Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: Sušenje mahuna za zimnicu  (Posjeta: 5654 vremena)

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Sušenje mahuna za zimnicu
« u: 16 Studeni, 2016, 11:58:01 »
Četvrta rasprava s punicom na kavi bila je - a kako bi mogli mahune spremati u teglice, a da ne moraju u zamrzivač? Jer nam mahune inače jako dobro rode svake godine i obiremo ih cijelo ljeto, ali sve to mora u zamrzivač. Ako nestane struje, nestaje i hrane. Kako bi se mogle mahune tegliti (teglirati/konzervirati)?

Spomene punica da je čula da bi se mogle sušiti i krenem ja guglati, kad stvarno - mahune se mogu sušiti!

Neki ih direkt suše (kao i voće), a neki ih prvo stavljaju na paru, pa tek onda suše. Zašto na paru? Radi sterilizacije, ili nečeg drugog? Meni je, naravno, drže sa što manje posla.
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

ppsupercop

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 170
  • -Receive: 68
  • Postova: 133
Odg: Sušenje mahuna za zimnicu
« Odgovori #1 u: 16 Studeni, 2016, 16:21:47 »
http://www.canning-food-recipes.com/canningfruits.htm

Evo ovde imaš sve o konzerviranju hrane u tegli/staklenki....

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Sušenje mahuna za zimnicu
« Odgovori #2 u: 16 Studeni, 2016, 18:04:22 »
Pa nije baš SVE, ali zgodan set informacija. Hvala.  :)

Inače, ono što sam napisao za grašak, da ne treba šećer, kao ni za kukuruz. Eto, nisam baš tako ni glup kako mi napisi izgledaju. Kaže taj link:

"Is it safe to can fruits without sugar?
Yes. Sugar is added to improve flavor, help stabilize color, and retain the shape of the fruit. It is not added as a preservative."
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

ppsupercop

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 170
  • -Receive: 68
  • Postova: 133
Odg: Sušenje mahuna za zimnicu
« Odgovori #3 u: 16 Studeni, 2016, 19:19:33 »
Postoje uputstva za konzerviranje povrća,ribe,mesa,živine,plodova mora,čak i nekih jela....

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 74
  • -Receive: 200
  • Postova: 438
Odg: Sušenje mahuna za zimnicu
« Odgovori #4 u: 17 Studeni, 2016, 08:42:26 »
Blanširanje se radi da bi se deaktivirali enzimi mada ja ne vidim neke prednosti u tome....

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 723
  • -Receive: 382
  • Postova: 843
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Sušenje mahuna za zimnicu
« Odgovori #5 u: 17 Studeni, 2016, 09:56:54 »
Enzimi pretvaraju škrob u šećer, a kvasci šećer u alkohol.
Je li to razlog?
« Zadnja izmjena: 17 Studeni, 2016, 09:59:33 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 74
  • -Receive: 200
  • Postova: 438
Odg: Sušenje mahuna za zimnicu
« Odgovori #6 u: 17 Studeni, 2016, 10:51:57 »

Razlažu i proteine, mada mislim da to nije problem ako se pravilno suši.

Harp

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 397
  • Postova: 334
Odg: Sušenje mahuna za zimnicu
« Odgovori #7 u: 06 Srpanj, 2020, 11:18:16 »
Ovo radim po prvi puta, ne znam jos rezultat. U starijim knjigama sam nasao da se suse na suncu, a ako ga nema onda u pecnici (na drva). Posto sunca nije bilo susio sam u pecnici vise sati na 50 st.C uz odskrinuta vrata da vlaga ide van. Nakon sto su se pocele smezurati, sam ih narezao na manje komade da se brze osuse. Mislim da ove elektricne pecnice nisu dobre za takvo dugo susenje, jer ne doziru odredjenu kolicinu topline, vec se spirala periodicno potpuno usije i zracenje ucini svoje kada je proces vec skoro gotov.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 397
  • Postova: 334
Odg: Sušenje mahuna za zimnicu
« Odgovori #8 u: 16 Svibanj, 2021, 22:01:24 »
Evo upravo pojeo gornje mahune na varivo. Bile su odlicne. Mahune su stajale na sobnoj temperaturi nesto manje od godinu dana, porcija koja je bila susena iznosila je friskih 500g a osusenih oko 50g. Nisam se sjetio mjeriti, ali cca je takav omjer. Suhe mahune su izgledale i suskale kao suho lisce, iste debljine, medjutim nakon (dugog i blagog) kuhanja su mesnate i ne razlikuju se od zamrznutih ili friskih. Pri tom procesu su popile oko pol litre vode. Pretpostavljam da bi i prethodno namakanje bilo od koristi. Tako da je ovo odlican nacin za cuvanje viskova hrane pod uvjetom da imate mogucnosti to pravilno i osusiti. Mozda treba postaviti kakvu aluminijsku foliju da ih zastiti od zracenja grijaca ako je samo el. pecnica opcija.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 

Powered by EzPortal