Zapamti

"Budala kojoj se žuri, pije čaj vilicom."

Autor Tema: Etika i principi permakulture  (Posjeta: 5105 )

Nikola

 • Admin
 • Legenda foruma
 • *****
 • Zahvale:
 • -Dao: 1390
 • -Primio: 846
 • Postova: 2050
Etika i principi permakulture
« : 06 Prosinac, 2012, 18:29:02 »
Na pitanje "što je permakultura" mogli bi odgovoriti i sljedećim crtežom:(izvor: http://permacultureprinciples.com/)

Središte crteža prikazuje tri načela permakulture. To nisu načela koja su vezana isključivo za permakulturu, ali se permakultura gradi upravo na tim načelima.

Briga za ljude
Permakulturni sustavi se dizajniraju tako da se u njima čovjek dobro osjeća, i da u njima zadovolji svoje potrebe. Ako dizajner zaboravi ovo načelo, mogao bi urediti prirodni rezervat u kojem bi čovjek bio ugrožena vrsta, što nije u skladu s permakulturom.


Briga za prirodu
Prirodna ravnoteža prethodnom načelu. To je ono što nedostaje gotovo svim postojećim sustavima kojima je permakultura alternativa. Kako kaže autor i promotor ovih načela, David Holmgren, kad netko spomene brigu za Zemlju obično to ilustrira sličicom planete na nečijem dlanu. To je daleko od stvarnosti, ljudi nemaju ni takvu moć ni odgovornost da drže Zemlju na dlanu. Briga za Zemlju se svodi na brigu za onaj kvadratić na kojem stojimo, naš osobni ekološki otisak, naravno uvijek uzimajući u obzir dobrobit cijelog planeta.

Pravedna raspodjela
Ne znam kako bih još ovo načelo preveo, "uzmi koliko ti treba"? Ako se prva dva načela mogu prevesti kao stvaranje izobilja, ovo treće bi bilo ograničenje u korištenju tog izobilja. Ako imamo stablo jabuke, a dovoljno nam je tek nekoliko plodova, zašto ostatak ne podijeliti? Ili jednostavno ostaviti? Stvaranje viškova i nakupljanje zaliha je točka u ljudskoj povijesti kad je sve krenulo po zlu. Tko nema ništa, ništa ne može ni izgubiti, pa se ničega i ne boji. Znači da je slobodan.


Oko te središnje "etike" nalazi se 12 principa, odnosno alata koje koristimo u permakulturi:

1. Promatranje prirode i djelovanje u skladu s opažanjima
2. Hvatanje i pohrana energije
3. Ostvarivanje prinosa
4. Samoregulacija
5. Korištenje obnovljivih resursa
6. Neproizvodnja otpada
7. Dizajniranje od uzorka do detalja
8. Povezanost elemenata, a ne podjela
9. Mali koraci za spore promjene
10. Korištenje i očuvanje raznolikosti
11. Korištenje i vrednovanje rubnih područja
12. Kreativnost i reagiranje na promjene


Nalazim ovu listu jako korisnom u zadnje vrijeme, mislim da bi bilo dobro povremeno si ju ponoviti jer čovjek lako zaboravi neke stvari, ako se predugo bavi nekim detaljima. Dobro bi bilo i reći za sve s nedovoljno iskustva, a i sebe tu ubrajam, da su ovo alati permakulture. Ne malčiranje vrta, gradnja slamom, život u zajednici, vjetrenjače i sl.
« Zadnja izmjena: 06 Prosinac, 2012, 23:20:20 Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

 • Admin
 • Legenda foruma
 • *****
 • Zahvale:
 • -Dao: 1390
 • -Primio: 846
 • Postova: 2050
Odg: Etika i principi permakulture
« Odgovori #1 : 07 Prosinac, 2012, 08:53:28 »
Ako netko ima mišljenje o ovom prikazu permakulture, ili se ne slaže s mojim (slobodnim) prijevodom, bio bih zahvalan da prokomentira. Ako vam nije jasno što sad s tim "alatima", pa recimo da gledate neki sustav. Nečiji vrt, nečiji život, bilo što. I onda analizirate kako taj sustav zadovoljava ona načela, primjenjuje li principe permakulture.

Npr. netko ima okućnicu punu ukrasnog cvijeća. Ostvaruje li prinos? Baš i ne. Mogao bi držati pčele koje vole cvijeće, ili dekorativno bilje zamijeniti jestivim, ili se baviti prodajom sadnica...
Problem je rješenje

 

Powered by EzPortal