Forum

Tehnika, tehnologija => Zelena gradnja => Autor teme: mandrilo - 03 Lipanj, 2015, 00:08:28

Naslov: Izolacija krova
Autor: mandrilo - 03 Lipanj, 2015, 00:08:28
Imam kuću u 'raubau' stanju staru preko 25 godina, znači zidovi od betonskih cigli i krov. Htio bih je preurediti jer je u nelošem stanju, dapače. Krov je u odličnom stanju s obzirom na godine jer ne propušta ni kap, ali treba izolaciju. Znači konstrukcija je klasična s horizontalnim poprečnim gredama, rogovima, a gore crijepovi. Htio bih napraviti tavan i iskoristiti ga za spavaonicu, te bih stoga htio izolirati krov. Meštar predlaže samoventilirajući krov, znači skinuti svaki crijep, podaskati, kontraletve, i sve što ide po PS-u, onda neka klasična izolacija od valjda vune, pa neke folije i onda lamperija i to je to. Trošak od min. 2-3k eura s obzirom na površinu krova (sama kuća je oko 35m2 površine).

Pitam se ima li neki workaround da ne skidam crijepove i da izbjegnem trošak i komplikacije, nego samo postaviti izolaciju između rogova. Izolacija bi bila običan stiropor (oko 3cm debljine) i eventualno slama koliko je može stati, a od ispod bi tu izolaciju držala sama lamperija, s tim da bih ugradio neke mrežice s strana da zrak ide preko izolacije, a da ne uđu neke beštije unutra.  Pitam se koliko je to pametno s obzirom na isparavanja, eventualna prokišnjavanja, općenito vlagu i koliko će to uopće toplinski izolirati, jer debljina roga ne dopušta baš neku masivnu izolaciju, a i nije za neki masivni teret. Uglavnom, pitanje je, kad bi sebi radili izolaciju ovakvog krovišta, koje bi jeftine i prirodne opcije koristili. Znači da bude neki balans jeftino, eko i relativno lako izvedljivo :)
Naslov: Odg: Izolacija krova
Autor: TB - 03 Lipanj, 2015, 01:28:18
krovište se mora ventilirati, ovo što ti majstor govori je po ps-u i bilo bi vjerojatno ispod 2k€ ako je krov <50m2.
Naslov: Odg: Izolacija krova
Autor: ppsupercop - 03 Lipanj, 2015, 07:12:52
To što je majstor preporučio je po PS-u a sve ostalo bi bila improvizacija,sa manje ili više uspeha-nikad uspela sasvim!
Krov mora biti samoventilirajući,podaščan,jedini prostor za uštedu je da deo radova izvodiš sam,ili uz pomoć prijatelja.Ukoliko nađeš deo materijala iz recikliranja,tj.od nekog rušenja,može i tu da se uštedi.
Od materijala za izolaciju predlažem prirodnu vunu tretiranu protiv požara,bar ovde,kod mene,je poklanjaju jer je niko ne otkupljuje.
Želim ti uspeha u gradnji,ukoliko imaš pitanja,slobodno se obrati,radio sam sebi potkrovlje od nekih 100 kvm.pa sam silom prilika ''upoznao materiju''
Naslov: Odg: Izolacija krova
Autor: TB - 03 Lipanj, 2015, 11:54:14
inače i građevinske daske 2,5cm su ok izolacija, i bez vune moći ćeš gore boraviti osim u vrućim ljetnim danima :001_cool:
Naslov: Odg: Izolacija krova
Autor: andjelkoasa - 03 Lipanj, 2015, 20:14:50
Podaskati  i obavezno na to dobra paropropusna folija ukoliko će se u prostoru boraviti. Nemaš pojma koliko vlage može proizvesti samo jedna osoba.
Naslov: Odg: Izolacija krova
Autor: mandrilo - 04 Lipanj, 2015, 00:07:09
Fala svima na odgovorima, znači po vama je najsigurniji klasični pristup.
Ali ipak sam našao kakvu takvu alternativu: http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/slamnati-krov-oglas-10184043 (http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/slamnati-krov-oglas-10184043)
Baš sam pitao tipa, kako i šta, kuda i gdje, pa čekam odgovor, ali stvar mi se jako sviđa, jer jednim potezom rješeva sve. Samo me brinu glodavci, prirodno truljenje i kako pokupiti vodu s krova za u gustirnu...
Naslov: Odg: Izolacija krova
Autor: cola - 04 Lipanj, 2015, 02:22:22
očekuj cijenu oko 100 eura po kvadratu... puno ljudskog rada i deficitarno zanimanje...

mi smo na recikliranom imanju imali radionicu, doduše malu i pokaznu jer smo radili krovište na bunaru.
ja san iša kupovat materijal u Sv. Martin na Dravi... praktički na granici s Mađarskon...
Samo materijal za 10 m2 krovića (samo slama tj. raž) nas je došla 500 kn...
i da kažen da smo je malo kupili, tribali smo potrošit i više...

skupljanje kišnice je praktički nemoguće.
Ajoš jedna fora ti je da za ovakva krovišta, nagim ti triba bit minimalno 45 stupnjeva, preporučuju 52 stupnja.
to ti je da kiša i snig šta prije odu, uz to debljina krova ti triba bit najmanje 50 cm, pa mislin da nije najlakša stvar na svitu.
Naslov: Odg: Izolacija krova
Autor: mandrilo - 05 Lipanj, 2015, 17:44:44
Yep cole,

vidio sam neke slike s vaše radionice. Stvar mi izgleda super i baš bi bio fini ugođaj imati tavan s slamnatim krovom (škop), ali preskupo je, a ipak je to tehnika slaganja. Ovi iz udruge Naš Zavičaj iz Krapine to rade profesionalno. Cijena je 400 do 500Kn po m2 krova (znači materijal i ruke). A sam materijal je oko 12kn/kg, s tim da ide oko 20-25kg po m2 da se dobije krov debljine cirka 25cm. Znači u odnosu na klasični pristup, vrlo skupo, čak ruke i nisu toliko koliko je materijal i to je deficitiran jer se izgleda rijetko tko bavi s raži. Uglavnom faca kaže da će žetva raži biti za 2-3 tjedna i da već sad ima predbilježbe za raž i ako se netko odluči morao bi unutar tjedan-dva rezervirati svoju količinu. Čisto informacija.

Evo link ako nekoga pukne da ima krov od slame te ima viška para za utrošiti: http://www.nas-zavicaj.hr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=61 (http://www.nas-zavicaj.hr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=61)
te oglas njihov na njuskalu: http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/slamnati-krov-oglas-10184043 (http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/slamnati-krov-oglas-10184043)