Obavljanje nuzde u prirodi
(samo u informativne svrhe)
Nedavno sam setao po rubovoma naselja gdje postoji put u sumu. Pred samim ulazom u sumu, gdje zapocinje staza, naisao sam na u boji isprintani dokument, ocito ogorcenog covjeka, koji jasno obavjestava, ali pritom ne nudi rijesenja drugom pojedincu u nuzdi po tom pitanju. Ljude se u skoli ne educira kako se nositi s svojim 'tvorevinama' u prirodi gdje ne postoji wc, cak niti u sluzbenom dijelu planinarskih i inih tecaja. Pa to kao svi znaju - to je normalno da se zna - misli si pojedinac pa nikoga ne pita. A koga bi uopce i trebao pitati kada se to ne uci osim na relaciji dodji - ispusti - odi.
Ovaj clanak je za one (ukljucujuci i vlasnike pasa) koji ne znaju kakav je to osjecaj stati u tudji izmet, jer se eto nalazi na mjestu gdje ne bi trebao biti, vjerojatno jer ne odilaze u prirodu bas cesto i stoga su 'imali srece'. Ovaj clanak je upucen njima, kao bitna dopuna nastavnom predmetu Priroda i drustvo, a inspiriran i u suosjecanju s autorom gore navedenog dokumenta. Za one koji smatraju da ovaj clanak ima za svoju bit uvesti neki propis, nacin ponasanja ili smanjiti slobodu pojedinca, a ne prenijeti prakticno znanje koje se moze ali ne mora usvojiti (koje je slobodno modificirati i unaprijediti), moja poruka im je da se nadam da ce isto tako slobodno i dosljedno slijediti puteve svojih istomisljenika.
Dakle, kad vec ne postoji Zakon o izmetu u prirodi, postoji par nepisanih pravila, do kojih se moze doci bilo logikom, bilo promatranjem tudjih rjesenja (dobrih ili losih). Svakako da o tome ne promislja gradski covjek koji ako i jednom godisnje ode nekamo biti u prirodi, a spavanje pod otvorenim nebom mu je horor prica.
Ok, redom i okvirno:
1. dobro je uz sebe nositi malo toaletnog papira, zamotanog u maloj najlon vrecici u ruksaku ili djepu odjece. Time si znatno olaksavate mnoge moguce scenarije. Ako volite avanturu i skloni ste brzom improviziranju, onda to zanemarite - sigurno cete se snaci.
2. u prirodi postoje glavni putevi, koji se cesto koriste i koji mogu ali ne moraju biti markirani, i postoje sporedni putici, uski putevi sirine stopa - single track - jasno vidljivi, obicno omedjeni raslinjem, koji se rijede koriste. Nekakvo pravilo o mjestu obavljanja nuzde bi bilo barem 5m od krajnjeg ruba glavnih puteva, i barem 2m od sporednih.
Ukoliko se nalazite uz rijeku, potok, jezero ili korito, svakako treba traziti mjesto sto dalje od njega, odnosno minimalno 10-20m od njega ako ne postoji druga mogucnost. Posebnu pozornost posvetite ako se nalazite na mjestu gdje ljudi beru plodove (kestene, sipak, maline, jagode...) ili lisce za cajeve i svakako ukoliko ste u mogucnosti se maksimalno udaljite od istih, jer se tu ljudi ne drze staza, vec beru gdje ima. Izbjegavajte traziti mjesto na cistini, livadi, pasnjaku i sl., gdje se anomalija terena ne ocekuje, vec u tom slucaju uvijek trazite uz prirodni rub, uz stijenu, veci kamen, drvo, gusto grmlje i slicno, u cijoj blizini tih predmeta je covjeku paznja veca a interes za proci tuda manji.
Ako radite malu nuzdu i ne zelite se pridrzavati nepisanih pravila, jer kao nema smisla, nemojte je raditi po liscu, travi, granju i raslinju, jer sljedeci tko prodje tim putem ce biti mokar ili poprskan samo zbog vas.
3. ok, pronasli ste mjesto, na sto dalje obratiti paznju? Treba vidjeti da na podu nema trave na tom mjestu, ili dobro ugaziti sve u krug da polegne, to iz tog razloga da vas u istoj ne doceka kakva zaigrana zvecarka ili krpelj. Isto valja obratiti paznju da nema ispod vas kopriva, ruza, kupina, kaktusa i slicno, jer vam to nije potrebno. Obratite paznju i na nagib terena u odnosu na vas polozaj, jer eto, neke stvari se vole kotrljati nizbrdo.
4. kada obavite nuzdu, papire s kojim ste se obrisali nemojte razbacivati okolo, vec ih postavite na svoju jedinstvenu kreaciju, te potom sve to pazljivo poklopite s vecim kamenom, ili vise njih, kojih gotovo uvijek ima po sumi i prirodi. Ako ih nema, onda na to mjesto navucite krace grane i pokrite liscem, zemljom koju dogurate cipelom, tako da se vidi da je tvorevina namjerna. Meni se par puta dogodilo da sam htio posegnuti tako za nekim kamenom, ali sam primjetio da ispod njega viri toaletni papir, pa sam odustao i trazio neki drugi.
5. prije nego sto odete, prekontrolirajte uokolo naokolo mjesta radnje da slucajno nesto niste izgubili, ispalo iz ruksaka ili djepa jer se nekada moraju skinuti neki suvisni slojevi odjece koji su leprsavi, da se ne zaprljaju, npr alpinisticki pojas.
6. ista ova pravila vrijede i po zimi, samo umjesto postavljanja kamena morate napraviti Snjeska. Snjeska nitko ne dira. Izbjegavajte raditi veliku nuzdu na mjestima stalnog snijega i leda (npr. jame ledenice, ledenjaci i visokogorije) jer je tu proces razgradnje mnogo sporiji ili uopce ni nije. Mozda ste culi na sto lici ispod logora na popularnim turistickim destinacijama, npr. Mt. Everest, gdje se dnevno izmjenjuje velika masa ljudi...