Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: Igra, rad i zabava  (Pročitano: 320 puta)

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 755
Igra, rad i zabava
« u: 25 Siječanj, 2023, 19:58:56 »
Igra, rad i zabava

Da nesto napisem o tome, prvo treba znati definirati pojmove, sto je to igra, a sto rad, odnosno zabava. Kako ne bi skrenuo na tudje definicije iz raznih rjecnika, posluzitu cu se zapazanjem i zakljuciti: kada se dijete zabavlja, kazemo da se igra, a kada se odrasli zabavljaju kazemo da nesto rade. Zabava je djelovanje koje pritom ispunjava volju za nastavkom cinjenja te i takve vrste rada ili igre, uglavnom bez stvarne potrebe.

Odmah primjetimo da je djetetu dovoljna igracka, kakva loptica ili lutkica da se satima zabavlja, cak niti to - naci ce igru s kakvom grancicom, kamencicem ili mravom - dok je odraslome potreban npr. aparat za zavarivanje, prsluk pun djepova s remencicima, puska s snajperom, kompjuter i novac. U biti, sve isto samo mnogo skuplje (kako bi ga i drugi mogli iskoristiti zbog zelje za zabavu).

Origami kokoš od papira #2304

Da se netko odmah ne uvrijedi, jer mnogi ljudi se doslovno pate na svojim poslovima ili "igrama", ali ako dublje udju u samu bit, vidjeti ce da je sve pocelo iz neke zainteresiranosti, volje, necega sto ako se izolira od drugih okolnosti je bila cista zabava, interes za time. Na kraju se samo vidi kako je netko placen da se igra, a netko da se pati, makar oba dozivljavaju samo da rade neki vazan posao. No, u oba slucaja je po volji onoga tko svako jutro se oblaci i obuva cipele, dolazi da ponovno radi to isto.

Mnogi vide neku vrstu zabave ukoliko se osjete ili prikazu mocnijima, spretnijima, boljim od drugih, ili "u pravu". Npr bilderi, policajci, sportasi, missice... zato to i rade. Mislite li da mladi zidar ili vodoinstalater nema osjecaj da je izuzetno sposoban i vrijedan u obavljanju svog posla?
Da li je njemu posao i usputni izazovi - zabava ili patnja?

Sve do jednog trenutka, prijelomnog trenutka zasicenja... niti jedna igra ne moze stalno iznova i iznova biti zabavna, vec malo po malo - neprimjetno - pocinje biti opterecenje, pa patnja.
Isto kao sto i dijete iz svog "roza svijeta" malo po malo uvidja realnost koja ga okruzuje...

Zabava uz rad je nuzna za covjeka, kazu da se tako odrzava zdravlje. Neki to nazivaju kao hobi, rad po volji u "slobodno vrijeme".
Na primjer, onome covjeku koji je napravio otok Ruzu u medjunarodnim vodama, makar se naradio kako umno tako i fizicki, sigurno se pritom zabavljao i bio ponosan na svoj rad, bas kao i oni koji su dobili dozvolu da mu to sve dignu u zrak s pola tone eksploziva. Takve prilike, takva zabava se "ulovi" samo jednom u zivotu i niposto se ne propusta, i na jednoj i na drugoj strani.
Na tim "rijetkim" i mocnim "ovlastenjima" je utemeljen interes odnosno motivacija pogodnog pojedinca za prijavljivanje u vojsku, policiju, politiku, mafiju i slicnim poslovima na kojim se u samom startu prekriva tudja volja svojom, a svoja odbacuje, uz poznatu mantru "samo radim svoj posao" i "nekome sam koristan", zaboravljajuci moral, ljudskost i jutarnje vezanje cipela koje vodi do vec poznatog posla...

Ipak, ponekad se ljudi i zapitaju o tome sto cine i s cime ispunjavaju svoje, a sto unose u tudje zivote samo zbog svoje odluke da ce i danas nastaviti raditi isto ono sto i jucer, da se nece razvijati, primjecivati, uciti, mijenjati se na bolje, vec ostati isti u poznatom - bas kako nadredjeni od njih trazi - treba li osobna zabava biti utemeljena na tudjoj patnji i iskoristavanju, da li je to jos uvijek ono sto ispunjava pojedinca ili je to samo odraz stare kolotecine koju drustvo promovira kako bi zastitilo poredak od promjene?
« Zadnja izmjena: 23 Kolovoz, 2023, 23:04:34 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Odg: Igra, rad i zabava
« Odgovori #1 u: 17 Rujan, 2023, 18:48:20 »
Evo malo za zabavu u drustvu :)

The Prisoner’s Rope Puzzle. Then I make it from metal.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Odg: Igra, rad i zabava
« Odgovori #2 u: 17 Listopad, 2023, 15:15:56 »
vrlo vazan posao

- izmisljena radnja -

Sef: odlicno si obavio posao, pronasao si ozlijedjenog na nepristupacnome terenu i prevezao ga do bolnice...

Pilot: da, samo koliko smo samo vremena izgubili dok papirologiju nismo rijesili, sate i sate... izgleda da je ljudski zivot ipak na drugom mjestu...

S: a da, to je istina, ali tako svijet funkcionira...
S: nego, sutra imas posebni posao za obaviti, u sklopu Dana vrlo vaznih poslova trebas letjeti iznad grada da zabavimo publiku, ja znam da volis letjeti i da ces iskoristiti svaku priliku, tako svijet funkcionira.

P: Trebam li pritom koga pronaci ili nesto prevesti...?

S: Ma neee... samo letis, besciljno kruzis cijeli dan, ostatak ce odraditi ljudi dolje na tribini...

P: pa to bas nema smisla, trositi resurse za nizasto, buciti, zagadjivati atmosferu... slusate li sto govore o staklenickim plinovima i klimatskim promjenama u medijima? Uz to, ako je tesko dobiti papire za nekome pomoci, onda za paradu u zraku ce to biti gotovo nemoguce, ha ha, ha...

S: Vec imam sve papire na stolu, i nalog za izvrsenje tog posla za tebe.

P: Necu to uciniti, ma nema sanse, pa nisam ja klaun da zabavljam ljude!

S: gle, nemoj komplicirati, ovo trebas shvatiti kao obican posao.

P: ja na to gledam kao na cirkus...

S: Nisi ti tu da mislis, ti moras raditi sto ti se kaze... ako odbijas izvrsiti naredjenja dobiti ces radnu knjizicu u ruke... znas, danas je tesko naci dobar posao, a privilegija ga je uopce imati... dakle...
S: sto bi bilo kada bi svi tako odlucivali?!? Anarhija!!! Ne ide to tako, nemozes propitivati odluke sa Vrha!

P: ipak, taj posao nema smisla i u suprotnosti je sa drugim odlukama za koje se grad kao zalaze pred gradjanima... ta parada se financira u potpunosti iz proracuna, a da ne pricamo o miru, zagadjenju i bezpotrebnim rizicima... neeticno, time se nikome ne pomaze.

S: Ako neces ti, onda ce netko drugi - parada ce se odrzati po planu!
S: javi se sutra u kadrovsku - odijel za ljudske resurse - mi ovdje trebamo samo poslusne djelatnike, one na koje se mozemo osloniti, racunati na njih bez pogovora!
Ovakvi poslovi nam izmedju ostalog i sluze da odvojimo psenicu od kukolja...

P: cijelo vrijeme sam bio uvjeren da trazite i druge ljudske vrline, ne samo slijepo slusanje...

S: u organiziranje parade je mnogo ulozeno, i pojedini ugledni ljudi imaju neka ocekivanja da sve prodje po planu... na poslijetku, na meni je da taj plan moram moci provesti ili cu izgubiti mjesto sefa... a to ne zelim, dakle ili ti ili ja...
ja sam za sebe odlucio...

Vrlo važan posao #2341

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.