Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: GSR web  (Pročitano: 19149 puta)

mariomaric

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Zemljanin.
    • m.m
GSR web
« u: 17 Listopad, 2012, 10:07:05 »
« Zadnja izmjena: 31 Listopad, 2013, 10:54:50 od mariomaric »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Adm
Odg: "GSR" web - što, kako, tko i za koga?
« Odgovori #1 u: 18 Listopad, 2012, 08:54:53 »
Zdravo Mario! Baš si lijepo ovo objasnio. Ako sam dobro shvatio vezu tvojih ideja i ove inicijative IPH, trebalo bi se dogoditi da ekipa isplanira smjer i put razvoja permakulture u Hrvatskoj. Dio tog plana će biti i komunikacijska tehnologija. U konačnici bi mogli imati veliki web servis koji bi pokrivao potrebe organskih uzgajivača, možda majstora starih zanata, permakulturista i svih koji bi to htjeli postati, GSRovaca itd.

Meni recimo te komunikacijske tehnologije ne leže, ali mogu pitati brata koji je programer i već je imao u planu izradu weba posvećenog organskom uzgoju i uzgajivačima, pa je to stalo a nastao je ovaj forum.

Ja se mogu uključiti jedino svojim komentarima i mišljenjem, nažalost imam mišljenje o svemu i rado ga podijelim s drugima :)
Problem je rješenje

Zloran

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 23
  • Ko mi ukro kaput ?
« Odgovori #2 u: 19 Listopad, 2012, 14:22:38 »
Mario, ako koristiš neki gotovi CMS, tipa Drupal ili Joomlu, ili čak Wordpress tu nije problem tehničke prirode (dakle programiranja), budući da postoji doslovce tisuće pluginova za svaki. Nije problem niti dizajnerske prirode budući da postoji opet, tisuće tema za svaki od ovih CMSova. Osim moderiranja sadržaja, gdje vidiš najveći problem za sprovođenje od idejne zamisli do gotovog projekta? Na koji način bi ti mogli pomoći?
Ko mi ukro kaput ?

Janko

• Početnik
  • Thank You
  • -Receive: 2
« Odgovori #3 u: 22 Listopad, 2012, 10:44:43 »
Zdravo Mario! Baš si lijepo ovo objasnio. Ako sam dobro shvatio vezu tvojih ideja i ove inicijative IPH, trebalo bi se dogoditi da ekipa isplanira smjer i put razvoja permakulture u Hrvatskoj. Dio tog plana će biti i komunikacijska tehnologija. U konačnici bi mogli imati veliki web servis koji bi pokrivao potrebe organskih uzgajivača, možda majstora starih zanata, permakulturista i svih koji bi to htjeli postati, GSRovaca itd.
za iph je vjerovatno potreban web na drupalu, pošto je to opširniji i zahtjevniji projekt. No, uz sve gotove stvari, drupal je ipak zahtjevan alat, tako da nije praktičan za manje projekte.

Za gsr bi možda bilo prikladnije nešto jednostavnije, brže za implementaciju (a čak i laici mogu biti admini ili moderatori bez velike nauke). Ako se slažete ja bi sam mogao napraviti nešto vrlo brzo u nekom free alatu (spruz? pošto odlični ning nije više free), u poddomeni (da ne kompliciramo sa domenom, serverom, plaćanjima...) tako da imamo čim prije gsr web sa najosnovnijim stvarima. To može biti gotovo za par dana. Samo mi netko treba dati prijedloge (barem osnovne) za sadržaj.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #4 u: 22 Listopad, 2012, 11:12:10 »
Meni se osobno više sviđa ideja da se radi parcijalno na puno malih stvari, nego da se pokušavaju pokriti sve potrebe (svih ljudi koji nam padnu na pamet) jednim alatom, jer je to prevelik posao za volontera/volontere.

Osim toga sustav s puno neovisnih cjelina koje se neovisno razvijaju je vjerojatno stabilniji od jednog velikog one-man-band sustava. Ja sam dakle za to da se isplanira i napravi sustav za potrebe gsr-ova, onih postojećih i svih budućih. Mario, ako imaš već složen neki nacrt koji se tiče samo ovoga, reci, pa da od toga krenemo. Ako ne, možemo sad nabacati neke ideje pa vidjeti kako se kome to sviđa.
Problem je rješenje

Janko

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 23 Listopad, 2012, 20:02:09 »
Citat:
No, da ne gnjavim previše, evo mojeg prijedloga: staviću na "papir" sve ideje koje imam oko ovog projekta, strukturalizirati ih i artikulirati na najjednostavniji mogući način, što tehnički, što filozofski, i onda vam se javiti. Jel to OK?
je :)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 24 Listopad, 2012, 09:38:29 »
Naravno da je OK :) zamima me što si to smislio, a nadam se da si smislio i kako to realizirati :)

Baš isprobavam web novog GSR-a Pod Učkun, zapravo nemamo vlastiti web nego koristimo dio web prostora udruge Spiritus Naturalis. Otvoren je forum gdje se objavljuju i komentiraju izvješća sa sastanaka, komentira se rad same grupe i daju prijedlozi za neke korekcije u radu, objavljuju se isporuke, sadržaj košarica i sl. Paralelno tome, postoji online formular za prijavu za pojedini proizvod (ok, za sad su proizvodi cijele košarice), i sve to funkcionira baš dobro. Hoću reći, funkcionira, nije savršeno, grafički nije najbolje moguće, ali nitko se nije zamarao perfekcionizmom kad je to radio pa je ovo zapravo jako brzo realizirano. I koristi se, da ne valja, očito se ne bi koristilo.

Što želim reći, vjerojatno postoji vizija kako bi budući savršeni web trebao izgledati i funkcionirati. Ali i sve što je lošije od savršenstva, ako funkcionira i koristi se, bolje je od svega što ostane samo u nekim nerealiziranim planovima.
Problem je rješenje

Andrijana

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 30 Listopad, 2012, 23:47:18 »
Pozdrav svima - ponukana nailaženjem na ovo: http://www.the-ruche.com/ ("An e-commerce platform where users group themselves to buy directly from their local farmers., A network of pickup locations where users collect their orders., A truly collaborative network where users and farmers interact online and offline.).

krenula sam vidjeti da li i što se po tom pitanju događa u Hrvatskoj i tako naišla na ovaj forum.

Imam ponešto iskustva u razvoju web aplikacija (menadžiranju i programiranju) i vjerujem da bi mogla i pomoći uobličiti sve ovo i pridonijeti "realizaciji". Na prvi pogled mi se čini da se daje puno pažnje na izbor tehnologije prije nego što su se definirali feature-e i konkretizirale želje. Ako je to vama ok, javim se kad još malo proučim svu prepisku, ideje, postojeće prijedloge itd.

U Zagrebu sam. Nisam (još) aktivna u području permakulture, grupa solidarne razmjene ni sl. Ali sam zainteresirana.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #8 u: 31 Listopad, 2012, 00:13:32 »
Dobrodošla Andrijana!

Mislim da si u pravu s kritikom na redosljed radova :) Ako sa mdobro informiran, do sad je po pitanju elektroničke komunikacije GSRova najviše napravio Mario, a on je drupalista pa ako će i dalje najviše raditi na tome, vjerojatno će i inzistirati na tehnologiji koja mu je bliska. To je nezgodno ako ljudi koji žele raditi s njim ne poznaju tu tehnologiju jer mu ne mogu puno pomoći a sam vjerojatno neće napraviti sve što je zamislio.

Ja sam recimo ljubitelj foruma i volim njima rješavati pitanja komunikacije, dok su sadašnji članovi zagrebačkih GSRova očito ljubitelji mailing lista i zato trenutno imam nekoliko desetaka email poruka vezane uz naruđbe i sl. a da nemam nikakve veze s tim narudžbama :) Znači svakako nam treba web, e sad kakav, i u kojoj tehnologiji rađen, to mislim da će biti teško dogovoriti. Bojim se da ne bi svatko potezao na svoju stranu pa na kraju nitko ništa ne napravi. Kako god išlo dalje, mislim da će funkcionirati samo ako se bar nekoliko ljudi (više od jednog) više-manje aktivno bave time. Kako sada stvari stoje, imamo moguće kandidate :)
Problem je rješenje

Janko

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 31 Listopad, 2012, 09:51:46 »
Dobrodošla Andrijana!

Kako sada stvari stoje, imamo moguće kandidate :)
pridružujem se dobrodošlici. Slažem se da treba prvo vidjeti što točno hoćemo, to sam već i naglasio. Pa zato čekamo Maria koji je rekao to malo preciznije definrati. Snaći ćemo se i u drupalu ako bude trebalo...

Andrijana

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 31 Listopad, 2012, 13:42:11 »
Hvala Nikola/Janko :)

Pročitala sve detaljno. Zaključak je da je definitivno rano za brigu oko toga da se ništa neće napraviti :)

Čekamo dakle Maria. Naravno da se može snaći u Drupalu ako bude trebalo - ako će Mario biti programer, onda je sasvim OK da on predlaže i bira tehnologiju - nakon definiranih i dogovorenih zahtjeva na istu.

Nadam se da se neće zanijeti idejom da treba napraviti sve i najviše vremena treba(mo?) provesti definirajući top 3 (?)
stvari (featurea) koje taj web treba podržavati. I tako krenuti... I, da, sigurno nije nužno da sve bude savršeno za početak. Samo se treba dogovoriti šta znači (ne)savršeno :)

Sretno pa se "čujemo" nakon što se Mario javi...

m2

• Gost
« Odgovori #11 u: 12 Prosinac, 2012, 11:56:51 »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.