Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: O prirodnom, normalnom i ludom stanju  (Pročitano: 695 puta)

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 703
  • Postova: 753
O prirodnom, normalnom i ludom stanju
« u: 02 Svibanj, 2021, 18:19:45 »
O prirodnom, normalnom i ludom stanju

Sto je to prirodno, sto je normalno, a sto je ludo?
Sto je graditi si dom? Izbjegavati probleme?
Sto je putovati u autu? Koristiti mobitel?
Sto je kopati u tudjem rudniku zlata? Urana?Slon je jedna dostojanstvena i mocna zivotinja preko koje se moze sagledati gornja pitanja.

Poznato je da se slonovi od davnina 'pripitomljavaju'* poradi koristi iz njegove snage ili atrakcije. Tako u indiji se koristi za teze radove, dok ih kao atrakcija mozete vidjeti diljem svijeta u cirkusima i zooloskim vrtovima.

Za tu svrhu, posve mladog slona treba odijeliti od majke, sto znaci da je se mora ubiti. Proces pripitomljavanja se moze provesti na svakom cetvrtom slonu, ostali 'polude' pa se i njih ubije.

Prirodno slon ne trpi nikakvo dodirivanje, i svaki dodir u procesu prilagodbe mu stvara duboki sok i nemir, isto kao i okovi, nemogucnost reakcije i kretanja, odjeljivanje od svog stada. Svaki slon koji uspjesno prodje "obuku" smatra se da je u skladu s normom, normalan. Normalno, ono sto je unutar norme, ima svoje granice (vizualizirajte kao na 'skali') i to lijevu i desnu granicu. Prostor izmedju njih predstavlja normalno stanje. Dakle norma se sagledava unutar nekih postavljenih pravila, npr slon brzo poslusa naredbu, ne radi probleme, jede toliko i toliko... ukoliko te vrijednosti prelaze postavljene granice, bilo lijevu ili desnu, slon nije normalan, vec lud.

Biti u stanju ludosti, moze se sagledati samo u odnosu na nepodudaranje s pravilima norme, gdje i lijeva i desna ludost ima samo po jednu granicu (dodirnu tocku) i to prema normalnom - s druge strane ludost nije ogranicena nikakvim pravilom. Granice norme odnosno ludosti stalno se pomicu, kako to moderatorima granica pase (npr u sv. ratu je bilo normalno biti vojnik i slusati naredbe, a iza rata je normalno to isto osudjivati i gledati s gadjenjem). Biti lud na lijevo recimo znaci odstupati od norme u negativnom smislu, npr. jesti zemlju, dok biti lud na desno znaci odstupati of norme u pozitivnom smislu, npr. pokloniti dvorac beskucniku. Treba pritom opaziti da i "negativno i pozitivno" je definirano u drustvenoj normi, onih koji se smatraju normalnim. Tako se obicno u ludjake ubrajaju i oni koji rade razne zlocine, ili ne mogu koristiti drustvu, ali i genijalce koji ne poznaju drustvene granice. I jedni i drugi ne pripadaju normi odnosno onima koji su normalni.
Da li je normalno da vladas nad svojim bratom, da mu postavljas norme po svojoj volji, vjerovanjima, shvacanjima i potrebi, jer pravila moze postaviti samo covjek covjeku - jedan covjek mora biti iznad drugog. Tu dolazi do kontradikcija na relaciji lud-normalan pa da se taj problem rijesi administrator pravila uvodi novi fiktivni entitet drzave (odn. tvrtke) koja ima svoju "volju", a sluzbenicima (odn. zaposlenicima) se u njihovom radu "oduzima volja", na sto oni pristaju po prihvacanju posla. Njihov rad je "provodjenje volje" fiktivnog entiteta. "Ne, ne, nisam to ja ucinio, to je bila drzava, firma!" Ali pritom su sluzbenici, zaposlenici zakonom proglaseni kao normalnima.
Da li je normalno biti neprirodan, da li je prirodno biti normalan?

Vratimo se opet slonovima. Slonovi u toku dana prodju preko 50 km, krecuci se. Poznato je da slonovi koji su zatoceni u zoloskom vrtu ne zele stvarati potomak, ocito jer osjecaju da im je naruseno prirodno stanje. Oni su potpuno svijesni toga. Zbog cega bi slon, kao inteligentno bice radio "prirodne stvari" u nametnutim, neprirodnim uvjetima? Cuo sam da postoji jedan navodno vrlo veliki, ogromni zoloski vrt u kojem je rodjen novi slon i to je objavljeno kao izuzetak odn. cudo. Dakle slonovi znaju prepoznati uvjete u kojima se mogu ponasati prirodno.

U jednom zoloskom vrtu, covjek zaduzen za ciscenje kaveza s slonom, makar je bio dugogodisnji radnik, trebao je malo odmaknuti slona da ocisti oko njega. Mnogo puta je to radio i postoje nacini kako se to radi, ali je ovog puta covjek pribjegao radikalnom rjesenju za koje je smatrao da ce instantno uroditi plodom - ubo je slona s nozem u nogu. Slon koji je godinama bio "normalan" je momentalno "poludio" i izmlatio cistaca na mrtvo, te potom kada je covjek bio mrtav, stao s "sve cetiri" na njega i nije se micao. Dolazili su drugi zastitari da "ga spase" te su na razne nacine bezuspjesno pokusavali slona odvuci s tijela cistaca. Slon se nikako nije dao, te je tek nakon pola sata sisao s njega. Navodno da su u upravi pogledali video snimke gdje se vidjelo razlog takvog ponasanja i navodno da su slona odlucili ne ubiti ga. Navodno.

Sto se zivotinja tice, ukljucujuci i covjeka, svaka akcija se upisuje ili je vec upisana u DNA tako da sljedeci narastaji imaju pristup tom znanju ako postupaju po svojoj prirodi. Zbog toga kada se neki zakonom zasticeni "divlji" medvjed odluci mirno prosetati po "civiliziranim" gradskim ulicama - makar se potom vrati u sumu - salju se lovci da ga ubiju, kako bi se sprijecilo takvo ponasanje u sljedecih generacija. Ili ukoliko neka zivotinja u sumi ubije covjeka, salju se lovci da je ubiju, da to ne postane pravilo u ponasanju sljedecih generacija. Primjetiti cete da se iste obitelji spominju u politici, iste u sudstvu, policiji, i iste obitelji su poduzetnici, kao i vecina obitelji je odgojena kao radnici.

Djeca se ponasaju prirodno i zbog toga ih se treba sto prije "odgojiti"** u normalne ljude, kako bi znali "svoje" granice. Moze se reci da kada se na skalu prirodnog stanja lupi (omedjeni) pecat normalnog stanja, da ostatak prirodnog stanja (lijevo i desno od normalnog) se smatra ludo stanje, odnosno poprimi obiljezja suprotnosti. Medjutim, prirodno stanje, koliko god ga se potisnulo, ono je uvijek dio bica, i neizvjesno je da li ce i kada ce, te pod kojim uvjetima izaci na povrsinu - ne postoji krivac za to, jer je uzrok "normalnog" stanja neprirodan. Normalno ponasanje, ponasanje po normi je sklono manipuliranju od onih koji postavljaju te norme, pa je tako danas normalno npr. nositi masku protiv virusa, nevezano da li virusi prolaze kroz nju, nevezano da li ste se cijepili "protiv virusa", da li ste prebolili virus ili ga naprosto zelite preboliti. Gotovo sve sto mozete vidjeti u ovom svijetu je normalno, jer se sve ludo skriva iz njega. U svakom dijelu svijeta normalno je nesto sto je drugdje ludo.

The Horrific Rampage of Tyke the Circus Elephant

Citat:
Comments
I'm actually very surprised this video hasn't been censored off YouTube & it's been 4 months since the upload. These videos are very hard to stomach, but literally more people need to see these for awareness that animal cruelty is a very real thing, & that it's not just a bunch of Karens complaining about how you dress up your Chihuahua in Halloween costumes every year. Uhhh, videos like this just break my heart 🥺💔.

Da li vidite poludjelog slona u gradu, ili vidite lude ljude? Zasto i zbog koga se slon uopce nalazi u gradu, i mora li se on - kada je vec dovucen u grad - ponasati normalno ili prirodno (u ovom slucaju obiljezeno kao "ludo")? Eto malo za razmisliti...

---
* da ne kazem "socijaliziraju", "prilagodjuju"
**da ne kazem "uzgojiti"

« Zadnja izmjena: 06 Travanj, 2024, 19:18:16 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal