Hvala Ti Sime na brizi da bi se staklo moglo oštetiti nehrđajućom žicom za posuđe.
Te nehrđajuće žice za čišćenje posuđa nemaju oštre bridove kao one ranije koje su bile jako grube i oksidirale su.
Štos je upravo u tome da čađu uopće ne treba strugati sa stakla ako se ono pospreja vodom, tako da se sitne kapljice vode vežu na čađu, i samo tim postupkom jedan dobar dio čađe se otopi, a ostatak čađe nije potrebno strugati (kao kada je čađ suha), nego samo lagano priječi nehrđajučom žicom za posuđe gore dolje i lijevo desno.
Staklo na peći (kaljeno) uopće mi se nije oštetilo evo od početka ogrijevne sezone prošle godine od kada čistim staklo (hladno) svakog jutra prije loženja peći.
Namjerno o tome nisam pisao ranije jer sam htio provjeriti.
Naime, dosadilo mi je čišćenje zagaravljenog stakla na vratima peći uz pomoć pepela na navlaženom komadiću papira.
Tajna je upravo u potpunom vlaženju čađe vodom i to što sitnijim kapljicama vode iz prskalice!
Kad koristim papirnati ili tekstilni ubrus bez sprejanja stakla, čađa uvijek ostaje suha ili djelomično vlažna, a to spriječava odvajanje čađe sa površine stakla.
Mlaznicu kojom sprejam staklo, držim na otprilike 2 do 4 cm od čađe i odmah primječujem kako se dio čađe otapa.
Permetal je lužina, a lužina otapa masnoće. Dakle dobar je za čišćenje pećnica i namašćenog posuđa uz obaveznu upotrebu gumenih rukavica.
Probaj ga zamijeniti sprejalicom sa "običnom" vodom i biti češ iznenađen.
Još jedna opaska.
Koristim kišnicu, dakle vodu u kojoj nema otopljenih minerala.
Možda i to ima utjecaja.
Pozdrav.