Zapamti

"Bolje koliba od slame u kojoj se smiju negoli palača od mramora u kojoj plaču."

Autor Tema: Stare napredne civilizacije  (Pročitano: 11589 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1370
  • Adm
Stare napredne civilizacije
« u: 16 Studeni, 2013, 18:17:00 »
Bio ja na predavanju Semira Osmanagića o bosanskim piramidama. I zanimljivo je to bilo predavanje, vjerujem mu svaku riječ. Svijet je navodno prepun piramida, koje su nam ostavile neke stare civilizacije, u svakom slučaju puno starije (i naprednije) od egipčana. I kaže gosp. Osmanagić, svaka promjena klime potpuno izbriše sve civilizacije, i ljudi počnu iznova, tisućama godina grade nove civilizacije, dođu do vrlo napredne tehnologije, i onda ih klima ponovno izbriše. I ova naša civilizacija je navodno već peta u nizu. Zanimljivo!

Jedino što sam ja na tom predavanju uspio shvatiti, je da svaka ranija civilizacija, kad je bila na svom vrhuncu, dakle kad je vladala tehnologijom lijevanja kamena, levitacijom, korištenjem nama nezamislivih izvora energije, dakle kad su bili na tom vrhuncu, onda je najkvalitetnije što su tada gradili, su bile bolnice. Možda banaliziram, ali piramide su bolnice. Imaju neku posebno ljekovitu energiju, tko god uđe u njih strašno brzo se oporavi, astmatičari prodišu u onim hodnicima bez ventilacije, nekakva super ljekovita voda... dakle sve što je do danas zabilježeno u tim piramidama, je vjerojatno korišteno u svrhu liječenja. Jedna žena je digla ruku i pitala, "kakva je to mogla biti civilizacija..." a meni palo na pamet da odgovorim, "bolesna".

Također je znakovito da civilizacija koja je u stanju mislima premještati ogromne kamene blokove nije u stanju preživjeti klimatske promjene, a neko gologuzo pleme iz amazonije uredno preživljava milijun godina. I ne trebaju im piramide da bi se izliječili.
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
Odg: Stare napredne civilizacije
« Odgovori #1 u: 16 Studeni, 2013, 20:14:55 »
semir osmanagić je veliki prevarant i lopov. kao prvo nije nikakav arheolog istoričar ili bilo šta slično kako se predstavlja nego biznismen iz amerike. u bosnu je došao da proda šupljak o piramidama i od korumpiranih vlasti izvuče pare za takozvana arheološka istraživanja, u isto vrijeme je vješto marketinški vodio kampanju znajući da će čitava priča dobiti na popularnosti pa je tako zaradio i na zemljištu u okolini piramida. na stotine mladih ljudi je oduševljeno došlo da volontira a on je najveći dio love strpao u svoj džep. čitava priča oko piramida i nekakvih civilizacija je samo izmišljotina koju ćete lako prepoznati kao takvu ako imate bar nešto osnovnog znanja iz istorije i arheologije. jedan prost primjer su kamene kugle koje prirodno nastaju klizanjem lednika a osmanagić ih označava kao objekte isklesane ljudskom rukom.
a da ne pominjem kako su njegove nestručne aktivnosti oštetile veliki broj arheoloških nalaza, za šta bi u nekoj drugoj zemlji zaglavio dobre robije.

khan

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • I'm going slightly mad
« Odgovori #2 u: 18 Studeni, 2013, 09:54:57 »
ajde nek si mu ti odgovorio, ja bih možda bio i oštriji  :biggrin:
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #3 u: 18 Studeni, 2013, 10:16:02 »
Ja bi to otišao vidit. Egipat mi je daleko, bosna mi taman.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #4 u: 19 Studeni, 2013, 09:23:44 »
. čitava priča oko piramida i nekakvih civilizacija je samo izmišljotina koju ćete lako prepoznati kao takvu ako imate bar nešto osnovnog znanja iz istorije i arheologije.
ja se u to ne razumijem, čak mislim da se i na forumu previše za moj ukus 'zabrijalo' na filozofiju i povijest... ali tamo negdje ste se bili složili da je službena istorija falsifikat. (?)

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 19 Studeni, 2013, 12:40:58 »
pa manje više jeste falsifikat al ti niko ne brani da sam istražuješ istoriju pomoću lingvistike, etimologije, arheologije, antropologije, iz autentičnih istorijskih dokumenata, treba se malo potruditi a ne samo dobiti serviranu verziju na izvolte.

to što osmanagić priča ne mora da bude apsolutno netačno. možda je tamo zaista bila neka civilizacija, možda piramida zaista postoji. ja  nisam to negirao, nego samo istakao njegov amaterski i prevarantski pristup. recimo, on tu navodnu civilizaciju datira u nekih 10 000 p.n.e. što nema veze s mozgom jer tad je bilo starije kameno doba i nije bilo nikakvih civilizacija. prvo što se može nazvati civilizacijom na ovim prostorima je vinča, koja je maksimalno 3 000 p.n.e.

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #6 u: 19 Studeni, 2013, 13:29:57 »
Ja nisam u stanju proućiti ni sjetveni kalendar. A da ga i proučim, slabo bih upamtio. Tebi, i kolegama genijalcima, svaka čast!

Kad sam prvi put čuo (iz medija) za 'Bosanske piramide', reko' čovjek je budalaš.  Puno kasnije sam ga čuo kako zbori, i nadam se da ima barem malo istine u tome. Želim mu vjerovati. A kaže i da je član neke ruske akademije, valjda ima neku podlogu, ne znam.
Možda je lopov, možda siluje djecu, al' nek' budu piramide sunce im njihovo. Neka svi shvate da je Bosna centar svijeta:)

Prije koji mjesec ga je moja žena vidjela da švrlja po jednom stožastom brdu, tu u susjedstvu.. frajer je entuzijast. (Nije da želim da mi raskopaju brdo i tutnje šleperi okolo, dosta je jedan centar svijeta:)

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 19 Studeni, 2013, 13:37:45 »
pa ja ne kažem da nema piramide. navodno to brdo ima kvadratnu osnovu i stranice - jednakostranične truglove. ne zanima me puno da bih dalje istraživao.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #8 u: 19 Studeni, 2013, 14:22:17 »
Ovu bosansku datira na 30.000 godina, i tvrdi da egipčani nisu gradili piramide (možda su ih oslikali) jer su bili u kamenom dobu.

Ono što me u početku zaintrigiralo, su riječi nekih mojih poznanika, koji su bili u tunelu ispod piramide. Ušli su jedno kilometar u tunel, koji ima samo ulaz i ni jedan drugi otvor, i što su dublje ulazili, to su lakše disali. Znam da je problem napraviti takav tunel s prirodnom ventilacijom. Moguće da ga je izdubila voda, ali mi je nemoguće da su neuki volonteri i sam Osmanagić tako nešto izgradili. Kažu da nije ravan, nego ide gore-dolje poput sinusoide, i Osmanagić kaže kako je taj oblik vjerojatno razlog što je tunel tako dobro ventiliran. Ima tu još stvari, većina nam bar u permakulturi neće uopće biti bitna. Ipak, ako je u gradnji piramide (ove ili bilo koje druge) upotrijebljeno neko znanje koje danas nemamo, možda bi mogli profitirati od toga da ga steknemo.

Sad se moram ograditi, ja se zaista ne divim civilizaciji koja je gradila piramide. U prirodi postoji sve što je čovjeku potrebno za dobar život. Ako je nekome bilo potrebno graditi piramide, očito je bio u nekakvim problemima, vjerojatno nije razumio prirodu.
Problem je rješenje

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
« Odgovori #9 u: 19 Studeni, 2013, 14:29:10 »
Levitacija, pomicanje kamena mislima i čudesna izlječenja?

A čuj... hm... ono... Fali mi tu još samo koja šljašteća Gospa, a dobro bi došao i endemski bosanski King-Kong. Pa da se popne na piramidu s Gospom u jednoj ruci dok se drugom brani od letećih tanjura koji ga gađaju zrakama smrti, dok tlo podrhtava od Haarpa...

Zbogom, okrutni svijete, odoh popit smrtonosnu dozu homeopatskih tableta.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 19 Studeni, 2013, 20:37:18 »
Citat:
Ovu bosansku datira na 30.000 godina, i tvrdi da egipčani nisu gradili piramide (možda su ih oslikali) jer su bili u kamenom dobu.

Ono što me u početku zaintrigiralo, su riječi nekih mojih poznanika, koji su bili u tunelu ispod piramide. Ušli su jedno kilometar u tunel, koji ima samo ulaz i ni jedan drugi otvor, i što su dublje ulazili, to su lakše disali. Znam da je problem napraviti takav tunel s prirodnom ventilacijom. Moguće da ga je izdubila voda, ali mi je nemoguće da su neuki volonteri i sam Osmanagić tako nešto izgradili. Kažu da nije ravan, nego ide gore-dolje poput sinusoide, i Osmanagić kaže kako je taj oblik vjerojatno razlog što je tunel tako dobro ventiliran. Ima tu još stvari, većina nam bar u permakulturi neće uopće biti bitna. Ipak, ako je u gradnji piramide (ove ili bilo koje druge) upotrijebljeno neko znanje koje danas nemamo, možda bi mogli profitirati od toga da ga steknemo.

jel ti kontaš da konstatacija osmanagić = prevarant ne negira postojanje piramida, civilacija, tunela... ???

Citat:
Sad se moram ograditi, ja se zaista ne divim civilizaciji koja je gradila piramide. U prirodi postoji sve što je čovjeku potrebno za dobar život. Ako je nekome bilo potrebno graditi piramide, očito je bio u nekakvim problemima, vjerojatno nije razumio prirodu.

piramide imaju svoju svrhu, niko ih inače ne bi gradio za džabe. postoje razne teorije ali ako se malo udubiš možeš doći do odgovora. u pitanju je samo određeni nivo svijesti, koji oni iz prvobitne zajednice nisu imali, pa nisu ni imali potrebe za građenjem piramida.

i ne znam šta će nam uopšte ovakve teme na forumu. ili želiš da se pretvorimo u još jednu galaksiju??

khan

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • I'm going slightly mad
« Odgovori #11 u: 20 Studeni, 2013, 00:21:28 »
jaooo, samo ne galaksija  :crying:
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #12 u: 20 Studeni, 2013, 08:37:58 »
Ok, ako bude spominjanja telepatije, levitacije, vanzemaljaca, kristala, king konga i drugih čudesa, maknut ću temu. Nadao sam se da možemo bez toga. Zaboravimo sad Osmanagića.

Može li mi netko odgovoriti, je li razvoj ljudskog društva jednosmjerna ulica, ili je moguće da ova civilizacija propadne do te mjere, da se vratimo u kameno doba, i da se izbriše svaki trag da smo nekad bili tu gdje jesmo? U prirodi sve funkcionira u nekim ciklusima, pa bi mi cikličko smjenjivanje civilizacija i necivilizacija bilo prihvatljivo, također ako netko tvrdi da se to već događalo, ne vidim u tome ništa mistično. Ili je, ili nije.
Problem je rješenje

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
« Odgovori #13 u: 20 Studeni, 2013, 13:12:32 »
Ispričavam se. Naslov teme mi je bio zanimljiv, a ono o piramidama onako smiješno-tužno, ali stavimo to zasad na stranu.

Ne bi me previše iznenadilo da saznamo za postojanje neke do sada nepoznate drevne civilizacije koja se sama uništila. Evo, recimo ona ekipa s Uskršnjih otoka koja si je posjekla sve šume da bi postavila one glupe glave i umilostivila duhove.

Ono o čemu dosta razmišljam u zadnje vrijeme je Aleksandrijska knjižnica  i njezinih pola milijuna svitaka. Nikad nećemo saznati što je sve ondje pisalo, imamo samo maglovite naznake. Npr., u knjižnici su bile  123 sofoklove drame, a preživjelo je samo sedam. Slično je bilo s Eshilom i Euripidom, ali i sa znanstvenim djelima.

U to doba, Aleksandrija je bila središte svijeta - ne samo što su se ondje sakupljale knjige, nego i poticala nova istraživanja. U to doba, Eratosten je točno izračunao površinu zemlje i tvrdio da je u Indiju moguće stići tako da se plovi na zapad iz Španjuolske. Hiparh je proučavao životne cikluse zvijezda. Euklid je napisao udžbenik geometrije koji je u upotrebi ostao 23 stoljeća, Galen je pisao o liječenju i anatomiji,a nakon njega medicina nije napredovala sve do renesanse.

Ujedno je to bio prvi  kozmopolitski, multikulturalni grad - ondje su se okupljali Grci, Egipćani, Arapi, Sirijci, Hebreji, Perzijancim, Nubijci, Feničani, Talijani, Gali i Iberijanci ondje su trgovali i razmjenjivali ideje. Vjerojatno im se je činilo da će to trajati vječno.

No, stigle su nove generacije mistika i fanatika i lijepo sve spalili. Stigao srednji vijek, gdje su nastavili spaljivati, što knjige, što vještice. Ali to je druga priča.

Danas možemo samo spekulirati o tome što je sve izgubljeno i kako bi svijet izgledao da nije bilo te tragedije.

Nažalost, ponekad imam dojam da se sve ponavlja. Da, danas imamo internet i još koješta, ali sve je manje ljudi kojima je stalo do znanja, učenja, a i zdravog razuma. Sve je više onih koji izvikuju grozote napadajući neistomišljenike, onih koji bježe u fantazije o čudima i energijama, a i onih koji to sve to potiču kako bi mogli u miru polagano spaljivati cijeli svijet zbog svog profita.

Kraj neke civilizacije ne mora biti glasan, popraćen eksplozijama ili aplauzom. Dovoljno je da ona polako prestane biti civilizirana, a tada ne tone u stanje 'prirodnosti' ni 'plemenitog divljaka' nego u vrlo ružno divljaštvo, mržnju neznanje i zadrtost. Ponekad se nakon toga uspije djelomično oporaviti, ponekad ne, ali šteta je uvijek neizmjerna.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
« Odgovori #14 u: 20 Studeni, 2013, 13:21:36 »
Svakako da je moguće.
Ljudi se više ne znaju ni posrati u prirodi (čast iznimkama)  :001_cool:
Mlijeko daje tetrapak, meso se kupuje upakirano, povrće je na policama supermarketa. Teško da se netko odluči i sakupiti malo kakvog ''lišća'' za čaj. Zašto bi se mučio kad ima filter vrećice?
Vidite samo to čudo da se nitko više ne usudi napiti vode tamo gdje je najbolja, na nekoj riječici ili potoku. Jednostavno je konzumerizam i reklame toliko usmjerio ljude da su uglavnom nesposobni za bilo kakav oblik samopomoći.
I ova kompjuterizacija još više. Moj nećak od 16 godina ne zna napamet onu tablicu množenja do 10  >:(
Što će mu, ima kalkulator. Sva sila osnovnih znanja se sustavno ignorira, pokušava se sve spremiti u digitalnom obliku a to je toliko nestabilno da si ne možete zamisliti.
Energija, pogotovo električna se smatra za nešto bez čega se ne može, najrađe bi i na neki piknik nosili agregat. Kad je nestane samo nekoliko sati ljudi su izbezumljeni.
A da ne spomenem opću sterilizaciju  :sneaky2: Sve je prepuno bakterija koje treba sustavno tamaniti sve novijim sredstvima za čišćenje, koja izazivaju sve jače alergije kod ljudi. A onda se te alergije pripisuju biljkama. Kad smo mi bili maleni dan smo provodili uglavnom vani i ne sjećam se da je itko bio alergičan na travu, prašinu ili nešto slično. A danas je svako drugo dijete pod nekom vrstom terapije na alergiju i sve je više astmatičara.
Uglavnom, čovječanstvo, odnosno civilizacija nas gura pod neku vrstu staklenog zvona i žele da budemo potpuno ovisni o njima. A kad se zbog nekog razloga 'ta pipa zatvori' onda nastaju ogromni problemi za veliku većinu ljudi. Oni su postali potpuno nespremni na bilo kakvu prilagodbu prirodi.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.