Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Autor Tema: Tzv. povratak prirodi?  (Pročitano: 15211 puta)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Odg: Tzv. povratak prirodi?
« Odgovori #15 u: 22 Studeni, 2013, 10:28:16 »
Hvala vam za smejanje...
Šta je to sa permakulturom i SFom, nekako nailazim da su fanovi jednog obično fanovi i drugog.
Jedan dobar strip Haksli vl Orvel
http://nosolosoftware.com/files/2012/09/huxley_vs_orwell.jpg
mada ja preporučujem paralelu malo kvalitetnijih pisaca Stanislav Lem vs braća Strugacki.

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
« Odgovori #16 u: 22 Studeni, 2013, 12:47:52 »
Već sam vidjela strip, ali nije zgorega podsjetiti se.

U srednjoj sam jako voljela Huxleya, ali sad kužim da je brutalno loš pisac, unatoč povremeno dobrim idejama.

Sjetila sam se i jednog romana koji se dotiče ove teme - Biće vremena (There will be time) od Poula Andersona.

U putovanjima kroz vrijeme glavni junak susreće se s pojmom "Vrhunske godine", koji se odnosi na 70-te 20. stoljeća. Tada je čovjek dosegnuo "mjesec, zvijezde i sve" a nakon toga uslijedio je pad u barbarizam.

EDIT: Sad vidim da sam na temi o prirodi a ne o starim civilizacijama. :facepalm:
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

malus

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 42
« Odgovori #17 u: 07 Svibanj, 2014, 10:22:16 »
Povratak prirodi...Ta je tema i mene zaokupljala dugo vremena. Što bi to značilo? Kako i u kojem obliku se čovjek može vratiti prirodi. Sposobnost da živimo kao praljudi smo izgubili. Pećine i otvoren plamen je stil nekog drugog vremena.  Izgubili smo dlake i potkožno salo ;)  (većina hahaha) koje nas je štitilo.Što bi to danas značilo?Oduvijek me priroda u iskonskom obliku privlačila. Atavistički opčinjavala. Biljke i životinje, podjednako. Odmaralo me, mogao sam i uvijek mogu u spokoju provesti vrijeme u netaknutom prirodnom ambijentu. Osluškivat, promatrat, sjedit nepomično, hodati, trčati. Svejedno.   U gradu sam nemiran, razdražen. Grad, na zgražanje obitelji i prijatelja :) , nije moj prirodni habitat. Tu nisam riba u vodi. Grad me ne spaja sa svemirom, tu sam izoliran, a u mnoštvu. Napredak civilizacije je išao, po mom shvaćanju, nauštrb prirode čovjeka. Napredak ili "napredak"?! Koliko vrijedi sav taj napredak kad si zarobljen u okvirima 8-8-8. 8 sati rada. Što se nerijetko pretvori u 10-12 sati rada i isisane životne energije za bilo što drugo.  Većina mojih prijatelja i poznanika su ljušture čovjeka, odmor im je odlazak u šoping centar u zatvoren prostor preko vikenda, a cijeli tjedan su proveli u zatvorenom prostoru radeći.  Osjećaju se izmoždeni, bezenergični i zarobljeni.Nisam protiv rada. Naprotiv. Kad radim oko kuće radim više i teže od toga, al sve ima smisla. Taj rad oslobađa kreativnu energiju i hrani me za slijedeći ciklus dosadnog uredskog života.Protiv sam porobljavanja čovjeka po čovjeku i besmislenog, ponižavajućeg rada. Mislim da ljudi moderne civilizacije ne žive, nego životare i uvijek čekaju neko drugo vrijeme da bi živjeli. Slijedeći vikend, slijedeći mjesec, slijedeći godišnji, slijedeću godinu kad će se to i to dogoditi. Često se ne događa, puno češće nego što se dogodi. Tako život prođe uludo. Bezveze. Isprazno.  Gdje si bio, što si radio? Nigdje, ništa. Godine prolete. Po mom shvaćanju priroda oslobađa. Ona daje drugačiju perspektivu stvarima, životu uopće.  Protoku vremena! Oslobađa od okova civilizacije. Država je najveće zlo civlizacije i instrument porobljavanja ljudi. Ruku pod ruku institucionaliziranoj religiji. Što znači povratak prirodi? Znači bijeg od najprepoznatljivijih elemenata civilizacije. Znači pokušati biti što je moguće više samo-održiv.Znači boriti se sa malim civiliziranim sobom, u sebi ;) Znači živjeti danas u sadašnjem trenutku, ispunjenim i punim plućimaZnači biti sretan i neopterećen sitnim civilizacijskim besmislicamai najvažnijeZnači biti slobodan

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 692
  • -Receive: 214
« Odgovori #18 u: 08 Svibanj, 2014, 12:48:47 »
ma da, i brišimo se lišćem, pa kako bude.

pitanje je koliko je lišće prirodan način jer je tvrđe od papira. A mnoge civilizacije ni nemaju lišće nego pijesak i vodu :001_unsure:

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 08 Svibanj, 2014, 14:31:38 »
ma da, i brišimo se lišćem, pa kako bude.

pitanje je koliko je lišće prirodan način jer je tvrđe od papira. A mnoge civilizacije ni nemaju lišće nego pijesak i vodu :001_unsure:

Znači šmirglu:-)
Eto zašto su permiji toliko naklonjeni gavezu i divizmi.....praktićni ljudi.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1643
  • -Receive: 1348
  • Adm
« Odgovori #20 u: 08 Svibanj, 2014, 14:53:39 »
Divizma je super, samo ju zajašiš gologuz ;-)
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 08 Svibanj, 2014, 14:56:32 »
C C C   'ipiku nijedan....

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 692
  • -Receive: 214
« Odgovori #22 u: 08 Svibanj, 2014, 19:09:56 »
Nikola, kako je kod tebe u kompostnom wc-u? Pretpostavljam da se papir dosta sporo razgrađuje.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1643
  • -Receive: 1348
  • Adm
« Odgovori #23 u: 08 Svibanj, 2014, 20:02:39 »
Nema ga vidjet, sve je u boji zemlje. Gljive rastu dolje.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.