Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Može li bačva tople vode grijati baraku?  (Posjeta: 6117 )

Nikola

 • Admin
 • Legenda foruma
 • *****
 • Zahvale:
 • -Dao: 1411
 • -Primio: 885
 • Postova: 2091
Može li bačva tople vode grijati baraku?
« : 31 Svibanj, 2012, 14:29:42 »
Imam drvenu kućicu, 4x4, zidovi dupli, s toplinskom izolacijom. Toplinska masa vrlo mala, što znači lako je prostor zagrijati i ohladiti. Razmišljao sam kako da mi bude toplo čim dođem u kućicu. Ili da noću bude toplo, da ne palim vatru. Razmišljao sam da bi možda bačva, koja bi bila puna tople vode, bila dovoljno dobar grijač zimi, ma zapravo u rano proljeće jer zimi ne dolazim. Radio sam neke proračune toplinskih gubitaka bačve i kućice, i ispada da bi bačva od 200 l mogla biti prilično korisna. Ne stavljam ovdje proračun da ne kompliciram temu.

Onda razmišljam, kako grijati vodu u bačvi. Pričvrstim crnu cijev na bačvu, i cijev razvučem po vrtu. Cijev je na nižoj razini od bačve, topla voda teži da pođe gore u bačvu, samo mi treba cirkulacija. S jednom cijevi to ne mogu postići. Ako napravim petlju, recimo oba kraja idu u bačvu a ostatak cijevi je vani, onda će sunce jednako zagrijavati oba kraja cijevi i nema kruženja vode. Ako jedan kraj obojim u crno a drugi u bijelo, stvar bi mogla funkcionirati. Isto ako zakopam jedan kraj cijevi. Ali me muči hlađenje vode u cijevi koju ne grije sunce. Možda nije bitno, ali voda koja iz bačve ide u "hladnu" cijev se dodatno hladi, pogotovo ako je vani jako hladno. Tek onda ide u "toplu" cijev na zagrijavanje.

Možda bi stvar funkcionirala da gurnem cijev u cijev? Nađem dvije cijevi s velikom razlikom u promjeru, i tanju uguram u deblju. Jedan kraj deblje cijevi zatvorim, drugi uguram u bačvu. Sad sunce zagrijava vanjsku cijev, i grije se voda koja stoji između stijenke deblje i tanje cijevi. Ta voda ide gore u bačvu, a hladnija voda ide iz bačve u tanju cijev. Kako je tanja cijev okružena toplom vodom, hladna voda se ne hladi još jače, nego se malo i ugrije. Dolazi do dna (najniže točke sustava) i ulazi u vanjsku cijev, gdje se zagrijava i putuje gore u bačvu.

Bi li to radilo? Jeste li skeptični oko toga da obična cijev grije kućicu, bez pumpe, bez izolacije, bez ičega što nema u svakom (bolje opremljenom) dvorištu :) ?
Problem je rješenje

Nikola

 • Admin
 • Legenda foruma
 • *****
 • Zahvale:
 • -Dao: 1411
 • -Primio: 885
 • Postova: 2091
Odg: Može li bačva tople vode grijati baraku?
« Odgovori #1 : 29 Lipanj, 2012, 12:23:22 »
Mislim da sam nabavio staru bačvu. Pokušao bih ovo s grijanjem. Prvi problem koji me mučio je bio kako napuniti bačvu i držati ju u kući. Ako ju napunim vani, teška je za unijeti u kuću (200 kila). Zato sam odlučio puniti je na licu mjesta. Puniti je može samo kišnica s krova, budući da trenutno vode nemam. Kako se ne bi dogodilo da kiša napuni bačvu i počne prelijevati po podu dok mene nema, zaključio sam da moram spojiti cijev na ulaz u bačvu vodonepropusno, znači da voda može ući i izaći iz bačve jedino kroz cijev. Kako je drugi kraj cijevi negdje na krovu, u žlijebu, nije bitno ako počne tamo prelijevati.

Problem kod punjenja tako zatvorene bačve je što zrak ne može izlaziti iz nje, dakle ne može ni voda ulaziti. Ako probušim rupicu za zrak, tuda će i voda izlaziti. Zato sam planirao postaviti još jednu cijev za zrak unutar ove za vodu. Cijev može biti zaista tanka, najtanja koju nađem. Iz jednog drugog razloga, bačva će biti okrenuta naopako, s čepom (ulazom za cijev) prema dolje, tako da bi to moglo izgledati nekako ovako:Cijev s krova ide pod kuću, kroz rupu u podu i u bačvu. Tu može biti neki ventil, zapravo trebao bi biti. Možda će biti problem gurnuti tanku cjevčicu tako da ide na vrh bačve, ne znam. Možda i ne ako je na vrh cijevi zakačeno pluto, stiropor ili tako nešto.

Uglavnom, kad se jednom napuni bačva i počne prelijevati vani na krovu, mogu izvući tu unutarnju cjevčicu i zatvoriti ventil, umjesto ove cijevi za dovod montirati drugu koja će biti solarni kolektor i u nju ugurati tanju cijev kako sam ranije zamislio. Ili ne moram ništa izvlačiti, nego odmah u startu napravim instalaciju kao za grijanje, znači s dugom cijevi u kojoj je još jedna tanja, pa onda tu cijev koristim privremeno za punjenje bačve vodom. Kasnije samo malo povučem unutarnju cjevčicu da se pozicionira pri dnu bačve, odrežem je na drugom kraju ravno s vanjskom cijevi, malo gurnem unutra i zatvorim kraj vanjske cijevi, recimo još jednim ventilom.

Toplinski kapacitet vode je 4.2 J/cm3K. 1kWh je 3.6 MJ. 200 litara vode koja se ohladi s 40oC na 10oC Izgubi energiju koja je jednaka 35 kWh. Ako se uspije ohladiti u 12h, znači da moj grijač radi snagom od oko 3 kW. Za sad nemam ideju na koju temperaturu realno mogu ugrijati vodu, i koliko će se brzo hladiti.
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

 • Legenda foruma
 • *****
 • Zahvale:
 • -Dao: 316
 • -Primio: 564
 • Postova: 831
Odg: Može li bačva tople vode grijati baraku?
« Odgovori #2 : 29 Lipanj, 2012, 12:53:13 »
postoji jedan jako efikasan metod grijanja vode, otvoriću novu temu u vezi toga....

 

Powered by EzPortal