Perforum

Tehnika, tehnologija => Zelena gradnja => Autor teme: Nikola - 21 Studeni, 2013, 14:07:01

Naslov: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 21 Studeni, 2013, 14:07:01
Evo konačno nešto konkretno s moje strane, ovo mi je puno draže od sve nauke :) Kuća, po načinu gradnje, neće biti onakva kako bi neki očekivali, nema slame, nema otpada, nije ilegalna, dobar dio ne gradim sam, ali ipak je u duhu onoga čemu težim, a to je održivost.

Odlučio sam se za minijaturnu kuću. Tlocrtna korisna površina je 20 m2, puta 3 etaže. 20 u podrumu, 20 u prizemlju i toliko u potkrovlju. Za 4-članu obitelj dovoljno, više bi bilo previše. Mala kuća znači mali ekološki otisak, malo materijala treba za izgradnju. Također je jeftinija. Lakše ju je ugrijati, znači ugodnije je, troši se manje energije. Lakše ju je održavati (npr. počistiti). Ukućani se ne gube puno po sobama i hodnicima, uvijek su zajedno, mogu razgovarati bez dovikivanja. Male kuće su lijepe (subjektivan dojam).

Što se tiče načina gradnje, tu je bilo puno dilema. Prvo sam mislio, slama. Neće ju žena, ali ima tu i puno drugih problema o kojima ne bih. Onda sam mislio, brvnara, drveni trupci. To se pokazalo kao krajnje neekološko, a skupo rješenje. Pa sam mislio, klasična montažna kuća. Po karakteristikama mi savršeno odgovara, brzo gotovo, jeftino, mala masa (lakše ugrijati), dobra izolacija, itd. Na kraju se pokazalo kao dosta skupo, male objekte računaju po cijenama velikih, ne znam zašto ali tako je. Najjeftinije su im tipske kuće, ali meni ni jedan model nije odgovarao. Na kraju, odlučio se ja za zidanu kuću. Kod zidane, dvojio sam između cigle i ytonga (siporex, porobeton), ali sam odlučio, cigla. Dakle, klasično da ne može biti klasičnije.

Odlučio sam sve graditi legalno. Ovo je dosta nezgodno pitanje, i padalo mi je na pamet ukopati se u zemlju, sve napraviti na crno, pa ako nedaj bože dođe neka kazna, platiti ili rušiti. Ali, želim ostatak života provesti barem bez ove brige, pa idem po proceduri. Proceduru ću opisati, možda nekome bude od koristi.

Za sad se mogu pohvaliti jedino da je gradnja krenula (zapravo iskop), ako vrijeme posluži ići će to dosta brzo, ako ne, čekat ćemo proljeće.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 27 Studeni, 2013, 09:13:09
Ovako izgleda (legalna) procedura gradnje u Hrvatskoj. Namjerno nisam napisao "gradnja kuće" jer se ovdje mora na isti način graditi i kokošinjac, poljski wc, i još mnoge druge stvari što je ljudima neshvatljivo. Znači, procedura bi bila ista da gradite bilo što, što se može potpuno zatvoriti, jedino nadstrešnice (otvorene) možete graditi bez dozvole.

1. Provjera što se smije graditi na određenoj čestici. To se u mom slučaju provjerava u ustanovi koja se zove "Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša". Za druge županije, naziv ureda se može razlikovati. Ovo je dosta važno provjeriti kako se čovjek ne bi zaletio sa idejama koje ne mogu proći odobrenje.

2. Posebna geodetska podloga (PGP). Izrađuje ju ovlašteni geodet. To je zapravo dobro imati jer se napravi detaljna karta terena, sa slojnicama (izohipse) na svakih metar visinske razlike, dobro dođe kasnije kod dizajna. Jedino što poprilično košta. Mene je došlo nekih 500 eura, a nešto se govori da ovo ubuduće više neće trebati. Živi bili... PGP je elaborat na mnogo stranica, nije samo karta zemljišta, i zato je važno da to izradi netko tko je za to ovlašten.

3. Treba izvaditi novi vlasnički list i kopiju katastarskog plana. Moguće da ovo može ići i nakon koraka br. 4 ako se posjeduju papiri od ranije, ali prije ili kasnije trebati će novi.

4. Izrada idejnog rješenja. To izrađuje ovlašteni arhitekt. Tu se prikazuju tlocrti svake etaže, izgled pročelja kuće, prikazuje se objekt na kopiji katastarskog plana i na PGP, računaju se površine i volumeni objekta što treba kasnije radi obračuna doprinosa, itd. Dobije se nešto kao elaborat sa puno stranica i u nekoliko kopija, dakle to nije skica rukom na salveti.

5. U uredu koji sam spomenuo u točki 1. se podnosi zahtjev za izdavanjem rješenja o uvjetima građenja. Tzv. građevinska dozvola ne postoji. To se kod nas zove "rješenje o uvjetima građenja". Tu treba priložiti kopiju katastarskog plana i vlasnički list, projekt (idejno rješenje) u nekoliko kopija, PGP (elaborat koji je izradio geodet), i mislim da je to to.

6. Sastaje se tzv. skupština na kojoj se odlučuje je li projekt u skladu sa urbanističkim planom. Ja sam čekao 20 dana od zahtjeva do skupštine. Na skupštinu se pozivaju arhitekt, predstavnici raznih službi (elektra, komunalno...), susjedi, i investitor. Ako sve prođe kako treba, kroz par dana se na kućnu adresu dobijaju uplatnice za komunalni i vodni doprinos.

7. Plaćaju se doprinosi (navodno nešto može i na rate, ali kod mene je to mali iznos pa nisam ni pokušavao). Kada ove službe vide da su doprinosi plaćeni, o tome obavještavaju ured iz točke 1.

8. Sada ponovno treba platiti neki iznos, nakon čega se izdaje famozno rješenje.

9. Na osnovu tog rješenja se izrađuje glavni projekt.

10. Geodet ponovno dolazi na gradilište kako bi iskolčio građevinu. Ovo ne smije raditi investitor sam, iako bi vjerojatno znao, a ni izvođač radova, jer se nakon iskolčenja izdaje "elaborat o iskolčenju" koji ponovno potpisuje ovlašteni geodet.

11. Prijavljuje se gradnja Ministarstvu graditeljstva, građevinskoj inspekciji i inspekciji rada. Potrebno je kupiti građevinski dnevnik koji se ovdje ovjerava.

12. Najranije 8 dana nakon prijave gradnje, može se početi s gradnjom. Pretpostavljam da je to period u kojem inspekcija može doći na gradilište i uvjeriti se da se još nije počelo s gradnjom. Ako se počelo ranije, ajme meni...

13. Tijekom gradnje, izvođač vodi građevinski dnevnik. Investitor mora imati i nadzornog inžinjera koji redovito provjerava izvode li se radovi u skladu s projektom.

14. Po završetku radova, nadzorni inžinjer sastavlja završno izvješće.

15. Izdaje se uporabna dozvola, odnosno u mom slučaju, neki papir na kojem piše da za ovakve objekte ne treba uporabna dozvola. Ali treba taj papir, tako da dođemo na isto. Na osnovu ovoga može se dobiti kućni broj.

16. Geodet ponovno dolazi na teren, mjeri objekt i ucrtava ga u katastar. Priča završena, nadam se.


Evo, pokušao sam ovo opisati što sam bolje mogao, kroz dosta točaka još nisam prošao pa moguće da u nekoj griješim. Ako netko vidi da sam nešto preskočio ili krivo opisao, samo neka ispravi. Ako nekoga zanima što sve smije graditi, a da ne zadovolji ovu proceduru, neka pogleda "pravilnik o jednostavnim građevinama".
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: zemljak - 27 Studeni, 2013, 10:36:54
kad već ideš na klasiku... za fasadu možeš razmisliti o izo-panelima, sendvič-panelima ili kako ih već zovu.
Pur-pjena unutar limenog omotača. Kažu da je bolji izolator od kamene vune (dakle, i od stiropora).

Ja sam htio drvena ulazna vrata (par komada velikih, dvokrilnih), pa kao, ću željezni okvir da se ne piga, a unutra drvena (dva sloja+ neki izolator) ispuna.
Na kraju sam slučajno nabasao na lijepe panele. Mislio sam da postoje samo bijeli (3cm oko 150kn m2), a našao sam u oglasniku 4cm debljine, prekrasne, uvjerljiva imitacija drveta* po 60kn (ostaci od izgradnje nekih hala).

Mislim si, ako par mjeseci- godinica skupljam pomalo neoštećene 'restlove' prikladne dužine, obući ću kuću u to.
Ako ih ne skupim dosta, bit će za kokošinjac.

*e, tako je dobra imitacija, da je žena par minuta kuckala ne vjerujući da nije drvo. Ne kuži se ona baš u materijale, ali je znakovito:) A veća površina baš izgleda impozantno
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 27 Studeni, 2013, 10:53:23
Zanimljiv prijedlog. Da, kad bih mogao doći do toga, u većim količinama, bilo bi super. Samo, oni su od lima, a nešto govore da nije dobro od kuće napraviti faradejev kavez, blokira se zemljin magnetizam, tako nešto. Nije problem ako je krov limen, nego ako su zidovi.

Meni su ovi paneli bili zanimljivi i za krov. Dugo sam se dvoumio, jer kod klasičnog krova treba na rogove staviti daske, pa plastična folija, na nju kontra letve, pa letve, i gore crijep ili lim. Ako idu paneli, onda se oni postavljaju direktno na rogove, čvršći su od lima, a ujedno su i toplinska izolacija. Na kraju, mislim da neću "komplicirati" s time. Idem na klasično rješenje za krov, vidim da mi se izvođač zbuni svaki put kad nije nešto standardno. kad mi stavi kuću pod krov, onda dolazi moj dio radova, i tu mogu raditi kako sam zamislim.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: andjelkoasa - 27 Studeni, 2013, 18:24:59
Moja preporuka za fasadu bi bila tzv. 'ventilirajuća fasada'.
Omogućava da zidovi 'dišu' tj. dopušta prolaz vlage iz nutra prema van. Tako se rješavaš one dosadne vlažnosti unutarnjih uglova i stvaranja plijesni.
Radi se sa kamenom vunom koja se učvršćuje između štafli koje su vijcima i tiplama pričvršćene za zid sa vanjske strane. Bitno je da između izolacije i vanjskog plašta, koji dolazi kao završni, imaš minimalno 1 cm razmaka. Pri dnu i pri vrhu tog plašta se ostavljaju ventilacijske reške koje omogućuju da se sva vlaga izašla iz prostorija ne zadrži u izolaciji nego ishlapi strujanjem zraka. Kao vanjski plašt može poslužiti lamperija ili daske.
Ukoliko ide stiropor, preporuka je ne lijepiti ga cementnim ljepilom nego ima za to posebna 'pjena' kao ona za montažu prozora i vrata.
*Zwaluw Thermo Kleber (PU-Ljepilo za stiropor)*
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 28 Studeni, 2013, 12:18:24
Zašto ta pjena, a ne ljepilo? Zar se to ne napuhuje?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: greyowl - 28 Studeni, 2013, 12:48:55
hvala za ovaj post  :biggrin: samo tako dalje, nadam se da ces staviti i troskovnik ako budes imao vremena
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: andjelkoasa - 28 Studeni, 2013, 15:43:34
Nisam istraživao koliko se 'napuhne' ta pjena, u svakom slučaju pretpostavljam da ne povećava volumen toliko kao klasični pur-pen.
Pjena se koristi zbog 'disanja', sa klasičnim cementnim ljepilom zatvoriš skroz stiropor. A on je za fasade preporučen u tvrdoći 20 što ujedno označava da je i sam već malo manje paropropusan.
Na svojoj kući sam prije desetak godina napravio toplinsku sa stiroporom od 5 cm debljine kojeg sam radio klasično sa ljepilom, mrežicom i 2 sloja ljepila izvana i kao zaštitu hirofu. Naravno da je osnovni razlog stavljanja izolacije bila ušteda na grijanju. Meni se to vratilo u razlici potrošnje plina za 2 zime jer sam sam radio. Tek sam prošle godine vidio da se postavlja stiropor sa tom 'pjenom' pa sam pogledao malo po internetu. Ono ljepilo koje sam naveo ima za kupiti kod nas ali nisam se zanimao za cijenu i način primjene.
Sada se pokazuju nedostaci tog sistema jer u ovim vlažnijim danima kad su temperature iznad 5 stupnjeva imam problema sa vlagom u kući. Trebalo bi grijati jače unutarnji prostor (barem na 23 C) kako bi se ta vlaga prisilno kroz drvenu stolariju, tj loše dosjede istjerala iz kuće. Kad je vani ispod 0 C i grije se češće tijekom dana, pogotovo jer se ispomažem preko dana sa starom peći od centralnog na drva nemamo problema sa vlagom u kući.
Ili napraviti kvalitetnu ventilaciju ali to će malo pričekati zbog financija.

Za drugačije vrste izolacije tada nisam znao ali u međuvremenu se tehnologija promijenila i svakome bih danas preporučio ventilirajuću fasadu.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 28 Studeni, 2013, 16:05:06
Ok, korisno je znati. Drvene obloge su mi lijepe, ali mislim da je to prilično skupo, potroši se velika količina dobrog drveta i treba to redovito mazati da se održi u kakvom-takvom stanju. Zato sam najviše razmišljao o klasičnoj fasadi. Ovo s vlagom, zaista mijenja pogled na stvari, ne želim vlagu u tom prostoru. Možda ću još jednom usporediti cijene obloga, kad dođe na red.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 03 Prosinac, 2013, 12:41:46
Ok, korisno je znati. Drvene obloge su mi lijepe, ali mislim da je to prilično skupo, potroši se velika količina dobrog drveta i treba to redovito mazati da se održi u kakvom-takvom stanju. Zato sam najviše razmišljao o klasičnoj fasadi. Ovo s vlagom, zaista mijenja pogled na stvari, ne želim vlagu u tom prostoru. Možda ću još jednom usporediti cijene obloga, kad dođe na red.
Problem sa vlagom se riješava ugradnjom prozora sa tri položaja zatvoreno, zatvoreno "ne dihtuje", ventus...
ili može 1-3 min provjetravanja svaki dan zimi
ili montirati na južni zid solarni grijač / izmjenjivač zraka (ima DIY rješenja od AL kantica piva...)
...
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: zemljak - 06 Prosinac, 2013, 12:48:45
nešto govore da nije dobro od kuće napraviti faradejev kavez, blokira se zemljin magnetizam, tako nešto. Nije problem ako je krov limen, nego ako su zidovi.
Pa zar nije f. kavez ako je sve zatvoreno i uzemljeno? Krov bih ostavio sa postojećim crijepom+ slama. A zidove sam ionako mislio u 4 kvadranta- okolo drveni stupovi, a paneli među njih. Time bi se kavez izbjegao? Koliki treba biti razmak između panela da magnetizam prolazi.... ima tu koji fizičar?
U svakom slučaju mislim ostaviti 1-2cm prostora do zida- da diše, a i da izvana provučem neke instalacije (kablovinje itd. Voda bi se vjerojatno smrzla nekad:(
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 06 Prosinac, 2013, 14:19:58
Stvarno ne znam. Pravi f. kavez je to što kažeš, ali mislim da se kod gradnje nastoji izbjeći npr. željezna armatura u zidovima. Kod gradnje slamom, neki armiraju blatnu žbuku sa željeznom mrežom, drugi tvrde da je to formiranje f. kaveza i da je štetno. Ja ne znam niti je li štetno (i koliko), niti koliko tog željeza smije biti a da ne bude štetno. Ideja je ok, samo treba se malo pozabaviti sa ovim detaljima, a ja do sad nisam.

Nego, da se vratim na temu. Poslikao sam malo kako radovi napreduju, staviti ću slike drugi tjedan ako se sjetim. Pitala je sovica za troškovnik. Pokušati ću pratiti troškove, pa ih tu napisati, vjerujem da će biti zanimljivo. Sad mogu reći da sam tražio ponude za gradnju sa dosta strana, ispočetka za montažne kuće. Od nekoliko vrlo različitih ponuda, najjeftinija mi je bila od firme koju neću spominjati, a iznosila je 15.900€. Tu nije uključena izrada temelja, nego samo "drveni" dio kuće. Također, to je minimum minimuma. Nema toplinske izolacije, nema instalacija, nema uređivanja unutarnjih zidova... Stolarija uključena, bar nešto. Iskreno, očekivao sam puno povoljnije ponude, zbog veličine objekta, ali ne ide.

Onda sam prešao na zidane kuće. Najpovoljniji su mi bili sa 12.000€ za ovo što se gradi, dakle podrum, prizemlje, potkrovlje. Eto, zato ne radim montažnu, jer bih prošao daleko skuplje.

Za sad, želja mi je ostati ispod 20.000€ sa dozvolama, gradnjom i osnovnim opremanjem. Tu cijenu ću vjerojatno probiti sa skupljom opremom poput solarnih sustava (voda i struja). To je trošak za 60 m2 korisnog prostora. Usporedio sam malo, sličnu procjenu su dali za gradnju slamom i blatom:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/290014/Kako-sagraditi-kucu-za-20-tisuca-eura-s-dozvolama.html (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/290014/Kako-sagraditi-kucu-za-20-tisuca-eura-s-dozvolama.html)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 09 Prosinac, 2013, 11:36:44
Kad su iskopali, tlo su malo poravnali i tu napravili "podložni beton" debljine par cm. Na njega ide hidroizolacija. Na hidroizolaciju ide temeljna ploča.

Onda su u dva dana digli zidove podruma i izlili ploču koja će biti pod prizemlja. Sad čekam materijal za prizemlje, pa da nastave s radovima.

Iskreno, drago mi je što sam ugovorio minimum radova, jer i ovako prolazi uz dosta muke i iznenađenja. Skoro svaki dan zovem, pitam što se misli raditi, provjeravam je li im sve jasno, da ne govorim koliko sam mejlova poslao prije nego sam skužio da to nitko ne čita... i opet me uspiju iznenaditi nekim svojim rješenjima za koja se nismo dogovorili. Trudim se ne živcirati se previše, jer uskoro odlaze a ja nastupam, pa ću bar ono što ja radim, napraviti kako sam zamislio. Pomalo se prestajem čuditi ljudima koji sami grade.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: zemljak - 09 Prosinac, 2013, 12:27:34
to gradiš gore, kod Vrbovskog? Služit će za stalno stanovanje?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 09 Prosinac, 2013, 12:43:03
Da, kod vrbovskog. Moglo bi služiti za život, jedino što me za sad koči u tome je veza s gradom.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 13 Prosinac, 2013, 21:32:24
Evo malo ideja za namještaj...  :-)

http://www.youtube.com/watch?v=aNrylKPGhag#t=71 (http://www.youtube.com/watch?v=aNrylKPGhag#t=71)

http://www.youtube.com/watch?v=uAiqvH2_5to#t=317 (http://www.youtube.com/watch?v=uAiqvH2_5to#t=317)

Kad če zidovi prizemlja... ?
Drveni krov proljeće... ?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 15 Prosinac, 2013, 13:25:39
Prizemlje gotovo, potkrovlje dižu sutra, i onda nadam se stavljaju krov. Volio bih da mi to pokriju prije nego zapada snijeg. Čim oni pokupe svoje stvari (npr. potpornje iz podruma) krećem ja sa uređivanjem, koliko vrijeme dozvoli. Ako bude prilike da se ove zime nešto radi, onda na proljeće samo roštilj za zainteresirane :)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 16 Prosinac, 2013, 08:25:38
Kad ideš sa zatvaranjem otvora? €?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 16 Prosinac, 2013, 09:00:33
Svi su otvori više manje standardni osim balkonskih vrata. Njih moram naručiti i čekati, a još se nisam angažirao u tom smjeru. Ako to bude dosta brzo, onda bi zatvaranje otvora bila jedna od prvih stvari. Da mogu unutra upaliti peć i krenuti sa uređivanjem.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 16 Prosinac, 2013, 09:56:42
Ovo sa stolićem je super, imam ideju i za 3. funkciju ali o tome kad krenem sa izradom namještaja.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 16 Prosinac, 2013, 10:22:13
Svi su otvori više manje standardni osim balkonskih vrata. Njih moram naručiti i čekati, a još se nisam angažirao u tom smjeru. Ako to bude dosta brzo, onda bi zatvaranje otvora bila jedna od prvih stvari. Da mogu unutra upaliti peć i krenuti sa uređivanjem.
Ideš na drvo ili PVC (nema "održavanja")...?
Odmah po zidanju si izmjeri otvore pa naruči da ti stigne dok staviš krov... :-)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 30 Prosinac, 2013, 10:33:15
Kuća pod krovom. Sad slijedi zanimljiviji dio za mene, nadam se da će vrijeme dozvoliti da se nešto napravi do proljeća.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 30 Prosinac, 2013, 11:54:21
Nisi stavio prozor od kuhinje?
Staviti ćeš privremeno okvir od letvi pa preko najlon da ti voda ne ulazi?
Osjeća li se "grijanje" kroz južni otvor?
Super ti je ovo ispalo :-)
Jesi li blizu 20.000€? (ako smijem pitati)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: andjelkoasa - 30 Prosinac, 2013, 18:34:27
Ipak su majstori stigli prije snijega  :biggrin:

Moram priupitati gdje je oluk?
Najlakše ga je bilo montirati odmah nakon daskanja krova a prije stavljanja poprečnih letvi i pokrova  ;)
Jesu li 'majstori' napravili ventilirajući pokrov kako se lim ne bi znojio odozdola?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 31 Prosinac, 2013, 10:06:01
- Stavio sam i prozor od kuhinje, ovo je slikano dan ranije nego sam ga kupio. Imam svu stolariju na mjestu osim balkonskih vrata. Našao sam u oglasima polovna vrata širine oko 1m, to sam montirao, i sad imam cca 1,2m praznine koju sam zatvorio daskama. Tu sam napravio okvir od PVC profila i naručiti ću staklo na mjeru da to zatvorim. Nije simetrično, nije novo, i nije baš savršeno kako sam htio da bude, ali je nekoliko puta jeftinije rješenje od naručivanja stolarije na mjeru, a da ne govorim koliko je brže :)

- Osjeti se grijanje kroz staklo, totalno. Čim sam zatvorio zadnji otvor, propuha je nestalo, a ugođaj kao da već grije peć. S time sam baš zadovoljan. Sunce mi obasjava cijelu ploču i dobar komad sjevernog zida.

- Sa ovime nisam još blizu 20,000€, morao bih malo baciti stvari na papir da znam točno, s time da gradnja još nije gotova, pa nije sve ni isplaćeno. Na proljeće bi radili hidro i termo izolaciju podruma i zatrpali podrum. Kad to naprave i kad isplatim što je dogovoreno, onda sam negdje na 15-ak. Onda mi ostaje struja, voda, fasada, uređenje interijera...

- Ispalo je vraga super. "Majstori" su zeznuli previše stvari. Sreća njihova što sam tolerantan, i što mi je ovo prilično sporedna stvar u životu, jer bi bilo vraga, a gradnja bi stala još na iskopu. Zamolio sam ih da mi prije iskopa maknu humus sa strane, kaže tip da oni tako uvijek rade. Naravno, baš ovaj put nisu. Iskopali su previše plitko, i sad je kuća viša nego sam htio da bude, vrata podruma su skoro u razini sa zemljom, trebala su ići bar metar dolje. Zamolio sam ih da mi stave odvodnu cijev u temeljnu ploču, nisu. Zamolio sam ih i traku za uzemljenje, ni to nisu. Po projektu ispod vrata podruma su trebale biti još dvije stepenice, oni su naravno te stepenice zanemarili. Onda kod zidanja podruma, trebalo je toplinski odvojiti zid podruma od ploče koja dolazi na njega. To nisu napravili. U ploči prizemlja je trebalo ostaviti bar rupu za wc školjku, nisu. kad su krenuli dizati zidove prizemlja, umjesto balkonskih vrata su mi napravili prozor, a prozor u wc-u su zaboravili ostaviti, pa smo naknadno izbijali. Rogove su po mojem mišljenju ostavili prekratke, jer "majstori" ne znaju što je tlocrt. U tlocrtu je streha širine 94cm, a oni su mjerili 94cm po duljini roga, dakle od nazidnice do kraja roga. Sad mi je u tlocrtu streha kraća za 20cm. Njima je to nekih glupih 20cm, ali meni je to pun klinac sunca tijekom ljeta jer mi streha više ne pokriva balkonska vrata. Nagib krova je trebao biti 45 stupnjeva, ja nisam ni provjeravao jer mi je izgledalo ok, dok mi voditelj nije rekao "stavili smo ti nagib 42-43 stupnja". Ja brzo gore, mjerim visinu gdje mi trebaju doći vrata, i naravno, fali par cm visine. Sad moram naći sobna vrata visine 180-190cm (sa štokom) :) . Letio sam gore čim god sam mogao, i da nisam od te gradnje bi ispao pravi cirkus. Kažem, imaju sreće što su baš na mene naletili, ali da će mi još nešto graditi, nema teorije.

- Oluk nije dogovoren, staviti ću ga sam. Streha mi je prekratka, pa moram vidjeti kako sa olukom dobiti koji centimetar.

- Ventilirajući pokrov mi je bio ispočetka u mislima, ali nekako je promaknulo. Ne znam mogu li sad nešto napraviti po tom pitanju, a možda i ne treba. Horizontalne letve su stavljane preko kontra letvi, tako da zrak može cirkulirati ispod lima, ništa mu ne brani. Na dnu lim ne brtvi sa daskama, pa tu zrak može ući, e sad samo ne znam jel može izaći na sljemenu, mislim da može. Kad bude lijepo vrijeme, malo ću pregledati kako su to napravili, pa možda nešto sam "preradim" :)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 31 Prosinac, 2013, 10:53:52
Na prvoj slici žuta linija (metar) označava stepenište na kojem radim. Radi se nešto u stilu onog na drugoj slici.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 31 Prosinac, 2013, 13:16:32
Dali ćeš "zatvoriti" ulaz zraka sa češljem/mrežicom na rubu krova da ti ptice ne ulaze,
a zrak prolazi (isto i za sljeme ako su ostavili rupe za provjetravanje)
sa ovako nečim?
http://www.tondach.hr/products/cms,id,254,nodeid,347,_country,hr,_language,hr.html (http://www.tondach.hr/products/cms,id,254,nodeid,347,_country,hr,_language,hr.html)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Dzionik - 01 Siječanj, 2014, 07:27:00
Nikola prekršio si osnovno pravilo gradnje: ako hoćeš da iole valja moraš da budeš na gradilištu prvi i da odlaziš zadnji.
Čak i da je mnogo bolja ekipa opet bi bilo propusta, čak i na ovako jednostavnom objektu. Neke greške ne treba da im oprostiš, recimo gromobran je veliki posao oko iskopa ako stavljaš stare bojlere a sonde puno koštaju. Rupe u betonu je sada mnogo lakše probiti nego kada beton 'sazre' pa ih i to trebaš naterati da urade.
Zaista preterano puno grešaka.....
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 02 Siječanj, 2014, 18:14:32
Di su ti pregradni zidovi kupaonice?....
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 03 Siječanj, 2014, 08:35:37
Sam ću pregraditi.

EDIT: Ideje za gradnju stepeništa sam izvukao u posebnu temu:
http://www.perforum.info/index.php?topic=1051.0 (http://www.perforum.info/index.php?topic=1051.0)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 15 Siječanj, 2014, 09:38:42
Do sad sam potrošio sljedeći iznos (naveo sam cijene i onoga što tek trebam platiti, a cijena je dogovorena).

- Posebna geodetska podloga: 370€
- Iskolčenje objekta s elaboratom: 130€
- Izrada idejnog rješenja: 300€
- Izdavanje dozvole (rješenje o uvjetima građenja), uključuje i doprinose: 220€
- Izgradnja objekta (sve što je do sad napravljeno, plus hidroizolacija i zatrpavanje): 12,000€
- Vanjska stolarija (2 ulazna vrata, 1 balkonska, 4 prozora): 930€ (još nedostaje jedna staklena stijena)
- Agregat za proizvodnju struje: 220€

Ukupno: 14,170€

Još mi ostaju unutarnji zidovi, pod u potkrovlju, izgradnja septičke, struja, voda, dimnjak, toplinska izolacija, završno uređenje iznutra i izvana, pa onda opremanje sanitarijama, namještaj...

Srećom objekt je mali, pa ove stavke i nisu tako velike kao na tipičnoj kući. Raspitivao sam se za cijenu solarnog sustava za struju, prošao bih za nekih 600€. Sustav za grijanje vode košta 1000-2000€, ali ozbiljno razmišljam da sve radim sam pa prođem puno jeftinije.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 15 Siječanj, 2014, 15:09:35
Do sad sam potrošio sljedeći iznos (naveo sam cijene i onoga što tek trebam platiti, a cijena je dogovorena).

- Posebna geodetska podloga: 370€
- Iskolčenje objekta s elaboratom: 130€
- Izrada idejnog rješenja: 300€
- Izdavanje dozvole (rješenje o uvjetima građenja), uključuje i doprinose: 220€
- Izgradnja objekta (sve što je do sad napravljeno, plus hidroizolacija i zatrpavanje): 12,000€
- Vanjska stolarija (2 ulazna vrata, 1 balkonska, 4 prozora): 930€ (još nedostaje jedna staklena stijena)
- Agregat za proizvodnju struje: 220€

Ukupno: 14,170€

Još mi ostaju unutarnji zidovi, pod u potkrovlju, izgradnja septičke, struja, voda, dimnjak, toplinska izolacija, završno uređenje iznutra i izvana, pa onda opremanje sanitarijama, namještaj...

Srećom objekt je mali, pa ove stavke i nisu tako velike kao na tipičnoj kući. Raspitivao sam se za cijenu solarnog sustava za struju, prošao bih za nekih 600€. Sustav za grijanje vode košta 1000-2000€, ali ozbiljno razmišljam da sve radim sam pa prođem puno jeftinije.
-FV sustav bi ti bio "samo" za svjetlo, manje alate, (bušilica i sl.),
pumpa od solarnog ili bi stavio i frižider (12/24 ili 220 po cijeni mi se čini ne)?
-FV sustav 12/24v ili stavljaš inverter?
-FN koje baterije (AGM (Absorbent Glass Mat) ili gel-baterije) ?
-Peć - rocket stove?
-Jesu ti napravili sljeme da se može provjetravati krov?
-Odvajaš "sivu" vodu od "crne" vode (=manja/jeftinija septička)?
-Mala kuća - mali račun :-)) (baš me interesira koliko po kvadratu kad "sve" završiš ?)
-Krov imaš dobro orjentiran za kolektore za toplu vodu,
ideš na termosifonski sistem ili pumpa (iznad stubišta ti stane vertikalni bojler,
mislim da ti tada nebi dobro funkcionirao termosifonski,
horizontalni "solarni" bojleri su dosta skuplji od vertikalnih) ?
Trodnevna radionica izrade solarnih kolektora i kućnih kompostijera.
http://zmergo.hr/2014/01/radionica-izrade-solarnih-kolktora-i-kompostijera/ (http://zmergo.hr/2014/01/radionica-izrade-solarnih-kolktora-i-kompostijera/)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 16 Siječanj, 2014, 08:39:59
Sustav bi trebao vrtiti hladnjak, svjetla i laptop kao najveće potrošače. Planiram ga tako da ljeti imam struje svaki dan, u proljeće i jesen 3 dana u tjednu (vikend) a zimi mi ne bi mogao vrtiti hladnjak pa bi hladnjak zimi sigurno bio isključen. Za pogon frižidera mi treba inverter snage 1-1,5 kW, što je dovoljno za većinu manjih alata poput bušilica, brusilica, za jače potrošače ili kad se isprazne baterije, palim agregat. Baterije bi trebale osigurati autonomiju 2-3 dana bez sunca. Skromno ali dovoljno za početak. Po potrebi, lako dodajem baterije i panele. U planu su AGM baterije, vjerojatno u podrumu.

Peć imam običnu, malu na kruta goriva, i pokušat ću sa nekim svojim izmjenama povećati iskoristivost ove peći. Ako ne uspije, moguće da ću graditi vlastitu peć, samo za sad nemam vremena ni volje baviti se time, imam puno drugog posla na uređenju.

Sljeme po meni dozvoljava provjetravanje, ali nisam još pogledao izbliza, sa tla izgleda kao da je potpuno prohodno.

Odvajam sivu od crne vode. U septičku ide samo wc školjka. Sve ostalo ide direkt u pročistač pa dalje u navodnjavanje sustava. Septičku bih radio kao trokomornu, po uputama iz priručnika (http://www.constructedwetlands.net/Prirucnik_Malus-Vouk_print.pdf) ,sadržaj iz treće komore bih ili ispuštao u biološki pročistač, ili bih između ubacio još i UV sterilizator, odnosno izložio sadržaj prvo sunčevom zračenju pa onda u pročistač.

Cijena po kvadratu će sigurno biti visoka jer je malo kvadrata. To me ne brine jer je poštenije gledati cijenu po članu kućanstva. Ako bih trebao smanjiti cijenu po kvadratu, dovoljno mi je da 1000 kvadrata livade oko kuće natkrijem ceradom :)

Mislim da odustajem od termosifonskog sustava za toplu vodu. Ideja je bila iznad stepeništa staviti horizontalni spremnik, ali neće žena bojler iznad glave, ona bi da ga stavimo u podrum. Kad je već tako, onda razmišljam o samogradnji spremnika od plastičnog spremnika za kišnicu od 1000 l, koji već imam. I naravno, pumpa bi morala sve to tjerati, a za pumpu bih stavio dodatni FN panel.

Hvala za radionicu, zanima me.

Eh, zaboravio sam dodati u kalkulaciju cijenu stepeništa. Materijal me došao nekih 150€, stepenište je gotovo, samo treba polakirati i montirati. Možda ovaj vikend.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 16 Siječanj, 2014, 12:53:34
Super...
Ima li što snijega gore?
Namjeravaš li kasnije dodati staklenik?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 19 Siječanj, 2014, 13:15:28
Snijega nema, kao da neće ni biti, trava se zeleni kao u proljeće, jaglaci cvjetaju, sve mi je nekako žao što nisam u vrtu ništa posijao u jesen, do sad bi bilo svega :)

Iskreno, volio bih imati staklenik u stilu earthshipa, ali da ga mogu po potrebi potpuno otvoriti. Tako da ljeti imam terasu natkrivenu lozom ili nekim drvom za hlad, a zimi da ju mogu pretvoriti u staklenik. Klizne staklene stijene bi bile idealne, ali to mi se čini preskupo. Možda napravim fiksnu konstrukciju po kojoj mogu razvući tende od prozirnog materijala, a da su mi inače smotane ispod rogova.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 20 Siječanj, 2014, 13:04:14
Snijega nema, kao da neće ni biti, trava se zeleni kao u proljeće, jaglaci cvjetaju, sve mi je nekako žao što nisam u vrtu ništa posijao u jesen, do sad bi bilo svega :)

Iskreno, volio bih imati staklenik u stilu earthshipa, ali da ga mogu po potrebi potpuno otvoriti. Tako da ljeti imam terasu natkrivenu lozom ili nekim drvom za hlad, a zimi da ju mogu pretvoriti u staklenik. Klizne staklene stijene bi bile idealne, ali to mi se čini preskupo. Možda napravim fiksnu konstrukciju po kojoj mogu razvući tende od prozirnog materijala, a da su mi inače smotane ispod rogova.

-A da probaš napraviti fiksnu kon. tako da možeš kasnije dodati staklo (polikarbonat?) - razmaci, profili (drvo?)...
-Gornje staklo "krova" staklenika = kaljeno (za kolektore...) ako misliš sjediti ispod :-),
-ili samo "krov" staklo okolo folija koju mičeš ljeti?
-kad budemo išli u nabavu kaljenog stakla javim pa ako nam se želiš pridružiti u narudžbi...
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 24 Siječanj, 2014, 11:58:53
Vrtim razne kombinacije, brajda, staklenik, septička, tenda... Sad sam na ovakvom rasporedu, reci što misliš.

1. Napravim manju betonsku septičku, sa rupicama za korjenje, ili sa većom rupom za sadnju vrbe direkt u septičku, svejedno. Odmaknem je oko 1m od kuće. Crvene toćkice su rupice.
(http://www.perforum.info/index.php?action=dlattach;topic=115.0;attach=1732;image)

2. Nasipam teren do septičke i gore napravim terasu. Septička je odmaknuta od kuće 1m zato da između spustim jedno stepenište kuda ću kasnije ići u staklenik. To simbolizira onaj tamniji četverokut. Ona žuta elipsa simbolizira mjesto za stablo.
(http://www.perforum.info/index.php?action=dlattach;topic=115.0;attach=1734;image)

3. Ispred terase napravim ukopani staklenik. Sa sjeverne strane je zatvoren terasom i septičkom, sa zapadne zemljanim nasipom, ulaz sa istočne.
(http://www.perforum.info/index.php?action=dlattach;topic=115.0;attach=1736;image)

4. Iznad terase radim brajdu za lozu, moguće i da na vrbi rodi grožđe. Brajda bi ujedno služila kao konstrukcija koja nosi i tendu smotanu pod krov. Tenda je za slučaj da pljusne kiša dok se vani ruča, ili ako bude trebalo dodatno zasjeniti kuću dok se zelenilo me razraste.
(http://www.perforum.info/index.php?action=dlattach;topic=115.0;attach=1738;image)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 24 Siječanj, 2014, 13:25:58
(http://ecx.images-amazon.com/images/I/51nh%2B%2Bvj9BL._SY344_BO1,204,203,200_.jpg)
imaš knjigu je baci oko...  :)

-štediš dio ploče za terasu (više funkcija...)

-smrzavanje vode u septičkoj ?

-grožđe na vrbi  :biggrin:

-donji dio septičke (ispod "rupa" = vodonepropusan = AB)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: andjelkoasa - 27 Siječanj, 2014, 11:57:15
Svakako bi smrzavanje moglo biti problem ako bude u septičkoj vode. Kućica je na osami i sigurno prilično puše kraj nje a to spušta temperaturu.
Za drvo bih više preporučio topolu, prava je 'spužva' za vodu a ljeti će davati više hlada nego vrba.
Najviše mi se sviđa varijanta sa staklenikom i brajdom a drvo može doći ispred svega toga.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 29 Siječanj, 2014, 11:55:12
Ako iz kombinacije izbacim septičku, tj. smjestim je negdje drugdje, onda napravim staklenik tik uz podrum, iznad njega ploča za terasu. Ulaz u staklenik iz podruma.

Jedan od problema je što se to ne smije. Kao prvo, to je dodatna zidana prostorija koju mi nisu odobrili i na koju nisam platio doprinose. Podrum mora biti potpuno ukopan, znači zagrnut isključivo zemljom sa svih strana, skoro do visine gornje ploče.

Ako bih radio terasu koja je 2m iznad zemlje, bilo da je dolje prazni prostor, garaža, staklenik, bilo što, to ne bi smjelo biti vidljivo, bar ne jako očito. Radi toga bih staklenik zagrnuo zemljom sa svih strana, i napravio ulaz iz podruma za koji nitko ne zna. Ostaju vidljive samo one staklene površine. Ako koristim nešto mutno, poput polikarbonata, ili mutnog stakla, pa još razvučem neke cijevi uokolo, to bi moglo izgleda ti kao solarni kolektor. I onda kad radim prave kolektore za krov, napravim iste takve. Isti okviri, dimenzije ploča, itd.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: TB - 25 Veljača, 2014, 15:54:32
Sviđa mi se koncept :), par pitanja:

1. da li si razmišljao o jačini potresa koju može podnijeti? Meni uvijek pada na pamet na čoškove kuće kroz betonske blokove i cigle cijelom visonom staviti šipke i zaliti ih betonom.
2. izolacija - pretpostavljam da izvana ide stiropor i žbuka
3. unutarnji zidovi - što misliš o glinenog žbuki u boji? Navodno je ekološka, regulira vlagu, a posebno je pogodna jer je prirodniji materijal od betonskih blokova dolje
3. cisterna - betonska, koliko m3? Filter?
4. gdje ide rmh i dimnjak?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 26 Veljača, 2014, 08:47:48
1. Meni nisu stavljali armaturu u kuteve, samo horizontalne serklaže. Nemam ni približnu ideju kako bi se kućica ponašala kod jačeg potresa. Potres je jedna od stvari zašto sam dugo razmišljao o drvenoj varijanti, ali bilo je dosta skuplje pa sam odabrao najjeftinije što sam našao.

2. Da, stiropor i žbuka, mislim na zidove staviti 10cm, na pod 5 ili 10 cm, a na krov možda 15-ak cm vune.

3. Glinena žbuka mi zvuči dosta privlačno, samo oko mene je par "iskusnih" graditelja koji bi mi trebali pomoći oko uređenja, a neće ni prstom maknuti ako počnem s takvim idejama, tako da će vjerojatno ići nešto standardno. Već sam se pomirio da neću ovdje moći primjeniti sve ideje koje imam, najradije bih pored ove kuće napravio još jedan bungalov u stilu hobit kućice, pa tu koristio isključivo prirodne materijale koje imam na imanju.

4. Akumulacija kišnice je još otvoreno pitanje. Objekt će se svakako spojiti na vodovod. Nije toliko skupo, voda je prilično lokalna tj. dolazi iz obližnjeg izvora, susjedi kažu da je odlične kvalitete i do sad nije bilo nestašice itd. a meni, budući da se radi o vikendici, ne treba puno vode za piće, pranje i sl. pa mi priključak izgleda kao ok rješenje. Ipak, bio bih lud da vodom koju plaćam navodnjavam vrt, zato će se kišnica sakupljati u nekom obliku, sigurno. Trenutno je u planu nacrtano jedno jezerce u koje ispuštam sve prikladne vode, i iz kojeg onda navodnjavam imanje. Kao treći izvor vode, vjerojatno će doći još nekakav manji spremnik kišnice, možda u stakleniku, ili u podrumu.

5. Za grijanje prostora, trenutno sam odustao od klasičnog rmh jer se radi o vikendici. Njemu treba puno da se ugrije, i kasnije dugo drži toplinu, a ja u vikendici želim da to ide brže. Imam ideju da jednu klasičnu peć na drva preuredim tako da funkcionira kao raketna peć bez dodatne toplinske mase. Možda ložište iznutra obložim dodatnim šamotnim ciglama, da povećam temperaturu u peći i time povećam iskoristivost drveta. Iznad peći napravio bih komad dobro izoliranog dimnjaka, ali samo metar-dva, da ostane u prostoru. Nakon njega bih provukao dimovodne cijevi kroz prizemlje pa kroz sobe na katu, i tek onda sa cijevima izašao iz kuće. Možda na krovu, možda na zidu, ovisi koliko će sustav dobro vući. Po mojoj procjeni, ovo bi trebalo drastično povećati iskoristivost obične peći, pod uvjetom da će raditi.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Dzionik - 26 Veljača, 2014, 09:40:19
Nikola koliko si kompromisa napravio malo će permakulture tu ostati....:-)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 26 Veljača, 2014, 10:01:23
U pravu si, al šta se može. Čuo sam za slučajeve gdje su ljudi izgradili kuće od slame (u hrvatskoj) koje su se u roku od par godina potpuno srušile, znam ljude koji tumače kako treba uzgajati hranu a roditelji ih još hrane itd. Jedino što imaju su lijepe priče, a kad pitaš da ti pokažu vlastite rezultate onda ispada kao da ih napadaš.

Da sam samac, poput većine koja dominira permakulturom na ovim prostorima, sigurno je da bi neke moje odluke bile drugačije. Također, da sam od kuće htio napraviti svoje životno djelo i ne baviti se ničim osim time, isto bih se više potrudio, ali meni je ovo samo sredstvo da ostvarim neke druge stvari.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: TB - 26 Veljača, 2014, 13:43:35
klasični RMH sa bačvom i je predviđen da brzo zagrije, a kasnije termalna klupa drži toplinu.

za glinenu žbuku vjerujem da se može iskopati glina, dodati pijesak i boja, ali ima već gotovo:
http://tiny.cc/tw2vbx (http://tiny.cc/tw2vbx)
http://tiny.cc/xv2vbx (http://tiny.cc/xv2vbx)

to mi se čini idealno za donji betonski dio, a može i gore za regulacijju vlage.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 27 Veljača, 2014, 08:34:51
Do nedavno sam mislio da ću teško naći glinu na svom zemljištu jer je svugdje kamen gdje sam udario krampom, ali kad su mi radili ovaj iskop, na jednom mjestu su pogodili baš glinu, dakle ima je kao u nekakvim otočićima, vjerojatno pomješana sa pijeskom. Kad bude više vremena, napraviti ću neke pokuse, probati iskopati malo veću količinu, pa možda baš i presvučem te betonske zidove glinom. Hvala na ideji.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: TB - 28 Veljača, 2014, 13:23:52
budući da ćeš dozidavati sastrane podrum ili cisternu možeš i napraviti vanjske stepenice - štede unutarnji prostor, a ispod imaš odlično spremište.

RMH sa nekom zgodnom bačvom isto štedi prostor jer ti ne treba klasičan dimnjak..
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 05 Ožujak, 2014, 10:26:42
Evo par sličica. Imam jednu drvenu kućicu, zapravo ostavu, koju sam radio prije nekoliko godina od gredi i OSB ploča. Rađeno je kao privremeni objekt, dok se ne izgradi nešto trajnije. Sad sam polovicu srušio i od materijala napravio pod u potkrovlju.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: malus - 07 Ožujak, 2014, 09:15:01
Nikola,


svaka čast na hrabrosti za ovaj potez :) ima jedna uzrečica u Dalmaciji, a kaže : kad vidiš čovika da ide po cesti i priča sa sobom, il' je lud il' gradi kuću.


Vidim da si imao problema sa majstorima, a to ti je rak rana svake gradnje koju ne obavljaš sam. Ja sam pri izgradnji svoje "kućice u preriji" ;) svaki  dan poslije posla visio s njima do mraka i opet su 20 posto sfušali. Da ne govorim o armaturi i frizici zgrade, to je za njih špansko selo. Nit znaju nit ih je briga, al' će oni živjet u njoj. :)


Vidim da je to lijepa mala slatka kućica, koja će puno uspomena i lijepih sjećanja ispreplest.

Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 22 Travanj, 2014, 08:56:02
Pomalo radim na uređenju. Zapravo više uživam, nego što radim, zato ide tako sporo ali meni paše :) Zidove oblažem gipsanim pločama. To je relativno jeftin prirodni materijal i lako je raditi s njime. Ploča se namaže ljepilom i zalijepi se na zid. Ploče se režu nožem, ili kakvom finom pilom.

Između rogova ispunio sam kamenom vunom u debljini od 15 cm. Mislim da će to biti super izolirano potkrovlje. Tu debljinu sam odabrao zato jer toliko mjesta imam, nisam htio manje jer bi osim lošije izolacije imao i prazni prostor u koji se može naseliti nekakva životinjica, ovako joj je puno teže. Nisam htio ni više, jer bi to zahtjevalo spuštanje plafona a mjesta nemam, ne bi stala vrata. Sve je na mjeru, u cm.

Preko rogova zabijam lamperiju. To i nije baš jeftin materijal i sporo se radi, pa da sam morao kupovati možda bih odabrao nešto drugo. Srećom, imam dosta korištene lamperije koju skidam na drugom mjestu, i uspjevam spasiti gotovo svaku dasku. Od postavljanja nije nikad bila ničim premazana, ali u dobrom je stanju. Sada ću je vjerojatno premazati nečim za zaštitu.

Za gipsane ploče, ljepilo, kamenu vunu i još nešto sitnog materijala platio sam oko 300€, to dodajem na listu troškova. Grede za pregradne zidove imam (korištene), mislim da ću i pregradne zidove izraditi istom lamperijom, ako je bude dovoljno, a trebalo bi biti. Kupio sam i dvoja sobna vrata, prikazati ću kad napravim zidove. Za njih sam platio nekih 150€ ukupno. To je oko 450€ za uređenje potkrovlja, ako ne računam nešto malo kabela koje sam ostavio u zidovima, za elektro instalaciju koja tek treba doći.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 14 Listopad, 2014, 09:12:35
Evo kratak update. Ispalo je na kraju da se gradnja (način i materijali) ne razlikuje bitno od klasične, pa ovdje i nije toliko zanimljiva. Zanimljivo ili ne, godinu dana od početka gradnje kućica je skoro gotova, ostalo je još osigurati toplu vodu i struju, ali to će morati pričekati proljeće.


Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 14 Listopad, 2014, 12:27:41
 :)
rocket stove-kauč ?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 14 Listopad, 2014, 13:31:43
Haha, a nije, za sad nema ništa raketno u kućici. Imam običnu peć na drva koju sam praktički dobio, samo sam joj sazidao postolje od siporeksa. Najviše zato da ju malo izoliram da mi ne grije zid i kuhinjske elemente, da ju podignem, a i da dulje drži toplinu.

Trenutno se peć ne koristi, toplo je vrijeme, čekam da dobro zahladi pa da vidim kako će funkcionirati. Kućica je izolirana sa 10cm stiropora na zidovima, 15cm vune među rogovima, i još treba izolirati prema podrumu. Već sada se uopće ne osjete noćne temperature, ujutro recimo bude vani ispod 10C, a u kući mjerim oko 20C, i to prije nego se počne kuhati. Da ne spominjem koliko je toplo kad sunce zasja. Zato se nisam gotovo uopće bavio gradnjom nekakve pećice, iskreno nisam niti dimnjak napravio. Imam rupu u zidu i to tako funkcionira sasvim zadovoljavajuće. Ali kažem, čekam hladnoću pa da testiramo grijanje.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Dzionik - 15 Listopad, 2014, 12:45:05
Dimnjak je ipak potreban, nažalost to se pokaže kada ti najviše treba, kad počne da zavija mećava i uduvava dim unutra umesto napolje.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 15 Listopad, 2014, 19:15:09
Imam nesto vise od 1m toplinski izolirane dimovodne cijevi koja mi simulira dimnjak. Kad sam slozio ovo, testirao sam gorenje i stvar funkcionira. Uredno izbacuje dim van, gotovo uopce ne dimi u prostor kada otvorim glavna vrata na peci.

Rupa na zidu je pozicionirana tako da vjetar nikada ne puse direktno prema njoj. Zbog konfiguracije terena, kod mene gotovo iskljucivo puse sa sjevera ili sa juga. Rupa je na istocnoj strani kuce. Ali, ovo je test. Ako stvar ne bude radila zadovoljavajuce, dodati cu jos i dimnjak.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 29 Srpanj, 2015, 23:05:42
Nisam vec dugo nista napisao o ovoj temi. Ne znam sto reci, jos ima nesto vecih zahvata, ali gradnja se takoreci blizi kraju. Vrlo zadovoljno koristimo kucu ove godine, rekao bih da je sto se tice koncepta pa i izvedbe idealno pogodjena i primjerena nasim potrebama. To sto je tako mala zapravo i ne osjetimo, mislim da se jos ni jednom nije dogodilo da je nekome od ukucana palo na pamet da je trebala biti mrvicu veca. Ima sve sto nam treba, i nema onoga sto nam ne treba.

Vecinu vremena zadnjih mjeseci provodimo u uredjenju eksterijera, terase, nadstresnice, balkon, parking, cvjetnjak, vrt itd. i sa svakim od tih zahvata kuca prividno raste. Nisam bas bio u prilici da slikam nesto, doci ce i to na red.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 01 Kolovoz, 2015, 07:41:20
Slike prikazuju gradnju dimnjaka koja je u tijeku, te balkon-terasu ispod koje je betonski spremnik za vodu, te prostor koji planiram ostakliti, i koji bi sluzio kao zimski vrt.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: fazy - 02 Kolovoz, 2015, 08:03:11
Super Ti je skela :)
To je Tvoja konstrukcija, Nikola?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 02 Kolovoz, 2015, 12:48:24
Pa da. Nisam ja covjek za zeljezo, kad sam prosle godine radio fasadu isto sam mislio raditi drvenu skelu, ali su me uvjerili da sam lud, i da unajmim zeljeznu. Nas trojica-cetvorica se polomili da dovezemo skelu, sastavimo, preslagujemo, a da ne govorim o dizanju teskih tavalona od 5m duljine.

Sad kad sam zidao dimnjak, nisam nikome od pomagaca dao ni blizu. Sam sam dovezao par gredica i dasaka, sastavio skelu na podu (polegnutu) i bez problema je digao na mjestu. I ne ljulja se uopce, kad sam ju na vrhu ukovao za krov. I drvo mi uvijek ostaje za buduce projekte. Zaboravio sam reci da i dimnjak sam zidam, evo bas je pri kraju. Danas bih zavrsio ali u mom selu je svetac, pa danas samo lezim. Sutra jos navucem neku ukrasnu zbuku na dimnjak i skidam skelu.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: fazy - 02 Kolovoz, 2015, 23:38:43
Da, drvo ima "dušu", pa se od drva izrađuju i glazbeni instrumenti, koji imaju topao zvuk, za razliku od metalnih puhaćih oštrog i hladnog zvuka. Klarinet, na primjer, izrađen je od drveta, pa ima čak i drveni pisak. Zato nije čudo da proizvodi tako lijep zvuk.

Prije nego rastaviš skelu Nikola, možda bi bilo dobro da na vrh dimnjaka postaviš dumnjačku kapu koja pomaže uzgon plinova iz dimnjaka pri udarima vjetra, umjesto da guši strujanje (ovisno o tome koliko jaki vjetrovi pušu kraj tvoje male kuće!?).
Takva kapa se sastoji od cijevi dužine pola metra, 3 ili 4 kružna prstena oblika rozete i gornjeg poklopca kao i sadašnja kapa koju vidim da si postavio na dimnjak.
Cijev je okrugla ili kvadratična i nastavlja se na dimnjak, prema gore.
Rozete su odmaknute od cijevi 4 do 5 cm i postavljene su pod kutem od 450, tako da usmjeravaju strujanje vjetra (iz bilo kojeg smjera), prema vrhu cijevi, čime se stvara dodatni potlak u dimnjaku, pri svakom naletu vjetra, umjesto gušenja strujanja iz dimnjaka.
Bitno je pri tome, da najviša rozeta, bude postavljena minimalno 5 cm od vrha cijevi (da ne guši uzgon).
Jedini nedostatak kape je, da je takvu dimnjačku kapu nepraktično napraviti od drveta :)
Zato prikupljam stare sudopere od nehrđajućeg čelika, od čega namjeravam načiniti opisanu kapu, pa kad je napravim, staviti ću fotku.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 03 Kolovoz, 2015, 15:18:11
Zavrsetak dimnjaka i jest neki konus koji bi trebao usmjeravati vjetar prema gore, ja sam mu samo stavio kapicu. Dimnjak je visine 6m efektivno, dobro izoliran, to je bolje od svega sto sam ikada imao. Mislim da bi morao raditi dobro.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 27 Siječanj, 2016, 14:10:02
Evo moja iskustva sa toplinskom izolacijom, ove zime. Malo sam razočaran trenutnim učinkom, i to još od prošle godine, jer unatoč tome što imam najdeblju toplinsku izolaciju u selu (10cm) i relativno velike staklene stijene prema jugu u odnosu na volumen kuće, ipak je u kući prilično hladno kad ne radi grijanje. To mi je bio subjektivan dojam. Bilo tko drugi sa katastrofalno izgrađenom kućom ima puno ugodniju klimu uz malu vatricu koja gori cijelog dana. Ako sam mislio ovisiti o vatri, mogao sam i kuću od lima napraviti.

Ima u selu još jedna kuća vrlo slična mojoj, pa mi je sad zgodna ova usporedba. Kao i moja, i ta kuća služi kao vikendica, znači dulje se u njoj ne boravi. Moja je 20m2, ova druga je oko 30m2. Sličan odnos stranica (4x5), slično unutarnje uređenje, slična izloženost suncu. Samo, ta kuća nije još toplinski izolirana. Sada je temperatura noću oko -10C, prilično vjetrovito, i žena koja održava tu drugu kuću kaže da ujutro bude temperatura ispod nule. U mojoj, ujutro prije nego ju sunce dobro osvjetli, bude oko +5C. A to je ipak značajna stvar, da npr. cijevi ne smrzavaju. Također, to je temperatura zraka, a ne zidova, koji bi morali biti nešto topliji, jer se vrlo lako kuća ugrije kada se upali vatra. Još tu treba raditi na izolaciji, treba toplinski izolirati i prema podrumu, treba zatvoriti neke rupe kroz koje upuhuje hladni zrak kad jače vani puhne itd. ali to bi vjerojatno bilo to što se tiče toplinske izolacije. Očito je da tu nedostaje barem jedan mali izvor topline.

Za ovu godinu planiram konačno riješiti grijanje vode, pa to možda proširim sa jednim malim radijatorom koji bi pasivno prenosio toplinu iz spremnika tople vode u podrumu na prostor u kući.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 27 Siječanj, 2016, 15:06:08
Sigurno dobiješ još koji stupanj izolacijom ploče (termalna masa) između podruma i prizemlja u odnosu na "referentni" objekt.
Jesi razmišljao o dodatnom grijanju kolektorima toplog zraka na južnoj fasadi ? (ljeti/jesen ih skineš i koristiš za sušaru...?)
Obojati Al limove u crno pa staviti iza južnog stakla kad te nema, ako bi to pomoglo boljem
zagrijavanju u odnosu na "referentni" objekt procjeniš dali ti se isplati raditi kolektore na topli zrak?
Kada bi mogao nečim automatski preko noći zatvoriti zavese i/ili rolete dobio bi još koji stupanj.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 27 Siječanj, 2016, 15:26:36
Ne bih dalje išao na solarno grijanje zraka/kuće. Već imam staklenik u razini sa podrumom i ako bude u stakleniku puno toplog zraka, lako ga preusmjerim u kuću. Problem je što tijekom zime nema baš puno sunčanih sati. Ove zime je vrijeme iznimno lijepo, ali prijašnjih je znalo biti po 2 mjeseca bez minute sunca. Ako bih išao na neke dodatne izvore topline, mislim da to ne bi bilo sunce. Dovoljno ga imam kroz ona balkonska vrata.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: TB - 27 Siječanj, 2016, 23:01:20
je li ti staklo low-e?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 28 Siječanj, 2016, 09:59:43
Da, staklo je low-e, pravilno okrenuto.

To što kaže m2, sigurno bih još malo energije uštedio da mi se rolete automatski spuštaju navečer, i planiram to napraviti. Ali vjerujem kako većinu energije gubim kroz krovne daske. Vjetar mi se tu zavlači, nije dobro zatvoreno jer je sve u drvetu iznutra. Kada vjetar puhne, podigne onu paropropusnu foliju koja pokriva daske, zavuče se pod nju. Krovne daske su se sasušile i među njima ima dosta prostora. Kad prođe krovne daske, dođe do 15cm vune kroz koju isto nekako prođe. Dolazi do lamperije s donje strane, i ulazi u prostor. Čak nije problem u lamperiji koja dosta dobro brtvi na spojevima, nego gdje god postoji kakva rupica, recimo za kabele, tu puše kao kroz stari prozor. Za sad, to provjetravanje mi je odgovaralo da se izbaci vlaga koja je ostala nakon gradnje. Ali pomalo ću zatvarati i te rupe. Moram nekako učvrstiti paropropusnu foliju da mi vjetar uopće ne ulazi kroz gornje daske.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Dzionik - 29 Siječanj, 2016, 03:33:23
Zar nemaš još jedan sloj folije sa unutrašnje strane ispod lamperije?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 29 Siječanj, 2016, 09:20:33
Nemam.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: bambi - 29 Siječanj, 2016, 19:20:48
Ne jedanput sam čuo od vikendaša, da se kuća zagrije tek kad odlaze doma. Što se tiče izolacije podruma (strop), moje najnovije iskustvo je postavljanje stiropora (8cm) u hodniku ispod našeg stana u zgradi u kojoj stanujem. Sam sam to postavio, grad je platio materijal na prijedlog nadstojnika naše zgrade. Razlika? Sada hodam bos po sobi, a prije smo se smrzavali i dodatno zagrijavali električnim radijatorom. Inače nas grije Toplana HEP-a. (N, Zagreb).
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 29 Siječanj, 2016, 19:38:36
Ma ja sam to i ocekivao, i u biti odradio sam tek dio stvari koje sam mislio napraviti po pitanju energije. Uglavnom, osim toplinske izolacije svakako treba i pouzdan izvor topline. U kuci u kojoj se boravi to su izmedju ostalog i ljudska tijela, svako grije 200W. Ja te energije u vikendici nemam. Toplinska izolacija moze samo usporiti gubitak topline, ali ne i stvoriti toplinu niotkud.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: m2 - 29 Siječanj, 2016, 23:20:41
Dodatni izvor topline u stakleniku i grijanje kuće dok nema nikog?
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=VloS0ud0i3c#)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Dzionik - 30 Siječanj, 2016, 07:47:29
To je bila greška ne postaviti foliju sa unutrašnje strane. Unutrašnja folija ne treba da bude paropropusna jer nikad neće imati tako ekstremne temperaturne razlike da se pojavi kondenzacija. Para će već naći način da se izjednači, naročito ako se u kući loži. Osim toga kamena vuna nije baš tako zdrava kad se osipa i promaja je razvlači posvuda, ona treba biti u sendviču. Sličnu smo grešku i mi imali sa brvnarom u planini kod koje unutrašnja folija nije bila dobro (pedantno) postavljena, nisu bili zadihtovni delovi oko instalacije, preklopa i krajeva. Na svim tim mestima je pomalo duvalo i nekad je bilo baš neprijatno sedeti iako je temperatura bila i preko 25 stepeni. To je skoro pa standardna greška pod strehama (spoj rogova, venčanice i zida) gde je to teško rešiti.
Svaka furuna u prvom loženju rashladjuje kuću nekoliko sati.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: fazy - 30 Siječanj, 2016, 11:27:34
... Moram nekako učvrstiti paropropusnu foliju da mi vjetar uopće ne ulazi kroz gornje daske...
Kako to namjeravaš učiniti kad krov na tom dijelu treba ostati ventilirajući?
Možda djelomičnim zatvaranjem strehe i dodatnim letvicama na paropropusnu foliju!?
Tada bi trebao raskrivati krov?
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 30 Siječanj, 2016, 15:21:17
Krov ce ostati ventilirajuci. Izmedju lima i folije ostaje propuh. Samo ne zelim da mi propuh podize foliju od dasaka.

Razmisljam da na samom dnu krova, gdje jos imam pristup, namazem daske i zalijepim foliju.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: TB - 28 Veljača, 2016, 11:55:26
da li imaš otvor između 2 kata? Tu najlakše prođe toplina gore gdje nije potrebna. I čini mi se da su ti osb ploče na velikom razmaku ako teko teži bude skakao  :)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 28 Veljača, 2016, 15:27:00
Toplina ide gore, to i želim jer spavamo u potkrovlju.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 24 Listopad, 2021, 20:41:08
Sjećam se ovog trna u oku:
(https://www.perforum.info/forum/index.php?action=dlattach;topic=1021.0;attach=1631;image)

Sve me manje žulja, počinje sličiti onako kako sam izvorno htio. Čovječe, 8 godina...
(https://www.perforum.info/forum/index.php?action=dlattach;topic=115.0;attach=6163;image)

(https://www.perforum.info/forum/index.php?action=dlattach;topic=115.0;attach=6183;image)
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: TB - 24 Listopad, 2021, 21:03:57
poznata mi je priča - sve ide puno polakše nego što zamisliš ali se na kraju ipak isplati imati mini kuću van grada.
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Dzionik - 25 Listopad, 2021, 18:51:16
Po-lakše:-))
To sada već izgleda interesantno. Nadam se da sada imaš više vremena da uživaš...
Naslov: Odg: Izgradnja male kuće
Autor: Nikola - 25 Listopad, 2021, 20:34:48
Sada uživam kao prase u blatu  :biggrin: Živim san koji sam usnio prije 15-ak godina, i od tada strpljivo radio da ga ostvarim. Zaista, ne bih htio da me se shvati kako je neka kuća bila moj san, ja sam htio u jesen stajati na vlažnoj livadi i gledati kako lišće pada sa stabala, slušati kako padaju divlje jabuke i kruške... Kuća mi je samo omogućila da unutra upalim vatru i familiju smjestim na toplo i suho dok ja tako stojim na livadi  :blush: Eto baš ko prase u blatu  :blush: