Mislim da ću uskoro morati odlučiti između nekoliko načina za zbrinjavanje otpadnih voda. One vode od tuširanja, kuhinje i sl. nisu problem, to ide kroz bio pročistač u jezero, pa dalje u potočiće... Problem je jedino s fekalijama iz wc-a. Supruga neće u novoj kući wc u koji mora bacati piljevinu, tako da to s kompostiranjem ispod školjke ili u podrumu otpada. Ostaju mi rješenja s više ili manje potezanja vode.
Za sad bih standardno, provjereno rješenje sa tipičnom septičkom jamom koju mi povremeno dolaze isprazniti ostavio za kraj, ako ništa od boljih ideja ne prođe.
Prvo elegantno rješenje o kojem razmišljam je "aquatron":
aquatron.mpgDrugo, koje se najviše koristi na brodovima radi uštede čiste vode pa time i smanjivanju volumena septičkog tanka, je vakuumski wc. Umjesto vode koja ispire školjku, ovdje vakuum povuče sadržaj wc školjke u spremnik, nakon čega se u školjku ulije malo čiste vode, oko pola litre. Ovakvi sustavi, u najmanjoj izvedbi, imaju i odvojiv spremnik koji kad se napuni, može se ponijeti u ruci i isprazniti negdje.
Everything can be flushed with Evac vacuum toiletsOba sustava su prilično skupa, baš se raspitujem za cijene ali mislim da se svakako isplati razmisliti o alternativama. Nisam baš presretan s trošenjem veće količine vode samo da potjera fekalije s jednog mjesta na drugo, ali to je bar jednostavnije od vakuumskih sustava koji ne idu bez visoko tehnoloških rješenja. Dakle, ako bih kopirao samo ideju akvatrona, rekao bih da mogu sav sadržaj wc-a pustiti u septički tank i tamo razdvojiti kruto od tekućeg. Tekuće ispustiti kroz nekakav uv-sterilizator, pa onda tu vodu tretirati kao sivu vodu, odnosno spojiti ju na onaj vod iz kuhinje koji ide u bio pročistač.
Odvajanje koje bi se vršilo u septičkom tanku, bih možda, ako zadovolji neka načela zdravog razuma, napravio na sljedeći način. Na dnu septičke jame, ili ukopanog plastičnog tanka, što već, napravim rupu za ispuštanje tekućine. Dno prekrijem kamenjem tj. šljunkom kao grubim filterom. Sad bi se sadržaj jame stalno trebao sam cijediti kroz rupu, a gore bi ostajalo samo kruto. To se onda, nadam se, razgrađuje aerobno, kao uobičajeno kompostiranje, i zbog viška dušika drastično smanjuje svoj volumen, tj. izgara.
Ono što se iscjedi kroz otvor, u akvatronu izlažu uv-sterilizatoru. Ako ja na izlazu iz septičke napravim "bazen" sa staklenim poklopcem, ili provučem vodu kroz kakvu prozirnu cijev, sunce bi moglo obaviti sterilizaciju, tako bar funkcionira ono uv pročišćavanje vode za piće. Naravno, trebalo bi povremeno kontrolirati stanje te vode, ali recimo da u teoriji funkcionira. I dalje tu vodu ispustim u biološki filter, sa trskom, itd.
Znam da bih sa ovakvim rješenjem prošao jeftinije nego sa kupovnim, i vjerojatno jeftinije nego sa klasičnom, velikom septičkom ako uzmem u obzir da ju treba redovito prazniti, što se plaća. Znam i da ljudi vjerojatno naprave jame sa šupljim dnom, koje se nikada ne napune, ali takva rješenja su kao prvo protuzakonita, drugo utječu na čistoću podzemnih voda, i treće, vodu koja je dragocjena ispuštaju tko zna gdje.