Zapamti

"Brzo otvaraj oči, a sporo usta."

Autor Tema: kemizam tla  (Posjeta: 17115 vremena)

Harp

 • Global Moderator
 • V.I.P.
 • *****
 • Postova: 314
Odg: kemizam tla
« Odgovori #30 u: 03 Veljača, 2021, 21:35:45 »
Citat:
Baš čitam što i kako s pepelom. Kako namjeravam najesen ložiti novi kamin, sigurno će biti i pepela. No, koliko vidim, može na kompostnu gomilu. Ali ne i u kojim omjerima. Naime, moje glistice i razne bubice koje uživaju u biljnom otpadu, ne bih želio ugroziti. I kako još iskoristiti pepeo kao otpad loženja?


Bambi, imas li neku odredjenu zelju sto bi s pepelom radio ili ga se samo hoces rijesiti?

Npr mozes ga koristiti u vrtu i u kompostu kao anorganska ispuna, vratiti dio rijetkih elemenata natrag u zemlju, mozes ga koristiti kao izolacijski materijal, mozes ga koristiti za proizvodnju sapuna kako su se nekada radili. Padine ispod vulkana koje obiluju pepelom su navodno vrlo plodne. Negdje sam cuo da su cijele sume na papuku palili samo da dodju do luzine iz pepela, dakle vjerojatno se za kojesta moze upotrijebiti sto je "vrijednije" od sume.

www.youtube.com/embed/YHzAjgGYtDI
how to make soap from wood ashes (lye water and tallow/lard)


Ja ga sakupljam i sijem na 1mm sito od grubljih ostataka drvenog ugljena, kamenja i slicno. To spremam u vrece za daljnju raznu namjenu.
Kada radim kompostnu hrpu, prvo ocistim donji sloj koji je najblizi zemlji i u kojem ima mnogo glista. Tako ociscenog pustim dan-dva da se gliste ukopaju i razidju i potom na njega stavim vrlo mnogo pepela oko 10cm, pa tek na to suhu travu, lisce, odpad iz kuhinje, pa sloj gotovog komposta s glistama, biougljen 1mm i tako u krug. Pepeo stavljam kao podlogu da mi korijenje obliznjeg bora prebrzo ne nanjusi kompost i zavuce se u njega. U samu kompostnu hrpu nikada i niti malo ne stavljam pepela,  jer ako samo dotakne glistu sprzi je na mjestu. Medjutim, primjetio sam da nakon nekog vremena gliste same dodju odn. vole biti u tom donjem sloju pepela buse kanale u njemu itd, sigurno iza kada se ta luzina razrijedi kisom i neutralizira kiselinama od mikroorganizama iz komposta.

Na forumu sam spomenuo i izolatorska svojstva pepela i mislim da je to idealni materijal koji valja koristiti kao izolator (ispuna ili njen dio) pri gradnji peci ili nekog zivotnog prostora. Imas par krivulja kako se ponasa u nekim uvjetima mada ga nisam detaljnije obradio.

Velike kolicine pepela znam posuti po zemlji iza sto je prekopam a prije kise, bas negdje sada u ovo vrijeme prije sadnje, ako je suho vrijeme treba lagano zaliti da ga vjetar ne odnese. Prije sadnje povrsinu poravnam razmrvim grabljama.

Pepeo (suhi) mozes koristiti i kao privremenu zastitu od puzeva tako da s njime ogradis neki sticeni prostor. Ja ga planiram posuti po zemlji kao eksperiment ne bi li zamaskirao miris sjemenki luka, rotkve i sl. dok ne nikne od mrava, koji mi sve iskopaju s inzinjerskom precizniscu.

I ako ga na niti koji nacin ne uspijes upotrijebiti, sigurno neces pogrijesiti ako ga posujes negdje po prirodi, ipak malo dalje od neukih ljudi koji bi na to mogli gledati samo kao na otpad a ne oplemenjivanje zemlje.
« Zadnja izmjena: 06 Veljača, 2021, 20:50:43 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

bambi

 • V.I.P.
 • ****
 • Postova: 262
Odg: kemizam tla
« Odgovori #31 u: 09 Veljača, 2021, 18:40:46 »
Hvala na odgovoru. Najviše me zanimalo to sa glistama. Ostalo mi dosta prošlogodišnjeg komposta jer sam prošlu sezonu zbog korone bacio kroz prozor. Ne samo zbog zelene okućnice već i drugih poslova koje ću morati obaviti ove godine. Vjerujem da smo gotovo svi tako prošli. Bitno mi je da pepeo nije problem kao otpad. Od planiranih 3m/3 drva, ne znam koliko će ga biti.Još jednom hvala.

fazy

 • Global Moderator
 • Legenda foruma
 • *****
 • Postova: 837
 • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: kemizam tla
« Odgovori #32 u: 09 Veljača, 2021, 19:32:18 »
Baci ispod orahak, bolje ce roditi garantovano.

Znači li to Dzionik, da orah voli lužnato tlo?

Baš sam ove zime posjekao orah star 7 godina, koji nije stvorio ni jedan jedini plod u tom razdoblju.
:blink:
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Harp

 • Global Moderator
 • V.I.P.
 • *****
 • Postova: 314
Odg: kemizam tla
« Odgovori #33 u: 09 Veljača, 2021, 20:02:05 »
Znam da voli vlazno tlo. Negdje sam procitao da orah je poznat po tome da vrlo kasno pocne s plodovima... 15 - 20 godina se spominjalo ali ne znam da li to ovisi od sorte ili drugih uvjeta. Tako da treba imati i strpljenja ukoliko ne smeta.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 


Powered by EzPortal