Ovako računam koliko čega trebam... ako griješim slobodno me ispravite.
Za održavanje kuće toplom, toplinska energija koja u nju ulazi mora biti jednaka onoj koja iz nje izlazi. Uzimam (moja procjena) temperaturu tla koje okružuje kuću od 0
oC i temperaturu u kući od 25
oC. Recimo da su zidovi i krovne površine izrađene od nekog materijala koji je ekvivalent 30cm debelom ytong bloku. Toplinska vodljivost prema tablici je 0.15 W/mK. Ono "K" je temperaturna razlika unutarnjeg i vanjskog zraka, odnosno tla budući da kod mene nema vanjskog zraka. To je kod mene 25
oC tj. 25K. Ono "m" u formuli je površina zidova podijeljena s debljinom zida, sve u metrima.
Površina zidova mi je opseg kuće pomnožen s visinom zidova. Ako je kuća 8X8m vanjskih dimenzija, opseg je 32m. Visina zidova oko 2.5m, površina zidova je 80 m2. Površina plafona ovisi o nagibu, jer ne znam treba li mi pregrada (ploča) između stambenog dijela i potkrovlja. Ako je ploča, to je još 64 m2 a potkrovlje koristim za tehnikalije poput pumpi, baterija i sl. Površinu poda ne računam u gubitke jer je ispod kuće toplo tijelo, spremnik s toplom vodom. Znači ukupno imam 144 m2, zaokružim na 150 m2 budući da se kroz prozore izgubi više energije nego kroz dobre zidove. Tu površinu dijelim s 0.3 budući da je to debljina zida, i množim s 25 (temperaturna razlika) i 0.15 (koeficijent materijala od kojeg su zidovi). Dobijem 1875W topliskih gubitaka.
Znači trebam grijač od oko 2 kW da održava kuću onako toplom u onakvim uvjetima. Sad me zanima koliko vode trebam da mi pokrije tu potrošnju. Recimo da želim da se temperatura u mom spremniku spusti za 1
oC tijekom 2-dnevnog grijanja kuće. 48h po 2kW to je 96 kWh potrošene energije. Toplinski kapacitet vode je 4.2 J/cm
3K. 1kWh je 3.6 MJ. Moja potrošnja je 96 kWh tj. 345.6 MJ. Da bih dobio koliko mi cm
3 vode treba, ovu vrijednost dijelim s 4.2 i množim s milion, budući da je vrijednost u milionima (mega). Dobijem oko 82 miliona cm
3. 1 m
3 ima milion cm
3, znači treba mi 82 m
3 vode.
Očekujem da ću istu vodu koristiti i za kupanje, ali vjerojatno zanemarivu količinu u odnosu na spomenutu. Najveći problem su gubici samog spremnika. Ako ću vodu zagrijavati ljeti a koristiti zimi, moram računati na prilično velike gubitke, čak i uz dobru izolaciju. Recimo da spremnik ipak ima 100 m
3, da je ljeti zagrijan na 50
oC i da proljeće dočekam s 40
oC. Površina kroz koju gubim energiju prema tlu je oko 120 m
2 a temperatura tla recimo 10
oC. Gubim nešto i prema kući, ali ona je puno toplija, pa onu vrijednost uvećavam za još 30 m
2, sve je to otprilike. Računam kolika izolacija mi treba da se temperatura vode za 6 mj. spusti za 10
oC.
Vraćam se na toplinski kapacitet vode, 4.2 J/cm
3K. Volumen vode (100 mil. cm
3) množim s razlikom u temperaturi (10 K) i kapacitetom (4.2), dobijem 4.2 GJ. Pretvaram u kWh, to je 1167 kWh. Potrošnja je nastala tijekom 6 mj., a to je 4380 sati. Podijelim ta dva broja, dobijam ciljanu potrošnju spremnika od 266 W. Ako je spremnik izoliran stiroporom koji ima toplinsku vodljivost od oko 0.03 W/mK, za prosječnu toplinsku razliku (45 - 10) i površinu od 150 m
2 mi treba nešto više od pola metra izolacije.
Očito se ovo zadnje ne uklapa u moju ideju o jeftinoj kući, pa krećem od izolacije koju si mogu priuštiti, recimo 10 cm stiropor. Zato i je u planu solarnu kolektor koji je nagnut tako da maksimalno iskorištava zimsko sunce, da nadomjesti sve gubitke koji nastaju zbog slabije izolacije. S 5 puta tanjom izolacijom nego mi treba imam 5 puta veće gubitke, oko 1.5 kW. Recimo da onih 266W mogu progutati, pa moram nadoknaditi 1.3 kW. Prema tablici:

u decembru je najslabije sunce, idealan nagib bi bio 62
o, i energija po m
2 bi tad bila 1.86 kWh dnevno. To je maks. energija koju bi morao pomnožiti s nekim koeficijentom iskoristivosti, to trenutno ne znam, ali izgleda mi realno da s nekim kolektorima u samogradnji održavam temperaturu vode kako sam planirao.
Ovako na prvu, ideja mi izgleda izvedivo...