Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Autor Tema: Air wash stakla na kaminu  (Pročitano: 15116 puta)

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 5
Air wash stakla na kaminu
« u: 27 Studeni, 2017, 12:23:09 »
Pozdrav,

imam ugrađeno gusano kaminsko ložište Uniflame 700. Obzidano je u knauf, postavljen ventilator sa termostatom i zadovoljan sam sa napravljenim osim što se staklo brzo začađi. Ujutro se opere i do navečer već crno. Drva su suha od prošle godine. Probao sam i stalno držati otvoren dovod zraka na maksimum ali isto se zna začađiti iako manje nešto manje nego kad se priguši. Ložište je lijevano i nema šamota iznutra. Prva ideja je bila da li staviti šamot od 2cm na bočne i zadnju stranu da se postigne veća temperatura i možda izgori ta čađa sa stakla. Na kraju sam odustao jer sam vidio da šamot imaju obično čelične peći a nemaju lijevane.
Na vraima postoji brtva od spaga koja nasjeda na okvir i dobro dihta. Ne vidim da igdje može vući svjež zrak za pranje stakla. Probao sam par mm ostaviti otvorena vrata i gornju stranu otvora zatvoriti alu folijom i ostaviti da samo s donje strane vuće zrak. Stanje je znatno bolje, staklo se puno manje čađi skoro i ništa. Sad bi mogao brisilicom napraviti par proreza preko brtve da tu vuće svež zrak na staklo  Ima li netko kakav savjet kako najbolje napraviti airwash stakla. Da li usis sa donje strane stakla ili sa gosrnje ili možda najbolje sa obje?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
Odg: Air wash stakla na kaminu
« Odgovori #1 u: 27 Studeni, 2017, 12:36:12 »
Pozdrav, na mojoj Plamen peći airwash je napravljen na gornjem rubu stakla, funkcionira dobro. Najviše se začađi prilikom paljenja, ako ja ne palim nego netko drugi. Kada ja palim, prvih 15-20 minuta su vrata stalno potpuno otvorena. Kada ih zatvorim, pazim da je plamen uvijek dobrog intenziteta, nikad ne gušim vatru. Na taj način staklo ostaje čisto barem nekoliko dana, nakon nekoliko dana već se vidi mutan sloj na njemu ali se i dalje vidi kroz njega. Kada nisam kod kuće, staklo je crno već prvi dan jer ostali ukućani ili guše vatru, ili se plaše držati vrata otvorena dok vatra dobro ne plane. Inače, staklo prebrišem vlažnim papirom umočenim u pepeo, pa je opet čisto ko suza.

One rupice na gornjem rubu stakla zna dosta brzo prašina začepiti. Ispočetka nisam to primjetio pa je i meni staklo dosta brzo zacrnilo. Sada ih povremeno pročistim i radi dosta dobro. Da li bi bilo bolje gore ili dolje napraviti rupe, ne znam, možda ovisi i o obliku ložišta, položaju stakla u odnosu na plamen, i sl. Možda bi mogao eksperimentirati tako da onu brtvu odrežeš, pa probaš brtviti samo gornji ili samo donji rub vrata.
Problem je rješenje

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 27 Studeni, 2017, 12:47:26 »
Tako ce i biti testirat cu prvo samo gore pa onda dolje.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #3 u: 27 Studeni, 2017, 13:17:54 »
Ako imaš mogućnost preciznog dodavanja zraka, u kamin, nikako ne reži brtve na vratima Šime, nego izbuši proreze iznad vrata.
Svrha je, da zrak koji ulazi sa gornje strane, kroz horizontalne proreze ili rupice, klizi niz staklo prema dolje i hladi ga (pri tome se taj zrak zagrijava), a staklo ostaje čisto.
Da bi zrak ulazio u kamin na gornje proreze, potrebno je zatvoriti ili bitno smanjiti dovod zraka iz pepeljare.

Svakako ostavi mogućnost pritvaranja napravljenih proreza ili rupica, na primjer posmičnim limom koji može prekriti proreze.

I probaj udaljiti drva i vatru od vrata prema leđima kamina, nekim metalnim graničnikom koji ne dozvoljava da drva padnu preblizu staklu na vratima.

Lijevano ložište na početku loženja stvara više dima nego ložište obloženo šamotom, dok se ne zagrije.

I svakako probaj potpalu sa vrha, Šime:

http://www.perforum.info/index.php?topic=1308.0
« Zadnja izmjena: 27 Studeni, 2017, 13:45:22 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 27 Studeni, 2017, 16:12:53 »
Potpalu sa vrha cu svakako probati nisam do sad znao za to. Meni se ne zacrni na pocetku vec nakon par sati lozenja. Dovod zraka ima samo kroz pepeljaru i na njoj klapnu za regulaciju. Mogu napraviti i proreze na brtvi ili ju skinuti. Mislio sam neku "L" lajsnu staviti do proreza da usmjeravaju zrak prema dolje uz staklo. Protok zraka kroz proreze ili jedan veci prorez necu moci regulirati. To bi bio malo veci zahvat a ne zalim puno rezati tvornicko loziste. Htio bi da se uvijek moze vratiti u pocetno stanje ako ne bude dobro.

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 28 Studeni, 2017, 08:49:48 »
Probao sam potpalu sa vrha i stvarno je bolje nego ispod. Odrezao sam gornji dio brtve da vidi kakav ce ucinak biti. Medutim dobio sam nuspojavu fijukanja zraka. Dobio sam prolaz za zrak od cca 0.5-1mm izmedu gornjeg dijela vrta i okvira kucista. Tu sad struji zrak i cuje se fijukanje kao da je musica stalno u kaminu. Kako vi te rjesavate?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 28 Studeni, 2017, 09:22:41 »
Da li je ovakvo Tvoje kaminsko ložište Sime:

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 28 Studeni, 2017, 10:33:46 »
Sad je s gornje strane nakon par sati lozenja staklo skroz cisto. Jedino sa donje se pocelo lagano magliti. Morat cu probati jos s donja strane na par mjesta zarezati brtvu.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 28 Studeni, 2017, 13:18:42 »
Da, na Tvojem kaminskom ulošku, nema slobodnog mjesta niti na vratima, niti na okviru vrata za dovod zraka air washa.

Šteta što, osim regulacije dovoda primarnog zraka, proizvođač nije ostavio mogućnost dovoda zraka za air wash kao i za dovod sekundarnog zraka.
Ovo što nastojiš postiči skidanjem brtvi sa gornjeg i donjeg dijela vratiju, čini se kao najjednostavnije rješenje.

Kakav je princip gorenja u kanadskoj peći, možemo vidjeti na poprečnom presjeku kanadske peći u ovom videu: (od 03:02 do 05:14) 

http://youtu.be/3CZZ0_zHwtI

Unutar peći, nalaze se uspravne cijevi koje zagrijavaju sekundarni zrak koji ulazi u horizontalnu perforiranu komoru, gdje se zagrijava do 800 0C, i na tom mjestu sagorjevaju nesagoreni plinovi i čađa, umjesto da neiskorišteni i nesagoreni izađu kroz dimnjak.

Također se i primarni zrak zagrijava na 600 0C, prije nego uđe u plamen.
Pri tome se dovodi sa gornje i donje strane vratiju, a ulaskom kroz gornji otvor struji uz staklo na vratima, spušta se dolje prema plamenu i tako sriječava prljanje stakla.

Staklo se dakle ne prlja iz dva razloga:
1. potpunog sagorjevanja uz pomoć sekundarnog zraka
2. Vrućeg primarnog zraka, koji se spušta niz staklo, umjesto da ulazi kroz donju rešetku ložišta.

Za napomenuti je, da kanadske peći nemaju donju rešetku (rost), tako da sav pepeo ostaje na dnu ložišta, a ima ga tako malo, da se odstranjuje iz ložišta jednom u četiri do šest tjedana, ako se za loženje koristi kvalitetan, suh ogrijev.

Možda Ti ovo Sime, da neku ideju.

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 28 Studeni, 2017, 13:30:05 »
Ovo je vec puno bolja konstrukcija peci. Ja kad sam trazio svoje loziste nista tako nije bilo u ponudi a i nisam imao toliko znanja da trazim to. Kod moje peci kao sto i sam kazes preostaje jedino igranje sa gornjom i donjom brtvom na vratima.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 28 Studeni, 2017, 13:33:31 »
Ili da ugradiš sekundarni zrak i kanale za dovod primarnog zraka, uz zatvaranje rosta.

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 28 Studeni, 2017, 13:47:03 »
To bi mogao jedino sa šamotom od 2cm napraviti. U lozistu ima dosta mjesta. Mogu staviti jednu plocu samota preko rosta koja ce biti podignuta iznad rosta koji mm da ispod nje moze ici zrak. Postaviti i na bocne strane samotne ploce i na zadnju stranu. Izvesti ih tako da zrak ulazi kroz rost iz pepeljare ide ispod donje ploce samote i uzdize se iza zadnje ploce samota prema vrhu lozista. To mi je najjednostavnije, ostaje postojeca regulacija, i ako ne uspije sve vratim kako je i bilo. Samo sto bi a tim postigao osim sto bi primarni zrak bio nesto zagrijaniji di dolazio bi na vrh plamena umjesto ispod. Na vrhu je i izlaz za dimnjak pa ce tak zrak izlaziti blizu tog otvora tj deflektorske ploce. Da ce se događati da izade u dimnjak prije nego ga vatra potrosi?
« Zadnja izmjena: 28 Studeni, 2017, 13:55:27 od sime »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 28 Studeni, 2017, 14:14:55 »
Zatvaranje rosta nema smisla dok ne ugradiš grijani primarni i sekundarni zrak.
A male otvore pored ploče koju planiraš postaviti, zapuniti će Ti pepeo i peć neće imati zraka.
Razmisli o principu sekundarnog i primarnog zraka kako su opisani u kanadskoj peći, pa tek onda zatvaraj rost.
Evo još jedan video: (od 1:05)

Javi ako treba pojašnjenje.
Na hrvatskom nisam uspio naći opis rada.
« Zadnja izmjena: 28 Studeni, 2017, 14:16:48 od fazy »

sime

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 28 Studeni, 2017, 14:26:43 »
Morat cu naci neke slike mada se to sad ne isplati raditi jer je loziste obzidano. Igrat ce se jedino sa brtvama na vratima. Da li bi sto dobio ako bi loziste iznutra oblozio sa 2cm samotnim plocama?
« Zadnja izmjena: 28 Studeni, 2017, 14:57:36 od sime »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.