Nekad ljudi nisu imali pristupa znanju kao danas
naravno da su imali. znanje ne dolazi samo iz knjiga i kompjutera, može se i usmeno prenositi sa starijih na mlađe generacije kao što to ljudi rade od kad postoje. ja sam naučio masu korisnih stvari npr. da pravim alat, kalemim voće, kosim travu itd. prije nego što sam pročitao i jednu knjigu i uopšte čuo za kompjuter.
nekad je postojao duh zajedništva, ljudi su jedni drugima rado pomagali u kolektivnim radovima a to sve zvalo moba. postoji i dan danas recimo kod amiša.
"malo" van teme
Ne tako davno (70-te) moji su tako gradili kuću/e svoju/od susjeda tj. međusobno
su se susjedi pomagali kad je trebalo, najčešće zaliti (a bogami i "zaliti":-) ploču
Od susjeda tesara naučio je tesarski dio, od drugog susjeda žbukati sa žlicom...
Pjesak je "nabavljen" lokalno, samljeven kamen od iskopa temelja (stroj za mljevenje-naravno od susjeda)...
Stari je htio ići napraviti građ. dozvolu ali ga je srećom susjed naputio kako se to (tada) "radi"...
započme se gradnja sa kako treba odmacima od ceste i susjeda, a onda se prijaviš da si počeo gradnju...
zatim se platila "kazna" koja je bila 1/10 od novaca koji bi se dao za redovni put (građ. doz.)
sve to naravno sa 10x manje papira i koju godinu brže (ukratko, pošten i budala je isto)