Zapamti

"Crjepovi koji nas štite od kiše izrađeni su za lijepa vremena."

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Ostalo / O prirodnom, normalnom i ludom stanju
« Zadnji post Harp 02 Svibanj, 2021, 18:19:45 »
O prirodnom, normalnom i ludom stanju

Sto je to prirodno, sto je normalno, a sto je ludo?
Sto je graditi si dom? Izbjegavati probleme?
Sto je putovati u autu? Koristiti mobitel?
Sto je kopati u tudjem rudniku zlata? Urana?Slon je jedna dostojanstvena i mocna zivotinja preko koje se moze sagledati gornja pitanja.

Poznato je da se slonovi od davnina 'pripitomljavaju'* poradi koristi iz njegove snage ili atrakcije. Tako u indiji se koristi za teze radove, dok ih kao atrakcija mozete vidjeti diljem svijeta u cirkusima i zooloskim vrtovima.

Za tu svrhu, posve mladog slona treba odijeliti od majke, sto znaci da je se mora ubiti. Proces pripitomljavanja se moze provesti na svakom cetvrtom slonu, ostali 'polude' pa se i njih ubije.

Prirodno slon ne trpi nikakvo dodirivanje, i svaki dodir u procesu prilagodbe mu stvara duboki sok i nemir, isto kao i okovi, nemogucnost reakcije i kretanja, odjeljivanje od svog stada. Svaki slon koji uspjesno prodje "obuku" smatra se da je u skladu s normom, normalan. Normalno, ono sto je unutar norme, ima svoje granice (vizualizirajte kao na 'skali') i to lijevu i desnu granicu. Prostor izmedju njih predstavlja normalno stanje. Dakle norma se sagledava unutar nekih postavljenih pravila, npr slon brzo poslusa naredbu, ne radi probleme, jede toliko i toliko... ukoliko te vrijednosti prelaze postavljene granice, bilo lijevu ili desnu, slon nije normalan, vec lud.

Biti u stanju ludosti, moze se sagledati samo u odnosu na nepodudaranje s pravilima norme, gdje i lijeva i desna ludost ima samo po jednu granicu (dodirnu tocku) i to prema normalnom - s druge strane ludost nije ogranicena nikakvim pravilom. Granice norme odnosno ludosti stalno se pomicu, kako to moderatorima granica pase (npr u sv. ratu je bilo normalno biti vojnik i slusati naredbe, a iza rata je normalno to isto osudjivati i gledati s gadjenjem). Biti lud na lijevo recimo znaci odstupati od norme u negativnom smislu, npr. jesti zemlju, dok biti lud na desno znaci odstupati of norme u pozitivnom smislu, npr. pokloniti dvorac beskucniku. Treba pritom opaziti da i "negativno i pozitivno" je definirano u drustvenoj normi, onih koji se smatraju normalnim. Tako se obicno u ludjake ubrajaju i oni koji rade razne zlocine, ili ne mogu koristiti drustvu, ali i genijalce koji ne poznaju drustvene granice. I jedni i drugi ne pripadaju normi odnosno onima koji su normalni.
Da li je normalno da vladas nad svojim bratom, da mu postavljas norme po svojoj volji, vjerovanjima, shvacanjima i potrebi, jer pravila moze postaviti samo covjek covjeku - jedan covjek mora biti iznad drugog. Tu dolazi do kontradikcija na relaciji lud-normalan pa da se taj problem rijesi administrator pravila uvodi novi fiktivni entitet drzave (odn. tvrtke) koja ima svoju "volju", a sluzbenicima (odn. zaposlenicima) se u njihovom radu "oduzima volja", na sto oni pristaju po prihvacanju posla. Njihov rad je "provodjenje volje" fiktivnog entiteta. "Ne, ne, nisam to ja ucinio, to je bila drzava, firma!" Ali pritom su sluzbenici, zaposlenici zakonom proglaseni kao normalnima.
Da li je normalno biti neprirodan, da li je prirodno biti normalan?

Vratimo se opet slonovima. Slonovi u toku dana prodju preko 50 km, krecuci se. Poznato je da slonovi koji su zatoceni u zoloskom vrtu ne zele stvarati potomak, ocito jer osjecaju da im je naruseno prirodno stanje. Oni su potpuno svijesni toga. Zbog cega bi slon, kao inteligentno bice radio "prirodne stvari" u nametnutim, neprirodnim uvjetima? Cuo sam da postoji jedan navodno vrlo veliki, ogromni zoloski vrt u kojem je rodjen novi slon i to je objavljeno kao izuzetak odn. cudo. Dakle slonovi znaju prepoznati uvjete u kojima se mogu ponasati prirodno.

U jednom zoloskom vrtu, covjek zaduzen za ciscenje kaveza s slonom, makar je bio dugogodisnji radnik, trebao je malo odmaknuti slona da ocisti oko njega. Mnogo puta je to radio i postoje nacini kako se to radi, ali je ovog puta covjek pribjegao radikalnom rjesenju za koje je smatrao da ce instantno uroditi plodom - ubo je slona s nozem u nogu. Slon koji je godinama bio "normalan" je momentalno "poludio" i izmlatio cistaca na mrtvo, te potom kada je covjek bio mrtav, stao s "sve cetiri" na njega i nije se micao. Dolazili su drugi zastitari da "ga spase" te su na razne nacine bezuspjesno pokusavali slona odvuci s tijela cistaca. Slon se nikako nije dao, te je tek nakon pola sata sisao s njega. Navodno da su u upravi pogledali video snimke gdje se vidjelo razlog takvog ponasanja i navodno da su slona odlucili ne ubiti ga. Navodno.

Sto se zivotinja tice, ukljucujuci i covjeka, svaka akcija se upisuje ili je vec upisana u DNA tako da sljedeci narastaji imaju pristup tom znanju ako postupaju po svojoj prirodi. Zbog toga kada se neki zakonom zasticeni "divlji" medvjed odluci mirno prosetati po "civiliziranim" gradskim ulicama - makar se potom vrati u sumu - salju se lovci da ga ubiju, kako bi se sprijecilo takvo ponasanje u sljedecih generacija. Ili ukoliko neka zivotinja u sumi ubije covjeka, salju se lovci da je ubiju, da to ne postane pravilo u ponasanju sljedecih generacija. Primjetiti cete da se iste obitelji spominju u politici, iste u sudstvu, policiji, i iste obitelji su poduzetnici, kao i vecina obitelji je odgojena kao radnici.

Djeca se ponasaju prirodno i zbog toga ih se treba sto prije "odgojiti"** u normalne ljude, kako bi znali "svoje" granice. Moze se reci da kada se na skalu prirodnog stanja lupi (omedjeni) pecat normalnog stanja, da ostatak prirodnog stanja (lijevo i desno od normalnog) se smatra ludo stanje, odnosno poprimi obiljezja suprotnosti. Medjutim, prirodno stanje, koliko god ga se potisnulo, ono je uvijek dio bica, i neizvjesno je da li ce i kada ce, te pod kojim uvjetima izaci na povrsinu - ne postoji krivac za to, jer je uzrok "normalnog" stanja neprirodan. Normalno ponasanje, ponasanje po normi je sklono manipuliranju od onih koji postavljaju te norme, pa je tako danas normalno npr. nositi masku protiv virusa, nevezano da li virusi prolaze kroz nju, nevezano da li ste se cijepili "protiv virusa", da li ste prebolili virus ili ga naprosto zelite preboliti. Gotovo sve sto mozete vidjeti u ovom svijetu je normalno, jer se sve ludo skriva iz njega. U svakom dijelu svijeta normalno je nesto sto je drugdje ludo.Da li vidite poludjelog slona u gradu, ili vidite lude ljude? Zasto i zbog koga se slon uopce nalazi u gradu, i mora li se on - kada je vec dovucen u grad - ponasati normalno ili prirodno (u ovom slucaju obiljezeno kao "ludo")? Eto malo za razmisliti...

---
* da ne kazem "socijaliziraju", "prilagodjuju"
**da ne kazem "uzgojiti"

2
Uzgoj biljaka / Odg: Uzgoj lješnjaka
« Zadnji post TB 28 Travanj, 2021, 23:07:47 »
naišao sam na ovo - to je kao divlji lješnjak koji raste u obliku drva i daje brdo plodova koji su manji i tvrđi od običnog lješnjaka:

https://www.plantea.com.hr/medvjeda-lijeska/


3
Zelena gradnja / Odg: Ferocement
« Zadnji post prvivozac 21 Travanj, 2021, 07:49:11 »
Sad lijevam stupove od betona jer su se strari brijestovi raspali - čpojeli ih mravi, strizibube i tko zna što još. Pripremam se za to oko ljeta, tako da mogu financijski i vremenski stići. Jedva čekam! I naravno, javim rezultat :).

Da, rekao bih da je bio pijesak 0-4. Stavi vlakna, može samo bolje od njih biti. Tvoj plan za armiranje svakako bolje zvuči nego što je moj bio. Meni je mrežica stajala sama od sebe, naravno kada nema težine na njoj. Krenuo sam odozdo "navlačiti" beton, uglavnom rukama jer mi je površina suviše neravna bila za neki zidarski alat. Znači, puna šaka betona u svakoj ruci, i istodobno sa obje strane rukama mažem po toj mrežici. Kako sam krenuo odozdo, dok sam se popeo na neku visinu, dolje se već pomalo stvrdnulo i to je dovoljno držalo da se sve ne objesi. Stranice su trebale biti posve vertikalne, ali ipak se objesilo toliko da sam dobio oblik bačve, sredina je malo ispupčena. Kasnije mi se svidjelo tako, i tako je ostalo.
4
Zelena gradnja / Odg: Ferocement
« Zadnji post Nikola 20 Travanj, 2021, 22:32:08 »
Da, rekao bih da je bio pijesak 0-4. Stavi vlakna, može samo bolje od njih biti. Tvoj plan za armiranje svakako bolje zvuči nego što je moj bio. Meni je mrežica stajala sama od sebe, naravno kada nema težine na njoj. Krenuo sam odozdo "navlačiti" beton, uglavnom rukama jer mi je površina suviše neravna bila za neki zidarski alat. Znači, puna šaka betona u svakoj ruci, i istodobno sa obje strane rukama mažem po toj mrežici. Kako sam krenuo odozdo, dok sam se popeo na neku visinu, dolje se već pomalo stvrdnulo i to je dovoljno držalo da se sve ne objesi. Stranice su trebale biti posve vertikalne, ali ipak se objesilo toliko da sam dobio oblik bačve, sredina je malo ispupčena. Kasnije mi se svidjelo tako, i tako je ostalo.
5
Zelena gradnja / Odg: Ferocement
« Zadnji post prvivozac 20 Travanj, 2021, 12:06:33 »
Nikola, hvala na odgovoru, to je fakat čudo ako tako drži i bez okomite armature, i još ne pušta. Koji si pijesak koristio, 1-4? Vidim da neki stavljaju totalno sitan pijesak. Ja razmišljam da stavim i vlakna i možda neki aditiv.
Živio! Ja sam koristio omjer pijesak:cement 3:1 (3 lopate pijeska, jedna lopata cementa), odnosno smjesa slična kao za mort za zidanje, samo nema vapna.

Radio sam ovaj biljni pročistač otpadnih voda:
https://www.perforum.info/forum/index.php?topic=1132.msg7137#msg7137

Pogriješio sam što nisam napravio dovoljno čvrstu metalnu konstrukciju, pa mi se to malo slegnulo za vrijeme gradnje. Ali par godina kasnije, mogu reći da ovo i dalje stoji kao novo, i dalje drži vodu normalno, nema pukotina, ništa.
6
Zelena gradnja / Odg: Ferocement
« Zadnji post Nikola 19 Travanj, 2021, 14:20:22 »
Živio! Ja sam koristio omjer pijesak:cement 3:1 (3 lopate pijeska, jedna lopata cementa), odnosno smjesa slična kao za mort za zidanje, samo nema vapna.

Radio sam ovaj biljni pročistač otpadnih voda:
https://www.perforum.info/forum/index.php?topic=1132.msg7137#msg7137

Pogriješio sam što nisam napravio dovoljno čvrstu metalnu konstrukciju, pa mi se to malo slegnulo za vrijeme gradnje. Ali par godina kasnije, mogu reći da ovo i dalje stoji kao novo, i dalje drži vodu normalno, nema pukotina, ništa.
7
Zelena gradnja / Odg: Ferocement
« Zadnji post prvivozac 19 Travanj, 2021, 14:01:34 »
Da oživim malo temu. Imam plastenik-kupolu promjera 5,6m, o kojoj sam pisao ovdje. Tada, 2012. sam unutra napradio uzdignute grecie od dasaka colerica i čepaste folije. Čepastu foliju su mi izgrizli glodavci, a većina dasaka koje su bile s vanjske strane (a koja je bila zatrpana zemljom) je istrunula do kraja.
Odlučio sam napraviti gredice od ferocementa. O kojem imam laičko znanje, dakle pročitao par članaka i pogledao par videa na YT. Stvar je u tome da su recepti za omjere svi različiti, toliko se razlikuju, da jedan recept govori o omjeru 2:1 cem/pijes, a drugi obratno.

Pitanje - ima li tko možda kakav link na obuhvatni konkretni članak ili filmić o ferocementu, ili iskustva? Mislim staviti armaturu od 5mm, preko toga onu za glazure i preko toga kokošju mrežicu u dva sloja.
Svi prijedlozi su dobrodošli.

Kupola na slici je u bolja vremena. Srednju gredicu neću dirati.

Pozdrav svima!
8
Uzgoj biljaka / Odg: Walipini - ukopani staklenik
« Zadnji post Nikola 17 Travanj, 2021, 09:11:57 »
Istočna strana. Trebam još podaskati ovo što fali.
9
Uzgoj biljaka / Odg: Walipini - ukopani staklenik
« Zadnji post Nikola 17 Travanj, 2021, 09:06:22 »
Neće baš mnogo, jer sam na kraju formirao nešto poput žlijeba od najlona, tj. kraj najlona je podignut prema gore. Vidjet ćemo kad bude padalo, da li to funkcionira.

Evo još slika, ali ne vidi se to što spominjem.
10
Uzgoj biljaka / Odg: Walipini - ukopani staklenik
« Zadnji post andjelkoasa 17 Travanj, 2021, 08:19:17 »
Neće li ti sada voda zaljevati terasu i zid uz koji je naslonjen plastenik?
 Str: [1] 2 3 ... 10
Powered by EzPortal