Zapamti

"Besplatna mjesta u kazalištu prva zvižde."

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Alternativna energija / Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Zadnji post od zemljak u 19 Siječanj, 2022, 11:28:01 »
opet odoste u transhumanizam, ili transpećizam ili tako nešto. Ako je tako osjetljivo, računaj da ne radi. Imaj rađe dvije peći, brzu i sporu. Dođi, užgi peć, zagrij prostor, ženu.. imaj vatrenu vodu vazda u pripremi. Piše vam školovani elektroničar, smjer procesna tehnika, automatika, mehatronika bruahhahha. Briši komentar, nedaj se smesti, to mi samo treće oko kazuje:)
edit: PEĆina, majka!!
2
Alternativna energija / Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Zadnji post od andjelkoasa u 18 Siječanj, 2022, 16:49:24 »
TA peć ipak nije baš previše izolirana. Kada se zagrije ispušta dosta topline. Jasno, sa ventilatorom bolje grije.
3
Alternativna energija / Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Zadnji post od fazy u 17 Siječanj, 2022, 23:54:06 »
Mišljenja sam da su električni podni grijači najbolje iskorištenje u datoj situaciji Nikola.
Kako prostorno ne uzimaju puno prostora, tako imaju i veliku "masu".

Podsjetili ste me, svi vi, dragi prijatelji, u ovoj temi, na dragog mi prijatelja - Ljudinu od čovjeka, koji, na moju žalost, više ne egzistira sa nama na  ovom fizičkom nivou.
Naime, od njega sam naučio, kako je moguće postaviti podno grijanje napajano električnom energijom na jednostavan i učinkovit način.

Hvala Ti dragi prijatelju Nino, gdje god sada bio!
4
Ponuda sadnica i sjemena / Odg: Rasadnici i uzgajivači
« Zadnji post od maosi u 17 Siječanj, 2022, 22:11:16 »
Rasadnik Kalem Konjuh se bavi proizvodnjom i prodajom voćnih sadnica, loznih kalemova, sadnice ruža. Dostava sadnica brzom poštom na teritoriji Srbije. GARANCIJA KVALITETA. SAVETI STRUČNIH LICA. Širok asortiman preko 200 različitih vrsta sadnica:

Sadnice jabuke
Sadnice kruške
Sadnice šljive
Sadnice kajsije
Sadnice breskve
Sadnice nektarine
Sadnice trešnje
Sadnice višnje
Sadnice dunje
Sadnice mušmule
Sadnice lešnika
Sadnice oraha
Sadnice badema
Sadnice kestena
Sadnice maline
Sadnice kupine
Sadnice kivija
Sadnice smokve
Sadnice limuna
Sadnice duda
Sadnice borovnice
Sadnice aronije
Sadnice drena
Sadnice brusnice
Sadnice ribizle
Sadnice ogrozda
Sadnice josta
Sadnice japanske jabuke
Sadnice japanske kruške
Sadnice goji bobica
Sadnice ruža Polijante
Sadnice ruža Čajevke
Sadnice ruža Puzavice
Vinova loza
Stubaste sadnice
Patuljaste (mini) sadnice

Za više informacija o sadnica, porudžbini, načinu isporuke možete nas kontaktirati telefonom, mailom, putem društvenih mreža viber i what's up. Sve kontakt detalje potražite na veb stranici KONTAKTI

S poštovanjem vaš rasadnik Kalem Konjuh
5
Alternativna energija / Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Zadnji post od Nikola u 17 Siječanj, 2022, 21:10:03 »
Ne bih se brinuo previše oko el. polja. Žica ide amo-tamo, polje se poništava, a struja teče samo tijekom dana. Ako je mreža ispod AB ploče, armatura donekle spriječava širenje polja u stambeni dio. Kad uzmem sve u obzir, utjecaj će biti mnogo manji nego u standardnim instalacijama.
6
Alternativna energija / Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Zadnji post od TB u 17 Siječanj, 2022, 20:05:03 »
nije ti loša ideja samo ne znam koliko jako električno polje takvo podno grijanje stvara. U svakom slučaju može se izmjeriti, u prilog stavljam "Building Biology Evaluation Guidelines for Sleeping Areas" gdje su napisane sigurne vrijednosti.
7
Alternativna energija / Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Zadnji post od Nikola u 17 Siječanj, 2022, 18:25:54 »
Je li mi kasno za podno grijanje? Čini mi se kao najsigurnija opcija.
https://www.fero-term.hr/mrezica-za-elektricno-podno-grijanje/prid/10539

150W po m2, meni bi za cca 2200W trebalo cca 15 m2, a kuća je 20 m2. Kuća je uređena u prizemlju, ali nije u podrumu. Podrum ima golu AB ploču ispod cijele kuće, bez zidova, ičega. Ima nešto plastičnih cijevi za vodu koje lako izbjegnem. Je li suviše ludo lijepiti podno grijanje na strop podruma? Toplina će proći kroz ploču, ujedno se u ploči akumulirati. Sa donje strane bih onda preko grijača lijepio toplinsku izolaciju da imam donekle hladan podrum.
8
Alternativna energija / Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Zadnji post od Nikola u 17 Siječanj, 2022, 09:22:21 »
TA peć je toplinski izolirana, vjerujem. Znači da nije baš neki grijač prostora kada ventilator ne vrti. Ventilator mi je nepoznanica, kakav motor koristi? Ne znam je li moguće spojiti ga na istosmjerni napon, vjerojatno ne.

Možda bi vrijedilo ukloniti izolaciju iz TA peći, ili šamot s grijačima presložiti izvan peći. Volio bih da mi bude u toplinskom mostu sa podom, tako da pȏd dodatno akumulira toplinu i hladi šamot. Imam kutak cca 1x1m usred kojeg je klasična peć na drva. Peć ne mogu pomicati lijevo-desno jer je pozicionirana tako da je maksimalno odmaknuta od zapaljivih površina. Uz nju bih teoretski uspio ugurati TA peć, ali bih mnogo lakše oko nje složio na pod šamot sa grijačima.
9
Alternativna energija / Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Zadnji post od Harp u 16 Siječanj, 2022, 22:16:47 »
Cuo sam za jedan primjer gdje je uljna grijalica uzrokovala pozar, ako sam dobro shvatio, termostat je otkazao, ulje provrelo i pritisak probio rezervar i kao takvo se zapalilo i prolilo po prostoru. Mislim da je neko suho rjesenje mnogo bolje, uz pazljivo odabrano mjesto koje u blizini nema zapaljivih tvari. Moj favorit bi bio TA pec, za koju nemas mjesta, jer je vrlo dobro zasticena blokovima samota, koji ti jos i sluze za akumulaciju topline, ispuhavanje po noci itd. Ventilator ili termostat na njoj moze prestati raditi, ali mislim da tvoji paneli nemaju snage da mogu u toku dana uzariti samot i izazvati eventualno pozar. Pogotovo ako racunas da postoji mogucnost da se samot uzari.

Starinske grijalice, kaloriferi, su opcenito uvijek poddimenzionirani i uvjetovani su radom ventilatora, bez njega bi se spirala od deblje okrugle cekas zice uzarila i objesila i tko zna sto bi se jos dogodilo ako termostat ne radi, odn ako je dizajniran da je ocitivanje temp uvjetovano ventilatorim.
Kod novijih grijalica koje izgledaju kao moderni tanki radijator i koje su vrlo lagane, unutra se nalazi zastitini element koji pregori na cca 150 st.C ako dodje do pregrijavanja, a cekas zica nije okrugla nego kao vrlo tanka siroka traka. Grijalica nije uvjetovana da dok grije da ujedno radi i ventilator, a grijaci element (gledano u mraku) se tek nazire na nekim guscim mjestima da je tamno crvene boje, dskle tek pocetak zarenja. Ako je vent ukljucen onda ni to se ne vidi.  Opcenito spirala nije uzarena i samim dizajnom 'dimnjaka' je forsiran izlaz toplog zraka. Ali nemas akumulaciju, ali je brza i efikasna. Ako se odlucis da kupujes neku od grijalica svakako gledaj da je sastavljena potpuno od lima i da moze raditi i bez ventilatora.

Vratimo se na TA pec. Sastoji se od elemenata koje mozes izvuci van kao lego kockice i preoblikovati u svoj prostor, recimo vertikalno kao uska kaljeva pec. Sto se tice termostata na njoj i gornje sheme, mozes npr spojiti tako da kada je termostat iskljuci iz sustava (jer se zagrijala) da odmah ukljuci ventilator da zagrije prostor, da ispusti dio akumulirane energije i posluzi svrsi. Dakle predala je zeljenu toplinu kuci i termostat ce se ubrzo opet ukljuciti, ventilator iskljuciti...
10
Alternativna energija / Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Zadnji post od Nikola u 16 Siječanj, 2022, 19:15:44 »
Primam savjete za najsigurniju grijalicu prostora, po mogućnosti neku koja može raditi nekoliko sati bez prekida, punom snagom.

Ja ne očekujem max. snagu panela u zimi, zbog nepovoljnog kuta upada sunčevih zraka. Moje iskustvo je da paneli zimi rade sa polovicom snage tijekom 5-6 sunčanih sati. U proljeće je snaga maksimalna, duljina osunčanosti panela nešto veća. 

Dakle, koja grijalica može raditi sa 2200W tijekom 6h bez prekida? Znam da žarulje mogu. 22 žarulje od 100W. Vjerojatno isto vrijedi za svaku grijalicu manje snage, pa onda korištenje više takvih grijalica. Ili samih grijača. Sad mi malo žao što nisam imao ovu ideju prije par godina, pa da ukopam podno grijanje kad se gradila kuća. Ima li smisla da nekoliko grijača zabušim i ukopam u AB ploču pa dobijem nekakvo redneck podno grijanje? Montaža grijača bi onda išla sa donje strane ploče, iz podruma.

Inače, za prvu ruku, razmišljao sam o električnom radijatoru (zapravo je konvektor) punjenim uljem. Nema prednosti TA peći, ali TA peć mi je suviše velika, nemam više slobodnog prostora u kući. Radijator lakše premještam po potrebi.
 Str: [1] 2 3 ... 10
Powered by EzPortal