Zapamti

"Brzo otvaraj oči, a sporo usta."

Autor Tema: Air wash stakla na kaminu  (Pročitano: 15074 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Air wash stakla na kaminu
« Odgovori #15 u: 28 Studeni, 2017, 16:35:25 »
Oblaganjem ložišta šamotnim pločama, povećao bi temperaturu u ložištu i time povećao stupanj iskorištenja sagorenog drveta, ali bi istovremeno smanjio temperaturu gusane obloge, kaminskog uloška, te bi tako smanjio učin toplozračnog grijanja cjelokupnog kamina, u kojem imaš ventilator i termostat.
Isprva si krenuo samo sa željom da spriječiš čađenje stakla na vratima i ugradiš air wash, a vidi sad kako smo proširili temu. ::)
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 5
« Odgovori #16 u: 28 Studeni, 2017, 18:58:16 »
A eto s primarnim i tercijarnim zrakom dosli smo do samota. Ne treba mi nista od toga samo da se staklo malo manje crni.

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #17 u: 03 Prosinac, 2017, 16:52:42 »
Rezao sam malo.gornju brtvu i stavio alu L lajsnu i mogu reci da sam znatno smanjo čađenje stakla.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #18 u: 03 Prosinac, 2017, 17:24:56 »
Bravo, baš mi je drago! Samo ne vjerujem da će aluminij dugo izdržati.
Problem je rješenje

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 03 Prosinac, 2017, 17:34:42 »
Ovo je samk testno jer mi je bila pri ruci. I bez nje je staklo bolje ali s njom je ipak malo bolje. Ako ne izdrzi lako cu ja nabaviti celicnu. Aluminijunje taliste na 600C a malo je hladi i zrak da da sumnjam da ce postici toliko.
Nije mi samo jasno kako prizvođaci olako konstruiraju i izbace na trziste model. A s malo truda se moglo puno bolja konstrukcija izvesti bez znatnog poskupljenja.
« Zadnja izmjena: 03 Prosinac, 2017, 17:36:16 od sime »

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 08 Prosinac, 2017, 17:09:26 »

Evo kako izgleda staklo nakon 2 dana lozenja. Prije je bilo znatno gore. Sad samo u nekim kutovima i na jednom dijeku ispod laksne nagomila se čađe. Kad bi to jos sredio bilo bi savrseno.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 19 Ožujak, 2018, 15:01:04 »
Iskušao sam čišćenje vrućeg stakla na kaminu Sime.

Za čišćenje vručeg stakla koristim japansku lopaticu kojom jednostavno sastružem i odstranim čađu sa stakla.

A, čađu na hladnom staklu posprejam vodom nekom od iskorištenih sprej bočica sa sredstvom za sprejanje, na primjer stakla i onda to nježnim horizontalnim i vertikalnim pokretima nehrđajuće žice za čišćenje posuđa, sastružem te obrišem suhim papirnatim ubrusom nakon što sam potpalio vatru sa vrha hrpe.
Za to vrijeme i vatra se razgori.

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 21 Ožujak, 2018, 19:59:05 »
Iskušao sam čišćenje vrućeg stakla na kaminu Sime.

Za čišćenje vručeg stakla koristim japansku lopaticu kojom jednostavno sastružem i odstranim čađu sa stakla.

A, čađu na hladnom staklu posprejam vodom nekom od iskorištenih sprej bočica sa sredstvom za sprejanje, na primjer stakla i onda to nježnim horizontalnim i vertikalnim pokretima nehrđajuće žice za čišćenje posuđa, sastružem te obrišem suhim papirnatim ubrusom nakon što sam potpalio vatru sa vrha hrpe.
Za to vrijeme i vatra se razgori.

Ja sam na gornji dio otvora postavio L profil 30x20 i skinuo gornju brtvu sa vrata i sad se staklo samo malo začađi, skoro ništa kako je prije bilo. To malo čađe operem permetalom i papirnatim ručnikom. Ne bi ti preporučio strugati staklo nehrđajućom žicom za posuđe. Možeš oštetiti staklo.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 507
  • -Receive: 200
« Odgovori #23 u: 21 Ožujak, 2018, 21:07:57 »
Prije prvog jutarnjeg paljenja obrišem staklo listom novina koje iskoristim za potpaljivanje i to je to. Nikakva kemija a pogotovo ne žicu.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 21 Ožujak, 2018, 21:15:13 »
Hvala Ti Sime na brizi da bi se staklo moglo oštetiti nehrđajućom žicom za posuđe.
Te nehrđajuće žice za čišćenje posuđa nemaju oštre bridove kao one ranije koje su bile jako grube i oksidirale su.
Štos je upravo u tome da čađu uopće ne treba strugati sa stakla ako se ono pospreja vodom, tako da se sitne kapljice vode vežu na čađu, i samo tim postupkom jedan dobar dio čađe se otopi, a ostatak čađe nije potrebno strugati (kao kada je čađ suha), nego samo lagano priječi nehrđajučom žicom za posuđe gore dolje i lijevo desno.
Staklo na peći (kaljeno) uopće mi se nije oštetilo evo od početka ogrijevne sezone prošle godine od kada čistim staklo (hladno) svakog jutra prije loženja peći.
Namjerno o tome nisam pisao ranije jer sam htio provjeriti.
Naime, dosadilo mi je čišćenje zagaravljenog stakla na vratima peći uz pomoć pepela na navlaženom komadiću papira.
Tajna je upravo u potpunom vlaženju čađe vodom i to što sitnijim kapljicama vode iz prskalice!
Kad koristim papirnati ili tekstilni ubrus bez sprejanja stakla, čađa uvijek ostaje suha ili djelomično vlažna, a to spriječava odvajanje čađe sa površine stakla.
Mlaznicu kojom sprejam staklo, držim na otprilike 2 do 4 cm od čađe i odmah primječujem kako se dio čađe otapa.

Permetal je lužina, a lužina otapa masnoće. Dakle dobar je za čišćenje pećnica i namašćenog posuđa uz obaveznu upotrebu gumenih rukavica.

Probaj ga zamijeniti sprejalicom sa "običnom" vodom i biti češ iznenađen.

Još jedna opaska.
Koristim kišnicu, dakle vodu u kojoj nema otopljenih minerala.
Možda i to ima utjecaja.

Pozdrav.
« Zadnja izmjena: 21 Ožujak, 2018, 21:17:44 od fazy »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.