Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Ostalo / Odg: Skola - nametnuto dobro
« Zadnji post od andjelkoasa u 22 Svibanj, 2022, 11:51:21 »
To mu dođe ovako nekako:
2
Ostalo / Odg: Skola - nametnuto dobro
« Zadnji post od Harp u 21 Svibanj, 2022, 19:26:25 »

Evo da zabiljezim i kako na to drugi gledaju i do kojih su zakljucaka dosli, rekao bih da postoje zajednicke crte...

Škola - Mjesto ispiranja mozga
3
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Popravak i prevencija kvara
« Zadnji post od Nikola u 21 Svibanj, 2022, 00:10:17 »
Odgovorio sam mu sa linkom na ovaj tvoj odgovor gdje može vidjeti i sliku :-)

Vjerojatno sam zaboravio isključiti komentare na tom videu. Ideja je naravno da se dopisujemo na forumu, a ne na youtubeu. Zato nastojim na yt isključiti komentare, a ostaviti samo link na forum.
4
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Popravak i prevencija kvara
« Zadnji post od Harp u 20 Svibanj, 2022, 21:43:34 »
To je bio jedan od prvih videa, pa se nisam bas pripremio. Tesko je tako nesto snimiti bez nosaca kamere i slicno.

Svejedno, na videu je snimljeno 'ponovno' dokazivanje greske, a elektrolit sam prethodno obiljezio malim crvenim X iksicem (vidi se kao tamnija fleka), jer je u toj grupaciji puno istih elektrolita. Svakog sam, naravno, zasebno hladio s coskom od kockice leda i samo jedan je stvarao problem.

Ako se dobro pogleda snimka, mislim, ako se zaista jako dobro pogleda, prije skidanja je na snimci elektrolit obiljezen flomasterom, a nakon popravka je bijela povrsina novog elektrolita.


Evo i u privitku slika, neznam kako ces iskomunicirati to s njim, mislio sam da su komentari iskljuceni, ali drago mi je da postoje zainteresirani :)
5
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Popravak i prevencija kvara
« Zadnji post od Nikola u 20 Svibanj, 2022, 20:29:16 »
Popravak LCD monitora PHILIPS 190CW

Harp, imaš novog obožavatelja na yt kanalu :-)

Citat: Youtube
Hello.  You did not record the process of replacing capacitors.  But can you at least show which capacitors you replaced?

Dakle, koji je elektrolit? Ili da mu javimo da traži s kockicom leda?
6
Priprema i konzerviranje hrane / Rucak u 5: meso iz juhe
« Zadnji post od Harp u 12 Svibanj, 2022, 15:20:30 »

meso iz juhe

svaka obitelj ima svoje nacine kako priprema specificnu hranu i sto radi s nusproduktima. Kod mene, uvijek je bilo problema s kuhanim mesom iz juhe, jer je cesto isprepleteno s masnocom koju svi izbjegavamo ili je prezilavo, presuho, previse ga je uz juhu, ostanu komadici koji se pobacuju po frizideru i sl...

Pronasli smo rjesenje tako da kuhano meso, nakon sto se malo ohladi, odrezem na velicinu koja je pogodna za mljevenje i tako zamrznem do dana kada treba napraviti brzi obrok. To je strateski potez jer tako pri pripremi ne trebam cekati da se potpuno odledi, vec ga odmah mogu mljeti.

Dakle, meso se odledi par sati prije mljevenja i melje se direktno u nauljenu zdjelicu (bez mjesanja, samo se  povrsinski poravna), s vrlo malo ulja samo da u tankom sloju prekrije dno. Niti u kojem slucaju nemojte staviti vise ulja, meso treba ostati nemasno. Ulje je bitno da bi se lakse toplina prenijela i da se sto prije stvori para koja ce isusivati cijeli sadrzaj. To znadete po vrucem poklopcu.

Zdjelica se obavezno poklopi poklopcem i stavi grijati na najslabiju jacinu. Posto je meso vec kuhano, cilj nam je djelomicno ga dehidrirati da postane prhko, ne ga peci. Poklopac se stavlja da vlaga uspije cijeli sadrzaj zgrijati i sakuplja se (kondenzira) na unutrasnjoj strani poklopca (gdje je najhladnije), te ju je povremeno potrebno iscijediti van iz sustava okapavanjem poklopca u sudoper. To se napravi oko 5 puta. Nakon nekog vremena donja strana ce poceti poprimati smedju boju i tada ju je potrebno vilicom promjesati i usitniti. Tako se promjesa do maksimalno tri puta.
Meso je gotovo prvog trenutka kada se vise ne vide valjcici od masinice za mljevenje, za cca pola sata, te ga se vise ne isusuje.

600g friskog mesa za juhu je za 6 obroka.
Jede se homogeno promjesano uz pire krumpir i neko povrce.

7
Radionice, okupljanja / Odg: Prva konvencija slobodnog živog čovjeka
« Zadnji post od TB u 11 Svibanj, 2022, 13:51:59 »
super, ide tko?
8
Uzgoj biljaka / Sadnja lucica luka
« Zadnji post od Harp u 11 Svibanj, 2022, 12:25:29 »

Od vise iskusnih vrtlara, ili barem onih koji vrtlarstvo prakticiraju mnogo vise nego ja, sam cuo ili vidio da ne znaju pravilno posaditi lucice luka, vec ih sade isto kao i lukovice cesnjaka.
"Bitno da je vrh prema gore" i to je to!

Dakle, lucice luka pri sadnji moraju malo vrhom viriti iz zemlje, a ako se to ne ucini postoji velika vjerojatnost da ce lucica zgnjiliti, pogotovo ako je vlazno i hladno vrijeme.
Nasuprot tome, cesnjak na dubini od 5 cm bez problema prezimi u vlaznoj zemlji.

Ja ih sadim tako da u brazdu od motike iskoristim lijevi i desni rub na onoj visini na kojoj mi odgovara, tako da su lucice uglavnom uronjene u zemlju a ne u kompost koji nasujem naknadno pored njih. Na taj nacin ne kompliciram si izradu jarka (brazde) vrlo tocne dubine da samo mogu poslagati lukovice u red i zagrnuti natrag zemljom.

Dok sam isao po kantu komposta, imao sam nenajavljeni pregled radova od neovisnog inspektora... Nije imao bas previse prigovora :)
Kompost je toliko suh da se pretvorio dijelom u najfiniju prasinu, zanimljivo. Ovdje u temi o kompostu sam i napisao kako sam slucajno dosao do suhog komposta, i osim sto ga se dobiva manje po volumenu, sve mi se vise svidja. Manje posla, gotovo sam zaboravio na njega, mnogo laske se sije, lakse se radi s suhim, manje prostora zauzima, a pretpostavljam da kada se namoci da se barem djelomicno poveca i nastavi rad bakterija. Prasina koja se vidi moze biti samo organskog porijekla, stoga postoji mogucnost i da je eksplozivna ukoliko naidje na otvoren plamen, stoga oprez.


Sadnja lučica luka #2220


Druga stvar u vezi luka, koja mi se jos nije dogodila ali eto neka se nadje, je da ukoliko lukovice izrazito veliko narastu tako da se pocnu dodirivati, mnogo vise prostora za odguravanje ce imati u cik-cak obliku nego da su posadjene u liniji. U cik-cak ce se jednostavno istisnuti u stranu, dok u liniji ce se bocno sabijati sto se cesto moze vidjeti na kupovnom luku.


Jos uvijek trazim "svoju vrstu luka" koju bih mogao uzgajati a da nije zahtjevna. Dakle trazim da moze prezimiti u vrtu, da se dobro skladisti, da ne proklija prerano, da se sadi odmah iz sjemena i da je barem velicine jajeta, da nije preljuta ili prezilava, a pozeljno je da razvija vise lukovica i da je otporna na bolesti.
Dakle ne trazim previse, jel tako? :)

To jos nisam nasao, ali svako toliko kada mi se neki kupovni luk svidi ga ubacim u zemlju i ostavim preko zime vani, pa ako prezivi super, sakupim sjeme i probam.

Zanimljivo je da je luk izrazito jeftin za kupiti, oko 3kn po kg, a meni uzgoj izgleda mnogo vise kompliciran nego kod cesnjaka.

Primjetio sam da puzevi obozavaju listove luka, jednom su mi ih do zemlje poravnali.

9
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Popravak i prevencija kvara
« Zadnji post od Harp u 11 Svibanj, 2022, 12:08:53 »
popravak "aluminijskih" ljestvi


eto jos jedan moj doprinos stalno odrzivom napretku :)
Stalno odrzivi napredak je na svakom cosku, svuda oko nas i u nama; jedete ga, disete ga, gledate ga, placate ga, ponovno i ponovno, stalno odrzivo napreduje...

ok, dakle ljestve... one su se najprije izvijale pa pukle a onaj tko ih je koristio (zenska glava) nije bas upucen u tehniku i ne zna stati dok se stvar kompletno ne razvali. Svejedno, mislim da je popravak na nivou i da ce dugo drzati.

Kod popravka je vazno uociti kojim putem valja pristupiti. Moje opcije su bile ili zakovice ili zavarivanje, ili izrada novog dijela tj dva komada. Lim jest tanak oko 1mm i jos k tome pocincan, i upustio bih se u zavarivanje da taj dio mogu jednostavno skinuti s sipke -  a posto izgleda da nemogu, odlucio sam ne riskirati i napraviti ipak s zakovicama, jer se uvijek mogu vratiti na zavarivanje ili izradu cijelog dijela. Kod zavarivanja tankih limova valja obratiti paznju na odvodnju topline i povezivanje dijelova punktiranjem (poradi "toplinskih mostova" bih ja to nazvao). Ali nekom drugom prilikom o zavarivanju - moram nekako smisliti kako kameru zastititi a da ipak nesto i snimi...


Koristim klijesta za pop zakovice, koja su vrlo prakticna za koristiti kada je druga strana teze dostupna. Sve se radi s prednje strane. To je suplja zakovica od aluminija ili bakra kroz koju ide celicna osovina prosirena na svom kraju. Kako se klijesta stezu, osovina se povlaci kroz zakovicu prosirujuci je i u jednom trenutku pukne i oslobodi se, sto znaci da je zakovica maksimalno stisnuta.

Skidanje tih zakovica je isto lako, samo s svrdlom iste debljine se ubusi s prednje strane, i vec nakon sto napravi navrt od 1mm dubine, svrdlo odsjece tanjuric zakovice od njenog tijela.

Mozda netko nije vidio da postoji ovakav alat pa video moze biti edukativan :)


Popravak 'aluminijskih' ljestvi #2219


U attachu prilazem sliku aluminijskih ljestvi koje su (grubo) koristene oko 40 godina, na njima je i ploca i ti nosaci od duraluminija, ne vidi se nikakvo udubljenje niti znakovi da bi ista u skoro vrijeme moglo puknuti. Jednostavno, dobar i jednostavan dizajn, koji se pokazao da se uopce ne kvari... alo brale, pa u dobu smo odrzivog napretka, e nemoze to vise samo tako, a kome ce firme svoj proizvod odrzivo prodavati?!
10
Ovdje nisu pametne, ali je reanimacija u pitanju :)

Dakle radi se o ozivljavanju olovnih akumulatora, moze posluziti kao info da probate prije nego li ih proglasite da ne valjaju odnosno da se ne daju napuniti.


How to PROPERLY Recover and Recondition a Sulfated Battery

 Str: [1] 2 3 ... 10
Powered by EzPortal