Zapamti

"Bolje koliba od slame u kojoj se smiju negoli palača od mramora u kojoj plaču."

Autor Tema: Čija - Chia - Salvia hispanica L.  (Posjeta: 29373 )

Sruk

  • Početnik
  • Zahvale:
  • -Dao: 1
  • -Primio: 8
  • Postova: 4
Čija - Chia - Salvia hispanica L.
« : 13 Studeni, 2012, 14:17:40 »
Lijep pozdrav!

Ovo je moj prvi post ovdje i siguran sam da će ih biti još.

Pišem Vam iz Svete Nedelje pokraj Samobora. Priča koja me uvela u permakulturu slučajno je započela s jednim malim voćnjakom na njivi pokraj kuće, zatim sa skupljanjem ljekovitog bilja, a nadam se da će kulminirati s jednim divnim permakulturnim vrtom.

Ovdje bih se htio osvrnuti na moja iskustva s čijom. Biljkom iz Južne Amerike koja sve više postaje poznata u našim krajevima. Biljka je u potpunosti osvojila Australiju, gdje se uzgaja kao moderna agrokultura (monokultura). O tome nemam komentara, a sudeći prema do sada poznatim sudbinama monokultura ne miriše mi na dobro.



O samoj čiji na internetu postoji mnogo podataka. Najvažnije je za spomenuti da je sjeme (plod) čije iznimno bogato omega-3, antioksidansima, kalcijem, magnezijem i vitaminom C. http://goo.gl/QuuUX

Moje iskustvo s čijom

Za čiju sam saznao prije godinu dana preko prijatelja. On je za sebe čiju nabavio preko jedne slovenske trgovine i koristio je kao dodatak mlijeku (pripravljenu u blenderu) za prehranu. Kad mi je dao za probu količinu koja bi stala u jednu žutu posudicu iz kinder jaja palo mi je na pamet da je posadim na proljeće.

Naravno, namočio sam je u kišnicu i nakon dva dana stavio u zemlju i iznenadio se bujnom vegetacijom biljke već u prvih tjedan dana. Naime, mlada čija se čija se često koristi kao ukrasna biljka.


Nažalost, biljku sam prekasno presadio u zemlju pri rubu voćnjaka i biljka je zakasnila obaviti proces cvata i dozrijevanja. Trebala je biti gotova u rujnu, a moja se spremala u cvat tek sredinom listopada.

Iako sam promašio vrijeme presađivanja i berbu nešto sam naučio. Naime, biljka se može s 99% uspjeha presaditi u našu zemlju. Čija spada u porodicu kadulja. Odrasla biljka dosegne oko 1 m visine i cvjetni (plodonosni) pupovi izbijaju na kraju svake grane. List čije lijepo miriše, ali nisam siguran može li se stabljika sama po sebi koristiti za ishranu životinja ili za čaj. Iako joj više odgovara suho tlo, uspijevat će i u našim prilikama ako se posadi na izdignutu gredicu. Čija raste bujno i grmoliko te sama po sebi nije baš stabilna pa bi je valjalo saditi u paralelne redove ili uz neku žicu.



Vidio sam da se ispod grma čije naselila paprena metvica, što bi značilo da si međusobno odgovaraju po izmjeni tvari u zemlji.

Pošto sam iskoristio samo mali dio sjemena, na proljeće je planiram ponovno zasaditi i ovaj put uspješno skupiti ljetinu već u rujnu. Također je planiram uklopiti u perma vrt za koji sam si zadao osmisliti ga preko zime nakon što pročitam prikupljenu literaturu.

Otvorio sam ovu temu kako bi prenio svoje znanje o čiji i možda zainteresirao nekoga od Vas za kultiviranje iste. Obavezno preporučujem pročitati dostupne članke o čiji na internetu kako bi uvidjeli njezinu pravu vrijednost. Ako Vas nešto zanima slobodni ste pitati, možda mi je nešto promaklo ili nije najrazumljivije napisano.

Srdačno!

Sanja20

  • Početnik
  • Zahvale:
  • -Dao: 1
  • -Primio: 2
  • Postova: 5
Odg: Čija - Chia - Salvia hispanica L.
« Odgovori #1 : 13 Studeni, 2012, 21:05:01 »
Pozdrav!
Do Čije sam također došla putem jedne slovenske trgovine, također prije oko godinu dana.
 Na prvi pogled nisam mogla vjerovati kvaliteti ove namirnice pročitavši etiketu. Onda sam provjerila na internetu...

Također sam razmišljala kako bi je bilo zasijati, ali sam proljeće propustila... Imate li informacije koliko joj treba vode, te na koji način se pobire sjeme i u kom trenutku.

Čiju inače koristim tako što razmutim jednu žličicu čije, jednu meda i jednu pivskog kvasca u čaši mlake vode ili čaja i pustim da odstoji. To popijem ujutro prije doručka, no često to zapravo i bude doručak. Ova kombinacija bi mogla nadoknaditi dnevne potrebe mog organizma za vitaminima i mineralima ukoliko ostatak obroka jedem na brzinu ili nisu dovoljno kvalitetni.


Hvala i pozdrav!

Sruk

  • Početnik
  • Zahvale:
  • -Dao: 1
  • -Primio: 8
  • Postova: 4
Odg: Čija - Chia - Salvia hispanica L.
« Odgovori #2 : 15 Studeni, 2012, 13:47:24 »
@Sanja20

Kao što sam rekao, nisam uspio uzgojiti plod čije iz prvog pokušaja - na veliku žalost.

Čija sjeme se u prisutstvu vode veoma brzo 'napuhne' tj. nabubri, oko 2-3 puta svoje veličine. Klija gotovo u roku dan, dva. Tako da se sjeme može uredno staviti na pripremljenu zemlju za klijanje, zatim lagano politi vodom i onda prekriti još jednim tankim slojem zemlje. U prvih tjedan dana je se može svaki dan lagano navlažiti tipa prskanjem i pratiti situaciju klijanja.

Ispočetka je valja češće zaljevati, a kasnije, kolko čitam, joj odgovara zemlja s manje vlage.

Kažem nisam ekspert, već pišem na temelju iskustava. Primjetio sam da se mladice s lišćem 'žele' penjati tj. da se ponačaju kao kakva penjaćica. Ako se biljci prije osigura potpora prije će i ojačati svoju stabljiku.

Planiram na proljeće formirati gredice za čiju i pustiti je da proklije odmah u vrtu. Od ptica ću je zaštiti drvenim okvirom s najlonom koji će poslužiti kao mini staklenik ispočetka.

zna youtube ;)

gathering chia

gugi

  • Početnik
  • Zahvale:
  • -Dao: 4
  • -Primio: 0
  • Postova: 3
Odg: Čija - Chia - Salvia hispanica L.
« Odgovori #3 : 19 Ožujak, 2013, 15:34:09 »

Pošto dosta konzumiramo chiu ,a dosta je skupa zanima me gdje se može nabaviti sjeme za uzgoj?
Da li se može iskoristiti ovo kupovno koje konzumiramo?


U kojem periodu bi trebalo saditi na području Dalmacije i kada se može očekivati plod?


Hvala.
Lijep pozdrav

Sruk

  • Početnik
  • Zahvale:
  • -Dao: 1
  • -Primio: 8
  • Postova: 4
Odg: Čija - Chia - Salvia hispanica L.
« Odgovori #4 : 20 Ožujak, 2013, 22:47:37 »
Kao što i piše...ja sam iskoristio kupovnu čiju za sjeme i uspjelo je. Hoće li i Vama, možete probati.

Dalmacija je vrlo slična Čileu, a posebice po tlu, količini padalina i koliko toliko klimi samoj.

Pokušajte je posaditi čim prije i zaštitie sjeme od ptica ili nekih drugih životinja. Možda bi najbolje bilo sijati direktno u zemlju i pokriti sadnice s plastičnom čašicom dok ne proklijaju i narastu do centimetra. Sjeme možete ostaviti na vlažnoj spužvici/vati nekoliko sati ili preko noći da upije vodu (biljnu juhu) i drugo jutro sadite. Biljka ispočetka raste veoma krhko dok je kao i na slikama u kasnijoj fazi pravi grm.

Mogu predložiti da razmišljate o potpori uz koju bi se biljka mogla popesti. Kao naprimjer razvučen tanki konop između dva ili više stupa.

Lijep pozdrav i sretno.

Harp

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 0
  • -Primio: 359
  • Postova: 289
Odg: Čija - Chia - Salvia hispanica L.
« Odgovori #5 : 31 Svibanj, 2013, 22:04:49 »
Danas sam kupio 'raw' sjemenke chie u trgovini biobio za probu. Vrlo su skupe, 200g je 50kn!

Sjemenke su plosnate, velicine sezamovih (2mm), ali su oblih rubova, kao jako minijaturni grah. Pojavljuju se tamne i svijetle, mnogo vise ima tamnih.
Sirove, po okusu su vrlo blago aromaticne, lagano podsjecaju na okus lana, te nakon kratkog vremena se obaviju sluzi, i postanu skliske u ustima - isto kao i lan.
Lagano pecene na tavi (na suho, ne smiju izgoriti), mijenja im se okus koji podsjeca na kukuruzne kokice (pucance), isto vrlo blago izrazen. Ovako pecene, isto kao i sezam, ili lan su lakse za zvakati, jer postanu krhke.

Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Zelena Vila

  • Zaslužni član
  • ***
  • Zahvale:
  • -Dao: 35
  • -Primio: 171
  • Postova: 190
Odg: Čija - Chia - Salvia hispanica L.
« Odgovori #6 : 03 Lipanj, 2013, 13:40:46 »
Koga zanima više, na Amazonu je na akciji knjiga o čiji, odnosno trenutačno je besplatna.

http://www.amazon.com/Chia-Seeds-Cheat-Sheet-ebook/dp/B00D3S5IOO/ref=sr_1_2?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1370259558&sr=1-2&keywords=chia

Može se čitati sa kindle for PC.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

 

Powered by EzPortal