Zapamti

"Bogataš zavidi zdravomu siromahu."

Autor Tema: Mike Oehler - $50 underground house  (Posjeta: 5666 )

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 1411
  • -Primio: 885
  • Postova: 2091
Mike Oehler - $50 underground house
« : 08 Lipanj, 2012, 00:23:38 »

Kakva ovo mora biti legenda od čovjeka, dobro sam se nasmijao čitajući po nekoliko puta njegovu knjigu:


Velika preporuka za ovu knjigu, i za njegovu drugu koja se tiče izrade podzemnih staklenika.

Tip je zemunicu okrenuo naopako. I stvar funkcionira. U nju uključio stvari koje normalnoj osobi sigurno ne bi pale na pamet. I opet stvar funkcionira. Sažetak...

Gradnja drvenim trupcima. Mike je došao u posjed jednog terena prekrivenog šumom, i logičan izbor građevnog materijala je bilo drvo. Iz nekog čudnog razloga, odlučio je graditi podzemnu kućicu. Znači drvena kućica pod zemljom. Ali kućica je napravljena prije (mislim) 30+ godina, i odlično se drži. Za hidroizolaciju je koristio otpadni najlon i tako uštedio velike novce. Čak je i čavle reciklirao...

Kuća okrenuta prema brdu. Kako je gradio kuću na kosom terenu, prva pomisao je bila napraviti ulaz i prozore na nižoj točki terena kako to rade svi koji grade podzemne kuće:


Od toga je odustao jer je vidio problem s drenažom. Sva kiša koja pada iznad kuće slijeva se preko kuće. Zato je kuću okrenuo "naopako". Izgubio je možda pogled na dolinu, ali je dobio suhu kuću.Prozori na sve strane svijeta. Iz ovako planirane kuće jednostavno je izbio prozore gdje je htio. Za razliku od kuće iz prvog primjera, koja ima sve prozore i vrata okrenute na jednu stranu, Mike je dobio prozore kao u nadzemnoj kući. To je ujedno i mnogo sigurnije u slučaju požara, kad imaš mogućnost pobjeći na bilo koju stranu.

Ostale konstrukcijske inovacije. Projekt ih je krcat. Recimo gornja strana kuće je potpuno nezaštićena zemljom. Zato je dio gdje se ne nalaze vrata zatrpao zemljom do visine prozora. Kad vani pada kiša a on bi roštiljao, nema problema. Otvori prozor, stoji u kuhinji a roštilj je vani na tom nasutom dijelu. Ujedno nema problema s dimom, kakve bi imao da roštilja u kući. Itd.

Kišobran nad kućom. Jasno da je kod podzemnih kuća najvažnija hidroizolacija. Njegova je kuća potpuno umotana u plastičnu foliju, najjeftiniju. Preko nje je nasuta zemlja, i preko nje još jedan sloj folije koji čini nešto poput kišobrana preko kuće i okolnog terena. Što se više zemlje pokrije, veći komad ostaje stalno suh. Suha zemlja je dobar izolator i ujedno velika toplinska masa. Znači kuća je dobila toplinsku izolaciju koju neki plaćaju jako skupo.Ima još pojedinosti ali se ne mogu svega sjetiti. Javite ako ste čitali. Njega se isplati čitati jer je stvarno poseban lik i ima poseban pristup životu.
« Zadnja izmjena: 07 Siječanj, 2020, 21:51:34 Nikola »
Problem je rješenje

m2

  • Gost
Odg: Mike Oehler - $50 underground house
« Odgovori #1 : 16 Studeni, 2012, 22:25:31 »
Imaš njegovu (onu noviju) knjigu na svom disku...    :)

« Zadnja izmjena: 16 Studeni, 2012, 22:29:42 m2 »

 

Powered by EzPortal