Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje  (Broj pregleda: 13265 )

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 787
  • -Receive: 417
  • Postova: 907
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« u: 11 Siječanj, 2017, 18:43:37 »
Hipokrat je rekao: "Neka Vaša hrana bude Vaš lijek, a Vaš lijek neka bude Vaša hrana!"
U toj rečenici, mogao bi se sažeti rad jednog od pionira pokreta sirove hrane, Johna Fieldera, koji je i s preko 80 godina neumoran u svom radu.
Osnivač je Akademije prirodnog življenja u Queenslandu u Australiji i prepun iskustava s procesima prirodnog iscjeljivanja.
Sve je sažeo u nekoliko principa.

Zdravlje je prirodna ravnoteža, a organizam ima tendenciju da se sam iscijeli.
Procesu prirodnog iscjeljivanja treba se vjerovati, bez želje da ga se kontrolira, te pri tom treba imati u vidu činjenicu da večinu energije, naš organizam troši na probavu.
Ako ga potaknemo da prištedi tu energiju, ostat će više energije za procese iscjeljivanja.

Desetljeća prakse Johna Fieldera, dovela su do sirove hrane, i ove emisije koju je uredio i vodi  Krešimir Mišak:


Ljudsko tijelo sadrži preko 75 trilijuna sofisticiranih stanica, a svaku stanicu možemo promatrati kao zasebni organizam.
Cjelokupno znanje i mudrost naše civilizacije, nije ravno inteligenciji koju posjeduje jedna jedina stanica našeg organizma!
Svaka stanica djeluje, u cilju svoje dobrobiti i zajedničke dobrobiti, za dobrobit cijelog organizma.
Tijelo se čitavo vrijeme održava, čuva i brani, a obdareno je nepogrešivo pouzdanim alatom za popravak.
Inteligenciju našeg tijela moramo poštovati i bezuvjetno mu vjerovati.
Krcanje naših tijela toksičnim materijalom, kojeg pogrešno nazivamo hranom i pićem, predstavlja nametnuto uplitanje u rad i pogrešno je, a uzimanje lijekova, razna liječenja i slično predstavlja smrtonosno uplitanje u rad tijela.
Post možemo koristiti za samoiscjeljenje, jer postom pružamo priliku svom tijelu da svu svoju energiju upotrijebi za samoiscjeljenje. Dok postimo, tijelo razara i probavlja izrasline kao što su tumori, stanice raka, ciste i bradavice.
Najbolje što možemo učiniti za svoje tijelo je da mu pružimo ono što mu je uistinu potrebno i što može upotrijebiti, a ne da mu na silu dajemo tvari koje ne može upotrijebiti, tvari koje će morati eliminirati i za tu eliminaciju utrošiti dodatnu energiju.
Zato je najbolje da svoje tijelo mudro ostavimo na miru!
Tijelo zna što i kako!
Mi ne znamo!

« Zadnja izmjena: 18 Srpanj, 2019, 23:36:08 od Nikola »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 480
  • -Receive: 176
  • Postova: 812
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #1 u: 17 Siječanj, 2017, 22:56:48 »
sirova hrana je normalna obična hrana. Kuhana stvara ovisnost i probleme  ;)

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #2 u: 18 Siječanj, 2017, 11:41:50 »
Kao i u svemu i u sirovojedstvu ima zavjere, tj. nije sve samo crno-bijelo. Da ne bude zabune, nisam protivnik sirovojedstva, dapače, evo dokaz:
http://zavjere.com/divergentski-dorucak/

Međutim u toj Mišakovoj emisiji je rekao (ako se dobro sjećam, a ako ne, onda je to rekao u nekom drugom intervjuu), kada mu je postavljeno pitanje odakle mi sirova hrana po zimi, a on kaže - preselite u Australiju!

Da Australija nije uvela vrlo stroge uvjete za dobivanje državljanstva, ja bih danas bio australski sirovojedac. Pa sam zbog tih uvjeta privremeno (lako moguće i trajno) odustao od emigracije. Međutim, ova Fielderova izjava mi je bila glavna ideja vodilja gdje emigrirati.

E sad, ujedno ta izjava i razotkriva golu istinu sirovojedstva. Ne možeš ti biti sirovojedac u Europi, ili Sjevernoj Americi. Tu možeš biti samo ovisnik konzumerističke industrije.

Postoji stari Divergentski postulat koji kaže: "Sve što je mainstream je ujedno i zavjera". Je, je, super je sirovo. A odakle meni sirovo 9 mjeseci u godini?

I samo nemojte prodavati toplu vodu tipa "zimska salata već u proljeće se može brati". Može, istina. Budite 3 mjeseca na zelenoj salati, pa se javite.

Inače, od plastenika sam na kraju odustao, jer sam nakon dugo proučavanja shvatio da je to još jedna zavjera (pravljenje slona od miša), tako da sve adute ulažem u - OSTAVU!

Naravno, sve ovo vrijedi za one koji žele jesti vlastitu uzgojenu hranu. Za sve ostale, tu je Konzum. Ima i odjel zdrave hrane. ;)
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 480
  • -Receive: 176
  • Postova: 812
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #3 u: 18 Siječanj, 2017, 15:48:33 »
zavjera je ako misliš na tropsko voće. Pod sirovu hranu također spadaju orasi, sjemenke, klice, divlja zelenjava, fermentirano, duboko zamirznuto i dehidrirano voće. Imaš puno širi izvor nego vjeverica :D

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 787
  • -Receive: 417
  • Postova: 907
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #4 u: 18 Siječanj, 2017, 16:34:25 »
Imamo i:
Kiselo zelje, turšiju, kiseljenu papriku, kiseljene krastavce, ciklu, masline, mahune, kukuruz, rajčice...
Neke sorte jabuka dugo ostaju jestive...
Zatim sjemenke prosa, lana, bundeve, suncokreta...
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #5 u: 18 Siječanj, 2017, 17:08:41 »
Citat:
zavjera je ako misliš na tropsko voće. Pod sirovu hranu također spadaju orasi, sjemenke, klice, divlja zelenjava, fermentirano, duboko zamirznuto i dehidrirano voće. Imaš puno širi izvor nego vjeverica :D

Nabrojano su neki naknadno osmišljeni smijerovi sirovojedstva. Nisi nabrojao i termičku obradu do 40'C. :)

Fielding kaže da fermentirano, zamrznuto i dehidrirano nije dobro. Nije prirodno. I ja se slažem. Ali, kao što rekoh, to može govoriti on u Australiji, ali mi moramo spremati zimnicu. Ok, kupus fermentira, voće dehidrira, nešto zamrznemo... Ali.

Ali u sirovojedstvu nema kruha, peciva, riže, kukuruza i bilo kojih drugih žitarica, osim klica. Što onda jesti!?? Orašastre plodove i sjemenke zaboravi. Meni se samo jedan obrok sastoji od njih i to je maksimum. Vrlo teška hrana za želudac. Jedan obrok dnevno mi je voćni. I što jesti još najmanje tri puta dnevno? Pa povrće. E sad zamisli kolika zimnica (i time vrt) ti mora biti da u nekoliko mjeseci uzgoja hrane spremiš hrane u ostavu za narednih 9 mjeseci x tri obroka dnevno x broj članova obitelji. A sve SAMO sirovo! Znači, ništa od ukuhavanja povrća u staklenke. Paradajz zaboravi. Patlidžani (ajvar) zaboravi. Papriku zaboravi. Grah, grašak i ostale mahunarke zaboravi. Što onda jesti!!?

Pa zdravo povrće iz Konzuma. ;)

To je problem s kojim se ja borim već godinu-dvije dana od kad sam vegan. Vrlo brzo sam se zapalio za sirovojedstvo, ali i vrlo brzo ohladio. Pa blender ovakav, pa blender onakav, pa smoothie ovakav, pa smoothie onakav... Ma daj me manite... Samo kupi, kupi, kupi, kupi... Pa onda jednostavno kupim 150 kila krmaču, pa imam šta za jesti cijelu godinu, jebeš sirovojedstvo. Lijepo Fielding kaže, take the damn aple and eat it! Kakvo blendanje i slične kerefeke. Eno, stoji nam blender već godinu dana da ga nismo taknuli. :-)

A divlja zelenjava je isto samo teorija. Evo, izađi van, pa mi reci što bi zeleno ti u ovom trenutku pojeo?
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #6 u: 18 Siječanj, 2017, 17:10:42 »
Imamo i:
Kiselo zelje, turšiju, kiseljenu papriku, kiseljene krastavce, ciklu, masline, mahune, kukuruz, rajčice...

Imamo. Ako smo vegani. Ako smo sirovojedci, onda većinu nebrojanog nemamo niti po jednoj verziji sirovojedstva. :)

Zapravo, kad razmislim, ništa od nabrojanog ne može biti sirova hrana. Ide li ocat gdje? Ide. Kako se ocat dobije? Kuhanjem. Dakle, gdje god staviš ocat, to više nije sirovo.

Masline su industrijski obrađene

Rajčica se ukuhava. Cikla, kukuruz i mahuna se naknadno kuhaju da bi bile jestive. (Ok, cikla može i bez kuhanja, ali ne-hvala).

Kada bakterije izjedu zelje, to više nije sirovo zelje. To je promijenjeno, bakterijsko zelje.

Ja sve to, naravno, jedem, ali to nema veze sa sirovojedstvom.
« Zadnja izmjena: 18 Siječanj, 2017, 17:22:11 od divergent »
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 480
  • -Receive: 176
  • Postova: 812
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #7 u: 18 Siječanj, 2017, 22:52:28 »
ove godine netretirane jabuke ću imati do proljeća. Jabučni ocat je zavrio na sobnoj temperaturi. Bilje sušim isto na niskim temperaturama. Maslačke jedem i tokom zime, ima mladih. Nije jednostavno kao u tropima ali je moguće samo je lakše otići u dućan. Ali i meni je problem glad, odnosno ovisnost o brzim ukusnim kalorijama kao kruh.

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #8 u: 20 Siječanj, 2017, 16:18:58 »
Budući da sam već napisao, been there, done that, vidim da svim silama pokusavas samog sebe uvjeriti kako je to moguće.

A to je, generalno, problem vas spermakulturnjaka. Samo fantazirate i uvjeravate druge u svoje teorije, a bez ikakvog vlastitog iskustva i praktične primjene.

Odvedi ženu i djecu na polje, raskopajte snjeg, pa se najedite maslačaka za doručak, za ručak imaš jabuka u ostavi, za večeru kiselih krastavaca i do proljeća nemoj da ti padne na pamet skočiti do Konzuma, pa se onda oko uskrsa javi ovdje da nam kažeš kako je bilo.
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #9 u: 20 Siječanj, 2017, 20:49:36 »
I da zabijem čavao u lijes nekonzumerističkom sirovojedstvu.

Ako postanete sirovojedci, onda nema uopće više

juhe
variva
krompira (osim sirovih)
kruha i peciva
svih vrsta tjestenine
riže
garaha i ostalih mahunarki (nejestivo sirovo)
kukuruza
naravno, mesa i mlijeka i njihovih prerađevina
sokova (osim direktno cijeđenih iz voća)
alkoholnih pića
čaja
kolača (99,999%)
manje-više svega iz trgovine, osim svježeg voća, povrća i orašastih plodova.

Zapravo, pitanje je što u sirovojedstvu se uopće može jesti?

E, tu dolazimo do činjenice da ono što se može jesti, toga kod nas veći dio godine nema.

Dakle, ili si obični vegan, a trudiš se barem dio godine biti sirovi vegan, ili si rob konzumerizma, pa si cijele godine sirovi vegan.

Kako se ja želim što više otcijepiti od ovisnosti o državi i korporacijama, moj kompromis je obični vegan. :)
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 75
  • -Receive: 202
  • Postova: 439
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #10 u: 21 Siječanj, 2017, 07:27:11 »
Dal' se domaće nepasterizovano pivo računa kao sirovo??:-)

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 787
  • -Receive: 417
  • Postova: 907
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #11 u: 21 Siječanj, 2017, 08:44:37 »
Ako vino smatramo "nekuhanim", onda i nepasterizirano pivo (domaće i industrijsko), možemo smatrati "nekuhanim"!
To, što zagrijavamo prženi ječmeni slad u vodi je samo zato, da bi prirodni enzimi ječma, pretvorili škrob u šećer, a naknadno dodavanje hmelja i kuhanje, služi "sterilizaciji" dobivene komine. Nakon (što bržeg) hlađenja, u kominu dodajemo kvasce nakon čega nastupa vrenje komine, (na istom principu kao i kod komine grožđa). Vrenje piva, započinje dakle nakon hlađenja komine!
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 75
  • -Receive: 202
  • Postova: 439
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #12 u: 21 Siječanj, 2017, 09:27:10 »
Nemoj tako ozbiljno Fazy:-) šalio sam se... jer kao svaštojed ne znam šta da kažem na vaše nedoumice osim da ne treba biti isključiv, istina ne postoji.

andjelkoasa

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 338
  • -Receive: 155
  • Postova: 249
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #13 u: 21 Siječanj, 2017, 13:00:53 »
Ha, što reći na sve ove sirovojede i vegane?
Ja sam po defoultu svejed, barem smo mi zagorci tako programirani.
Pokušao sam 'pretjerati' samo sa povrćem i voćem i nakon nekoliko dana sam odustao zbog konstantnog osjećaja gladi.
Kad pojedem voćku ili dvije ili samo povrća, za pola sata sam gladan kao krokodil.

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Prehrana sirovom hranom - post - samoiscjeljivanje
« Odgovori #14 u: 21 Siječanj, 2017, 14:55:39 »
Džionik i Fazy, sirova hrana se podrazumijeva sirova ako je neprocesirana. Ne može se ni vino ni pivo smatrati sirovom hranom.

Andjele, da, istina, cijelo vrijeme imaš osjećaj gladi. Kad se najedeš mesine, miran si 3,4,5 sati. Kad se najedeš bilja, miran si sat-dva. Kvaka je u tome koliko treba pojedinoj hrani da ju tijelo svari i zapravo su tu jedni od najjacih argumenata zašto meso nije prirodna čovjekova hrana. Nešto više o tome sam napisao u (nevjerojatno, žalosno, ali) najčitanijem postu na mom blogu "Zašto govno smrdi".
http://zavjere.com/zasto-govno-smrdi/

E sad, što je problem. Problem je što je nama većini želudac jako proširen, tj. velikog volumena i nešto smo poput deva. Možemo i dva puta dnevno jesti, jer jednom kad se dobro natovarimo, možemo i po 7-8 sati bez jela. I onda kad pređeš na veganstvo - pušiona. Voće i povrće je puno tekućine, a ona se brzo apsorbira. Kruti dio koji ostane je volumenom mali i onda trebaš puno, puno voća i povrća da se zasitiš. A za pola sata želudac sve provari, još neko vrijeme imaš osjećaj sitosti, ali za sat-dva-tri - koma. Opet moraš nešto jesti. Još dok smo jeli jaja, to bi nam dobro došlo, ali sad kad ni jaja više ne jedemo, uvijek nešto mora biti spremno za pojesti. Na žalost, to je kod nas najčće kruh s nekim namazima. I to je ono na čemu radim, da počnem ogromne količine hrane spremati za zimu, kako bi mogli kruh, tjesteninu i peciva smanjiti na minimum, ako ne i potpuno izbaciti. U sezoni nam je to jednotavno, kila kruha na nas šestero nam traje po dva dana, ali zimi to poduplamo.

I naravno, što onda više jedeš tog smeća, to si opet više gladan, jer tijelo ne zadovoljava potrebe za vitaminima i mineralima. U sezoni, što više jedemo svježeg i sirovog, to smo s jednakom količinom hrane puno sitiji i manje jedemo.

Znači, sirovojedstvo je super, ali u našim uvjetima bez teškog konzumerizma nemoguće. A ako kupuješ, onda znamo da ne znamo što kupujemo, pa je pitanje da li je nezdravije kuhano, ili svježe i sirovo u sred siječnja. Ne znam. Kao što rekoh, idealno bi bilo emirgrirati u Australiju i time riješiti sve probleme. :)
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

 

Powered by EzPortal