Zapamti

"Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala."

Autor Tema: Poljoprivredno zemljiste 41,000 kvadrata i mogucnosti  (Pročitano: 343 puta)

Khonsu

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Poljoprivredno zemljiste 41,000 kvadrata i mogucnosti
« u: 08 Svibanj, 2024, 05:08:14 »
Postovanje svima;

Nakon dugog niza godina u inozemstvu planiram se umiroviti u Hrvatskoj.

Nakon stresnog zivota u gradu, moja zena i ja bismo zeljeli zivjeti negdje u prirodi i baviti se agro-turizmom...

Proucavajuci zakone RH na internetu naisao sam na mnogo nepotpunih i kontradiktornih informacija.

- Naisao sam na podatak da ukoliko je poljoprivredno zemljiste vece od 30,000 m2 moze se izgraditi kuca za stanovanje i najam turistima do 100m2 + objekt(i) gospodarske namjene, uz ispunjavanje omjera 49:51.

1. Moze li mi netko potvrditi da li je to tocno?

2. Ako jetocno , vazi li to na cijelom podrucju RH ili ovisi od opcine?

3. Ako ovisi od opcine, gdje mogu pronaci uvjete i mogucnosti za ovo sto zelim?

Naime, mnoga poljoprivredna zemljista ove velicine na Njuskalu su napisali u opisu da je pogodno za bavljenje agro-turizmom, turisticki bungalovi, lovacki dom... Postoji li kakav dokaz za to koji mogu zatraziti i je li moguce da su to napisali tek tako i da se radi o potencijalnoj prevari?

- Trenutno gledam poljoprivredno zemljste u Opcini Cabar od 41,000 m2 koje se vodi kao "suma gospodarske namjene", te jos jedno u istoj opcini od 75,000 m2 koje se vodi kao "ostalo poljoprivredno tlo, sume i sumsko zemljiste".

4. Sto tocno mogu s time i koje su razlike?

5. Odakle krenuti uopce sa svime time?

Hvala unaprijed na odgovorima!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1645
  • -Receive: 1354
  • Adm
Odg: Poljoprivredno zemljiste 41,000 kvadrata i mogucnosti
« Odgovori #1 u: 08 Svibanj, 2024, 07:49:06 »
Pozdrav, znam jedino da pravila ovise o općini. Trebalo bi kontaktirati "upravni odjel za prostorno uređenje" ili pronaći pravilnik pojedine općine ako je dostupan online.
Problem je rješenje

Kikos7

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
Odg: Poljoprivredno zemljiste 41,000 kvadrata i mogucnosti
« Odgovori #2 u: 08 Svibanj, 2024, 15:23:00 »

- Naisao sam na podatak da ukoliko je poljoprivredno zemljiste vece od 30,000 m2 moze se izgraditi kuca za stanovanje i najam turistima do 100m2 + objekt(i) gospodarske namjene, uz ispunjavanje omjera 49:51.

1. Moze li mi netko potvrditi da li je to tocno?

2. Ako jetocno , vazi li to na cijelom podrucju RH ili ovisi od opcine?

3. Ako ovisi od opcine, gdje mogu pronaci uvjete i mogucnosti za ovo sto zelim?

Naime, mnoga poljoprivredna zemljista ove velicine na Njuskalu su napisali u opisu da je pogodno za bavljenje agro-turizmom, turisticki bungalovi, lovacki dom... Postoji li kakav dokaz za to koji mogu zatraziti i je li moguce da su to napisali tek tako i da se radi o potencijalnoj prevari?

- Trenutno gledam poljoprivredno zemljste u Opcini Cabar od 41,000 m2 koje se vodi kao "suma gospodarske namjene", te jos jedno u istoj opcini od 75,000 m2 koje se vodi kao "ostalo poljoprivredno tlo, sume i sumsko zemljiste".

4. Sto tocno mogu s time i koje su razlike?

5. Odakle krenuti uopce sa svime time?

Hvala unaprijed na odgovorima!

Zavisi od općine do općine. Po Dalmaciji je dovoljno 10 000 m2 uglavnom da bi imao stambeni objekt na imanju.

Sve općine bi trebale imati prostorne planove na internet stranicama općine ili eventualno županije ako općina nema svoj web. U planovima je navedeno.

4.-5. Pretpostavljam da to piše na izvatku iz katastra. Ako je tako, to vam ne znači ništa. To je samo kultura zemljišta. Važno je vidjeti grafički plan općine da se vidi u koju točno zonu spada zemljište i onda vidjeti uvjete u tekstualnom dijelu.

Predlažem vam da angažirate (lokalnog) arhitekta koji vam može izvući uvjete za par stotina eura.

Možete i zatražiti uvjete od ureda za prostorno planiranje koji je nadležan, ali oni će vam dati vrlo općenite natuknice, vjerojatno samo kopiju dijela plana koji se odnosi na vašu parcelu. A tu opet trebate nekoga da vam objasni što zapravo piše ako niste građevinske ili slične struke.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.