjeni, 60-etak litara mulja, ne moram zvati cijelu cisternu komunalaca ili već nekoga.Naime, mislim to činiti potopnom pumpom za mulj, a onda u neki spremnik u kojem bi se vremenom dehidriralo provjetravanjem ili pomiješalo sa vapnom, ili zemljom. pa onda rasuti po vrtu ili zatrpati zemljom....usput, jučer sam na portalu Lupiga, naišao nakon teksta o govnima, prekrasan prilog, pjesmu Luke  Paljetka koja se tiče ove,  za život i zdravlje važne teme.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 20 Studeni, 2014, 22:15:51 »
m2- da, to bi bilo ono što sam mislio napraviti. Imam mjesta za nekih 4m dužine. Posebno bih istaknuo kontrolno okno na kraju. Baš za kontrolu čistoće izlazne vode. Priloženi filmić sa Aqatronom kao rješenjem, mi je zanimljiv zbog dimenzija. Samo ne znam gdje nabaviti ključni dio: "sokovnik"...ups...separator  :) . Ostalo bi se dalo složiti.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 20 Studeni, 2014, 22:56:46 »
m2- da, to bi bilo ono što sam mislio napraviti. Imam mjesta za nekih 4m dužine. Posebno bih istaknuo kontrolno okno na kraju. Baš za kontrolu čistoće izlazne vode. Priloženi filmić sa Aqatronom kao rješenjem, mi je zanimljiv zbog dimenzija. Samo ne znam gdje nabaviti ključni dio: "sokovnik"...ups...separator  :) . Ostalo bi se dalo složiti.

http://www.aquatron.se/products/price-list/http://www.aquatron.se/products/price-list/

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 21 Studeni, 2014, 07:55:36 »
m2- Hvala na linku, nije mi se otvorio, ali sam našao na tražilici. Mislio sam da separator radi na principu usitnjavanja kao na sudoperima, ali sad vidim da je to jedan oblik ciklona. Mogao bi se i on napraviti u vlastitoj režiji. No, onaj dodatak za UV je već upitan. Nikola je spomenuo svoju varijantu sa prozirnim cijevima . Za početak bih to zaobišao. Moram priznati da sve više razmišljam o ovom sistemu... nemam dovoljno prostora, a ovo što sam do sada složio je dovoljno za sve "u paketu". Dečki, sad ste me zeznuli  :), idem surfat dalje.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 204
« Odgovori #10 u: 21 Studeni, 2014, 08:28:22 »
Po meni najjednostavniji sistem koji nameravam da napravim je obični sanduk, dobro izolovan termički i vodonepropustan iznutra. Napunjen piljevinom i malo komposta za inokulaciju. U njega se direktno izliva sve iz klasične wc šolje. Čvrsti deo ostaje i polako se kompostira a tečni se odmah odvodi dalje u polje. Nažalost niti se sećam kako su to nazvali, niti imam link ali je to korišćeno više godina bez pražnjenja pa čak i na komercijalnom nivou. Mislim da se još uvek bore da dobiju legalnu dozvolu za korišćenje.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 21 Studeni, 2014, 13:36:28 »
m2- Hvala na linku, nije mi se otvorio, ali sam našao na tražilici. Mislio sam da separator radi na principu usitnjavanja kao na sudoperima, ali sad vidim da je to jedan oblik ciklona. Mogao bi se i on napraviti u vlastitoj režiji. No, onaj dodatak za UV je već upitan. Nikola je spomenuo svoju varijantu sa prozirnim cijevima . Za početak bih to zaobišao. Moram priznati da sve više razmišljam o ovom sistemu... nemam dovoljno prostora, a ovo što sam do sada složio je dovoljno za sve "u paketu". Dečki, sad ste me zeznuli  :), idem surfat dalje.

Prema propisima EU crna voda koja prođe isopod UV-a... poslije toga se smatra sivom vodom...
UV lampa čini izradu septičke nepotrebnom jer poslije toga sada siva voda ide direktno u biljne pročistače,
pogledaj si filmiće na youtube o aqatronu...
Aqatron ima smisla ako se ima namjeru koristiti klasični wc sa ispiranjem a želi se kompostirati kakica...
« Zadnja izmjena: 21 Studeni, 2014, 13:39:45 od m2 »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 22 Studeni, 2014, 00:37:18 »
Taj UV baš 'skrozira' kakicu... ma daj...kakvi su to birokrati u EU za priču.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 564
  • -Receive: 189
« Odgovori #13 u: 22 Studeni, 2014, 00:45:54 »
 ???

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 22 Studeni, 2014, 00:58:17 »
Kanda to čudo ima neki displej:-) ili dva...

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.