Forum

Priroda => Uzgoj biljaka => Autor teme: Nikola - 13 Lipanj, 2012, 22:12:42

Naslov: Čičoka
Autor: Nikola - 13 Lipanj, 2012, 22:12:42
U zadnje vrijeme sam jako zadovoljan mojim čičokama u gradskom vrtiću. Uspjevaju bez imalo brige, jako su se razmnožile od par krumpirića koje sam prošle godine zakopao i tamo gdje rastu nema trave, dok pored njih ima.

Istodobno imam mladi voćnjak koji muče neki problemčići i razmišljam mogu li ih riješiti iskustvom s čičokom. Recimo da oko svake voćke ukopam par krumpirića koje sam uzgojio i kojih imam dovoljno. To mi je važno jer neke druge biljke koje su možda bolje, jednostavno nemam u tolikoj količini. Čičoke će se očito uspješno boriti s postojećom travom i raširiti se oko svake voćke. Daljnje širenje ograničavam košenjem.

Što bih dobio u tom slučaju? Pretpostavljam da je za korijen biljke prihvatljiviji korijen čičoke od korijena trave. To je samo moja pretpostavka na temelju izgleda korijena, korijen trave potpuno ispunjava površinu tla dok čičoku treba tražiti u zemlji. Pretpostavka je možda i kriva, zato pitam.

Dalje, dobio bih visoki vjetrobran oko svake voćke, čičoka izraste preko 2m u visinu a moj voćnjak je na vjetrometini, vjetar savija mlade voćke kao da su trava, srećom mlade su pa nemaju za sad ništa protiv. Moglo bi biti štete kad budu veće ako ih ne zaštitim. Mislim da je sadnja čičoke inventivnije rješenje od vezivanja voćke uz kolac, trajnije, jednostavnije...

Dalje, znam za problem s mrazom u jesen, ako se ne varam to je jedan od razloga zašto neki kreče voćke. Sunce preko dana zagrijava voćku i tjera je u sokove, a noću smrzava pa puca kora. Ako je stabalce zaštićeno od sunca, mislim da tih problema nema.

Dalje, srne i zečevi rade veliku štetu, nadam se da ako je gusti obruč od čičoke oko svake voćke, imam manje brige.

Plan bi bio pustiti čičoku da izraste visoko koliko može, špagom pohvatati sve vrhove i vezati ih uz voćku u jesen, ostaviti tako preko zime kao zaštitu od sunca, vjetra i divljači. U proljeće pokositi čičoku i ostaviti je na tlu oko voćke kao malč, kroz koji bi trebala rasti nova. Možda ostaviti dovoljno stare da drži voćku...

Ima li to smisla? Razlog zašto ne razmišljam o ne-orezivanju voćaka ne bih sad objašnjavao, recimo da ću voćke uzgajati kao stablašice s prvim granama iznad 2m visine i sad tražim načine da ublažim neke nedostatke.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: kad budu gorjeli gradovi - 13 Lipanj, 2012, 22:30:20
uh, po meni skroz kriva ideja. nisam nikad sadio čičoku al pošto je slična krompiru, tj ima gomolje a i visoku stabljiku popila bi svu vodu pa voćkama ne bi ništa ostalo... oko voćki obavezno malčiraj 1m okolo i ukloni korov, pogotovo prvih par godina.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Zelena Vila - 14 Lipanj, 2012, 13:29:16
Hmmm... teško pitanje. Čičoka ima svoje mjesto u šumskom vrtu (root layer), ali se vrlo agresivno širi i upitno je koliko dobro djeluje na mlade voćke. Malčiranje je sigurnije, a sigurno nećeš pogriješiti ni sa bijelom djetelinom, koju preporučuju svi, od Fukuoke do klasičnih voćara/vinogradara.

Oko voćaka se tradicionalno sadi i široki pojas matičnjaka, a unutar njega razno aromatično bilje. Osobito se preporučuje metvica koja se brzo širi i štiti jabuke od nametnika, a dobar je i dragoljub koji na sebe navlači uši pa one manje oštećuju biljke.

Istina, to ti ne rješava problem vjetra. Možeš pokušati s barijerama koje 'presretnu' vjetar i preusmjere ga - one isto mogu biti prirodne, grmlje ili tako nešto. Sve to sad lupam napamet jer nemam velikih problema s vjetrom. Možda bi se i suncokreti mogli upotrijebiti onako kao što si zamislio s čičokom, njih je ipak lakše kontrolirati. Znaš i sam da je čičoku teško izvaditi kad se primi. Možda da napraviš eksperiment s par čičoka i samo jednom voćkom, na rubu.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Nikola - 21 Lipanj, 2012, 11:10:04
Mene privlači da probam. Imam u jednom dijelu voćnjaka samo sorbuse, koji su manje zahtjevni i svi kasno dozrijevaju. Planirao sam prostor oko njih zasaditi čičokom, pa taj prostor prozvati nekakvim zimskim vrtom.

Nedostatak čičoke je što je teško ukloniti ju. Znači ako pogriješim, onda imam veliki problem, ali mislim da nije veći nego s travom. Ako redovito kosim čičoku, siguran sam da bih opet vratio travnjak u početno stanje.

Prednosti su brojne. Jednom kad ju posadim, ona ostaje večno tu, ne treba ništa raditi. Jest zahtjevna tj. troši nutrijente iz zemlje, ali ako stabljika ostaje tu gdje je rasla, onda se sve vraća u zemlju. Odnosno, ako pokosim na jednom mjestu i položim ih oko voćaka, onda sam zapravo premjestio nutrijente tamo gdje ih želim. Visoke su i štite od vjetra, sunca, vjerojatno i od hladnoće. Sjeme je popularno kod ptica. Korijen je omiljen kod svinja (divljih) koje ruju zemlju u potrazi za hranom, Holzer kaže da to ne smeta biljci nego svinje zapravo pomažu u širenju. Preorana zemlja je bolja za voćke od sabijene. Voluharice vole čičoku pa će se radije ovdje hraniti nego tamo gdje mi rade više štete. Čičoka nije poznata kao hrana, pa ako ikad dođe do nekog kolapsa društva, kad krene otimačina svega i svačega, čičoka pod zemljom će vjerojatno biti zadnje što bi netko pokušao krasti. Tako bih imao osiguranu hranu uvijek i zauvjek, a možda je prednost i to što ju mogu konzumirati u sirovom stanju.

Stignem razmisliti do jeseni. Ako se ne predomislim, mislim da ću moj sorbusarij obogatiti čičokom.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Zelena Vila - 17 Rujan, 2012, 14:46:25
Kad se sadi čičoka? Pokušala bih je piknuti pod stare jabuke.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Nikola - 17 Rujan, 2012, 15:33:09
Vjerojatno je odgovor isti kao na pitanje "kad se jede čičoka". Ja bih recimo pokušao na jesen, kad počinje sezona čičoka, pa do proljeća kad počinju tjerati novi izdanci.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Zelena Vila - 20 Ožujak, 2013, 15:08:03
Nabavila čičoku.  :001_cool:

Jes da su mi se na placu smijali i pitali 'kakvog čehoka?' sve dok mi jedna teta nije uputila zavjerenički pogled i ispod pulta izvadila par zmazanih gomolja koji su taman počeli tjerati.

Idu oni sad lijepo u vrt. Ali sam u velikoj dilemi. Velik dio prve zone mi je pod pirikom koju sam počela ručno uklanjati. Planirala sam tamo dvije godine zaredom saditi krumpir, pa tek onda raditi kuhinjski vrt a sad razmišljam da u kombinaciju ubacim i koju čičoku. Opet, ako se previše namnoži nisam napravila ništa nego jedan korov zamijenila drugim.  :blink:
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Nikola - 20 Ožujak, 2013, 15:15:14
Prema mom iskustvu, ne širi se brzo u širinu, pogotovo ako porežeš cvijeće prije nego baci sjeme. Nisam nigdje vidio baš velike površine zarasle u čičoku, češće je to par biljaka koje rastu gusto jedna uz drugu. Moguće da bi puno više problema pravila ako zemlju prekopavaš, jer tako razbacuješ komadiće korijena posvuda.

Moguće ju je iskorijeniti malo češćom košnjom.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Zelena Vila - 20 Ožujak, 2013, 15:23:20
Prema mom iskustvu, ne širi se brzo u širinu, pogotovo ako porežeš cvijeće prije nego baci sjeme. Nisam nigdje vidio baš velike površine zarasle u čičoku, češće je to par biljaka koje rastu gusto jedna uz drugu. Moguće da bi puno više problema pravila ako zemlju prekopavaš, jer tako razbacuješ komadiće korijena posvuda.

Moguće ju je iskorijeniti malo češćom košnjom.

Čitala sam na više mjesta da čičoka može "podivljati" ako ne iskopaš sve gomolje, ali možda je baš stvar u prekopavanju, kao i s hrenom.

Ja sam prelijena za kopanje osim kad je baš nužno potrebno, pa sad razmišljam i o tome da je jednostavno piknem među drugo povrće, npr. neke salate.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Zelena Vila - 21 Ožujak, 2013, 11:36:52
S kartonom sam već utukla kupinu, ali piriku nisam uspjela. Ali dosta o njoj.

Na Amazonu je na baš na akciji knjiga o čičoki, upravo sam je skinula. Besplatna će vjerojatno biti samo par dana pa koga zanima nek požuri. Za čitanje ne treba kindle, dovoljno je instalirati "kindle for pc".

http://www.amazon.com/Jerusalem-Artichoke-Production-Marketing-ebook/dp/B008989M7C/ref=sr_1_23?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1363861071&sr=1-23&keywords=garden (http://www.amazon.com/Jerusalem-Artichoke-Production-Marketing-ebook/dp/B008989M7C/ref=sr_1_23?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1363861071&sr=1-23&keywords=garden)
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Nikola - 21 Ožujak, 2013, 12:15:42
Čičoku sam na jednom mjestu potpuno iskorijenio redovitim rezanjem biljaka i čupanjem mladica, traje oko 2 godine i nije strašno. Nakon toga ona se više neće sama tu vratiti, za razliku od svega drugoga (npr. trave).

Kao što sam rekao, ne širi se više od 20-30 cm na godinu, u prekopanoj zemlji. Po meni to nije tako strašno. Isto, nigdje nisam pročitao da je "invanzivna", odnosno da će preuzeti neko područje koje joj nije namjenjeno, više upozoravaju da ako jednom raste negdje, onda će tu trajno ostati.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Zelena Vila - 21 Ožujak, 2013, 12:21:31
Onda super, to nam je zapravo i cilj da neka biljka trajno ostane tamo gdje je smjestiš, a ne da je treba svake godine iznova saditi.

Imam četiri gomolja (zapravo nekakvih skupova gomolja koji bi se teoretski dali još razdvajati), pa ću je staviti na četiri mjesta s različitim uvjetima, negdje će se sigurno primiti.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: Nikola - 21 Ožujak, 2013, 12:26:00
Slobodno razdvoji, primaju se i manji komadi. Prve godine ćeš imati točno toliko biljaka koliko imaš gomolja. Tek druge se počne širiti.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: khan - 21 Travanj, 2013, 15:13:27
posadio sam dvadesetak gomolja izvađenih u divljini (sitnije, krupnije sam pojeo  :biggrin: ), i sad su počeli nicati. jedva čekam da procvjetaju, obožavam njihov cvijet.
funny fact: tamo gdje sam ih iskopao, gdje rastu čitava polja divlje čičoke, zemlja je izuzetno rahla i plodna.
Naslov: Odg: Je li čičoka kompatibilna s mladim voćkama?
Autor: zemljak - 21 Travanj, 2013, 22:09:52
. Prve godine ćeš imati točno toliko biljaka koliko imaš gomolja. Tek druge se počne širiti.
misim da ne. imao sam dosta bogatu prvu berbu (zimus). Dosta sam ih ostavio za slijedeću 
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Kreshimir - 28 Svibanj, 2013, 21:01:46
Za sve koji imaju namjeru saditi čičoku: ove godine smo žena i ja preuzeli vrt koji je ranije obrađivala moja majka, malo nam bilo vrta. U njemu je, između ostalog bilo i prošlogodišnje čičoke, koju smo iskidali na komadiće kopačicom rasipajući gnoj. Ne znam jel to bila šala svekrve sa snahom, ali nismo na nju upozoreni  :shifty:
. Na mjestu gdje je prošle godine bilo deset čičoka, sad ih ima najmanje trideset.  Nikle preko blitve, graška, svega... no, zasad još ničem ne smetaju, pa ih ne suzbijamo.

U svakom slučaju, vi koji planirate saditi čičoke, planirajte unaprijed taj komad samo za njih, i ni slučajno frezati tuda, jer će ih bit svagdje...
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: kad budu gorjeli gradovi - 28 Svibanj, 2013, 21:52:11
ja sam posadio 5-6 gomolja u kraj bašte pored šume ali prethodno sam ih usitnio tako da je bilo 20-ak komadića i skoro svi su nikli jako brzo, super napreduju i ništa ih ne napada. idealna biljka za organsku proizvodnju. što se širenja tiče, najbolje je imati poseban vrt samo za nju najbolje okružen šumom ako je moguće, tako nema puno šanse da se širi...
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 29 Svibanj, 2013, 08:18:28
Kod mene se ne širi na stazu po kojoj hodam, za sad. Na drugoj strani je "ograđena" travnjakom koji se redovito kosi, ni tamo ne niče. Da, tu gdje sam malo prekopao, niče kao luda. Baš joj odgovara kultiviranje tla, nažalost kopanje je potrebno barem radi berbe.

Razmišljao sam malo kako izbjeći to kopanje, a pokupiti gomolje. Ne znam bi li formirala gomolje na površini zemlje ako bi zemlja bila pokrivena nekim trajnim malčem, recimo ciglama, ili kakvim komadom daske.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: zemljak - 29 Svibanj, 2013, 09:34:08
ja sam je baš zbog straha od nezaustavljivog širenja stavio u izolirana područja (izm. ostalog u zaostalu hrpu šljunka na dvorištu). Kako vidim da zapravo nije takva napast kako sam očekivao (suzbija je košnja npr), pokušat ću je iskoristiti kao potporanj za grah i slične penjače- dogodine. Ako netko nema loša iskustva već?
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: kad budu gorjeli gradovi - 29 Svibanj, 2013, 10:50:47
za tu svrhu su dobri kukuruz i suncokret
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: zemljak - 03 Lipanj, 2013, 07:55:23
čini mi se da je čičoka pogodnija za raniji uzgoj graška, boba, graha... jer ranije kreće (prezimljava u zemlji) i jača je u potrebnom trenutku.
Kukuruz se kod nas sije sredinom 5. mjeseca i tadašnji grah ga nadraste.
Suncokret kreće od početka 4.mjes. pa je malo pogodniji od kukuruza... ali baš bi trebalo istražiti (probati) što je čemu bolji susjed. Pokušat ću stići to još ove godine

 
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Zelena Vila - 03 Lipanj, 2013, 13:48:35
Evo da javim prva iskustva s čičokom. Prvo sam je posadila iz gomolja koji su tek počeli klijati, a onda su uslijedile one jezive hladnoće tako da sam je već otpisala i na jednoj razmjeni se ogrebala za još čičoke koja je već imala ohoho lišća na sebi i isti dan je piknula u zemlju (početkom 5. mjeseca). Primila se fenomenalno istog trena, nije joj venulo lišće kao što se često događa kod presađivanja nekih drugih biljaka. U međuvremenu su niknule i oni  otpisani, u ožujku posijani gomolji.
Tako da ispada da vrijeme sadnje nije previše bitno i da čičoka uspijeva gotovo svugdje. :)
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 24 Lipanj, 2013, 08:36:49
Moj vrlo gusti nasad čičoke izgleda nimalo ne smeta drugom bilju koje tu raste. Naravno, trava ne može ni blizu, ali usred čičoke izrasla mi je ruža i vrlo brzo napreduje, također tu je i jedan božur koji svake zime nestane i u proljeće se opet pojavi, njega je čičoka okružila ali on i dalje svake godine jednako uspješno raste.

Imao sam nekad ideju da oko mladih voćaka posadim čičoku, kao zaštitu od koječega. Sad mi se ta ideja opet aktualizirala...
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Harp - 24 Lipanj, 2013, 23:06:07
http://www.cicoka.webs.com/ (http://www.cicoka.webs.com/)

Puno pitanja za cicoku :)
Pise na stranici da je visegodisnja biljka, i da odrveni. Na slikama sam vidio da dobro 'stiti od pogleda', zanima me kako je po zimi - da li se potpuno osusi, pa iz zemlje sve iznova nikne, ili iz starih grana idu pupovi?
http://www.novosti.rs/upload/images/2009/08avg/0308/cg.jpg (http://www.novosti.rs/upload/images/2009/08avg/0308/cg.jpg)
Da li su gomolji od stare biljke isto jestivi ili i oni odrvene?
Uspijeva li u sjeni?
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 26 Lipanj, 2013, 08:09:30
Uspjeva kod mene u gotovo potpunoj sjeni. Gomolji se po meni pretvore u biljku, a biljka formira nove gomolje, tako da nikad nemaš stare. Meni stabljika potpuno umire u jesen, nisam još vidio da je stara napupala. Možda ovisi o klimi? Uglavnom, mislim da nije baš nikakva zaštita zimi, jer ostanu suhe šibe bez lišća.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 02 Listopad, 2013, 14:41:50
Kako sam ovog ljeta pokusom ustanovio, čičoki jako smeta orezivanje. Dio biljaka sam dva puta, tijekom proljeća i ljeta, skratio da ne odu previše u visinu, i te su se biljke posušile, ili su ostale skroz male, sa možda kojim pupom pri dnu. Istodobno sve one koje nisam dirao, pa i one koje sam samo jednom skratio, su vrlo dobro napredovale. One koje nisam dirao sada su vrlo visoke i cvatu, one koje sam jednom skratio su dvostruko niže, bez pupova.

Mislim da je ovo dosta bitno i ako se želi uzgojiti čičoka, i ako je se netko želi riješiti. Ja sad od sad imao neke strahove oko sadnje, recimo da se predomislim i želim je maknuti s nekog mjesta, mislio sam da će to biti teško. I nije tako teško, samo pokositi 2-3 puta i rekao bih da je više nema.

Sad mi se po glavi motaju razne ideje, kako je uzgojiti "izvan" zemlje, jer tu u primorju je crvenica tako ljepljiva, da je pravi pothvat očistiti čičoke. Gore u gorskom kotaru, gdje je tlo više pjeskovito, vjerojatno ne bi bilo tih problema. Zato si sad mislim može li debeli malč izvući čičoku na površinu, recimo da raste između zemlje i malča, ili tu negdje, pa da je berba i čišćenje lakše. Ako ne, onda je logično rješenje sadnja u pjeskovitijem tlu.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Kreshimir - 02 Listopad, 2013, 20:25:23
Ne boj se Nikola, uvjeren sam da će sve one, bez obzira na orezivanje potjerati nove izdanke.
Fascinira me izdržljivost te biljke...
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: kad budu gorjeli gradovi - 26 Listopad, 2013, 17:35:18
bio sam kod prijatelja, on ima čičoke ogromne, preko 3m. od jedne je dobio nekih 4-5 kg. ima odličnu zemlju u bašti, a ove god je bilo puno kiše na proljeće i na jesen, tako da je baš rodila.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: khan - 27 Listopad, 2013, 16:53:18
moram promijeniti sortu čičoke, ove moje imaju izdužene a tanke gomolje, kao palac na ruci recimo, muka za čisti a malo ti ostane. s obzirom koliko mi je stvari udavila, bila je totalni promašaj. sad je se samo treba riješiti...
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Zelena Vila - 18 Studeni, 2013, 13:48:23
Evo i ja pomalo vadim čičoke. Gomolji su joj kvrgavi, izgledaju gotovo isto kao đumbir. Gnjavaža za čišćenje, okus i nije nešto posebno. One najsitnije mi se ne da guliti pa ih čuvam za sadnju. 
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: zemljak - 19 Studeni, 2013, 09:35:06
čistiti ju možeš sa nekom četkicom, ne treba joj guliti koru. I jednostavnije se čisti ako je rasla u šljunku tj. pijesku, a ne u zemlji;)
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 26 Studeni, 2013, 12:48:38
Moje su ok, okrugle, kao mali krumpiri. Više ih ne gulim, čak ni četkicom. Ostavim dan-dva onako blatne na zraku, da se blato posuši. Onda ga prstima skinem, gomolje operem pod vodom i to je to. Jedim sirove, pržene mi ne odgovaraju.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: kad budu gorjeli gradovi - 26 Studeni, 2013, 12:51:52
ja sam isto jeo zadnjih par dana, baš su dobro rodile, uglavnom kuvam i pravim pire ili u paradajz-čorbi a probaću i sirovu.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: khan - 27 Studeni, 2013, 18:12:07
meni pašu sirove, nekidan sam napravio saltu od tanko narezanih čičoka (na ribežu ona strana za kupus) i listova gorušice, s limunovim sokom, i bila je baš fina. a volim ih i staviti u variva, daju poseban šmek.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: zemljak - 10 Siječanj, 2014, 16:30:53
Sad ih pomalo vadim. Ljetos nisam primijetio da cvjetaju, ali ni tragova pepelnice nije bilo. Gomolji su relativno sitni, pogotovo oni iz šljunka (druga im je godina). U zemlji su krupniji, ali nešto ih i jede.. neki paukoliki kukci; i imaju mjestimično sitne bijele kuglice, mjehuriće koji sočno pucnu kad ih stisnem noktom (vidi sliku). Jesu li to nečija jajašca, ili i čičoka nekog vraga fiksira??
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: javorka - 10 Siječanj, 2014, 17:55:37
imaju mjestimično sitne bijele kuglice, mjehuriće koji sočno pucnu kad ih stisnem noktom (vidi sliku). Jesu li to nečija jajašca, ili i čičoka nekog vraga fiksira??

To su nečija jajašca. Čičoka ne spada u fiksatore nikojeg vraga. Izgledaju kao pojedinačna jajašca puža ali nisam sigurna jer puževih jajašaca ima ipak bar po nekoliko na hrpici....
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: zemljak - 20 Lipanj, 2016, 09:39:17
imam purane, neke bijele, kanadske (ti valjda znaju prezimiti na Kordunu). Lišće čičoke o-bo-ža-va-ju. A računam da znaju što je dobro za njih
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: TB - 20 Lipanj, 2016, 11:55:09
prema Ljubiši jedu se i mladi izdanci: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1232vyF9xjKaJ97yMFWautAwaUGfrjyIzbwf0OqPNxjw/pub?output=html

prava permakulturalna biljka  :biggrin:
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 23 Studeni, 2016, 17:10:30
Proljetos sam prvi puta posadio čičoku. Ovih dana sam izvadio plodove, jer sam pročitao da je sada vrijeme do veljače, najbolje. Samo dvije stabljike i par kržljavih (preblizu su bile), i ubrah 3,5 kg! Nisam mogao vjerovati jer sam divlje, uz savsku obalu, jedva iskopao i bile su sitni duguljasi gomolji. Ovo sada je ugodno iznenađenje. :biggrin: Očito je rahlije tlo uz zaljevanje tokom ljetnih suša, urodilo ovakvom berbom. Slijedeće godine sadim barem deset biljaka. A okus, kao rotkvica sa okusom lješnjaka.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: TB - 23 Studeni, 2016, 20:28:17
super biljka, ne treba koru guliti jer nema kemije.

jedieš sirovo ili kuhaš?

Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 23 Studeni, 2016, 21:03:25
Nemam nikakvih iskustava s ovim gomoljima. Na netu ima recepata, pa ću proučiti i isprobati što se može skuhati,speći,zdinstati... U kući je dobro prihvaćena, a to je bitno. Za sada papam sirovo. Ipak je malo ogulim jer je površinski sloj mrvicu žilaviji. Inače se o čičoki kao poljoprivrednoj kulturi može naći dosta, ali mene zanimaju iskustva vrtlara. Jedna stabljika je rasla u građevinskom koritu, a drugu sam presadio kao mladicu na drugo mjesto. Ova druga mi je bolje uspjela. Kakva su iskustva sa sađenjem, presađivanjem ili sijanjem kod forumaša, baš me zanima.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 23 Studeni, 2016, 21:46:35
Ne trebaš saditi nove biljke. U zemlji je ostalo dovoljno komadića. Ja što sam ju više kopao, to je više bilo sljedeće godine.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 24 Studeni, 2016, 09:00:50
Je, primjetio sam male gomolje, i ostavio ih na mjestu, baš da vidim hoće li živnuti naproljeće. Vjerojatno su otporni na zimu kao i gomolji perunike. Ako ih puževi ne smažu prije.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 24 Studeni, 2016, 20:17:19
Ma neće im ništa biti. Čičoku možeš istrijebiti jedino tako da ili ne radiš ništa, ostaviš ju da raste pa uz malo sreće nešto drugo zauzme prostor, ili da ju par puta godišnje pokosiš. Ako kopaš ili frezaš preko nje, možeš ju samo razmnožiti.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: divergent - 24 Studeni, 2016, 20:41:03
Jel bi raslo to kod mene? Nisi mi ju nikad spomenuo. Jel se može jesti kao/umjesto krompira i/ili batata?
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 24 Studeni, 2016, 20:45:27
Da, može se jesti umjesto krumpira samo se meni nekako počne lijepiti kada ju pržim u ulju. Raslo bi to svugdje, vjerojatno i raste negdje u blizini samoniklo. Ima jedna epizoda vrtlarice u kojoj spominje čičoku, i mislim da ju je iskopala samoniklu negdje u Zg.

Inače, meni je ipak najdraža sirova.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: divergent - 24 Studeni, 2016, 21:09:21
Koliko kaže pfaf, to je vrhunska biljka!

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Helianthus+tuberosus (http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Helianthus+tuberosus)

To je suncokret s gomoljima, sad sam se sjetio. Ne znam zašto tu biljku nikad nisam ozbiljno uzeo u obzir. Dobro kažeš, za worst case scenario je to tip-top biljka. Definitvno sadim veću količinu. Može se čak i alkohol raditi!  :biggrin:
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: divergent - 24 Studeni, 2016, 23:03:31
Kažu ljudi da ju i u Kanadi uzgajaju i odlično raste.

S druge strane, postoje ljudi inulinonetolerantni (netolerantni na inulin), pa navodno ako ga jedu u količini kao krompir, na rubu smrti su od količine prdenja.  :blink:  :biggrin:

Budući da sam laktonetolerantan, nekako se bojim da bih mogao biti i inulinonetolerantan, pa ću prvo tu čičoku kupiti, pa onda probati jesti.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Dzionik - 25 Studeni, 2016, 08:25:13
Nisam nikog uspeo da prevarim da je jede pa je sad kosim za malč, daj šta daš:-) biće dobra jednog dana za krmad.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 16 Prosinac, 2016, 15:34:46
Probali varijante, svi se slažu da je sirova na listiće, naribana i cijela za grickati, najbolja. Na tržnici i u Plodinama od 10-14 kuna, u Kauflandu 30 kuna (ali neka ljubičasta sorta?)
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: fazy - 20 Prosinac, 2016, 19:09:25
... Ima jedna epizoda vrtlarice u kojoj spominje čičoku, i mislim da ju je iskopala samoniklu negdje u Zg.

Da Nikola, to je prekrasna epizoda, emitirana 18.03.2012., u kojoj Kornelija pokazuje:
- kako počinje sezona uzgoja povrća u kontinentalnim krajevima,
- kako izabrati poziciju za povrtnjak na jednom otoku, i
- što se može skuhati od čičoke i mladih listova špinata.

Prilog o sadnji čičoke započinje na 16:40, a Kornelija objašnjava kako čičoka pripada porodici suncokreta, te stoga zahtjeva dovoljno prostora za rast.
Čičoka voli ocjedito i propusno tlo, pa ju je zato posadila na kosom terenu.
Čičoka odlično uspijeva u svim podnebljima.
Jestivi dio su zadebljane podzemne stabljike - rizomi, koji se najbolje očuvaju u vrtnom tlu, u kojem se čuvaju do konzumacije, za razliku od krumpira koji se vadi.
Čičoka se može kuhati ili peći, a sirova je najzdravija. Ističe se visokim udjelom vitamina i mineralima, osobito kalijem. Sadrži puno inulina, neprobavljivog ugljikohidrata, koji ima glikemijski indeks jednak nuli, te je stoga čičoka prikladna i za prehranu dijabetičara.

U nastavku emisije, Kornelija je pripremila, to jest kuhala "vrtlarsko varivo", uz pomoć raketnog kuhala (na 18:25 što preporučam svakako pogledati).
Vodom je podlila pirjani češnjak, celer, ribanu mrkvu i peršun, na maslinovom ulju i dodala grubo narezane kockice čičoke i krumpira, malo soli i list celera, a pred kraj kuhanja i nekoliko listova špinata, kako bi varivo dobilo lijepu boju i dobar okus.

Cijelu emisiju možete pogledati:

http://www.dailymotion.com/video/x3iwc4o (http://www.dailymotion.com/video/x3iwc4o)
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 22 Listopad, 2017, 19:17:41
Neki dan sam ubrao (počupao, iskopao), 10 kg čičoke! (12-15 biljaka) Zadovoljan. Pokušao sam par puta postaviti fotke, ali mi se javlja da je prilog preveliki, iako sam samnjio na 800pt. No, znamo već kako izgledaju gomolji, pa nije strašno. ;)
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: TB - 22 Listopad, 2017, 21:08:41
možeš probati na postimages.org

super je biljka, permakulturna!
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 23 Veljača, 2018, 08:05:12
Nekoliko gomolja čičoke se nekako sakrilo na dnu kašete u smoćnici. Potpuno povenuti i smežurani. Iz čiste znatiželje (a takav sam  ;) ), stavio sam ih vodu na par dana. I začudo, nabubrile su i izgledaju kao da sam ih upravo iskopao! Čudna neka biljka. Dobro je znati. Jedan dio sam utrapio u kanti u vikendici. Baš me zanima kako će preživjeti do ožujka.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 15 Travanj, 2018, 17:56:12
Čičoka se odlično održala preko zime (praktički "pod strehom"). Ukusnija je, sočnija od ubrane jesenske. Zmazanoću od zemlje u trapu, riješio sam čišćenjem koje sam zamislio još jesenas. Nabavio sam okruglu četku za WC, odrezao dio tako da je mogu staviti u steznu glavu bušilice, prekrio vodom u građevinskoj kanti (kilogram, po prilici), i dalje malo miješao sa srednim brojem okretaja. Ostalo ste skužili. Čista! Odmah malo splahnuti i grickati!  ;) I da, već sam posadio nešto gomolja za novu godinu. Da još dodam, preporučam da malo odstoji u vodi (barem jedan dan). Više je ne ljuštim.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 02 Rujan, 2018, 14:59:43
Kao prošlog ljeta, i tokom ovoga sam podrezivao stabljike na 1.5 m  visine. Bez posljedica. Negdje sam pročitao (ne znam da li baš za čičoku), da se tako biljka ne iscrpljuje cvjetanjem. Za mjesec-dva, počinjem je vaditi. Ako će biti kao prošle godine, juhu-hu!  :) A kako vaša napreduje?
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: TB - 03 Rujan, 2018, 22:05:37
raste non sto dobro bez obzira na vremenske uvijete :)
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 15 Listopad, 2018, 07:48:11
Iskopao cca 25kg. S obzirom na godinu, super!
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 15 Listopad, 2018, 07:54:40
Odlično!
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: TB - 15 Listopad, 2018, 17:43:35
Iskopao cca 25kg. S obzirom na godinu, super!

kolika je ta površina plantaže?
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 16 Listopad, 2018, 16:50:13
Plantaža? :biggrin: He-he, okućnica, gdje god se moglo. Po prilici 5m2 zbirno. Stiskala se s perunikama, ribizlama i malinama. Inače, zgodna sjena na terasu, i zelena ograda.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 20 Kolovoz, 2019, 20:47:31
I ove godine posadih čičoku koja nas je osvojila. Nedavno sam najjaće stabljike skratio na oko metar i pol. Bile bi već preko tri metra visoke. Nadam se slabijem urodu jer sam smanjio broj stabljika zbog drugih biljčica. Kako vama koji ste posadili raste? 
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Goco - 21 Kolovoz, 2019, 10:52:22
Vidim da su pozitivna iskustva sa Čičokom. Sad im je na jesen u svoj šumski vrt.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: TB - 21 Kolovoz, 2019, 11:03:52
širi se, a budući da ju slabo koristimo ima je previše. Srećom da se lako kosi dok je mlada. Inače listovi su nekako sivkasti, nije baš neka dekoracija.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 21 Kolovoz, 2019, 16:18:16
Kod mene je prošle godine bilo par stabljika sa sivim lišćem.Ove godine je u redu. A tko zna zbog čega?
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: bambi - 05 Travanj, 2021, 10:44:38
Krajem prošle jeseni sam par stabljika podrezao na pola metra i ostavio preko zime, da isprobam kako će biti sada. I zadovoljan sam. Krasni zdravi plodovi/gomolji.  :) I usput, pozdrav ekipi i svako dobro i neka nas vrijeme posluži.  Uskoro idem očistiti gomolje onako kako sam prije u jednom postu napisao.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Nikola - 05 Travanj, 2021, 22:21:03
Pozdrav Bambi, hvala što javljaš, samo neka nas je i da smo u kontaktu. Otporni i zdravi kao čičoke!
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Harp - 18 Svibanj, 2021, 21:02:34
Nego, recite vi koji duze vremena koristite cicoku, kako je skladistite a da ostane sto duze friska (da se ne smezura) i da sto kasnije proklija, dakle koje su radnje potrebne da se moze kvaliteta donekle ocuvati, kao kod krumpira. Koliko vremena se tako iskopana moze ocuvati? Ja sam par friskih kristalno cvrstih gomolja stavio i donju ladicu frizidera, ocekujuci da ce kasnije proklijati, a ona se tamo smezurala i postala gumenasta.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Dzionik - 19 Svibanj, 2021, 07:53:12
Muslim da je najbolje čuvati je u zemlji.
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: Harp - 16 Studeni, 2021, 13:33:56
Dakle, treba je premjestiti u sanduk sa zemljom, ili ostaviti vani

Čičoka ukusna i zdrava biljka (Vađenje i pravilno čuvanje krtola čičoke)
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: andjelkoasa - 16 Studeni, 2021, 18:30:36
Pitanje za uzgajivače: Ima li netko u Zagrebu ili okolici da mi pokloni nekoliko 'krumpira' pa da i ja zasadim na proljeće ili kada već može u zemlju?
Naslov: Odg: Čičoka
Autor: TB - 17 Studeni, 2021, 22:00:50
budem pogledao ako ju još imam, nisam je baš koristio jer nema okus kao krumpir